Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

3 madingi kopūstų receptai, kuriuos visada norėjote išbandyti: „balandėliai“ be puodo, „TikTok“ salotos ir grilinti pjausniai

Paulius Liškauskas
2025-07-12
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Garuojantis balandėlių puodas dar vaikystėje prišaukdavo namo iš kiemo, traškios kopūstų salotos paprastai pirmos dingsta nuo stalo, o raugintų kopūstų stiklainį rasime kone kiekvienuose namuose. Kopūstą valgome karta iš kartos, todėl nieko keisto, kad ši pigi daržovė yra viena perkamiausių, ypač pasirodžius šviežiam lietuviškam derliui, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Kopūsto privalumas – ne tik kaina, bet ir universalumas. Su minimaliomis išlaidomis ir pastangomis lengva gauti efektingą rezultatą. 

„Lietuviai yra uolūs daržininkai, tačiau kopūstas – ne pati lengviausiai namuose užauginama daržovė. Todėl daugelis nenori apsisunkinti ir šviežio lietuviško kopūstų derliaus ieško parduotuvėse. Juolab, kad tai neapsunkina ir kišenės – kopūsto kilogramas per akcijas nekainuoja nė euro. Tokį daugelio pasirinkimą liudija ir faktas, kad ši daržovė nuolat sukasi populiariausiųjų topuose – šalia tokių gėrybių kaip bulvės, pomidorai, agurkai“, – sako G. Kitovė.

Kopūstas lietuviams – puikiai pažįstamas, bet ši kukli, nebrangi daržovė gali ir gerokai nustebinti virtuvėje. Vis populiarėja receptai, kurie padeda skanių patiekalų pasigaminti greičiau ir lengviau – „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška siūlo šį savaitgalį pagaliau išbandyti tai, kas jau kurį laiką traukia tūkstančius reakcijų internete.

„TikTok“ žvaigžde tapusios japoniškos kopūstų salotos

„Kopūstas – mėgstamas ir valgomas ne tik Lietuvoje, bet ir kone visame pasaulyje. Ir šiemet japoniškas receptas tiesiog užvaldė socialinius tinklus. Geriausiai šia salotas apibūdina jų pavadinimas – „yamitsuki“, ką galime išversti kaip „užkrečiančios“ arba „sukeliančios priklausomybę“. Žinoma, tik gerąja prasme – vos per kelias minutes paruošiamos salotos yra sveikos, nebrangios ir išties be galo skanios“, – patikina E. Semaška.

Porcijos: 2-3

Gaminimo laikas: 5 min.

Reikės: 400 g šviežio kopūsto, ½ šaukštelio druskos, ½ šaukštelio sutrupinto daržovių arba vištienos sultinio, 2 šaukštų skrudintų baltų sezamo sėklų, 2 šaukštų skrudinto sezamų aliejaus, 2 skiltelių česnako.

Gaminame:

  1. Grūstuvėje sutrinkite 2 šaukštus skrudintų baltųjų sezamo sėklų.
  2. Kopūstą supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Paprastai jis nebūna labai smulkiai supjaustomas – galite net ir suplėšyti lapus rankomis. Sudėkite į indą su sandariu dangčiu.
  3. Pabarstykite kopūstus druska pagal savo skonį, suberkite sutrupintą sultinį, uždenkite dangtį ir gerai pakratykite, kad prieskoniai pasiskirstytų.
  4. Dubenėlyje sumaišykite išspaustą česnaką su 2 šaukštais skrudinto sezamo aliejaus. Apliekite juo kopūstus ir suberkite trintas sezamo sėklas. Uždenkite ir darkart gerai pakratykite.
  5. Patiekite iš karto. Jei norite, dar papuoškite sezamo sėklomis.

„Balandėliai“ orkaitėje – be vyniojimo ir troškinimo puode

Balandėliai neabejotinai yra lietuvių kulinarijos meno klasika, ypač mėgstama pasirodžius šviežio derliaus kopūstams. Šį kartą „Iki“ kulinarijos šefė E. Semaška kviečia šiek tiek nukrypti nuo tradicijų – atkartoti kopūstų, smulkintos mėsos ir pomidorų padažo derinį, tačiau vos su 15 minučių darbo.

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 60 min. (15 min. paruošti ir 45 min. kepti)

Reikės: 1-2 šviežių kopūstų, druskos, pipirų, 0,5 kg smulkintos šviežios kiaulienos, 1 svogūno, 2 skiltelių česnako, 100-200 g tiršto pomidorų padažo, 1-2 šaukštelių Provanso žolelių, ½ šaukštelio maltos saldžiosios paprikos.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Kopūstą supjaustykite apvaliais griežinėliais ir išdėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  2. Susmulkintą svogūną sumaišykite su mėsa, nedideliu kiekiu druskos ir pipirų, Provanso žolelėmis, saldžiąja paprika ir išspaustu česnaku. Iš mėsos formuokite nestorus (4-5 mm) paplotėlius ir dėkite ant kopūstų pjausnių. Pasistenkite, kad jų skersmuo būtų panašus kaip kopūstų griežinėlių. Mėsą aptepkite 1-2 valgomaisiais šaukštais tiršto pomidorų padažo.
  3. Dėkite į orkaitę ir kepkite apie 45 minutes, kol mėsa bus iškepusi.

Grilintas kopūstas su jogurto ir mėtų padažu

„Vargu ar kas galėtų ginčytis, kad traškios šviežio kopūsto salotos yra vienas skaniausių priedų prie grilio patiekalų. Tačiau jeigu dar nebandėte kepti paties kopūsto – pats metas pasekti šia mada. Kai kopūstai kepami ant grotelių, jų subtilus saldumas išryškėja, jie įgauna dūmo skonio ir kvapo, o tekstūra tampa minkšta, švelni – jis galės būti tiek garnyru, tiek pagrindiniu patiekalu. Galite naudoti kokius tik norite prieskonius – net įtrinti tokiais, kuriuos naudojate barbekiu patiekalams. Taip pat labai skanu bebaigiant kepti apibarstyti parmezanu ar net kepta šonine – kopūstas iškart įgaus rafinuotumo“, – pasakoja E. Semaška ir kviečia pagrilinti.

Porcijos: 4

Kiti straipsniai

Skonis – lyg mamma mia! „Running Vita“ pataria, kaip į savo virtuvę lengvai įnešti dalį Italijos

Skonis – lyg mamma mia! „Running Vita“ pataria, kaip į savo virtuvę lengvai įnešti dalį Italijos

2025-06-22
Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21

Gaminimo laikas: 20 min.

Reikės: 1-2 šviežių kopūstų, 240 ml graikiško jogurto, 2 šaukštų citrinos sulčių, 60 ml alyvuogių aliejaus, 2 česnako skiltelių, saujos šviežių mėtų lapelių, saujos šviežių petražolių, druskos, pipirų.

Gaminame:

  1. Dubenyje sumaišykite jogurtą, citrinos sultis, 2 šaukštus alyvuogių aliejaus, išspaustą česnaką, pasmulkintas mėtas ir petražoles. Pagardinkite druska, pipirais ir atidėkite į šalį.
  2. Kopūstą per šerdį supjaustykite į 6 dalis. Šerdies nepašalinkite – ji padės išlaikyti pjausnių formą. Lengvai patepkite aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais. Jeigu norite, galite pabarstyti ir kitais mėgstamais prieskoniais.
  3. Kepkite po 4-6 minutes iš kiekvienos pusės. Atsispirkite pagundai juos dažnai vartyti – apverskite tik tada, kai viena pusė gražiai apdega ir jau laikas kepti kitą.
  4. Perkelkite į lėkštę, apšlakstykite padažu ir patiekite iš karto.

Kiti straipsniai

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Laisvalaikis

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18
Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18

Rekomenduojame

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

2024-09-12
Samsung Galaxy Z Flip 7

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Katarsis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

3 madingi kopūstų receptai, kuriuos visada norėjote išbandyti: „balandėliai“ be puodo, „TikTok“ salotos ir grilinti pjausniai

3 madingi kopūstų receptai, kuriuos visada norėjote išbandyti: „balandėliai“ be puodo, „TikTok“ salotos ir grilinti pjausniai

2025-07-12
Pirmi vaiko žingsniai su dviračiu – nuo ko pradėti? Trenerės patarimai tėvams

Pirmi vaiko žingsniai su dviračiu – nuo ko pradėti? Trenerės patarimai tėvams

2025-07-12
Futbolas

A lygos turo anonsas: šiauliečiai sieks revanšo Vilniuje

2025-07-11
Gražiausias šeimos laikas ir nepamirštamos akimirkos laukia festivalyje „Naisių vasara 2025“

Gražiausias šeimos laikas ir nepamirštamos akimirkos laukia festivalyje „Naisių vasara 2025“

2025-07-11
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

3 madingi kopūstų receptai, kuriuos visada norėjote išbandyti: „balandėliai“ be puodo, „TikTok“ salotos ir grilinti pjausniai
Receptai

3 madingi kopūstų receptai, kuriuos visada norėjote išbandyti: „balandėliai“ be puodo, „TikTok“ salotos ir grilinti pjausniai

2025-07-12

Lankoma

Samsung Galaxy Z Flip 7
Technologijos

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti