Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Žaliasis Vilnius kviečia maistą gaminti „augalingai“

Paulius Liškauskas
2025-01-12
Naujienos, Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Pradžia Naujienos
Dalintis FacebookDalintis X

Sausis – augalinio maisto mėnuo visame pasaulyje. Europos žaliąja sostine tituluotas Vilnius drauge su nevyriausybine organizacija „Gyvi gali“ kviečia „Pašefuoti Vilnių“ ir pirmąjį metų mėnesį gaminti ypatingai skanius patiekalus iš augalinių ingredientų. Visai paprasti receptai ne tik sutaupys laiko, bus draugiški sveikatai, bet ir prisidės prie globalių gamtosaugos problemų sprendimo. 

„Mes kviečiame išbandyti šį tą naujo – augalinę mitybą. Ne kažko griežtai atsisakyti, o labiau paįvairinti savo meniu sveikatai ir žemei palankesniais patiekalais. Kiekvienam pagal galimybes, kažkam – kartą į savaitę, kažkam kasdien“, – sako „Vilnius – Europos žalioji sostinė 2025“ projekto vadovė  Jurga Pociūtė-Mikūtienė.

Vilniaus miesto savivaldybė drauge su NVO „Gyvi gali“ dalinasi augaliniais receptais ir sako, kad toks maistas – stiprus įrankis kovoje su klimato kaita, mažinant būtent maisto pramonės sektoriaus indėlį. Pereinant prie augalinės mitybos sumažinama šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijos, žemės ir vandens naudojimo sąnaudos.

Kiti straipsniai

Nuo Ganos būgnų iki indiškų rangoli: pajuskite pasaulį Vilniuje du lapkričio savaitgalius

Nuo Ganos būgnų iki indiškų rangoli: pajuskite pasaulį Vilniuje du lapkričio savaitgalius

2025-11-06
Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

2025-11-04

Nustemba pamėginę

„Gyvi gali“ kasdien kryptingai siekia visuotinių mitybos pokyčių augalinės mitybos link. Organizacijos vadovė Meda Šermukšnė pastebi, jog vyrauja tam tikri stereotipai apie tokią mitybą, tačiau pamėginus įspūdžiai lieka kitokie. „Kartais žmonėms atrodo, kad augalinį maistą sunku paruošti, kad jis mažiau sotus. Tačiau pabandę supranta, jog tai ne tik skanu ir paprasta, bet ir geriau jų savijautai. Įtraukdami daugiau augalinio maisto turime daugiau energijos ir sveikatos“, – teigia M. Šermukšnė.

Sviestinės pupelės pomidorų padaže

Aistė Aužbikavičiūtė nuotr.

Reikės (4 porcijoms):

  • 2 x 326 g konservuotų sviestinių pupelių ( 2 x 285 g – NET svoris)
  • 400 g konservuotų smulkintų pomidorų (1 skardinė)
  • šlakelio šalto filtruoto vandens (~80 ml)
  • 200 g mažų pomidoriukų
  • 1 vidutinio dydžio geltono svogūno
  • 2-3 skiltelių česnako
  • 1 a.š. maltų saldžiosios paprikos prieskonių
  • 1 a.š. maltų rūkytos paprikos prieskonių
  • 1 a.š. malto kumino (nebūtina)
  • juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį
  • 400 g šviežių špinatų
  • 2 v.š. saulėgrąžų aliejaus (kepimui)
  • saujelės šviežių žalumynų (mėtos, petražolių, baziliko)

Eiga:

  1. Nulupkite ir susmulkinkite svogūną bei česnaką.
  2. Į keptuvę įpilkite saulėgrąžų aliejų ir jam įkaitus berkite svogūną. Šiek tiek apkepkite ir pridėkite smulkintą česnaką.
  3. Jiems apkepus (3-5 min) berkite prieskonius ir nusunktas pupeles. Maišant apkepkite dar 5 minutes.
  4. Užpilkite konservuotais smulkintais pomidorais ir šlakeliu vandens, viską gerai išmaišykite.
  5. Sudėkite mažus pomidoriukus, dar kartą sumaišykite ir leiskite troškintis ant vidutinės kaitros apie 10 minučių.
  6. Pabaigoje sudėkite šviežius špinatus, gerai išmaišykite (šviežių špinatų tūris gana didelis, tad dėkite į troškinį per 4-5 kartus, vis pamaišant). Sudėjus špinatus troškinti nebereikia, jie suminkštėja nuo patiekalo kaitros.
  7. Patikrinkite ar netrūksta druskos ir pipirų pagal skonį.
  8. Prieš valgant pabarstykite smulkintais šviežiais žalumynais.

Recepto ir nuotraukos autorė: Aistė Aužbikavičiūtė / https://www.instagram.com/buckwheatandvanillastudio/

Grikių miltų bananų duona

Aistė Aužbikavičiūtė nuotr.

Reikės (~10 gabaliukų):

  • 340 g grikių miltų*
  • 150 g rudo cukranendrių cukrus
  • 350 g gerai prinokusių bananų (~3-4 bananai)
  • 160 g rafinuoto kokosų aliejaus (be stipraus kokosų skonio)
  • 250 ml švelniai gazuoto vandens
  • 2 a.š. cinamono
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 2,5 a.š. kepimo miltelių
  • 1 a.š. kepimo sodos
  • žiupsnelio druskos

Eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180º C (funkcija su vėjeliu viršus-apačia).
  2. Pasiruoškite kekso kepimo formą išklodami kepimo popieriumi, kad gražiai priglustų prie kraštų (recepte naudota 30×12 cm dydžio forma). Formą galite naudoti ir šiek tiek mažesnę ar didesnę, bet ne per daug. Nuo to gali skirtis kepimo laikas: mažesnė forma – aukštesnis kepinys, todėl pailgėja kepimo laikas, didesnė forma – žemesnis kepinys, todėl patrumpėja kepimo laikas.
  3. Dubenyje kartu sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir cinamoną.
  4. Bananus sutrinkite šakute.
  5. Atskirai kartu sumaišykite bananus, ištirpintą ir atvėsintą kokosų aliejų, kokosų cukrų, vanilę ir gazuotą mineralinį vandenį.
  6. Šlapius ingredientus įmaišykite į birius ir viską sumaišykite kartu. Svarbu nepermaišyti, nes kepinys nebus purus.
  7. Supilkite bananų duonos tešlą į keksinę formą.
  8. Kepkite 45-50 minučių 180ºC temperatūroje (kepimo laikas gali truputį keistis priklausomai nuo jūsų orkaitės kaitros).
  9. Palaikykite 10-15 minučių, kad atvėstų, prieš išimant iš formos ir pjaustant.

Pastabos:

* Rinkitės šviesius grikių miltus, kitaip kepinys bus labai tamsus.

Recepto ir nuotraukos autorė: Aistė Aužbikavičiūtė / https://www.instagram.com/buckwheatandvanillastudio/

Kepto moliūgo humuso dubuo

Humuso dubuo

Humusui reikės:

  • 400 g kepto moliūgo gabalėlių
  • 400 g virtų arba konservuotų avinžirnių
  • 15 g citrinos sulčių
  • 3 g malto kumino
  • 3 g maltos džiovintos kalendros
  • 15 g sezamų pastos tahini (nebūtina)
  • 30 g alyvuogių aliejaus
  • 2 g druskos
  • 1 g maltų pipirų
  • 20 g vandens (jei norėsis skystesnės konsistencijos)

Dubeniui reikės (galite daržoves pasirinkti ir savo nuožiūra):

  • 50 g virtos bolivinės balandos
  • 0,5 nedidelio burokėlio
  • 40 g saliero gumbo
  • 40 g petražolių šaknies
  • 50 g virtų arba konservuotų avinžirnių
  • 30 g jaunos cukinijos
  • 20 g mėlynojo kopūsto
  • 20 g morkų
  • Saujos kepintų moliūgų sėklų
  • Kepimo aliejaus
  • Balzamiko acto
  • Druskos
  • Pipirų
  • Rozmarinų
  • Česnakų granulių
  • Tikka masala prieskonių
  • Švelnaus jogurtinio padažo (nebūtina)

Eiga:

  1. Humuso ingredientus sudėkite į maisto trintuvą. Trinkite apie 2-3 minutes iki vientisos masės. Jis turėtų gautis švelnus, kreminis. Jeigu reikėtų, galite įpilti šiek tiek vandens, kad masė suskystėtų. Pagal poreikį galite įberti daugiau prieskonių ar druskos.
  2. Burokėlį supjaustykite apie 1 cm kubeliais. Sumaišykite jį su šlakeliu kepimo aliejaus, balzamiko acto, šiek tiek druskos, pipirų ir rozmarinu.
  3. Saliero gumbą ir petražolių šaknį taip pat supjaustykite 1 cm kubeliais. Sumaišykite juos su šlakeliu kepimo aliejaus, šiek tiek druskos, pipirų, česnakų granulių.
  4. Avinžirnius taip pat sumaišykite su šiek tiek aliejaus, tikka masala prieskoniais, druska.
  5. Kepkite daržoves ir avinžirnius orkaitėje 12 min. 210 laipsnių temperatūroje.
  6. Supjaustykite šiaudeliais jaunas cukinijas, siauromis juostelėmis mėlynąjį kopūstą ir sutarkuokite arba plonais šiaudeliais susmulkinkite morkas.
  7. Į gilesnį indą formuokite dubenį – sudėkite bolivinę balandą, keptas ir šviežias daržoves, avinžirnius. Centre dėkite humusą, apšlakstykite jogurtiniu padažu ir pabarstykite kepintų moliūgų sėklų.

Recepto autorė: Svetlana Lebedeva / https://www.facebook.com/p/Dar%C5%BEo-dubuo-100092012391077/?locale=lt_LT

Žymos: Vilnius – Europos žalioji sostinė 2025

Kiti straipsniai

Kaunas išsirinko Kalėdų eglutę: miestą papuoš 65 metų žaliaskarė
Kaunas

Kaunas išsirinko Kalėdų eglutę: miestą papuoš 65 metų žaliaskarė

2025-11-03
Per Vėlinės nepamirškime pagerbti ir Lietuvos Laisvės kovotojų
Lietuva

Per Vėlinės nepamirškime pagerbti ir Lietuvos Laisvės kovotojų

2025-10-31
Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais
Laisvalaikis

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

2025-10-31
Agnė Kuzmickaitė sukūrė aprangą besirūpinantiems senjorais: orumo ir pokyčio ženklas
Grožis

Agnė Kuzmickaitė sukūrė aprangą besirūpinantiems senjorais: orumo ir pokyčio ženklas

2025-10-28
Kaip ir kasmet: vos prasidėjo šildymo sezonas – gaisrų vėl padaugėjo
Aktualijos

Kaip ir kasmet: vos prasidėjo šildymo sezonas – gaisrų vėl padaugėjo

2025-10-20
Karstas
Kaunas

Kauno miesto muziejuje – mirčiai skirta paroda „Memento mori“ ir vakarinės ekskursijos

2025-10-16
Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas
Laisvalaikis

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14
Jessica Shy
Laisvalaikis

Jessica Shy nudžiugino gerbėjus – viena diena prieš surengs papildomą koncertą Vilniaus Vingio parke

2025-10-10
Tesla CEO Elonas Muskas
Aktualijos

Elonas Muskas pažadėjo „blokuoti“ „Netflix“ dėl transseksualų palaikymo

2025-10-03

Rekomenduojame

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

2024-10-29
K-POP demonų medžiotojos

Kaip „K-Pop demonų medžiotojos“ tapo žiūrimiausiu filmu „Netflix“ istorijoje

2025-09-25
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

2025-01-22
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Ant Vilniaus kolegijos sienos atgimė Algirdo Petrulio šilkografija

Ant Vilniaus kolegijos sienos atgimė Algirdo Petrulio šilkografija

2025-11-07
Verslininkė L. Rimgailė įvardijo triukus, kurie padeda į sūnaus mitybą įtraukti daugiau daržovių

Verslininkė L. Rimgailė įvardijo triukus, kurie padeda į sūnaus mitybą įtraukti daugiau daržovių

2025-11-07

Lietuva pagal pagal naudotų automobilių duomenų klastojimą Europos sąrašo gale

2025-11-07
VU mokslininkų DI sprendimas padės „pamatyti“ žemę iš kosmoso pro debesis

VU mokslininkų DI sprendimas padės „pamatyti“ žemę iš kosmoso pro debesis

2025-11-06
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Apleisti nameliai Lietuvoje atgimsta keliautojams
Lietuva

Apleisti nameliai Lietuvoje atgimsta keliautojams

2025-11-08

Lankoma

K-POP demonų medžiotojos
Kinas

Kaip „K-Pop demonų medžiotojos“ tapo žiūrimiausiu filmu „Netflix“ istorijoje

2025-09-25

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti