Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Atidarykite griliaus sezoną su graikišku Suvlakiu: kiaulienos ir daržovių iešmeliai asmeniui nekainuos nė 2 eurų

Paulius Liškauskas
2021-03-14
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Kiauliena populiari ne tik Lietuvoje: jos patiekalais gardžiuojamasi Pietryčių Azijoje ir Pietų Europoje. Kol kiaulienos troškinius, sriubas ir kitus šios mėsos faršo patiekalus mėgstama gaminti visais metų laikais, kiaulienos kepsniai išlieka vienu didžiausių grilio sezonų favoritų vasarą. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad sveikatai palankiausia yra virta, troškinta arba orkaitėje, griliuje kepta mėsa.

O „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad tiekėjai itin kruopščiai atrenkami, tad prekybos tinklo parduotuvėse kiaulienos asortimentas atkeliauja tik iš aukščiausius standartus atitinkančių ūkių. Pirkėjai gali jaustis ramūs, jog išsirinkta mėsa bus šviežia ir skani.

Geriausia ruošti mėsą be papildomų riebalų

Kiti straipsniai

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

2025-10-31
Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14

Jei jums rūpi sveikata ir kokybiškai paruoštas maistas, vertėtų rinktis liesesnę mėsą ir nekepti jos keptuvėje su riebalais. Taip pat gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė įspėja, kad rūkyta ar vytinta kiauliena neturėtų būti kasdienis mūsų produktas. Tokios mėsos gaminių rekomenduotina skanauti itin retai dėl nemažo druskos kiekio ir rūkymo metu susidariusių sveikatai nepalankių junginių.

Nereikėtų pamiršti ir saiko. „Kiauliena, lyginant su baltos mėsos rūšimis, turtingesnė sočiaisiais riebalais – tai maisto komponentas, skatinantis širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Kiauliena, kaip ir kitomis raudonos mėsos rūšimis, nereikėtų mėgautis dažniau nei kartą per savaitę. Taip pat kiaulienos reikėtų mažiau vartoti ar vengti alergiškiems žmonėms, nes joje yra histamino. Per didelis jo kiekis maiste padidina alerginių reakcijų, uždegiminių procesų riziką“, – primena dr. E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė teigia, jog kiauliena gali būti puikus baltymų, geležies, cinko, kalio, A, D ir B grupės vitaminų šaltinis. „Lyginant ją su aviena ar jautiena, kiaulienoje yra daugiau tiamino (B1 vitamino), tačiau jos nauda žmogaus organizmui priklauso ir nuo mėsos paruošimo būdo, tad kiaulieną rekomenduojama virti, troškinti, kepti orkaitėje arba ant griliaus“, – teigia specialistė.

Skubantiems – jau marinuota kiauliena parduotuvėje 

Daugelis turi firminių, daug kartų pasiteisinusių mėsos marinavimo būdų, bet visada galima išbandyti šį tą naujo. Gražų savaitgalio rytą spontaniškai nutarus išvažiuoti į gamtą ir išsikepti mėsos lauke, verta užsukti į prekybos centrą.

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, grilinimui ir piknikams gamtoje pirkėjai dažniausiai ieško marinuotų kiaulienos kepsnelių, šašlykų bei šonkaulių. „Mūsų asortimento išskirtinumas – vietoje marinuoti šašlykai, paženklinti žyme „Mano dienai“. Gaminiai su šiuo prekiniu ženklu pasižymi tuo, kad jų gamyboje nenaudojami skonio stiprikliai, E621 ir mėsa nėra injektuojama. Iš viso šiais metais pirkėjams pasiūlysime 15 skirtingų kiaulienos šašlykų rūšių, iš kurių pusė – „Mano dienai“ prekinio ženklo gaminiai“, – pasakoja specialistė.

Ne mažiau svarbu įsitikinti, kad vartojama kiauliena yra kokybiška. „Mūsų parduotuvėse tiekėjai itin kruopščiai atrenkami, todėl produkcijos asortimentas čia atkeliauja tik iš aukščiausius standartus atitinkančių ūkių. Nors pirkėjai jau ne vienerius metus daugiausia nuperka kiaulienos sprandinės šašlyko graikiškame marinate, siūlyčiau pasidomėti ir kitaip paruošta mėsa: sakartveliškais ar žemaitiškais sprandinės šašlykais. Na, o klasikinio skonio mėgėjai ras majoneze marinuotą „Klaipėdos mėsinės“ šašlyką“, – apie asortimento naujienas pasakoja O. Suchočeva.

Komercijos operacijų vadovė primena, kad mėsos įsigyti pigiau galima, sekant skelbiamas akcijas: „Taip pat verta patikrinti asmeninius pasiūlymus „Rimi“ lojalumo kortelių terminale arba mobilioje aplikacijoje. Daugiausia sutaupyti galima planuojant iškylas iš anksto ir pasinaudojant „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos“.

Kulinarijos technologė Lina Barčaitė sako, kad suvlakis, arba tiesiog graikiškas šašlykas – populiarus Graikijoje gatvės maistas. Maži mėsos gabaliukai kepami su daržovėmis, paprastai pateikiami su iešmeliais ir valgomi su salotomis, duonele ar bulvių skiltelėmis. „Kiaulieną galima keisti vištiena, improvizuoti, ruošiant marinatą, padažą ir garnyrą. Kaskart smagu išbandyti vis ką nors naujo, kad ir kaip patiktų įprasti maisto ruošimo variantai“, – siūlo kulinarijos technologė.

Suvlakis su kiauliena 

RECEPTAS

Patiekalui* reikės: 

600 g kiaulienos kumpio  – atšaldytas kiaulienos kumpis be kaulo 2,70 € / 600 g (4,49 € / 1kg);

200 ml neriebaus jogurto – graikiškas jogurtas be priedų „Rimi“ 0,79 € / 400 g;

kelių raudonųjų paprikų – raudonos saldžios paprikos „Rimi“ 2,50 € / 500 g;

2 šaukštų alyvuogių aliejaus;

1 citrinos;

½ valgomojo šaukšto džiovintų raudonėlių;

½ šaukštelio aštriosios paprikos;

mėgstamų salotų;

kelių nedidelių agurkų;

aitriųjų paprikų padažo (nebūtina);

druskos pagal skonį.

Kaip gaminti:

Supjaustytą kiaulieną sudėkite į didelį dubenį, įpilkite aliejaus, išspaustų citrinos sulčių, pabarstykite raudonėliais, nutarkuota citrinos žievele, paprikos milteliais ir žiupsneliu druskos. Viską sumaišykite ir palikite pusvalandžiui ar ilgiau marinuotis.
Dubenyje sumaišykite jogurtą, česnaką ir smulkiai supjaustytus agurkus. Pagardinkite druska ir atidėkite į šalį.
Įkaitinkite kepsninę iki aukštos temperatūros. Ant iešmelių pakaitomis suverkite marinuotą kiaulieną ir stambiai supjaustytas paprikas. Kepkite ant grotelių po 3–4 minutes iš kiekvienos pusės arba kol iškeps ir taps auksinės spalvos.
Patiekite su salotomis, jogurto mišiniu ir aitriųjų paprikų padažu.
Skanaus!

Kiti straipsniai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01
Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17
Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą
Laisvalaikis

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03
Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei
Gyvenimas

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu
Gyvenimas

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos
Laisvalaikis

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15
Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13
Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien
Receptai

Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien

2025-08-11

Rekomenduojame

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

2024-10-29
K-POP demonų medžiotojos

Kaip „K-Pop demonų medžiotojos“ tapo žiūrimiausiu filmu „Netflix“ istorijoje

2025-09-25
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
Honor Magic 7 Pro

„Honor Magic 8 Pro“ pasirodys su „Snapdragon 8 Elite 2 SoC“ ir triguba galine kamera

2025-04-30
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Grynųjų laikas baigėsi? 90 proc. lietuvių atsiskaityto kortele

2025-11-20
Gydytojai įspėja: bakterijų atsparumas dėl antibiotikų auga − jos pražudo daugiau žmonių nei ŽIV

Gydytojai įspėja: bakterijų atsparumas dėl antibiotikų auga − jos pražudo daugiau žmonių nei ŽIV

2025-11-19
Naujiena Lietuvos parduotuvėse: pirkėjų amžių tikrins dirbtinis intelektas

Kodėl „Black Friday“ pavirto į „Black November“, o Kalėdos prasideda spalį?

2025-11-19
Statistika neramina: rudenį dėl didelio greičio daugėja avarijų ir sužalojimų

Statistika neramina: rudenį dėl didelio greičio daugėja avarijų ir sužalojimų

2025-11-18
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Apžvalgos

Grynųjų laikas baigėsi? 90 proc. lietuvių atsiskaityto kortele

2025-11-20

Lankoma

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais
Technologijos

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti