Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Jūros šventė namuose – lengva ir kūnui, ir piniginei: 3 jūra kvepiantys receptai

Paulius Liškauskas
2025-07-24
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Trečiadienį Klaipėdą jau užlies tradicinė Jūros šventė, per kurią visi iki valiai ragaus įvairių žuvies patiekalų. Visgi, jeigu uostamiestyje apsilankyti nepavyks ar norite pataupyti, skanių atostogas prie jūros primenančių skanėstų lengva pasiruošti ir namuose. Pasak Gintarės Kitovės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, žuvies lietuviai suvalgo vis daugiau – tai ir skanus, ir piniginei draugiškas sprendimas visai paprastai pradėti maitintis sveikiau.

 

Pirkėjų favoritė plačioje įvairovėje aiški

Kiti straipsniai

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15

 

Kaip dažnai reikėtų mėgautis žuvimi? Specialistai rekomenduoja savo meniu žuvies patiekalais praturtinti bent 2-3 kartus per savaitę. Priežastis paprasta – siekiant subalansuotos mitybos, į savo racioną vertėtų įtraukti ne tik daug šviežių sezoninių daržovių, vaisių, tačiau ir kokybiškų baltymų.

 

„Tendencijos akivaizdžios – gyventojai vis daugiau dėmesio skiria pilnavertei mitybai. Tą rodo ir pardavimų statistika, mat žuvis, jūros gėrybės vis dažniau atsiduria pirkinių krepšeliuose. Norime padėti formuoti sveikus mitybos įpročius, todėl siekiame, kad šviežia žuvis būtų prieinama pirkėjams. Rūpinamės tiek kokybiška įvairove, tiek patraukliomis kainomis – kasdien užtikrinant šviežumą, ledo vitrinas net keliskart per savaitę pildome žuvimi, plačiausias asortimentas atkeliauja trečiadieniais, o kas savaitę skelbiame ir vis naujas akcijas. Norime, kad kiekvienam būtų lengva atrasti mėgstamą žuvį – juk jų rūšių pasirinkimas ypač platus“, – sako G. Kitovė.

 

Tinklo atstovė atskleidžia, kad šviežios žuvies skyriuje karalienės karūna jau kurį laiką priklauso lašišai. Labai populiarūs ir karpiai, upėtakiai, šamai. Bet kaip ir visuose skyriuose, taip ir žuvies, pirkėjai dairosi įvairovės – lietuviai mielai gamina su plekšnėmis, krevetėmis, lydekomis ir kt. Vasarą labai paklausios ir rūkytos žuvys, kurios iškart siejasi su nerūpestingu vakaru su draugais ir skaniais užkandžiais.

 

Kaip laikyti žuvį namuose, kad ji kuo ilgiau išliktų šviežia?

 

Daugelio mėgstamus žuvies patiekalus ne visada pavyksta paruošti iš karto, vos įsigijus ingredientus. Todėl verta prisiminti, kaip tinkamai laikyti žuvį namuose ir kaip ją kuo ilgiau išlaikyti šviežią. Pasak „Iki“ kulinarijos šefės Jolitos Tamoševičienės, bendros taisyklės galioja visais metų laikais, tačiau ypač aktualu vasarą – kai dėl aukštesnės temperatūros reikia skirti daugiau dėmesio maisto saugai.

 

„Kad žuvis būtų šviežia, iškart po įsigijimo ją reikia laikyti tinkamoje, 0-4 laipsnių temperatūroje, todėl nelaikykite žuvies ilgai šiltame automobilyje. Jeigu iš parduotuvės nevažiuosite tiesiai namo, galite pasiimti šaltkrepšį ar specialiai šaldytiems produktams skirtą maišelį“, – pataria J. Tamoševičienė.

 

Šaldytuve laikoma žuvis išlieka šviežia tik vieną-dvi dienas, tačiau svarbu ir paisyti ant etiketės nurodytos galiojimo datos, atkreipti dėmesį į pakavimo datą, pabrėžia „Iki“ kulinarijos šefė. Geriausia žuvį padėti ten, kur temperatūra žemiausia – paprastai ant apatinės šaldytuvo lentynos. Ją reikėtų laikyti sandarioje pakuotėje, kad jos kvapai nepersiduotų kitiems maisto produktams, ir pati žuvis nesugertų šaldytuvo kvapų. Galima naudoti maistinę plėvelę, vakuuminius maišelius arba sandarius indus.

 

„Norėdami prailginti žuvies šviežumą, šaldytuve galite ją padėti ant ledo sluoksnio. Ledą reikėtų reguliariai papildyti, kad būtų palaikoma žema temperatūra“, – akcentuoja J. Tamoševičienė.

 

Termiškai apdorotą žuvį šaldytuve galima laikyti iki 3-4 dienų, karštai rūkytą – iki savaitės, šaltai – iki dviejų. Tačiau visais atvejais galioja tas pats – nevalgykite, jeigu pasikeitė žuvies kvapas, spalva.

 

„Laikui bėgant gan sparčiai prastėja žuvies skonis, tekstūra, todėl kuo suvalgysite greičiau – tuo bus geriau. Geriau visad gaminti tiek, kiek reikia tam kartui – taip apsisaugosite nuo maisto ir pinigų švaistymo“, – pataria J. Tamoševičienė.

 

O geriausia – iškart paruošti skanių, visai šeimai patiksiančių ir greitai pagaminamų patiekalų. Pasinaudodami akcijomis sutaupysite pinigų, o su paprastais receptais – ir laiko. „Iki“ kulinarijos šefė dalijasi 3 skaniais receptais:

 

Traškūs ir labai gardūs takai su rykliniu šamu

Takai su žuvimi / freepik

Porcijos: 4-6

Gaminimo laikas: 30 min.

Reikės: 700 g ryklinio šamo filė, 16 mažų tortilijų, aliejaus kepimui, 1,5 puodelio gazuoto mineralinio vandens, 1 puodelio miltų, 1 šaukšto krakmolo, 1 šaukštelio druskos, 1 šaukštelio granuliuoto česnako, pipirų pagal skonį, 1 puodelio džiūvėsėlių, mėgstamų takų priedų, pavyzdžiui: pjaustyto šviežio kopūsto, kubeliais pjaustytų pomidorų, ridikėlių, avokadų, mangų, šviežių salotų.

Gaminame:

  1. Ryklinio šamo filė supjaustykite 2-3 cm pločio gabalėliais. Dubenyje sumaišykite gazuotą vandenį, miltus, krakmolą, druską, česnakų miltelius ir pipirus. Tešla turėtų būti tiršta lyg blynų, bet į ją būtų galima mirkyti žuvį. Jei ji atrodo per tiršta, įpilkite dar šiek tiek vandens.
  2. Į kitą dubenį supilkite džiūvėsėlius. Paruoškite dar vieną tuščią lėkštę žuviai.
  3. Kiekvieną žuvies gabalėlį panardinkite į tešlą. Leiskite tešlos pertekliui nubėgti atgal į dubenį ir tuomet apvoliokite džiūvėsėliuose. Sudėkite apvoliotą žuvį į tuščią lėkštę.
  4. Iškepkite žuvies gabalėlius keptuvėje su įkaitintu aliejumi. Vienai pusei reikės apie 2-3 minučių. Tuomet nusausinkite ant popierinių rankšluosčių.
  5. Dėliokite takus. Tortilijas pašildykite keptuvėje ar ant grilio, kol jos taps šiltos ir kvapnios. Į kiekvieną įdėkite po 2 keptos žuvies gabalėlius, ant viršaus uždėkite norimų priedų. Patiekite šiltus su šviežių žaliųjų citrinų skiltelėmis – skanaus!

 

Gaivi rūkytos skumbrės užtepėlė – valgysit nuo ryto iki vakaro

Žuvies užtepėlė / freepik

Porcijos: 8

Gaminimo laikas: 20 min.

Reikės: 2 vidutinio dydžio karštai rūkytų skumbrių, 2 nedidelių svogūnų, saujelės svogūnų laiškų, 2 didesnių marinuotų agurkų arba kelių mažesnių, 4 šaukštų majonezo, ryšulėlio šviežių ridikėlių, 1 šaukšto garstyčių, saujelės krapų.

Gaminame:

  1. Nulupkite skumbrės odą, perpjaukite žuvį pusiau ir išimkite kaulus. Žuvį rankomis sutrupinkite į mažus gabalėlius ir sudėkite į dubenį.
  2. Svogūnus ir marinuotus agurkėlius supjaustykite kubeliais, žalumynus smulkiai sukapokite. Ridikėlius nuplaukite, pašalinkite šaknį ir supjaustykite pusmėnuliais.
  3. Dubenyje sumaišykite visus ingredientus su garstyčiomis ir majonezu. Paruoštą masę pagal skonį pagardinkite žiupsneliu pipirų ir skanaukite su šviežia duona, kruasanu ar daržovėmis.

 

Gurmaniškas spalvų žaismas – itališkos krevečių salotos su šviežiomis daržovėmis

Krevečių salotos / freepik

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 10 min.

Reikės: 450 g virtų baltakojų blyškiųjų krevečių, 1 didelio raudonojo svogūno, 2 šviežių morkų, 1 saliero stiebų, 1 saldžiosios paprikos, ryšulėlio šviežių petražolių, 1 česnako skiltelės, 1 citrinos, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų pagal skonį. Galite naudoti ir kitas daržoves – tai puikus receptas sunaudoti namuose turimas šviežoias gėrybes.

Gaminame:

  1. Virtas krevetes supjaustykite mažais kąsnio dydžio gabalėliais. Susmulkinkite daržoves ir žalumynus. Sudėkite viską į dubenį, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska, pipirais ir šviežiais spaustomis citrinų sultimis.

 

Mėgaukitės!

Kiti straipsniai

Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13
Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien
Receptai

Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien

2025-08-11
Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių
Receptai

Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių

2025-08-08
Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai
Receptai

Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai

2025-08-06
Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas
Receptai

Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas

2025-07-29
Česnakinis sviestas – išbandykite receptus, kurie renka milijonus patiktukų internete
Receptai

Česnakinis sviestas – išbandykite receptus, kurie renka milijonus patiktukų internete

2025-07-28
Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas
Receptai

Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas

2025-07-26
3 skanūs ir nebrangūs būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis
Receptai

3 skanūs ir nebrangūs būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025-07-25

Rekomenduojame

Xiaomi 15T Pro

„Xiaomi 15T Pro“ pastebėtas FCC duomenų bazėje

2025-07-11
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
iPhone 17

„iPhone 17“ išleidimo data – kada tikėtis naujų Apple iPhone modelių

2025-08-05
„Telia“ įjungė galimybę skambinti iš užsienio be mobiliojo ryšio per Wi-Fi

„Telia“ įjungė galimybę skambinti iš užsienio be mobiliojo ryšio per Wi-Fi

2025-08-19
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Kad kristų lapai, o ne jūs – kokie pavojai tyko sode rudenį ir kaip nuo jų apsisaugoti?

Kad kristų lapai, o ne jūs – kokie pavojai tyko sode rudenį ir kaip nuo jų apsisaugoti?

2025-09-14
Kaip paskatinti vaiką skaityti knygas?

Kaip paskatinti vaiką skaityti knygas?

2025-09-11
Sofija Turner oficialiai išrinkta Laros Kroft vaidmeniui veiksmo seriale „Kapų plėšikė“

Sofija Turner oficialiai išrinkta Laros Kroft vaidmeniui veiksmo seriale „Kapų plėšikė“

2025-09-10
pinigai

Alytaus rajono savivaldybės tarybos narys A. Vrubliauskas lieka nuteistas dėl korupcinių nusikaltimų

2025-09-10
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Kad kristų lapai, o ne jūs – kokie pavojai tyko sode rudenį ir kaip nuo jų apsisaugoti?
Gyvenimas

Kad kristų lapai, o ne jūs – kokie pavojai tyko sode rudenį ir kaip nuo jų apsisaugoti?

2025-09-14

Lankoma

Xiaomi 15T Pro
Technologijos

„Xiaomi 15T Pro“ pastebėtas FCC duomenų bazėje

2025-07-11

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti