Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Padarykite paslaugą širdžiai: dietologė įvardijo, kodėl verta valgyti šią riešutų rūšį

Paulius Liškauskas Paulius Liškauskas
2021-08-14
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Bėgant metams anakardžių riešutų populiarumas nuolat augo, o dabar jie išties neretas produktas daugelyje namų ūkių visame pasaulyje. Augalinės mitybos populiarėjimas taip pat prisidėjo prie jų, kaip universalaus veganiškos ir vegetariškos virtuvės ingrediento, populiarumo.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, jog tai – puikus, sveikatai palankus produktas. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad šių riešutų asortimentas – išties platus, tad tereikia nusimanyti, kuo pasižymi aukštos kokybės riešutai ir ieškoti progų jų įsigyti pigiau. Taip pat sveikatai palankiam, pigesniam užkandžiui ar pusryčiams rinkitės anakardžių batonėlius su datulėmis ir spanguolėmis – jų gamyba neužtruks ilgai.

Gerinkite širdies ir kraujagyslių darbą su šiais riešutais

Kiti straipsniai

Du patikimi receptai Kūčių stalui: svogūnų blynai bei karamelizuoti svogūnai su grybais

Du patikimi receptai Kūčių stalui: svogūnų blynai bei karamelizuoti svogūnai su grybais

2025-12-20
Kūčių stalas lengvai pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“: įtiks visai šeimai

Kūčių stalas lengvai pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“: įtiks visai šeimai

2025-12-15

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad anakardžių riešutai iš tiesų yra ne visai riešutai: tai – anakardinio obuolio sėklos, o šio augalo daugiausia auginama Pietų ir Centrinėje Amerikoje.

„Šie riešutai visuomet parduodami be išorinės luobelės, nes lukštas turtingas toksiniais aliejais ir visuomet pašalinamas. 100 g šių riešutų yra beveik 50 g riebalų. Geroji žinia ta, jog ir sotieji, ir nesotieji riebalai, esantys šio riešuto sudėtyje, yra sveikatai palankūs. Didžioji dalis, virš 60 proc., anakardžiuose esančių riebalų yra mononesotieji. Vyraujanti riebalų rūgštis sočiųjų riebalų sudėtyje praktiškai neturi įtakos cholesterolio didėjimui. Taigi, tokia riebalų sudėtis kaip tik prisideda prie lipidų sudėties gerinimo, o tai labai svarbu geram širdies ir kraujagyslių darbui. Taip pat anakardžiai, kartu su pistacijomis ir migdolais, priskiriami turtingiausiems baltymais riešutams. Saujelėje (30 g) anakardžių baltymų yra net 5 g“, – vardija dr. E. Gavelienė.

Skonis ir maistingumas – įvairiems patiekalams

Gydytoja dietologė pabrėžia, kad kulinariniu požiūriu anakardžių riešutai yra universalūs ir gali būti vartojami įvairiais būdais, o anakardžių riešutų užkandžiai – protingas pasirinkimas tiems, kurie nori laikytis subalansuotos ir maistingųjų medžiagų turtingos mitybos.

„Šiuose riešutuose esantys baltymai ir sveikatai palankūs riebalai gali padėti užtikrinti sotumo jausmą tarp valgymų, o tai gali sumažinti pagundą griebtis mažiau maistingų užkandžių. Taip pat anakardžius galima įmaišyti į salotas taip suteikiant joms papildomos tekstūros bei maistingumo, taip pat jie gali būti naudojami kreminiam riešutų sviestui gaminti. Tačiau nepaisant daugybės sveikatai naudingų medžiagų, norint išvengti per didelio kalorijų kiekio, svarbiausia yra saikingumas: rekomenduojama kasdien suvalgyti apie 30 gramų anakardžių riešutų“, – pataria dr. E. Gavelienė.

Platus anakardžių riešutų asortimentas

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad aukštos kokybės anakardžius galima atpažinti atsižvelgus į jų dydį, spalvą bei tekstūrą, o privengti reikėtų išblukusių ar pernelyg minkštų riešutų.

„Rinkitės stambius, vienodos spalvos, švelnios tekstūros anakardžius. O mūsų asortimente siūlome tiek anakardžių branduolių, tiek ir riešutų „Rimi“. Taip pat galima rinktis iš ekologiškų anakardžių. Be to, norintys paragauti riešutų mišinio gali rinktis anakardžių ir žemės riešutų mišinį su medumi ir druska „Estrella“, – asortimentą vardija ekspertė.

Rinktis galima ne tik iš pavienių anakardžių riešutų

O. Suchočeva priduria, kad anakardžių riešutų kremas – taip pat puikus produktas, kurį įvairiai galima panaudoti maisto gamyboje namuose: jį galima naudoti kario, sriubų, makaronų padažų gamyboje, taip pat ir pigiuose, saldžiuose receptuose, pavyzdžiui, desertų ir kokteilių gamyboje.

„Anakardžių riešutų kremas taip pat naudojamas kaip tirštiklis, suteikiantis patiekalams aksominę tekstūrą. Mūsų asortimente galima rasti riešutų kremų, dar – lazdynų riešutų ir anakardžių kremų „Selection By Rimi“. O norintys paskanauti kitokiais anakardžių produktais gali rinktis iš chalvos su anakardžiais, datulių batonėlio su anakardžiais ir burnočiais „Rimi“ bei karamelės skonio baltyminio batonėlio, glaistyto pieniniu šokoladu su anakardžių riešutais. Be to, „Mano dienai“ produkcijoje taip pat rasite salotų su garinta kalakutiena ir anakardžių riešutais“, – teigia prekybos tinklo komercijos operacijų vadovė.

Ekspertė taip pat primena, jog pigiau įsigyjant anakardžių ir kitų ingredientų sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos.

Pasigaminkite sveikatai palankių ir pigių batonėlių iš anakardžių riešutų, datulių bei spanguolių – jie suteiks energijos ir puikiai tiks įsidėti į pietų dėžutę.

RECEPTAS

Anakardžių batonėliai su datulėmis ir spanguolėmis

Batonėliams reikės:

200 g anakardžių;

115 g medaus;

35 g migdolų miltų;

1 a. š. riešutų kremo (sviesto);

60 g spanguolių;

60 g džiovintų datulių;

1 žiupsnelio druskos.

Gaminimo eiga:

Įkaitinkite orkaitę iki 150 °C. Kepimo formą išklokite sviestiniu popieriumi.
Anakardžius truputį susmulkinkite. Dubenyje sumaišykite visus produktus.
Sukrėskite į kepimo formą. Masę stipriai prispauskite. Kepkite 25 minutes. Išimkite iš orkaitės ir leiskite 1 valandą atvėsti.
Įdėkite į šaldytuvą 1 valandai. Batonėlius supjaustykite ir suvyniokite į popierių.
Batonėlius galite laikyti kambario temperatūroje iki vienos savaitės, tačiau ilgainiui jie tampa lipnūs, todėl juos patartina laikyti šaldytuve. Laikant šaldytuve batonėlių galiojimo laikas gali būti iki dviejų savaičių.
Skanaus!

Žymos: Edita GavelienėOlga Suchočeva
Paulius Liškauskas

Paulius Liškauskas

Kaip PAMATYTI.LT portalo redaktorius, siekiu operatyviai dalytis aktualiomis ir įdomiomis naujienomis su skaitytojais, pasitelkdamas naujausių žiniasklaidos technologijų galimybes.

Kiti straipsniai

Kūčių stalo karalienė žuvis: du lengvi receptai orkaitėje
Receptai

Kūčių stalo karalienė žuvis: du lengvi receptai orkaitėje

2025-12-14 - Atnaujinta 2025-12-15
Sotu, skanu ir pigu: pupelių troškiniai, kurie pranoks lūkesčius
Receptai

Sotu, skanu ir pigu: pupelių troškiniai, kurie pranoks lūkesčius

2025-11-30
Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje
Receptai

Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje

2025-11-11
Receptai

Pusryčiams, pietums ir vakarienei: 3 išradingi receptai iš bulvių

2025-11-06
Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu
Receptai

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

2025-11-04
Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais
Laisvalaikis

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

2025-10-31
Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas
Laisvalaikis

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14
Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01
Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17

Rekomenduojame

Raganiaus sezonas su Liamu Hemsworthu | Netflix

„Raganiaus“ 4 sezonas prarado daugiau nei 50% žiūrovų po to, kai Henris Cavillas buvo pakeistas Liamu Hemsworthu

2025-11-08
Kaip elektroniniu būdu nutraukti narystę partijoje?

Kaip elektroniniu būdu nutraukti narystę partijoje?

2021-09-30 - Atnaujinta 2024-04-06
RAM

RAM ir SSD kainos vis dar kyla – į ką verta atkreipti dėmesį

2025-12-19 - Atnaujinta 2025-12-21
Honor Magic 7 Pro

„Honor Magic 8 Pro“ pasirodys su „Snapdragon 8 Elite 2 SoC“ ir triguba galine kamera

2025-04-30
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Ar dovanojame per daug? Kaip sustabdyti Kalėdinį perteklių

Ar dovanojame per daug? Kaip sustabdyti Kalėdinį perteklių

2025-12-25
Pasitikrinkite, ką žinote apie lietuviškas Kalėdų tradicijas

Pasitikrinkite, ką žinote apie lietuviškas Kalėdų tradicijas

2025-12-25
Kaip paruošti automobilį, kad žiema neužkluptų netikėtai

Kaip paruošti automobilį, kad žiema neužkluptų netikėtai

2025-12-25
Xiaomi 17 Ultra

„Xiaomi 17 Ultra“ išleidimas jau ne už kalnų – ko tikėtis iš naujojo flagmano

2025-12-22
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Ar dovanojame per daug? Kaip sustabdyti Kalėdinį perteklių
Aktualijos

Ar dovanojame per daug? Kaip sustabdyti Kalėdinį perteklių

2025-12-25

Lankoma

„Avataras: Ugnis ir pelenai“ – pirmosios reakcijos į Jameso Camerono epinę trečiąją dalį jau paskelbtos internete
Kinas

„Avataras: Ugnis ir pelenai“ – pirmosios reakcijos į Jameso Camerono epinę trečiąją dalį jau paskelbtos internete

2025-12-08 - Atnaujinta 2025-12-09

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti