Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Atšalus orams sušildys čili troškinys: svarbu rinktis kuo spalvingesnį maistą

Paulius Liškauskas
2021-05-25
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Kasmet sausio 16 d. pasaulyje minima Tarptautinė karšto ir aštraus maisto diena, todėl jai artėjant ir sniegui baltuojant už lango tikrai verta paskanauti šildantį čili troškinį ar kitą aštrų patiekalą. Anot prekybos tinklo „Rimi” komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, nors daugelio lietuvių skonio receptoriams itin aštrus maistas nėra įprastas, pirkėjai mėgsta išbandyti skirtingas saldžiųjų paprikų rūšis, šviežius jalapeno pipirus bei raudonas aitriąsias paprikas, o neretai ragauja ir egzotiškesnių habanero pipirų. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad mityboje labai svarbi spalvų bei skonių įvairovė, todėl ji rekomenduoja į racioną įtraukti kuo įvairesnių paprikų. Šios spalvingos bei kvapnios daržovės ne tik papuoš lėkštę, bet ir bus sveikatai palankios.

 

Maistinga daržovė

 

Kiti straipsniai

Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas

Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas

2025-07-26
3 skanūs ir nebrangūs būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

3 skanūs ir nebrangūs būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025-07-25

Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, paprikos – kulinarijoje plačiai naudojama daržovė bei puikus vitaminų C, A, E, mineralų, antioksidantų ir skirtingų karotinoidų šaltinis. Būtent jie lemia paprikų odelės bei minkštimo spalvą.

„Oranžinės spalvos paprikose yra daugiau betakarotinoidų, kitose – karatinoido zeaksantino. Iš tiesų, nėra itin didelio skirtumo, kokios spalvos paprikas valgome, reikėtų tik stengtis, kad maistas būtų įvairus ir spalvingas, o tam paprikos labai tinka. Žinoma, verta atsižvelgti į individualias organizmo savybes, nes jautresnį virškinamąjį traktą turintiems žmonėms paprikos gali sukelti diskomfortą. Tokiu atveju jas reikėtų valgyti nulupant odelę arba pabandyti paprikas blanširuoti”, – pataria gydytoja dietologė.

Kad gautume kuo daugiau vitaminų, paprikas geriausia valgyti žalias, tačiau ir termiškai apdorojant šios daržovės išsaugos skaidulas, mineralines medžiagas. Tačiau aitriąsias paprikas gydytoja dietologė pataria skanauti saikingiau: „Dėl aitrumą suteikiančių komponentų, aitriųjų paprikų nerekomenduojama valgyti tiek, kiek įprastų paprikų arba kitų daržovių, o ir tai padaryti būtų sudėtinga.”

 

Spalvų ir skonių įvairovė

 

„Rimi” komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad labiausiai lietuviai mėgsta saldžiąsias paprikas, nors asortimente jų spalvų paletė nemaža, populiariausia – raudonoji paprika. Tuo tarpu aitriųjų paprikų nuperkama daug mažiau, mat dažniausiai jas renkasi gerokai aštresnius patiekalus mėgstantys pirkėjai.

„Paprikų populiarumą užtikrina jų ryški spalva, pagražinanti patiekalus, traškumas bei ryškus skonis. Pastebėjome, kad daugiausiai jų nuperkama nuo spalio iki kovo mėnesių – žmonės tuomet gamina daugiau troškinių su daržovėmis. Pailgosios ir apvaliosios saldžiosios raudonosios paprikos asortimente yra vienos populiariausių, o aitriąsias paprikas ir pipirus pirkėjai renkasi ne taip dažnai. Kaip žinia, aitresnės paprikos patiekalus gali nebūtinai paskaninti, jei bus pasirinktos netinkamas jų proporcijas ar per didelis kiekis – valgį tiesiog sugadinsime. Nepaisant to, pirkėjai mėgsta jalapeno pipirus, juos naudoja picų gamybai ar renkasi marinuotus, mat tuomet jų skonis tampa šiek tiek švelnesnis”, – pasakoja specialistė.

Anot komercijos operacijų vadovės, saldžiosios paprikos – universali daržovė, tinkanti ir kaip pagrindinis patiekalas, ir kaip garnyras, o taip pat – kaip sriubų, salotų, įvairiausių troškinių, padažų, užtepėlių komponentas. Jas galima valgyti ir įdarytas, keptas bei marinuotas. „Nors skirtingų spalvų paprikų skoniai mažai kuo skiriasi, tačiau raudonos paprikos daug saldesnės, o žaliose jaučiama šiek tiek daugiau kartumo. Nepaisant to, visos paprikos įneš daugiau spalvų į lėkštę”, – teigia ekspertė.

 

Kaip išsirinkti ir kur laikyti paprikas?

 

Renkantis saldžiąsias ir aitriąsias paprikas prekybos vietose, „Rimi” komercijos operacijų vadovė pataria atkreipti dėmesį į jų išvaizdą: „Paprikos turėtų būti tvirtos, stangrios, ryškaus atspalvio ir blizgaus paviršiaus. Jų odelė neturėtų būti raukšlėta, suglebusi ar suvytusi. Ant jų paviršiaus neturėtų būti minkštų dėmių bei įpjovimų, o stiebo dalyje – pelėsio ženklų.”

Vadovė taip pat atkreipia dėmesį, kad įsigytas paprikas namuose geriausia laikyti šaldytuve, specialiame daržovių stalčiuje. „Geriausia šias daržoves laikyti sandariai, bet be plėvelės, nes ji leis greičiau susidaryti kondensatui, kuris gali paspartinti ir paprikų puvimą. Pagal galimybes, paprikas po įsigijimo geriausia suvartoti per 2-3 dienas”, – primena ekspertė.

„Rimi” kulinarijos specialistai namuose kviečia pasigaminti šildantį „čili con carne” troškinį su jautiena, aitriąja ir saldžiąja paprikomis, baltosiomis pupelėmis bei pomidorais. Šis klasikinis meksikietiškas patiekalas yra labai lengvai paruošiamas, todėl puikiai tiks sočiai vakarienei su šeima ar draugais.

 

Aitriųjų paprikų troškinys („chilli con carne”)

 

Patiekalui reikės:

2 vnt. geltonųjų svogūnų;

350 g jautienos faršo;

1 šaukšto aliejaus;

Raudonos aitriosios paprikos pagal skonį;

1 šaukštelio maltos saldžiosios paprikos;

Juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį;

1 šaukšto šviesiojo sojų padažo;

400 g nuluptų pomidorų;

800 g pupelių pomidorų padaže;

Chalapos paprikos pagal skonį;

Kukurūzų traškučių pagal skonį;

1 ryšulėlio fasuotos kalendros.

Gaminimo eiga:

„Chilli con carne” – tai sultingas ir aštrus troškinys su mėsos faršu, aitriąja ir saldžiąją paprika, baltosiomis pupelėmis ir pomidorais. Šis klasikinis meksikietiškas patiekalas yra lengvai paruošiamas ir jį labai mėgsta vakarieniaujantys svečiai.

Nulupkite ir susmulkinkite svogūnus. Mėsos faršą pakepinkite aliejuje puode (patartina – ketaus), kol įgaus gražią spalvą. Suberkite svogūnus ir šiek tiek pakepkite. Pridėkite aitriosios ir saldžiosios paprikos, juodųjų pipirų, druskos ir sojų.
Įdėkite pomidorus ir virkite viską kartu, kol konsistencija taps sultinga, o mišinys – tirštas. Kuo ilgiau verdama, tuo patiekalo skonis ryškesnis.
Suberkite pupeles ir palikite viską sušilti. Prireikus pagardinkite kitais prieskoniais.
Patiekite garuojantį patiekalą su priedais: pjaustytomis chalapos paprikomis, kukurūzų traškučiais ir smulkinta kalendra. Patiekalą galima patiekti ir su kepininių kopūstų salotomis, gausiai pabarstant kapotomis petražolėmis ir pagardinant „vinaigrette” užpilu.

Skanaus!

Žymos: Čili troškinys

Kiti straipsniai

Jūros šventė namuose – lengva ir kūnui, ir piniginei: 3 jūra kvepiantys receptai
Receptai

Jūros šventė namuose – lengva ir kūnui, ir piniginei: 3 jūra kvepiantys receptai

2025-07-24
Vasariška vakarienė už eurą: šie dešrainiai sužavės visus
Receptai

Vasariška vakarienė už eurą: šie dešrainiai sužavės visus

2025-07-23
Desertas lyg iš filmo: 5 gudrybės, kaip namuose pasigaminti skaniausią ledų kokteilį
Receptai

Desertas lyg iš filmo: 5 gudrybės, kaip namuose pasigaminti skaniausią ledų kokteilį

2025-07-21
Ledai dera ne tik su šiltu pyragu: šis receptas sužavės ir jus, ir mažuosius
Receptai

Ledai dera ne tik su šiltu pyragu: šis receptas sužavės ir jus, ir mažuosius

2025-07-20
Kai orai nedžiugina, ūpą pakels 4 greitos ir pigios idėjos tiems, kas dievina sūrį
Receptai

Kai orai nedžiugina, ūpą pakels 4 greitos ir pigios idėjos tiems, kas dievina sūrį

2025-07-17
Pikniko ABC: kaip pasiruošti ir kokiais kepsniais nustebinti draugus
Receptai

Pikniko ABC: kaip pasiruošti ir kokiais kepsniais nustebinti draugus

2025-07-14
3 madingi kopūstų receptai, kuriuos visada norėjote išbandyti: „balandėliai“ be puodo, „TikTok“ salotos ir grilinti pjausniai
Receptai

3 madingi kopūstų receptai, kuriuos visada norėjote išbandyti: „balandėliai“ be puodo, „TikTok“ salotos ir grilinti pjausniai

2025-07-12
Patinka svogūnų žiedai? Tuomet šitaip grilyje keptų svogūnų tiesiog neatsivalgysit
Receptai

Patinka svogūnų žiedai? Tuomet šitaip grilyje keptų svogūnų tiesiog neatsivalgysit

2025-07-11
Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus
Receptai

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

2025-07-01

Rekomenduojame

Festivalis „Mažinam Atstumą“ kvies pasiklausyti „Free Finga“, „Gamka“, „Kyla Vėjas“ ir kitų lietuvių atlikėjų

Festivalis „Mažinam Atstumą“ kvies pasiklausyti „Free Finga“, „Gamka“, „Kyla Vėjas“ ir kitų lietuvių atlikėjų

2025-07-14
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
Samsung Galaxy Z Flip 7

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27
Pristatytas "Xiaomi Mix Flip 2"

Pristatytas „Xiaomi Mix Flip 2” su „Snapdragon 8 Elite SoC” ir 50 W belaidžiu įkrovimu – kaina ir specifikacijos

2025-06-27
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Vilniaus geležinkelio stotis keičia veidą – taps nauju traukos centru

Vilniaus geležinkelio stotis keičia veidą – taps nauju traukos centru

2025-07-30
Light of Motiram

„Sony“ padavė „Tencent“ į teismą dėl autorių teisių pažeidimo, teigdama, kad jos žaidimas yra „tikslus“ „Horizon“ franšizės klonas

2025-07-30
Eksperto patarimai, kokio naudoto automobilio geriau nepirkti

Eksperto patarimai, kokio naudoto automobilio geriau nepirkti

2025-07-30
Vasara – vitaminų metas: ką gali duoti lietuviškas derlius, ir kaip jo naudą išsaugoti žiemai?

Vasara – vitaminų metas: ką gali duoti lietuviškas derlius, ir kaip jo naudą išsaugoti žiemai?

2025-07-30
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Vilniaus geležinkelio stotis keičia veidą – taps nauju traukos centru
Aplinka

Vilniaus geležinkelio stotis keičia veidą – taps nauju traukos centru

2025-07-30

Lankoma

3 skanūs ir nebrangūs būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis
Receptai

3 skanūs ir nebrangūs būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025-07-25

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti