Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins

Paulius Liškauskas Paulius Liškauskas
2025-04-17
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 5 min skaitymo
Pradžia Laisvalaikis
Dalintis FacebookDalintis X

Švelnaus skonio, minkštutėliai ir nepaprastai skanūs – taip apie liežuvius atsiliepia mėsos žinovai ir tiesiog gerbėjai. Liežuviai mūsų šalies kulinarijoje buvo vertinami jau prieš daugelį šimtmečių. Kadaise jie puikavosi ant didikų stalų, tačiau dabar gera jų kaina lemia, kad liežuviai yra ne prabangos dalykas. Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė pastebi, kad Velykų savaitę jie perkami be atvangos – akivaizdu, kad be šio skanėsto nė vienos Velykos neapsieina.

„Velykinis apsipirkimas jau pačiame įkarštyje. Kiaušiniai – prekė numeris vienas, tačiau yra ir nemažai kitų patiekalų, kurie daugeliui tiesiog privalomi per Velykas. Sultinga antis, šventiškas karpis, gardi velykinė pynė, keksas ar boba – šiais skanėstais nuklojami stalai visoje šalyje. Virtas liežuvis, patiektas su krienais, majonezu ar drebučiuose, taip pat yra vienas tų nebrangių gardumynų, kurių su nekantrumu laukia nemažai lietuvių. Dėl minkštos tekstūros, geros kainos ir švelnaus skonio liežuvis yra puikus ne tik daugelio tradicinių, bet ir šiuolaikinių patiekalų pagrindas, todėl yra be galo gyventojų mėgstami ant lietuviško šventinio stalo“, – sako G. Kitovė.

Žingsnis po žingsnio – kaip paruošti kiaulienos liežuvius

Kiti straipsniai

Kūčių stalas lengvai pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“: įtiks visai šeimai

Kūčių stalas lengvai pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“: įtiks visai šeimai

2025-12-15
Kūčių stalo karalienė žuvis: du lengvi receptai orkaitėje

Kūčių stalo karalienė žuvis: du lengvi receptai orkaitėje

2025-12-14 - Atnaujinta 2025-12-15

„Iki“ mėsos technologas Vitold Fedaravičius pasakoja, kad iš pirmo žvilgsnio liežuvių paruošimas gali pasirodyti sudėtingas, tačiau išmokę juos nulupti, šis kadaise dvaruose patiekiamas skanėstas vis dažniau atsidurs racione. Liežuvį paruošti yra visiškai nesunku, nebrangu, ši užduotis bus nesunki ir tiems, kurie nėra dideli meistrai virtuvėje.

„Kiaulienos liežuvio privalumai – ne tik skonis ir nuo seno pamilti patiekalai. Jis vertinamas ir dėl daugybės naudingų medžiagų, ypač B grupės (daugiausia B12) vitaminų. Be to, jame yra kalio, fosforo, magnio, jis ir lengvai virškinamų baltymų šaltinis. Tačiau tam, kad liežuviai būtų tobulai minkšti ir taptų šeimos delikatesu, jie turi būti tinkamai paruošti“, – sako V. Fedaravičius.

1. Ką padaryti prieš virimą. Kruopščiai liežuvius nuvalykite, nuplaukite ir išpjaukite gale abiejuose šonuose esančias seilių liaukas. Dideliame puode užvirkite vandenį, sudėkite liežuvius ir, kai vanduo vėl užvirs, išpilkite jį ir viską užpilkite šviežiu vandeniu.

2. Kokių prieskonių įdėti. Gerų liežuvių paruošimo paslaptis – tinkamai juos pagardinti. Praėjus maždaug 30 min. po antrojo vandens užvirimo, metas dėti priedus, kad liežuvis įgautų išraiškingesnį skonį. Įdėkite perpjautą svogūną, įberkite kvapiųjų pipirų, druskos, kelis lapus lauro lapų ir mairūno, kelias nuluptas česnako skilteles, 1 morką. Tinka ir poras, salieras, petražolių šaknis ar net šlakelis sojų padažo.

3. Kiek laiko virti. Virkite uždengę ant silpnos ugnies 2-4 val. Kuo liežuvis didesnis, tuo daugiau laiko reikės. Juos patikrinkite įsmeigdami šakutę ar peilį – žinosite, ar mėsa minkšta. Verdant liežuviai visą laiką turi būti panirę po vandeniu. Jei reikia, virimo metu dar jo įpilkite.

4. Kaip nulupti odelę. Išvirusius liežuvius 5 minutėms panardinkite į šaltą vandenį (geriausia – su ledukais). Kai bus atvėsę, bet ne visiškai šalti, tuomet aštriu peiliu su smailu galu atsargiai nulupkite odelę ir nusausinkite.

5. Vandenį po virimo pasilikite. Vanduo, kuriame virė mėsa ir daržovės, bus puikus sultinys ir pagrindas sriuboms. Naudokite iškart arba šaldytuve laikykite iki 3 dienų. Patogu jį ir užsišaldyti, kad namuose visuomet turėtumėte naminio sultinio.

Kai pabos krienai – 3 naujos idėjos padažams

Su kuo patiekti išvirtus liežuvius? Šefė Jolita Tamoševičienė pasakoja, kad ši mėsa yra švelnaus skonio, todėl prie jų tinka išraiškingi, aštrūs priedai, tokie kaip krienai, garstyčios, kaparėliai. Krienai – neatsiejamas jų palydovas, tačiau ji siūlo paįvairinti šventinį stalą:

● Itališkas žaliasis padažas (salsa verde). Į trintuvą sudėkite po gerą saują šviežių petražolių, šviežių bazilikų lapelių, 1 skiltelę česnako, 1 šaukštą kaparėlių, 100 ml alyvuogių aliejaus, 40 ml vyno acto, 3 ančiuvių filė (nebūtina) ir sutrinkite iki vientisos masės.

● Azijietiškas sezamų padažas. Trintuve gerai sumaišykite 100 ml sojų padažo, 100 ml ryžių acto, 2 šaukštus medaus, 3 skilteles česnako, 3 cm nuluptos šviežio imbiero šaknies, 2 šaukštus sezamų aliejaus. Sumaišykite su sausoje keptuvėje paskrudintomis sezamo sėklomis ir smulkiai pjaustytu laiškiniu česnaku.

● Grybų padažas su raudonuoju vynu. Keptuvėje su sviestu pakepinkite svogūno ir česnako, sudėkite griežinėliais pjaustytų grybų. Kai grybai visiškai suminkštės, įdėkite pomidorų pastos, o mišiniui sušilus įpilkite raudonojo vyno, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų, vos vos cukraus, išmaišykite ir patroškinkite kelias minutes, kol alkoholis visiškai išgaruos ir mišinys sutirštės.

Dėkite ant sumuštinių, į takus, kepkite ant grilio

Maisto gamybos žinovė pasakoja, kad liežuvio paruošimo procesas nereikalaus daug darbo, tačiau yra imlus laikui – išvirti prireiks bent dviejų valandų.

„Todėl verta liežuvių iškart išvirti didesnį kiekį ir pasigaminti daugiau patiekalų tiek Velykų stalui, tiek ir kitoms dienoms. Jei tik šaldytuve turite išvirtų kiaulės liežuvių, jie bus skanus užkandis mėsos lėkštoje, tiks ir sumuštiniui, ir populiariesiems takams, taip pat salotoms, troškiniams, apkepams. Pavyzdžiui, plonas virto liežuvio riekeles galima paprasčiausiai apkepti svieste keptuvėje, pagardinti druska, česnako granulėmis ar kitais mėgstamais prieskoniais – ir turėsite greitą užkandį ar lengvus pietus, kurie derės su bulvėmis, daržovėmis ar salotomis“, – idėja dalijasi J. Tamoševičienė.

Kulinarijos žinovė dalijasi ir dar 5 receptais, kurie pravers ne tik Velykoms. Gaminkite liežuvius su drebučiais, dėkite į salotas, kepkite ant grilio patiekite ypač gurmaniškoje versijoje su figomis ir sūriu arba kitą dieną – karštiems greitai pagaminamiems pietums.

Klasika kitaip – virtas liežuvis drebučių bokštuose

Reikės:

  • 4 kiaulienos liežuvių (virtų ir nuluptų),
  • 2 virtų morkų,
  • 1 skardinės konservuotų žirnelių,
  • 3 pomidorų,
  • 1 puodelio pomidorų sulčių,
  • 2 šaukštų sojų padažo,
  • 20 g želatinos,
  • druskos, pipirų,
  • česnako granulių.

Gaminame:

1. Liežuvius supjaustykite griežinėliais. Žirnelius sudėkite į sietelį, nuplaukite vandeniu ir nusausinkite. Išvirusias morkas supjaustykite kubeliais.

2. 3/4 želatinos supilkite į 1 puodelį karšto sultinio ir ištirpinkite. Sumaišykite su šaltu sultiniu, pagardinkite druska, pipirais ir 4 šaukštais sojų padažo. Dalį sultinio dar pasilikite.

3. Sumaišykite morkas su žirneliais. Sudėkite juos ir liežuvio griežinėlius į stiklines ant dugno, užpilkite sultiniu su želatina (ne iki viršaus), atvėsinkite ir padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.

4. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, perliekite šaltu ir nulupkite. Perpjaukite per pusę ir supjaustykite kubeliais. Į pomidorus supilkite pomidorų sultis ir sumaišykite.

5. Likusią želatiną ištirpinkite 1/2 puodelio karšto sultinio, įpilkite sojų padažo, pagardinkite granuliuotu česnaku, druska ir pipirais, sumaišykite su šaltu sultiniu. Išimkite liežuvius iš šaldytuvo ir pomidorų mišinį užpilkite ant drebučių. Padėkite į šaldytuvą, kol visiškai sustings.

Greitai pagaminamos salotos su liežuviu

Reikės:

  • 500 g kiaulės liežuvių (virtų ir nuluptų),
  • 1 indelio konservuotų kukurūzų,
  • 5 kiaušinių,
  • 5 marinuotų agurkų,
  • majonezo,
  • druskos, pipirų,
  • šviežių krapų.

Gaminame:

1. Liežuvius supjaustykite kubeliais. Kiaušinius kietai išvirkite, nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Kukurūzus nusausinkite, agurkus supjaustykite kubeliais.

2. Sumaišykite ingredientus, įdėkite majonezo, druskos ir pipirų, smulkintų šviežių krapų.

3. Jeigu norite, į salotas galite įdėti ir pjaustytų virtų bulvių, konservuotų žirnelių.

Velykoms prie grilio: salotos su keptu liežuviu ir žolelių padažu

Reikės:

  • 800 g kiaulės liežuvių (virtų ir nuluptų),
  • 300 g mėgstamų salotų,
  • 40 g graikinių riešutų,
  • 4 agurkų,
  • kietojo sūrio dribsnių,
  • šviežiai maltų pipirų.

Padažui:

  • 60 ml aliejaus,
  • 2 skiltelių česnako,
  • 1 šaukštelio medaus,
  • 40 g šviežių bazilikų,
  • 30 g šviežių petražolių,
  • 30 ml raudonojo vyno acto,
  • 2 šaukštelių kaparėlių, šiek tiek kaparėlių marinato.

Gaminame:

1. Riešutus stambiai sukapokite ir paskrudinkite sausoje keptuvėje.

2. Visus padažo ingredientus sudėkite į maišytuvo dubenį ir sutrinkite iki vientisos masės.

3. Salotas ir pjaustytus agurkus sudėkite į dubenį ir užpilkite pusę padažo, išmaišykite.

4. Liežuvius supjaustykite maždaug 1,5 cm storio griežinėliais. Grilio keptuvę arba grilį patepkite plonu aliejaus sluoksniu ir gerai įkaitinkite. Dėkite liežuvį ir kepkite iš abiejų pusių ant didelės ugnies, kol gražiai paruduos.

5. Į lėkštę sudėkite salotas su agurkais, apibarstykite puse riešutų ir užberkite sūrio.

6. Ant salotų uždėkite kepto liežuvio gabalėlius ir užpilkite likusiu padažu. Apibarstykite likusiais riešutais, pagardinkite salotas šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir, jei reikia, druska.

Gurmaniškas skanėstas: kepti liežuviai su mėlynuoju sūriu ir figomis

Reikės:

  • 800 g kiaulienos liežuvių (virtų ir nuluptų),
  • druskos,
  • šviežiai maltų pipirų,
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
  • 8 šviežių figų,
  • 100 g mėlyno pelėsinio sūrio.

Gaminame:

1. Liežuvius supjaustykite storomis riekelėmis ir gausiai pagardinkite druska, šviežiai maltai pipirais. Peiliu pašalinkite figų kotelį ir pagrindą ir perpjaukite į keturias dalis.

2. Įkaitinkite orkaitę, groteles pastatykite į vidurį.

3. Keptuvėje ant didelės ugnies įkaitinkite aliejaus ir apkepkite liežuvio riekeles iš abiejų pusių.

4. Ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, sudėkite liežuvius, ant kiekvieno uždėkite po gabalėlį figos ir apdėkite sūriu.

5. Trumpai pakepkite orkaitėje, kol figos ir sūris sušils. Patiekite karštus.

Karštiems pietums: liežuviai su krienų padažu

Reikės:

  • 2 kiaulių liežuvių,
  • 1 šaukšto sviesto,
  • 1 šaukšto miltų,
  • 2-3 šaukštų tarkuotų krienų,
  • 1 šaukšto grietinėlės.

Patiekimui:

  • virtų bulvių,
  • šviežių petražolių,
  • marinuotų agurkėlių.

Gaminame:

1. Keptuvėje iš sviesto ir miltų pradėkite ruošti padažą. Įpilkite šiek tiek liežuvių sultinio, sudėkite tarkuotus krienus. Pakaitinkite ir paragaukite, jei reikia – įdėkite dar krienų, druskos, pipirų. Pačioje pabaigoje įpilkite šiek tiek grietinėlės, kad padažas būtų geresnės konsistencijos. Ji padažą padarys šilkinį.

2. Liežuvius supjaustykite riekelėmis, pakepkite svieste ar aliejuje ant keptuvės. Dėkite liežuvius į lėkštę, užpilkite juos padažu ir šalia sudėkite bulves. Viršų pabarstykite smulkintomis petražolėmis ir šalia papjaustykite marinuotų agurkų.

Skanaus!

Žymos: Velykos
Paulius Liškauskas

Paulius Liškauskas

Kaip PAMATYTI.LT portalo redaktorius, siekiu operatyviai dalytis aktualiomis ir įdomiomis naujienomis su skaitytojais, pasitelkdamas naujausių žiniasklaidos technologijų galimybes.

Kiti straipsniai

„Michelin“ pelnęs šefas T. Eidukevičius atskleidė savo firminį kalėdinį desertą
Įdomu

„Michelin“ pelnęs šefas T. Eidukevičius atskleidė savo firminį kalėdinį desertą

2025-12-12
Ciri
Kinas

„Raganiaus“ žvaigždė Freya Allan svarstė palikti serialą, kai Henris Cavillas paskelbė apie savo išėjimą

2025-12-09
Stranger things
Laisvalaikis

Serialas „Keisti dalykai“ išstumtas iš Netflix TOP 10 serialų sąrašo

2025-12-09
„Avataras: Ugnis ir pelenai“ – pirmosios reakcijos į Jameso Camerono epinę trečiąją dalį jau paskelbtos internete
Kinas

„Avataras: Ugnis ir pelenai“ – pirmosios reakcijos į Jameso Camerono epinę trečiąją dalį jau paskelbtos internete

2025-12-08 - Atnaujinta 2025-12-09
Sotu, skanu ir pigu: pupelių troškiniai, kurie pranoks lūkesčius
Receptai

Sotu, skanu ir pigu: pupelių troškiniai, kurie pranoks lūkesčius

2025-11-30
Nuotraukos Sauliaus Žiūros.
Gyvenimas

„Kaimynų Kalėdos“ grįžta į Vilniaus seniūnijas – nuoširdūs pokalbiai su kaimynais, nemokami saldėsiai ir kitos pramogos

2025-11-26
Gurmanų vertinamam Vilniaus barui – tarptautinis pripažinimas
Įdomu

Gurmanų vertinamam Vilniaus barui – tarptautinis pripažinimas

2025-11-26
Paaiškino, kodėl „viral“ turinys traukia it magnetas: veikia stipriau, nei manome
Įdomu

Paaiškino, kodėl „viral“ turinys traukia it magnetas: veikia stipriau, nei manome

2025-11-24
PROJECT HAIL MARY: Ryan Gosling Is Tasked With Saving The World In Extended Trailer
Kinas

Projektas „HAIL MARY“: Ryanas Goslingas gelbėja pasaulį naujame filmo anonse

2025-11-20

Rekomenduojame

Raganiaus sezonas su Liamu Hemsworthu | Netflix

„Raganiaus“ 4 sezonas prarado daugiau nei 50% žiūrovų po to, kai Henris Cavillas buvo pakeistas Liamu Hemsworthu

2025-11-08
Kaip elektroniniu būdu nutraukti narystę partijoje?

Kaip elektroniniu būdu nutraukti narystę partijoje?

2021-09-30 - Atnaujinta 2024-04-06
RAM

RAM ir SSD kainos vis dar kyla – į ką verta atkreipti dėmesį

2025-12-19 - Atnaujinta 2025-12-21
Honor Magic 7 Pro

„Honor Magic 8 Pro“ pasirodys su „Snapdragon 8 Elite 2 SoC“ ir triguba galine kamera

2025-04-30
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Kūčiukai ir panetonė: lietuvių kalėdų stalo hitai

Kūčiukai ir panetonė: lietuvių kalėdų stalo hitai

2025-12-21
Kelionės ne dėl nuotraukų, o dėl patirčių: keičiasi lietuvių kelionių vertybės

Kelionės ne dėl nuotraukų, o dėl patirčių: keičiasi lietuvių kelionių vertybės

2025-12-19
Pagerbtas Petro Vileišio atminimas – Naujamiestyje iškilo paminklas iškiliam visuomenininkui

Pagerbtas Petro Vileišio atminimas – Naujamiestyje iškilo paminklas iškiliam visuomenininkui

2025-12-18
A lygos klubai išlaikė svarbius žaidėjus, D. Antanavičius grįžo į Marijampolę

A lygos klubai išlaikė svarbius žaidėjus, D. Antanavičius grįžo į Marijampolę

2025-12-18
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Kūčiukai ir panetonė: lietuvių kalėdų stalo hitai
Įdomu

Kūčiukai ir panetonė: lietuvių kalėdų stalo hitai

2025-12-21

Lankoma

RAM
Aktualijos

RAM ir SSD kainos vis dar kyla – į ką verta atkreipti dėmesį

2025-12-19 - Atnaujinta 2025-12-21

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti