Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

Paulius Liškauskas
2025-08-15
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 5 min skaitymo
Pradžia Laisvalaikis
Dalintis FacebookDalintis X

Prieš akis – šiltas ir ilgas Žolinės savaitgalis. Stipriai prieš ją išaugantys pirkinių krepšeliai išduoda, kad lietuviai šią vasarišką šventę paprastai sutinka būryje artimųjų ir draugų, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Įtikti įvairiems skoniams ir mitybos įpročiams gali pasirodyti nemenka užduotis, tačiau keli patarimai ir patikimi receptai įrodys – vaišes suruošti galima greitai, lengvai ir nebrangiai.

„Gardus maistas lietuviams yra tiesiog būtina kiekvienos šventės dalis. Artėjant laisvadieniams, o ypač – ilgajam savaitgaliui, pirkėjų krepšeliai pastebimai papilnėja. Pirkėjai kraunasi šviežias daržoves, uogas ir vaisius, pirmiausia – arbūzą, įvairius užkandžius, griliui skirtus patiekalus, gaiviuosius gėrimus, vandenį. Dažniau ieškoma ir nekasdienių produktų: pavyzdžiui, renkasi gurmaniškesnius sūrius ir mėsos gaminius, stalą puošia šventiškai dekoruotu tortu“, – apie pirkėjų įpročius pasakoja G. Kitovė.

Prie Žolinės ar bet kurios kitos šventės stalo paprastai susiburia ne tik skirtingos kartos, bet ir skirtingi požiūriai į maistą. Vieni dienos neįsivaizduoja be mėsos, kiti pirmenybę teikia žuviai, netrūksta vegetarų arba apskritai vartojančių tik 100 proc. augalinės kilmės produktus. Tad kaip paruošti tokį stalą, kuris patenkintų visus? „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė dalijasi naudingais patarimais, kad per šventę visi būtų sotūs ir patenkinti.

Kiti straipsniai

Pasirinkusi kolekcijos temą, šiuolaikinio meno mugė „ArtVilnius’25“ laukia išskirtinių svečių ir kolekcininkų

Pasirinkusi kolekcijos temą, šiuolaikinio meno mugė „ArtVilnius’25“ laukia išskirtinių svečių ir kolekcininkų

2025-09-24
Kauno „Oktoberfeste“ – išskirtinis dėmesys ne tik bavariškoms tradicijoms

Kauno „Oktoberfeste“ – išskirtinis dėmesys ne tik bavariškoms tradicijoms

2025-09-18

Pradėkite nuo svečių sąrašo. „Iš anksto sužinokite, kas nevalgo mėsos, kas turi alergijų ar kitų mitybos ypatumų. Tai padės apskaičiuoti proporcijas – jei trečdalis svečių vegetarai, užtikrinkite, kad jiems tinkamo maisto nepritrūktų“, – pataria J. Tamoševičienė.

Didžioji dalis maisto turėtų būti tinkama visiems. Dauguma patiekalų turėtų būti universalūs – užkandžiai, salotos ir padažai juose, šviežios ar konservuotos daržovės, vaisiai, garnyrai, kuriuos gali valgyti visi. Ir mažesnė dalis – specifiniai (mėsa, žuvis ir pan.). Nepamirškite, kad veganiški, vegetariški patiekalai paprastai sulaukia dėmesio ir iš visavalgių, todėl jų verta iškart ruošti daugiau.

Planuokite grilinimo laiką. Jeigu turite vietos viską kepti vienu metu – puiku. Jeigu ne, pirma kepkite mėsą, žuvį, tada daržoves ar augalinius produktus, kuriems gali reikėti mažesnės kaitros. Naudokite skirtingus iešmus ar groteles – taip išvengsite skonių maišymosi ir užtikrinsite, kad vegetarai galės valgyti ramia sąžine, pabrėžia „Iki“ kulinarijos šefė.

Turėkite atskirus indus ir įrankius, jei susibūrime dalyvauja propaguojantys augalinę mitybą. Vegetarams ir veganams svarbu, kad jų maistas neliestų mėsos. Paprastas sprendimas – skirtingų spalvų lėkštės ar aiškūs užrašai.

Marinuokite viską tuo pačiu metu. Tie patys prieskoniai ir žolelės tiks ir mėsai, ir daržovėms. Tai sutaupys laiko ir sukurs bendrą skonio liniją.

Nepamirškite detalių. Duona, užtepėlės, riešutai, džiovinti vaisiai, konservuotos daržovės – smulkūs akcentai, kurie daro stalą pilnesnį ir įdomesnį. J. Tamoševičienė siūlo įsigyti gero česnakinio ar žolelių padažo, humuso, gvakamolės – tai skanėstai, kurie suvienys visus ir tiks prie įvairiausių patiekalų.

„Ir svarbiausia – nepaverskite vaišių ruošimo stresą keliančiu darbu. Paprastumas ir kokybė visuomet geriau nei chaosas. Ši vasara gan šykštėjo grilinimui tobulai tinkančių dienų, tad ilgasis Žolinės savaitgalis ir meteorologų prognozės reiškia viena – kepsninės rūks visoje Lietuvoje. Juo labiau, kad tai – vienas paskutiniųjų vasaros savaitgalių, tad jį norisi pripildytas gardžiais griliuose čirškančių patiekalų kvapais ir pašnekesiais su brangiais žmonėmis. O skanus maistas – tik detalės, kurias paruošti galite ir vos per pusvalandį“, – sako „Iki“ kulinarijos šefė ir dalijasi 4 receptais.

Visavalgiams: sultingi, gaivūs ir spalvingi šašlykai su daržovėmis

IKI nuotr.

Porcijos: 8 iešmai

Gaminimo laikas: 35 min. (+ laikas marinavimui)

Reikės: 500 g šviežios kiaulienos sprandinės, cukinijų, skirtingų spalvų paprikų, rausvojo svogūno, pievagrybių; marinatui: 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 šaukštelio citrinos žievelės, 3 šaukštų citrinos sulčių, 1,5 šaukšto medaus, 2 česnako skiltelių, 1 šaukštelio druskos, 1/2 šaukštelių pipirų, 1 šaukštelio garstyčių, saujelės šviežių petražolių, kelių šakelių šviežio raudonėlio.

Gaminame:

  1. Supjaustykite kiaulieną. Sudėkite marinato ingredientus į dubenį arba stiklainį ir suplakite.
  2. Sudėkite kiaulieną į didelį dubenį ir užpilkite dviem trečdaliais marinato. Išmaišykite, rankomis įtrinkite marinatą į mėsą ir palikite marinuotis bent kelioms valandoms.
  3. Kadangi daržovėms nereikia ilgai marinuotis, supjaustykite jas likus 30 minučių iki grilinimo ir sudėkite į tą patį indą su marinatu ir mėsa, išmaišykite.
  4. Ant iešmų verkite pakaitomis mėsos ir daržovių gabalėlius.
  5. Kepkite virš žarijų kelis kartus apverčiant, kol mėsa bus iškepusi. Įpusėjus kepimui aptepkite likusiu marinatu. Iškepusius šašlykus dar kartą aptepkite marinatu ir patiekite su šviežiomis salotomis. Skanaus!

 

Žuvies gerbėjams: vasariška lašiša su persikais ir pomidorais

IKI nuotr.

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 25 min.

Reikės: 4 šviežios lašišos pjausnių, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų, 2 persikų, 2 pomidorų, 1-2 česnako skiltelių, šviežio baziliko.

Gaminame:

  1. Dubenėlyje sumaišykite kubeliais supjaustytus persikus, pomidorus, išspaustą česnaką ir smulkintą šviežią baziliką. Gausiai pagardinkite druska, pipirais ir gerai išmaišykite. Uždenkite ir padėkite į šaldytuvą bent 30 minučių, kad skoniai susimaišytų.
  2. Kai būsite pasiruošę kepti, įkaitinkite kepsninę iki vidutinio karščio.
  3. Aptepkite lašišą alyvuogių aliejumi, gausiai pagardinkite druska ir pipirais. Dėkite lašišą ant grotelių ir kepkite po 4-5 minutes iš abiejų pusių, kol žuvis iškeps ir ant jos atsiras grilio žymės. Jeigu pjausniai storesni – gali prireikti kepti keliomis minutėmis ilgiau.
  4. Išimkite lašišą ir išdėliokite į lėkštes. Ant kiekvieno lašišos gabalėlio užberkite persikų, bazilikų ir pomidorų pagardo. Mėgaukitės!

 

Vegetarams: grilintas bri arba kamambero sūris su šviežiomis braškėmis

IKI nuotr.

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 15 min.

Reikės: 200 g bri arba kamambero sūrio, 150 g šviežių braškių, 2 šaukštelių balzamiko acto, 2 šaukštelių alyvuogių aliejaus, 2 šaukštelių medaus, šviežių mėtų, druskos, krekerių arba čiabatos.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite grilį iki vidutinės temperatūros ir patepkite groteles aliejumi.
  2. Kol grilis kaista, nuplaukite ir supjaustykite braškes. Dubenyje išplakite balzamiko actą, alyvuogių aliejų ir medų. Įdėkite braškes ir švelniai išmaišykite. Atidėkite į šalį.
  3. Išimkite bri sūrį iš šaldytuvo. Vieną pusę patepkite alyvuogių aliejumi ir padėkite aliejumi pateptą pusę ant įkaitinto grilio. Kol kepa, patepkite kitą pusę. Kepkite 2–3 minutes iš kiekvienos pusės.
  4. Išimkite keptą bri mentele ir padėkite ant serviravimo lėkštės. Užpilkite braškių ir balzamiko mišiniu. Dar apšlakstyti skystu medumi, pagardinkite druska ir papuoškite smulkintomis šviežiomis mėtomis. Patiekite su krekeriais, prancūziško batono arba čiabatos riekelėmis.

 

Veganams: ryškūs grilintų vasaros daržovių takai 

IKI nuotr.

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 25 min.

Reikės: 2 cukinijų, 2 paprikų, 2 virtų kukurūzų burbuolių, indelio pievagrybių, 2 avokadų, 1 rausvojo svogūno, 100 g šviežio kopūsto, 2 prinokusių pomidorų, kalendros arba petražolių, alyvuogių aliejaus, 2 mėgstamų prieskonių, pavyzdžiui: 2 šaukštelių maltos saldžiosios paprikos, 1 šaukštelio kumino, 1 šaukštelio druskos, 1/4 šaukštelio česnako granulių, 1/4 šaukštelio svogūnų granulių, 1/4 šaukštelio maltos aitriosios paprikos.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite kepsninę iki vidutinio karštumo.
  2. Cukinijas ir paprikas supjaustykite lazdelėmis. Kopūstą smulkiai supjaustykite ar sutarkuokite. Svogūną ir didesnius pievagrybius perpjaukite pusiau. Kukurūzus galite irgi pasmulkinti, kad greičiau iškeptų.
  3. Dubenėlyje sumaišykite prieskonius. Cukinijas, paprikas, kukurūzus, grybus apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir suberkite prieskonius, išmaišykite. Suverkite daržoves ant iešmų arba dėkite tiesiai ant grilio grotelių ir kepkite 10-15 min., vis apverčiant (laikas gali skirtis priklausomai nuo grilio karščio ir daržovių dydžio).
  4. Iškeptas daržoves galite pasmulkinti, kad būtų patogiau valgyti. Kukurūzų tortilijas pašildykite ant grotelių ir į jas dėkite priedus: grilintų daržovių, tarkuoto kopūsto, pjaustyto avokado, pomidorų, žalumynų.

Kiti straipsniai

Lietuviai automobiliu jau pasiekia atokiausias Europos vietas – ką pravartu žinoti vairuojant užsienyje?
Laisvalaikis

Lietuviai automobiliu jau pasiekia atokiausias Europos vietas – ką pravartu žinoti vairuojant užsienyje?

2025-09-18
Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17
Baltijos šalių mėgėjų teatrų festivalyje atgis M. K. Čiurlionio kūryba
Laisvalaikis

Baltijos šalių mėgėjų teatrų festivalyje atgis M. K. Čiurlionio kūryba

2025-09-16
Sofija Turner oficialiai išrinkta Laros Kroft vaidmeniui veiksmo seriale „Kapų plėšikė“
Laisvalaikis

Sofija Turner oficialiai išrinkta Laros Kroft vaidmeniui veiksmo seriale „Kapų plėšikė“

2025-09-10
„Walk15“ informacija ir nuotraukos
Aplinka

Kaune neįprastas reginys – dešimtys tūkstančių kartu žingsniuojančių žmonių

2025-09-09
Jau šiandien prasideda festivalis „Vilniaus dienos“ – šventė, kurios nevalia praleisti
Laisvalaikis

Jau šiandien prasideda festivalis „Vilniaus dienos“ – šventė, kurios nevalia praleisti

2025-09-05
Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą
Laisvalaikis

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03
Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei
Gyvenimas

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Grupė „Sadboi” pristato naują klipą ir skelbia ilgai lauktą žinią savo klausytojams
Laisvalaikis

Grupė „Sadboi” pristato naują klipą ir skelbia ilgai lauktą žinią savo klausytojams

2025-08-28

Rekomenduojame

Xiaomi 15T Pro

„Xiaomi 15T Pro“ pastebėtas FCC duomenų bazėje

2025-07-11
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
Kaip išsirinkti televizorių? Technologijų ekspertas įvardijo 5 pagrindinius žingsnius

Kaip išsirinkti televizorių? Technologijų ekspertas įvardijo 5 pagrindinius žingsnius

2025-08-26
Galaxy Tab S10 Lite

„Samsung“ pristatė „Galaxy Tab S10 Lite“

2025-08-27
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Aklosios vilkikų zonos veikia visai kitaip nei lengvuosiuose automobiliuose, kaip saugotis?

Aklosios vilkikų zonos veikia visai kitaip nei lengvuosiuose automobiliuose, kaip saugotis?

2025-09-30
Naujasis lygos partneris – „Wolt“

Naujasis LKL lygos partneris – „Wolt“

2025-09-30
Kartu su lapkričiu užslinko ir slogi nuotaika. Ką daryti?

Kokių priemonių imtis, kad vaikai rečiau sirgtų?

2025-09-30
Karinės pratybos

Atsparumo formulė Baltijos šalims: civilinė gynyba, ginklų prieinamumas ir karo tarnyba

2025-09-30
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01

Lankoma

Xiaomi 15T Pro
Technologijos

„Xiaomi 15T Pro“ pastebėtas FCC duomenų bazėje

2025-07-11

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti