Kai ilgus vasaros savaitgalių vakarus dažnai leidžiame su draugais užkandžiaudami ir čirškindami kepsnius, sunku susilaikyti neviršijus įprastos vakarienės porcijos kiekio. Be to, ir šiokiadienių vakarais kartais prisivalgome už visą dieną. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad šią problemą galima spręsti keliais paprastais būdais – tam tereikės šiek tiek laiko atidesniam valgių ir užkandžių planavimui bei dėmesio sąmoningam valgymui.
Mažiau suvalgoma, kai daugiau bendraujama
Kartais stebimės, kad pietų šalių gyventojų vakarienės tęsiasi ilgas valandas, valgomi įvairūs patiekalai, tačiau žmonės išlieka liekni. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pastebi, kad prie tokio vakarienės stalo daug bendraujama, o maistas po truputį ragaujamas, neprisivalgoma vieno kurio patiekalo: „Maistas atlieka ne tik organizmą stiprinančią funkciją, bet ir socialinę, kai susiburiama su visa šeima, draugais bei bendraujama prie bendro vakarienės stalo. Vasaros savaitgalius daugelis renkasi praleisti gamtoje, kur dažnai su kompanija mėgstama pasigaminti ant grotelių keptos mėsos. Žinoma, tokiais patiekalais nereikėtų piktnaudžiauti, tačiau retkarčiais, taip pat pasirinkus atitinkamas mėsos dalis kepimui, galima jais pasimėgauti kartu su šeima ar draugais. Rekomenduočiau tokiais atvejais rinktis liesesnę mėsą, be to, kepant ją ant grotelių, sumažėja pridėtinių riebalų kiekis.“
Karštomis dienomis, kai nesinori daug valgyti, kartais praleidžiame pusryčius ar pietus, o atsigriebiame vakare suvalgydami daugiau, nei tikėjomės. Pasak dr. E. Gavelienės, sveikatai palankios mitybos principų reikėtų laikytis nepaisant sezoniškumo – tiek šiltuoju, tiek šaltuoju metų laiku.
„Sveikatai palankią mitybą turi sudaryti skirtingais vitaminais ir mineralais turtingi produktai, o renkantis maistą kasdienai, labai svarbu nepamiršti produktų įvairovės bei spalvų gausos. Turime atkreipti dėmesį į lėkštės turinį, jo visavertiškumą ir pasistengti, kad kasdienis racionas būtų įvairus ir maistingas“, – teigia gydytoja dietologė.
Ji priduria, kad kiekvieną dieną turėtume rinktis tai, ką valgyti yra naudingiausia, įskaitant ne mažiau kaip 400 gramų daržovių ir vaisių, pakankamai viso grūdo kruopų, žuvies, liesos mėsos ir kiaušinių, ankštinių daržovių bei pieno produktų: „Be to, svarbu, kad valgydami negalvotume apie reikalus, o pasimėgautume maistu – dažnai ir persivalgome todėl, kad prie stalo esame nedėmesingi ir nepajaučiame maisto skonio.“
Kiaulienos sprandinės iešmeliai
RECEPTAS
Patiekalui reikės:
- 900 g kiaulienos sprandinės be kaulo;
- 280 ml kokosų arba karvės pieno;
- 2 skiltelių česnako;
- 2 šaukštų ciberžolės;
- 0,5 šaukštelio maltos kalendros;
- 4 šaukštų augalinio aliejaus;
- 2 šaukštų medaus;
- 1 šaukšto austrių padažo;
- 2 šaukštelių tamsaus sojų padažo;
- druskos, pipirų – po pora žiupsnelių;
- bambukinių iešmelių.
Kaip gaminti:
- Supjaustykite kiaulieną pailgais 2–2,5 cm pločio ir 3–4 cm ilgio gabaliukais. Kuo jie bus plonesni, tuo minkštesni bus iškepę.
- Virtuvės kombainu sutrinkite česnakus. Supilkite 80 ml pieno, sojų ir austrių padažus, 1 šaukštą aliejaus, sukrėskite medų, įberkite maltos kalendros, pipirų ir druskos. Viską gerai sumaišykite.
- Dubenyje sumaišykite supjaustytą kiaulieną ir sutrintus ingredientus. Dubenį uždenkite ir mėsą marinuokite šaldytuve mažiausiai 3–4 valandas (geriausia – per naktį).
- Iš šaldytuvo išimkite marinuotus kiaulienos gabaliukus ir leiskite mėsai pastovėti kambario temperatūroje 5–10 minučių. Tada jau galite suverti mėsos gabaliukus ant išmirkytų medinių iešmelių.
- Įkaitinkite grilį iki vidutinės temperatūros. Ištepkite grilio groteles likusiu augaliniu aliejumi.
- Kepkite 6–8 minutes kiekvieną pusę (kepdami galite apversti kelis kartus). Kiaulienos gabaliukas visiškai iškepa maždaug per 12–15 minučių. Sukdami iešmelius, kepkite mėsą grilyje, nuolat pašlakstydami kokosų arba karvių pienu.
- Patiekite su virtais Jasmine ryžiais.
Skanaus!