Moliūgas – neatsiejama Helovino dekoracija. Šios šventės išvakarėse žmonės juos skaptuoja ir raižo įvairiausius ornamentus, tačiau dekoracijoms atlikus savo funkciją, neretai tenka sukti galvą, ką daryti su likusia daržove.
„Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotojos Jolantos Sabaitienės teigimu, iš moliūgo likučių lengvai galima pasigaminti ne tik skanių ir sveikų, tačiau ir itin nebrangių patiekalų ar užkandžių.
Per Heloviną – pardavimų pikas
Šventinis moliūgo skaptavimas – populiarėjanti tradicija, ne tik leidžianti sukurti išvaizdžias dekoracijas ar šventinę nuotaiką, bet ir suteikianti galimybę įdomiai praleisti laiką su šeima, užimti vaikus ar parodyti savo fantaziją bei kūrybiškumą. Pasak prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Vaidos Budrienės, moliūgų pardavimai spalio pabaigoje pasiekia patį piką.
„Pirkėjai vis dažniau mini šią iš Vakarų valstybių atkeliavusią šventę. Tai rodo ir prieš šventę gerokai išaugusi moliūgų paklausa. Nors šios daržovės sezonui prasidėjus ir taip yra itin mėgstamos lietuvių tarpe, tačiau Helovino dieną ar išvakarėse stebime gerokai šoktelėjusius jų pardavimus. Be to, moliūgai yra itin draugiška piniginei daržovė, todėl žmonės šiai šventei dekoracijas verčiau iš jų pasigamina patys, užuot pirkę brangesnes alternatyvas“, – pirkėjų įpročius apžvelgia V. Budrienė.
Ji taip pat pastebi, kad pirkėjų krepšelyje populiariausi išlieka paprastieji ir sviestiniai moliūgai – bendrai jie sudaro maždaug aštuntadalį moliūgų pardavimų.
Likučių panaudojimas – ne tik maistui
Ruošiantis Helovinui moliūgo likučių, tokių kaip sėklos ar minkštimas, lieka ne tik skaptuojant. Moliūgas, atlikęs savo funkciją ir papuošęs „baisiausią“ metų naktį, vėliau gali tapti nebetinkamas maisto gamybai – jeigu buvo laikytas lauke, gali būti apdulkėjęs ar permirkęs nuo lietaus, o viduje buvusi žvakė palikusi vaško pėdsakų.
„Jeigu nutiko taip, kad po šventės moliūgas nebėra tinkamas valgyti ar maisto gamybai, naudinga žinoti ir kitus būdus, kaip jį panaudoti, kad neteiktų išmesti. Ši daržovė – tikras naudingų medžiagų šaltinis ne tik žmogui, tačiau ir gamtai, todėl padėsite ne tik sumažinti atliekų kiekį, tačiau ir prisidėsite prie tvaresnės aplinkos kūrimo“, – sako „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.
J. Sabaitienė dalinasi keliais patarimais, kurie užtikrins, kad maistui gaminti nebetinkamas moliūgas nebus iššvaistomas veltui:
Pamaitinkite laukinius žvėris. Moliūgas – puikus, sveikas ir skanus užkandis laukiniams gyvūnams. Panaudotus moliūgus tiesiog supjaustykite mažesniais gabalėliais ir palikite miške – zuikiai, voverės, briedžiai ir kiti gyvūnai juos greitai suės. Tik atkreipkite dėmesį, jog gyvūnams nepaliktumėte dažais margintų moliūgų, mat jie gali būti nuodingi.
Naudokite kompostui. Moliūguose gausu organinių medžiagų, todėl jie puikiai tinka kompostavimui. Užuot juos išmetę, supjaustykite ir sudėkite į komposto krūvą. Pūdami jie į komposte palieka vertingų maistinių medžiagų, kurios vėliau puikiai tiks daržo dirvožemiui praturtinti.
Pasigaminkite paukščių lesyklėlę. Natūralus ir gamtai draugiškas būdas palesinti žiemojančius paukščius. Perpjaukite moliūgą horizontaliai per pusę, išskobkite moliūgo vidų ir priberkite lesalo. Lesalui galite panaudoti to paties moliūgų sėklas – prieš tai jas nuplaukite ir išdžiovinkite. Tik svarbu sėklų nesūdyti ar neberti kitokių prieskonių – jie paukščiams gali būti mirtini.
Atraskite naujus skonius
Kadangi moliūgas – itin daug naudingų medžiagų turinti rudens daržovė, ji puikiai praturtins maisto racioną. Ekspertės teigimu, šiose daržovėse gausu maistingųjų medžiagų, antioksidantų ir vitaminų. Be viso to, juose mažai kalorijų, tad tinkamai paruošus, moliūgas gali padėti virškinimui ar svorio reguliavimui.
„Tikriausiai visi žino, jog iš moliūgo nesunku išsivirti trintos sriubos ar išsikepti pyragą, tačiau yra gerokai daugiau jo panaudojimo būdų, kurie nustebins net ir išrankiausius gurmanus. Ši daržovė itin universali – ją puikiai galima panaudoti tiek saldiems, tiek sūriems ar net aštriems patiekalams, todėl lengvai prisitaikys prie kiekvieno skonio“, – sako J. Sabaitienė ir dalinasi dvejais neįprastais receptais, kurie nereikalaus daug laiko ir bus itin draugiški jūsų piniginei.
Šildantis Briuselio kopūstų ir moliūgų troškinys
Reikės: 400 g kubeliais pjaustyto moliūgo, 200 g Briuselio kopūstų, 4 skiltelių česnako, 2 v. š. alyvuogių aliejaus, 2 v. š. balzamiko acto, 1 šaukštelio druskos, pusės šaukštelio pipirų, saujos šviežių petražolių
Gaminame:
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
Dideliame dubenyje sumaišykite kubeliais pjaustytą moliūgą, Briuselio kopūstus ir smulkintą česnaką.
Atskirame dubenyje suplakite aliejų, balzamiko actą, druską ir pipirus.
Padažą supilkite ant daržovių ir gerai viską išmaišykite.
Daržoves dėkite į riebalais išteptą kepimo indą ir kepkite maždaug 35-40 min. arba kol daržovės suminkštės.
Pateikiant pabarstykite šviežiomis smulkintomis petražolėmis.
„Kepant moliūgą orkaitėje, jis nepraranda visų gerųjų savo savybių, todėl liks maistingas ir naudingas organizmui. Šį patiekalą galite naudoti ir kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų, taip pat ir kaip pagrindinį patiekalą, kuris puikiai tiks veganams ar vegetarams“, – pataria J. Sabaitienė.
Traški moliūgų duona
Reikės: 300 g moliūgo, 200 g miltų, 300 g cukraus, 120 ml aliejaus, 60 ml vandens, 2 kiaušinių, pusės šaukštelio kepimo miltelių, pusės šaukštelio maistinės sodos, pusės šaukštelio druskos, pusės šaukštelio cinamono, pusės šaukštelio malto muskato, žiubsnelio gvazdikėlių, 60 mėgstamų riešutų (nebūtina)
Gaminame:
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
Moliūgą nulupkite ir sutarkuokite stambia burokine tarka, sumaišykite su cukrumi, aliejumi, vandeniu ir kiaušiniais.
Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą ir visus prieskonius.
Po truputį sausus ingredientus suberkite į moliūgų mišinį ir gerai išmaišykite. Jeigu norite, sudėkite ir riešutus.
Tešlą supilkite į riebalais išteptą ir miltais pabarstytą kepimo formą.
Kepkite 60-70 min.
Išėmus iš orkaitės, leiskite duonai atvėsti ir mėgaukitės.