Kava – daugiau nei tik gėrimas. Ji prasideda nuo kruopščiai puoselėjamų kavamedžių ir žmonių, kurie jas augina. Hondūre, iš kur į Lietuvą atkeliauja ekologiškos kavos pupelės, viešėjęs bendrovės „Reitan Convenience Lithuania“ vadovas Saulius Žilėnas sako, kad kavos puodelyje susipina žmonės, tradicijos ir rūpestis aplinka, o kavamedžius pamėgusios ir bitės.
„Susitikimas su vietos ūkininkais suteikė unikalią galimybę iš arti pamatyti, kaip tvarūs metodai – natūrali kenkėjų kontrolė, kompostavimas iš kavos likučių ir aplinkos tausojimas – lemia aukščiausios kokybės kavos skonį“, – dalijasi bendrovės „Reitan Convenience Lithuania“, valdančios prekės ženklus „Caffeine“ ir „Narvesen“ vadovas S. Žilėnas.
Lietuviams egzotiškoje Centrinėje Amerikos valstybėje kavos kultūra užima ypatingą vietą. Būtent kavos laukuose dirba didelė dalis gyventojų – tai viena pagrindinių eksporto prekių. Iš čia į lietuvių kavos puodelius atkeliauja ir ekologiškos pupelės.
Hondūras turi idealų klimatą ir aukštikalnes, kurios puikiai tinka aukštos kokybės arabikos kavos pupelėms auginti, tačiau, kaip pastebi S. Žilėnas, atvykėliams tokios darbo sąlygos kelia nemažai iššūkių. Drauge su vietiniais kavos augintojais padirbėjęs S. Žilėnas šypsodamasis pripažino, kad laukuose tikrai išliejo ne vieną prakaito lašą.
Garsėja ne tik kava
Hondūras garsėja ne tik kokybiška kava, bet ir išskirtine meliponos (Melipona) bičių medaus rūšimi. Kaip pasakoja Centrinėje Amerikoje viešėjęs S. Žilėnas, meliponos bitės – mažesnės už įprastas, neturi ir geluonies. Jos gamina labai vertinamą medų, kuris turi stiprias antibakterines savybes ir dažnai naudojamas tradicinėje medicinoje. „Toks medus pasižymi skystesne konsistencija – jame yra daugiau drėgmės (apie 25–30 proc.), jis dažnai apibūdinamas kaip rūgštesnis, vaisiškesnis ar net šiek tiek fermentuotas. Meliponos meduje randama daugiau biologiškai aktyvių medžiagų – jis turi stiprias antibakterines ir priešuždegimines savybes, todėl dažnai naudojamas medicininiais tikslais. Meliponos bitės gamina mažiau medaus nei įprastos bitės, todėl jis yra retesnis ir brangesnis“, – sako S. Žilėnas.
Meliponos bitės gali rinkti nektarą iš kavamedžių žiedų ir gaminti kavos medų. Kadangi kavamedžiai žydi tik trumpą laiką per metus, toks medus yra reta ir vertinga rūšis. Meliponos bičių medus iš kavos žiedų turi unikalių skonio natų – subtilų gėlių ir lengvą kavos aromatą.
Pasak S. Žilėno, Hondūre kai kurie kavos augintojai naudoja Meliponos medų kaip natūralų saldiklį, kuris suteikia kavos puodeliui subtilų vaisinį ir lengvai rūgštų skonį. Panašų skonį išgauti gali pavykti miško medų sumaišius su citrusinių vaisių sultimis.
Kavos rinkos ypatumai
Kaip pastebi S. Žilėnas, tokios kelionės į ūkius padeda geriau suprasti kavos auginimo užkulisius. „Čia iš tikrųjų suvoki, koks glaudus ryšys tarp kavos puodelio ir klimato kaitos. Ūkiai yra ypač jautrūs temperatūros svyravimams, kritulių pokyčiams.
Štai, pavyzdžiui, Brazilijoje, kuri tiekia apie 40 proc. pasaulinės arabikos, pastaraisiais metais sausros sumažino jos derlingumą iki 20 proc. hektarui, taigi, mažėja ir pasiūla. Vietname, kuris yra didžiausias robustos tiekėjas, stiprūs potvyniai sukėlė šios rūšies kavos trūkumą“, – apie klimato poveikį kalba ekspertas.