Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Ličių nauda: ir desertams, ir paukštienos patiekalams

Paulius Liškauskas
2022-02-21
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Už lango vėl žiema, tačiau norint pasimėgauti egzotiškais skoniais ir organizmą palepinti vitaminais, visai nebūtina laukti vasaros. Į savo racioną galima įtraukti žiemos vaisiais tituluojamų ličių – kaip tik dabar yra jų sezonas. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, pirkėjai kasmet jų laukia ir į savo krepšelius įtraukia vos tik ličiams pasirodžius parduotuvių lentynose – iškart prieš Naujuosius.

„Mūsų pirkėjai drąsiai išbando naujoves ir greitai jas prisijaukina, įtraukia į kasdienius krepšelius – ličiai jau tapo tokie pat įprasti žiemos krepšelio pirkiniai kaip mandarinai. Savo asortimentą planuojame taip, kad pirkėjai visais metų laikais galėtų mėgautis šviežiais ir sezoniškais vaisiais bei daržovėmis. Pavyzdžiui, ličių sezonas yra lapkričio–sausio mėnesiais, jie atkeliauja iš saulėtojo Madagaskaro ir šiuo metu jų siūlome už itin gerą kainą“, – sako vadovė.

Šiltuosius kraštus primenantys ličiai – puikus būdas praturtinti kasdienį racioną egzotiškesniais skoniais.

Kiti straipsniai

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13
Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

2025-05-12

„Ličiai itin paįvairina kasdienę mitybą ir gelbsti, pasiilgus naujų skonių. Juos galima valgyti ne tik vienus, bet ir dėti į desertus, sveikuoliškus kokteilius, salotas, derinti su mėsos ar žuvies patiekalais. Šie vaisiai išsiskiria subtiliu skoniu, be to, pasižymi vitaminų gausa“, – teigia Jolanta Sabaitienė, „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja.

 

Mažai kaloringi ir visapusiškai naudingi

 

Nedideli apvalūs ličiai yra padengti raudona odele su švelniais spygliukais. Viduje slepiasi saldžiai rūgštus baltas minkštimas ir nevalgomas kauliukas. Ličiai auga ant senovinės kilmės medžių, kurie gali siekti net 10 metrų ir turi apvalų vainiką. Šie medžiai pražysta šaltuoju sezonu, todėl būtent dabar galime mėgautis šviežiais jų vaisiais.

Pasak atstovės, dažniausiai ličiai valgomi švieži, juose gausu vitaminų ir mineralų, jie naudingi širdžiai ir žarnynui.

„Ličiai turi mažai kalorijų, todėl puikiai tinka tiems, kurie rūpinasi savo svoriu. Skaičiuojama, kad 100 gramų jų valgomosios masės yra vos 80 kcal. Be to, ličių sudėtyje yra labai mažai cukraus. Tačiau šiuose vaisiuose gausu mineralinių medžiagų, ypač vario, magnio ir kalio, kurie būtini kraujospūdžiui kontroliuoti ir sveikai širdies bei kraujagyslių sistemai palaikyti. Jie gausūs vitaminų C ir B, todėl yra naudingi imuninei sistemai bei akims“, – pasakoja darbuotoja.

Anot jos, nenuluptus ličius šaldytuve galima laikyti nuo 3 dienų iki savaitės. Taip pat juos galima užšaldyti, bet prieš tai būtina nulupti ir pašalinti kauliukus, o į šaldiklį dėti tik baltą minkštimą.

 

Kaip panaudoti virtuvėje?

 

Dažniausiai ličiai valgomi kaip desertas. Kadangi šie vaisiai išsiskiria saldžiarūgščiu skoniu, jie tinka tiek tradiciniams, tiek egzotiškesniems skanėstams gaminti. Juos galima derinti su kitais vaisiais ar uogomis, dėti į tiramisu, pavlovą. Įmaišyti į pienišką kokteilį, gėrimui šie vaisiai suteikia kreminės tekstūros.

Specialistė sako, kad ličiai tinka ir pikantiškiems deriniams kurti. Jų galima dėti į tartarus arba salotas. Be to, juos dera maišyti su krevetėmis ir wok keptuvėje ruoštais makaronais, kalakutiena arba jais papildyti azijietiškus užkandžius.

Jei norite patys pasigaminti patiekalų su ličiais, išbandykite šiuos lengvus receptus.

 

Kalakutiena su ličiais

 

Jums reikės:

1 v. š. augalinio aliejaus

4 gabalėlių kalakutienos krūtinėlės

200 ml apelsinų sulčių

4 a. š. cukraus

1 skiltelė smulkinto česnako

1 a. š. džiovintų rozmarinų

2 a. š. kukurūzų krakmolo

1/4 puodelio vištienos sultinio

Druskos, pipirų

15 vnt. šviežių nuluptų ir skiltelėmis supjaustytų ličių

Gaminame:

Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Sudėkite kalakutieną, kepkite, kol paruduos iš abiejų pusių. Išimkite kalakutieną iš keptuvės ir atidėkite į šalį. Į tą pačią keptuvę supilkite apelsinų sultis, cukrų, česnaką, rozmariną ir užvirinkite. Sumaišykite kukurūzų krakmolą ir vištienos sultinį. Supilkite į keptuvę, nuolat maišydami virkite, kol padažas sutirštės. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Sudėkite į padažą ličius, retkarčiais pamaišydami, pašildykite. Padažą patiekite ant kalakutienos.

 

Sūrio keksiukai su ličiais

 

Jums reikės:

4 lapų šaldytos tešlos

50 g tirpinto sviesto

1 indelio Filadelfijos sūrio

1 kiaušinio

100 g cukraus

4 a. š. citrinos sulčių

1/2 a. š. vanilės

15 šviežių nuluptų ir per pusę perpjautų ličių

Ličių ir griežinėliais pjaustytų kivių papuošimui

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Ištepkite riebalais 12 keksiukų formelių. Ant vaškuoto popieriaus sudėkite 4 lapus atšildytos tešlos ir kiekvieną lapą patepkite ištirpintu sviestu. Supjaustykite juos į kvadratėlius, kurie tilptų į keksiukų formeles. Į kiekvieną formelę dėkite kvadratėlius, kad suformuotumėte „žiedlapius“.

Sūrį, kiaušinį, 3 šaukštus cukraus, 1 šaukštelį citrinos sulčių ir vanilę išplakite plakikliu iki vientisos masės. Tolygiai padalykite į keksiukų formeles. Kepkite 10–15 minučių arba kol lengvai paruduos. Atsargiai išimkite iš formelių ir atvėsinkite. Nedideliame puodelyje užvirinkite likusias citrinų sultis. Sutrinkite ličius elektriniu smulkintuvu. Sumaišykite ličių tyrę, likusį cukrų ir 3 arbatinius šaukštelius citrinos sulčių. Palaikykite šaldytuve.

12 desertinių lėkščių ištepkite ličių padažu. Į kiekvieną lėkštę dėkite sūrio keksiuką. Ant viršaus uždėkite šviežių ličių, o aplink išdėliokite kivius, kad primintų lapus.

Žymos: DesertaiLičiaiPaukštiena

Kiti straipsniai

Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų
Receptai

Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų

2025-05-06
Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių
Receptai

Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių

2025-04-25
Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius
Laisvalaikis

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

2025-04-24
Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga
Aktualijos

Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

2025-04-24
Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius
Aktualijos

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius

2025-04-21
Daugiau

Rekomenduojame

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Katarsis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24
Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

2025-05-02
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

„Yaga Gathering“ festivalyje Dzūkijoje – atlikėjai iš viso pasaulio ir vaizduotę žadinantys kūriniai

„Yaga Gathering“ festivalyje Dzūkijoje – atlikėjai iš viso pasaulio ir vaizduotę žadinantys kūriniai

2025-05-23
Nauja „Samsung Vision AI“ televizorių linija – pažangi vaizdo kokybė ir išmanesnės dirbtinio intelekto funkcijos

Nauja „Samsung Vision AI“ televizorių linija – pažangi vaizdo kokybė ir išmanesnės dirbtinio intelekto funkcijos

2025-05-21
Drąsus ir elektrinis: naujasis „Nissan Micra“ suderina stilių ir tvarumą

Drąsus ir elektrinis: naujasis „Nissan Micra“ suderina stilių ir tvarumą

2025-05-21
Sveikos gyvensenos specialistė G. Smičiūtė: „Dabar jaučiuosi ir atrodau geriau nei prieš 10 metų“

Sveikos gyvensenos specialistė G. Smičiūtė: „Dabar jaučiuosi ir atrodau geriau nei prieš 10 metų“

2025-05-21
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

„Yaga Gathering“ festivalyje Dzūkijoje – atlikėjai iš viso pasaulio ir vaizduotę žadinantys kūriniai
Kultūra

„Yaga Gathering“ festivalyje Dzūkijoje – atlikėjai iš viso pasaulio ir vaizduotę žadinantys kūriniai

2025-05-23

Lankoma

Katarsis
Laisvalaikis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti