Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Su „Tikka masala“ pamaitinsite būrį draugų – aromatingas indiškas vištienos troškinys nepaliks abejingų

Paulius Liškauskas
2022-03-24
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Vištiena vasaros šventėms – puikus pasirinkimas, nes ji neapsunkina net karščiausiomis dienomis. „Tikka masala“ – vienas populiariausių Indijos virtuvės patiekalų, paplitusių po visą pasaulį. Jis itin pasiteisina, kai norime pamaitinti visą būrį praalkusių svečių: vištieną pagaminsite greitai, o paskui užteks tik padėti ant stalo dubenis su ryžiais bei aromatinga vištiena kreminiame padaže. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad geriausia vištieną garinti, kepti orkaitėje arba troškinti, o krūtinėlę valgyti be odos. „Rimi“ atstovė Olga Suchočeva teigia, kad šio tinklo parduotuvėse prekiaujama tik Lietuvoje užauginta kokybiška vištiena, galima rinktis ir specialiai pažymėtą, kuri užauginta be antibiotikų. 

Viena liesiausių mėsos rūšių 

Kaip ir kalakutiena, vištiena nėra riebi mėsa, jei neskrudiname jos riebaluose, todėl ji tinkama ir patiems mažiausiems valgytojams, ir senjorams. Ją pamėgę tiek aktyviai sportuojantys, tiek siekiantys kontroliuoti gaunamų su maistų kalorijų kiekį žmonės.

Kiti straipsniai

Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas

Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas

2025-07-26
3 skanūs ir nebrangūs būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

3 skanūs ir nebrangūs būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025-07-25

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad vištiena vertinga dėl lengvai pasisavinamų baltymų, taip pat organizmui reikalingų vitaminų, mineralų bei mažo kiekio riebalų: „Vištienoje yra gerai subalansuotų, žmogaus organizmui būtinų aminorūgščių, o vertingiausia – jos krūtinėlė, kuri yra liesesnė už kitas vištienos dalis, ypač jei valgoma be odos. Geriausia rinktis ekologiškuose ūkiuose užaugintą vištieną, nes tokios mėsos nauda sveikatai, lyginant su neekologiškuose ūkiuose užaugintos mėsos sudėtimi, yra didesnė. Be to, į tai rekomenduojama atsižvelgti perkant mėsą vaikams – jų mityboje neturėtų būti nereikalingų organizmui medžiagų.“

Ji primena, kad grilinant vištieną, reikia ją gerai iškepti, kad prapjovus nebesisunktų rausvos sultys: iki galo jos neiškepus, didėja infekcijos rizika. Be to, nevertėtų mėsos kepti riebaluose – geriau vengti gruzdintų vištienos gabaliukų, apvoliotų miltuose, džiūvėsėliuose ar tešloje

Naktį paruošia, ryte jau parduotuvėje

Kaip ir bet kuri mėsa, vištiena greitai genda, o ypač karštomis vasaros dienomis. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad norėdami išvengti apsinuodijimo ar kitų ligų, turime tinkamai ją laikyti ir atitinkamai termiškai apdoroti: „Laikydami šaldytuve šviežią vištieną (prieš tai būtinai paskaitę etiketę, kiek laiko ji galioja), stebėkite, kad iš vištos besisunkiantis skystis nepatektų ant kitų produktų. O į šaldiklį dėkite tik tuo atveju, jei ji nė kiek neatšilo. Pakartotinai užšaldyta mėsa praranda beveik visas savo maistingąsias savybes. Be to, verta atsiminti, kad išdarinėję žalią vištą, būtinai turite nusiplauti rankas bei visas naudotas priemones, kurios su ja lietėsi: lenteles, peilius ir kt. Jokiu būdu ant neplautos lentelės nepjaustykite daržovių ar kitų produktų, kurių termiškai neapdorosite.“

Lietuvoje – geros vištų laikymo sąlygos

Pasak specialistės, mūsų šalyje užtikrinamos geros vištų laikymo sąlygos ir skiriama labai daug dėmesio mėsos kokybei. „Mūsų tinklo parduotuvėse prekiaujam tik lietuviška vištiena: ji prekybos vietas pasiekia per trumpiausią laiką, mažiau patiria aplinkos sąlygų pokyčių. Kai kuriuose paukštynuose broileriai pradedami ruošti 2 valandą nakties, kad išaušus dienai, pirkėjai jau galėtų įsigyti šviežios mėsos. Atsižvelgiant į sveikatai palankesnius sprendimus, galima rinktis be antibiotikų užaugintą vištieną. Pirkėjai itin vertina įvairų lietuvišką mėsos asortimentą, o vištiena išlieka viena pigesnių mėsos pasirinkimų. Vasarą, per grilio sezoną, išauga fasuotos ir marinuotos vištienos paklausa: pirkėjai pamėgo vištienos dešreles, paruoštus kepti krūtinėlių kepsnius, marinuotus šlaunelių ir vištienos filė šašlykus“, – pastebi komercijos operacijų vadovė.

Ekspertė primena, kad norintys sutaupyti prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvėse visoje Lietuvoje gali rasti daugiau kaip 600 prekių, kurių įprastos kainos yra bene žemiausios rinkoje, tad renkantis vištieną galima rasti pigiausių šios mėsos variantų.

Kulinarijos technologai sako, kad nėra vieno griežto „Tikka masala“ recepto: kiekvienas gaminantis gali improvizuoti, tik svarbu atsiminti, kad patiekalo pagrindą sudaro jogurtas ir rytietiškų prieskonių mišinys. 

 

RECEPTAS

„Tikka masala“ 

Patiekalui reikės: 

400 g skardinės pjaustytų pomidorų – pomidorų gabaliukai „Rimi“ 1,15 €/ 400 g;

4 vištienos krūtinėlių be odos – švž. viščiukų broilerių filė be antibiotikų „Rimi“ 7,99 €/1 kg;

200 g špinatų – 1,79 €/ 200 g;

2 šaukštų „Tikka masala“ prieskonių – prieskonių mišinys „Santa Maria Tikka Masala“ 1,59 € /35 g;

1 svogūno;

4 česnako skiltelių;

nykščio dydžio imbiero gabalėlio;

2 šaukštų aliejaus;

1 šaukštelio Kajeno pipirų;

40 g migdolų;

3 šaukštų natūralaus jogurto;

saujos susmulkintų kalendrų;

rudųjų ryžių.

Kaip gaminti:  

  1. Svogūną, česnaką ir imbierą sudėkite į trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės.
  2. Keptuvėje įkaitinkite 1 valgomąjį šaukštą aliejaus ant vidutinės kaitros. Sudėkite svogūnų mišinį ir pakepinkite, o paskui perdėkite į dubenėlį.
  3. Supilkite likusį aliejų, sudėkite gabaliukais supjaustytą vištieną ir kepkite 5-7 min. Įmaišykite „Tikka masala“ prieskonius ir pipirus, kepkite dar minutę. Sudėkite svogūnų mišinį atgal į keptuvę kartu su pomidorais ir 1 puodeliu Užvirkite, tada sumažinkite ugnį ir troškinkite neuždengę dangčiu apie 15 min. Įmaišykite smulkintus migdolus ir špinatus, dar patroškinkite 10 minučių. Pagardinkite prieskoniais, tada įmaišykite jogurtą ir kalendrą. Patiekite su rudaisiais ryžiais.

Skanaus!

*Šios produktų kainos užfiksuotos rugpjūčio 1 d. e. parduotuvėje „Rimi.lt“.

Kiti straipsniai

Jūros šventė namuose – lengva ir kūnui, ir piniginei: 3 jūra kvepiantys receptai
Receptai

Jūros šventė namuose – lengva ir kūnui, ir piniginei: 3 jūra kvepiantys receptai

2025-07-24
Vasariška vakarienė už eurą: šie dešrainiai sužavės visus
Receptai

Vasariška vakarienė už eurą: šie dešrainiai sužavės visus

2025-07-23
Desertas lyg iš filmo: 5 gudrybės, kaip namuose pasigaminti skaniausią ledų kokteilį
Receptai

Desertas lyg iš filmo: 5 gudrybės, kaip namuose pasigaminti skaniausią ledų kokteilį

2025-07-21
Ledai dera ne tik su šiltu pyragu: šis receptas sužavės ir jus, ir mažuosius
Receptai

Ledai dera ne tik su šiltu pyragu: šis receptas sužavės ir jus, ir mažuosius

2025-07-20
Kai orai nedžiugina, ūpą pakels 4 greitos ir pigios idėjos tiems, kas dievina sūrį
Receptai

Kai orai nedžiugina, ūpą pakels 4 greitos ir pigios idėjos tiems, kas dievina sūrį

2025-07-17
Pikniko ABC: kaip pasiruošti ir kokiais kepsniais nustebinti draugus
Receptai

Pikniko ABC: kaip pasiruošti ir kokiais kepsniais nustebinti draugus

2025-07-14
3 madingi kopūstų receptai, kuriuos visada norėjote išbandyti: „balandėliai“ be puodo, „TikTok“ salotos ir grilinti pjausniai
Receptai

3 madingi kopūstų receptai, kuriuos visada norėjote išbandyti: „balandėliai“ be puodo, „TikTok“ salotos ir grilinti pjausniai

2025-07-12
Patinka svogūnų žiedai? Tuomet šitaip grilyje keptų svogūnų tiesiog neatsivalgysit
Receptai

Patinka svogūnų žiedai? Tuomet šitaip grilyje keptų svogūnų tiesiog neatsivalgysit

2025-07-11
Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus
Receptai

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

2025-07-01

Rekomenduojame

Festivalis „Mažinam Atstumą“ kvies pasiklausyti „Free Finga“, „Gamka“, „Kyla Vėjas“ ir kitų lietuvių atlikėjų

Festivalis „Mažinam Atstumą“ kvies pasiklausyti „Free Finga“, „Gamka“, „Kyla Vėjas“ ir kitų lietuvių atlikėjų

2025-07-14
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
Samsung Galaxy Z Flip 7

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27
Pristatytas "Xiaomi Mix Flip 2"

Pristatytas „Xiaomi Mix Flip 2” su „Snapdragon 8 Elite SoC” ir 50 W belaidžiu įkrovimu – kaina ir specifikacijos

2025-06-27
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Light of Motiram

„Sony“ padavė „Tencent“ į teismą dėl autorių teisių pažeidimo, teigdama, kad jos žaidimas yra „tikslus“ „Horizon“ franšizės klonas

2025-07-30
Vasara – vitaminų metas: ką gali duoti lietuviškas derlius, ir kaip jo naudą išsaugoti žiemai?

Vasara – vitaminų metas: ką gali duoti lietuviškas derlius, ir kaip jo naudą išsaugoti žiemai?

2025-07-30
Kai pilvas tarsi balionas: ko imtis, kad sumažintume dujų kaupimąsi?

Viduriavimas – nemaloni problema: kaip greičiau palengvinti simptomus?

2025-07-30
Jonaviečiams ilgam vadovaus P. Juodis

Jonaviečiams vadovaus Pailius Juodis

2025-07-29
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Light of Motiram
Laisvalaikis

„Sony“ padavė „Tencent“ į teismą dėl autorių teisių pažeidimo, teigdama, kad jos žaidimas yra „tikslus“ „Horizon“ franšizės klonas

2025-07-30

Lankoma

3 skanūs ir nebrangūs būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis
Receptai

3 skanūs ir nebrangūs būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025-07-25

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti