Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Juodadėmė menkė per keliolika minučių – ypatingas tinklaraštininkės „Ant medinės lentelės“ receptas

Paulius Liškauskas
2023-05-10
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Žuvį įtraukti į savo kasdienį racioną svarbu. Tuo neabejoja ir populiaraus maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Kaip teigia tinklaraštininkė, žuvies patiekalus namuose ji gaminti mėgsta ir pabrėžia, kad nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti kitaip, kvapnų patiekalą su žuvimi paruošti galima ir per keliolika minučių. Tuo tarpu Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad žuvis tarp lietuvių vis populiaresnė, o norint pasiūlyti kuo platesnį žuvies ir jūros gėrybių pasirinkimą – kas mėnesį bus plečiamas žuvies asortimentas.

„Žuvis tampa neatsiejama pirkėjų krepšelių dalis. Matome, kad lietuviai vis dažniau žuvį bei jūros gėrybes renkasi ne tik įvairiausiomis progomis, bet ir gardžiuojasi kasdieną. Plėsdami asortimentą ir pirkėjams norėdami pasiūlyti daugiau šviežios žuvies ant ledo, kiekvieną mėnesį pristatome vis kitą žuvies rūšį, pavyzdžiui, rugsėjį pirkėjams siūlome juodadėmę menkę, spalį žuvies ant ledo papildys naujos rūšies žuvis“, – teigia V. Budrienė.

 

Kiti straipsniai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18

Stengiasi valgyti dažniau

 

Maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė, sako, kad žuvies patiekalus sau ir šeimai gamina per retai, o jos tikslas – bent viena žuvies ar jūros gėrybių vakarienė per savaitę.

„Galbūt gardžiuotis žuvimi bei jūros gėrybėmis nėra įaugę į mūsų kraują. Nesame Viduržemio jūros šalis, tačiau turėtume imti pavyzdį iš šio regiono gyventojų ir šiais produktais mėgautis dažniau. O aš pati sąmoningai stengiuosi tai daryti ir visiems tą patį rekomenduoju“, – sako K. Pišniukaitė-Šimkienė.

Kalbėdama apie mėgstamiausias žuvies rūšis tinklaraštininkė pasakoja, kad labiausiai jai ir jos šeimai patinka lašiša, taip pat ir visos baltosios žuvys, tokios kaip menkė ar dorada, kurios neturi labai ryškaus žuvies aromato, yra lengvai integruojamos į pačius įvairiausius patiekalus, be to, neturi daug ašakų.

 

Mėgstamiausias gaminimo būdas – vienos skardos vakarienė

 

K. Pišniukaitė-Šimkienė sako, kad mėgstamiausias jos žuvies gaminimo būdas – orkaitėje ruošti vienos skardos patiekalus, „žuvį dažniausiai derinu su mėgstamu ir prie jos tinkančiu padažu, į skardą prie žuvies dedu įvairiausias daržoves. Žuvis – nėra įnoringas produktas, prie jos dera patys įvairiausi garnyrai. Lygiai taip pat kaip ir prie mėsos“.

Galvodama receptus dažniausiai ji vadovaujasi dviejų garnyrų taisykle. Vienas jų turi būti šiltas, kitas – praturtintas šviežiomis, dažniausiai sezoninėmis daržovėmis.

„Dažniausiai prie žuvies patiekiu įvairiausias daržovių košes – žirnelių tyrę, bulvių košę. Žinoma, bulvės prie žuvies dera pačiose įvairiausiose formose – nuo keptų orkaitėje, trintų, iki ruoštų grilyje. Tačiau svarbiausia – prie kiekvieno patiekalo visuomet patiekiu ir šviežių daržovių salotų“, – sako K. Pišniukaitė-Šimkienė.

Vienas naujausių tinklaraštininkės receptų – juodadėmė menkė su kreminiu padažu ir žirnelių piurė.

„Juodadėmė menkė – ypatingai švelnaus, net kiek lengvai salstelėjusio skonio žuvis, turinti itin daug naudingųjų medžiagų. Tinkamai pagaminta, ši žuvis minkšta ir tirpstanti burnoje, o kadangi neturi daug ašakų bei stipraus žuvies skonio, dažniausiai yra mėgstama net vaikų. Tą įsitikinau ir pati, duodama ragauti šį patiekalą savo sūnui“, – pasakoja tinklaraštininkė.

Kaip teigia ji, šis receptas ją sužavėjo, nes yra lengvai ir greitai paruošiamas. Ir nors daugelis galvoja, kad žuvį paruošti sudėtingiau nei mėsą – yra atvirkščiai. Žuvis reikalauja daug mažesnės ruošimo trukmės, o šį patiekalą paruošti užtrunka vos 15 minučių. Patiekalą su juodadėmę menkę tinklaraštininkė siūlo pasigaminti ir namuose bei dalijasi jo receptu.

 

Juodadėmė menkė su kreminiu padažu ir žirnelių piurė

 

Menkei kreminiame padaže reikės:

1 juodadėmės menkės

Druskos, pipirų

Alyvuogių aliejaus kepimui

2 skiltelių česnako

1/2 stiklinės (125 ml) daržovių sultinio

1 a. š. citrinos sulčių

Žiupsnelio cukraus, druskos, pipirų

1/2 stiklinės (125 ml) riebios gretinėlės

10 g sviesto

Saulėgrąžų daigų | Patiekimui

Konservuotų kaparių | Patiekimui

 

Žirnių piurė reikės:

3 v. š. sviesto

2 skiltelių česnako

500 g šaldytų žaliųjų žirnelių

150 ml daržovių sultinio

Druskos, pipirų

6–8 mėtos lapelių

 

Gaminame:

Paruošiame žuvies filė gabalėlius.

Žuvies filė gabalėlius nusausiname popieriniais rankšluosčiais ir gausiai pabarstome druska bei pipirais.
Keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame žuvį odele žemyn ir kepame ant didelės kaitros 3 minutes. Perkeliame keptuvę į 180 laipsnių orkaitę (funkcija: viršus + apačia) ir kepiname dar 5–7 minutes, priklausomai nuo žuvies gabalėlių storio.
Ruošiame padažą: keptuvėje įkaitiname šlakelį aliejaus, beriame česnaką ir kepiname minutę. Pilame sultinį ir kaitiname ant didelės kaitros 3 minutes. Įspaudžiame citrinos sultis, beriame druskos, pipirų ir cukraus. Pilame grietinėlę ir kaitiname dar minutę. Sudedame sviestą ir kaitiname maišydami, kol sviestas išsilydo. Tuomet perkošiame padažą per sietelį.
Ruošiame žirnių piurė: keptuvėje išlydome sviestą, įtarkuojame česnaką ir kepiname minutę. Dedame žirnelius, pilame sultinį, beriame druskos ir pipirų. Uždengiame ir kaitiname ant vidutinės kaitros 4 minutes. Pilame viską į maisto smulkintuvą, pridedame mėtos ir sutriname iki vientisos masės.
Į lėkštes dedame žirnių piurė ir žuvies, apšlakstome paruoštu padažu. Patiekiame su daigais ir kapariais arba kitais norimais priedais. Skanaus!

 

Kiti straipsniai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Laisvalaikis

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13

Rekomenduojame

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

2024-09-12
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Samsung Galaxy Z Flip 7

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27
Kopa: Antroji dalis

„Kopa“ režisierius Denis Villeneuve’as sako, kad trečioji dalis oficialiai „rengiama“

2024-09-10
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

2025-07-02
Kaip greičiau susitaupyti pradiniam būsto įnašui: 5 realūs būdai

NT kaip investicija: kokie ženklai išduoda, kad būsto vertė kils

2025-07-02
Automatiškai išsaugotas juodraštis

Automatiškai išsaugotas juodraštis

2025-07-01
„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

2025-06-30
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos
Lietuva

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

2025-07-02

Lankoma

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“
Kinas

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“

2025-06-30

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti