Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Žuvų karalienė – neįnoringa: įspūdingus pietus paruošite per keliolika minučių

Paulius Liškauskas
2024-01-28
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Keliavę Norvegijos ar Švedijos šiaurėje prisimena, kaip sušilti padėjo šiltos bruknių sultys ir gardi lašišos sriuba.

Lašiša populiari ir Lietuvoje, o jos patiekalai praverčia visais metų laikais, mat daug gaišti nereikia: vasarą per kelias minutes iškepame žuvį grilyje, o žiemą – orkaitėje. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad lašiša, kaip ir dauguma žuvies produktų, pasižymi dideliu kiekiu omega-3 riebalų rūgščių, kurios stiprina imunitetą, palaiko gerą smegenų veiklą ir mažina riziką susirgti širdies bei kraujagyslių ligomis. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kaip laikyti žuvį namuose ir informuoja, jog perkant ją iki vasario 12 d. galima gerokai sutaupyti, mat išdarinėtos Atlantinės lašišos su galvomis kainuos net 36 proc. pigiau.

Lašiša svarbi sunkių ligų profilaktikai

Kiti straipsniai

Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

2025-05-12
Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų

Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų

2025-05-06

Nors mėsos riebalų gausa nėra sveikatai palankus produktas, visai kitaip yra su žuvies riebalais, kurie turi teigiamą poveikį mūsų sveikatai. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad lašišų riebaluose yra daug omega-3 riebalų rūgščių ir vitaminų: „Daugiausia randama A, B grupės ir D, taip pat E ir K vitaminų. Omega-3 riebalų rūgštys svarbios mažinant trigliceridų ir cholesterolio kiekį kraujyje, jos padeda koreguoti kraujospūdį ir mažina sergamumą širdies bei kraujagyslių ligomis.“

Be to, lašišos naudingos mūsų smegenims bei nervų sistemai. Įrodyta, kad žuvų, turinčių daug omega-3 riebalų rūgščių, vartojimas gerina atmintį, mažina riziką susirgti Parkinsono ir Alzheimerio ligomis. „Sveikatai naudingi riebalai, kartu su vitaminais A ir D, stiprina sąnarius bei nervų sistemą, lėtina senėjimo procesus, reguliuoja kalcio kiekį kraujyje, o vitaminas A mažina akių ligų riziką. Kitos svarbios maistinės lašišų medžiagos yra geležis, baltymai, kalcis, kalis, jodas, selenas, cinkas, magnis, natris bei fosforas“, – vardija gydytoja dietologė.

Nors dažnai spėliojama, kurios žuvys vertingesnės, pasak dr. E. Gavelienės, reikšmingų skirtumų tarp įvairių jų rūšių nėra, išskyrus tai, kad jūrinės kilmės žuvys turi daugiau omega-3 riebalų rūgščių nei gėlavandenės. „Dažniausiai žuvies vartojame per mažai – retas ją valgo bent du kartus per savaitę. O geriausia būtų vieną kartą rinktis lašišą, o kitą – menkę, lydeką ar kitas žuvis. Taip būtų gaunama maksimali nauda iš žuvies“, – sako gydytoja dietologė.

Svarbu lašišos neperkepti

Per akcijas nusiperkame žuvies pigiau ir daugiau nei visada, tad svarstome, kiek ilgai ją galime laikyti šaldytuve. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria išvalytą žuvį šaldytuve laikyti 2–3 dienas.„Jei norite lašišą šaldytuve laikyti ilgiau, rekomenduoju ją išdarinėti, o filė apibarstyti pipirais ir aptepti aliejumi, kad nedžiūtų. Išdarinėję žuvį, neišmeskite galvos, kaulų ir ašakų – iš jų pigiau galite išvirti skanią žuvienę“, – siūlo ekspertė.

Ji primena, kad renkantis žuvį parduotuvėje reikėtų atidžiai ją apžiūrėti: „Žuvies oda turėtų būti blizgi ir drėgna, akys atrodyti lyg stiklinės, o žiaunos – rausvos spalvos. Priklausomai nuo rūšies, lašiša turėtų būti nuo šviesiai rausvos iki raudonos spalvos, be patamsėjusių kraštų, kvepėti vandenynu.“

Gaminant lašišą ekspertė pataria nenaudoti daug skirtingų prieskonių, kad neužgožtumėte natūralaus skonio: užteks druskos, pipirų ir krapų. „Svarbu žuvies neperkepti: kepant orkaitėje nedidelius žuvies gabalėlius (190 °C temperatūroje) tereikės 15 minučių, o ant gerai įkaitinto grilio, prireiks vos 4–6 minučių kiekvienai žuvies pusei. Taip kepant žuvis neišsausės ir nepraras savo natūralaus skonio“, – atkreipia dėmesį komercijos operacijų vadovė.

Ekspertė skatina apsipirkti protingai ir įsigyti produktų su nuolaida: vasario 7-12 dienomis išdarinėtos Atlantinės lašišos su galvomis kainuos 36 proc. pigiau (kaina su nuolaida – 8,99 Eur.) Be to, tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje www.rimi.lt pirkėjai ras net 700 produktų bene žemiausia įprasta kaina rinkoje ir apsipirks pigiau: „Yra ir mylimiausių prekės ženklų, ir žemos kainos bei aukštos kokybės „Rimi Smart“ produkcijos – visi šie produktai parduotuvėje pažymėti euro ženklu, tad juos lengvai pastebėsite.“

„Rimi“ siūlo išsikepti lašišą su gardžiu padažu – skanaukite jos su ryžiais: tiks ir šeimos vakarienei, ir pavaišinti draugams.

Lašiša su krapų padažu ir ryžiais

Padažui reikės:

1 puodelio jogurto be priedų;

1/4 puodelio riebios grietinėlės;

1/2 puodelio šviežių krapų;

1/4 puodelio kalendros;

1 a. š. džiovinto raudonėlio;

1 a. š. džiovintų petražolių;

1 skiltelės česnako;

1 a. š. citrinos sulčių;

2 v. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus;

druskos, pipirų – pagal skonį.

Patiekalui reikės:

Kelių gabalėlių lašišos filė;

1 puodelio šaldytų žirnelių;

1 a. š. kumino sėklų;

1 puodelio „Basmati“ ryžių;

kelių citrinos griežinėlių;

druskos, pipirų – pagal skonį.

Gaminimo eiga:

Įtrinkite lašišos filė druska ir pipirais. Ant kiekvienos gabaliuko padėkite po vieną citrinos griežinėlį.
Kepkite žuvį apie 20 minučių 190 °C temperatūroje.
Iškepusius gabalėlius dar apkepkite įkaitintoje keptuvėje maždaug po 3 minutes iš kiekvienos pusės, kad gražiai apskrustų. Uždenkite aliuminio folija ir laikykite juos orkaitėje. Kol gaminsite ryžius, lašiša bus šilta.
Supilkite visus padažo komponentus į maisto trintuvą ir sutrinkite.
Gilioje keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus. Suberkite kuminų sėklas ir kai jos pradės šnypšti, berkite ryžius ir šaldytus žirnelius. Viską pakepinkite apie 2-3 minutes.
Įpilkite į keptuvę 2,5 puodelio vandens ir užvirinkite, tada sumažinkite kaitrą iki vidutinės ir uždenkite ryžius dangčiu. Jiems išvirti prireiks 15-20min.
Apšlakstykite lašišą padažu ir mėgaukitės ja su ryžiais.
Skanaus!

Žymos: Edita GavelienėNorvegijaOlga SuchočevaŠvedija

Kiti straipsniai

Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių
Receptai

Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių

2025-04-25
Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius
Laisvalaikis

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

2025-04-24
Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga
Aktualijos

Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

2025-04-24
Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius
Aktualijos

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius

2025-04-21
Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis
Aktualijos

Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis

2025-04-18
Daugiau

Rekomenduojame

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Katarsis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24
Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

2025-05-02
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Nauja „Samsung Vision AI“ televizorių linija – pažangi vaizdo kokybė ir išmanesnės dirbtinio intelekto funkcijos

Nauja „Samsung Vision AI“ televizorių linija – pažangi vaizdo kokybė ir išmanesnės dirbtinio intelekto funkcijos

2025-05-21
Drąsus ir elektrinis: naujasis „Nissan Micra“ suderina stilių ir tvarumą

Drąsus ir elektrinis: naujasis „Nissan Micra“ suderina stilių ir tvarumą

2025-05-21
Sveikos gyvensenos specialistė G. Smičiūtė: „Dabar jaučiuosi ir atrodau geriau nei prieš 10 metų“

Sveikos gyvensenos specialistė G. Smičiūtė: „Dabar jaučiuosi ir atrodau geriau nei prieš 10 metų“

2025-05-21
Sutaupyti vizitams pas odontologą padės tinkama burnos higiena: ar viską atliekate teisingai?

Sutaupyti vizitams pas odontologą padės tinkama burnos higiena: ar viską atliekate teisingai?

2025-05-21
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Nauja „Samsung Vision AI“ televizorių linija – pažangi vaizdo kokybė ir išmanesnės dirbtinio intelekto funkcijos
Technologijos

Nauja „Samsung Vision AI“ televizorių linija – pažangi vaizdo kokybė ir išmanesnės dirbtinio intelekto funkcijos

2025-05-21

Lankoma

Katarsis
Laisvalaikis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti