Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Nusibodo lupti mandarinus? Tą padaryti galima žymiai paprasčiau – truksit vos kelias sekundes

Paulius Liškauskas
2022-05-15
Receptai
Laikas: 2 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Žiema tiesiog kvepia mandarinais – skanaujame vienus, dekoruojame namus, kepame pyragus.

Gera kaina ir plačia įvairove pasižymintis šviežių mandarinų iš Ispanijos derlius kasmet gruodį tampa labiausiai graibstomais vaisiais, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Paprastai vos vienu mandarinu retas kuris apsiriboja, tad verta žinoti vieną gudrybę – tuomet net ir kalną jų nulupsite žymiai greičiau, o rankos liks švarios.

„Neabejotina, kad natūraliai šiltuose kraštuose sunokę mandarinai yra visų metų laukiamiausi vaisiai. Dar lapkričio pabaigoje jų pardavimai pradeda augti, o artėjant Kalėdoms pirkėjai į krepšelius juos dedasi rekordinius kiekius. Gruodį jie populiarumu netgi aplenkia lietuvių numylėtinius – bananus ir obuolius“, – sako V. Budrienė.

Kiti straipsniai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17

5 žingsniai, kaip išsirinkti saldų mandariną

Nebrangūs, kvapnūs, parūpinantys organizmui taip reikalingo vitamino C – mandarinai mėgstami daugelio. Dažnas pasakys ir turintis savą būdą, kaip juos parduotuvėse išsirinkti pačius skaniausius. „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė pataria žiūrėti į keturis dalykus.

Žievelė. Tai turėtų būti vienas iš pagrindinių kriterijų, mat daugiausia gali pasakyti apie vaisiaus kokybę. Ant jos neturi būti jokių spalvos pakitimų, dėmių ar sumušimų, saldūs mandarinai būna labai intensyvios oranžinės spalvos. Minkšta, nestora ir šiek tiek atšokusi žievelė yra sultingumo ir saldumo požymis. Ji neturi būti per plona ir lipni, nes tai gali reikšti mažą sulčių kiekį ir rūgštų skonį.

Dydis. Taip pat svarbu, kokio dydžio yra vaisiai. Verta vengti didžiausių mandarinų, nes jie gali būti sausesni ir turėti daugiau sėklų.

Kvapas. Mandarinų žievelėje ir lapuose yra limoneno – eterinio aliejaus, kuris suteikia šiems vaisiams būdingą kvapą. Prinokę mandarinai turi intensyvų citrusinių vaisių kvapą . Senų arba rūgščių vaisių odelė paprastai yra bekvapė.

Svoris. Taip pat verta prisiminti, kad saldūs mandarinai turėtų būti palyginti sunkūs. Jei mandarinas sunkus, vadinasi, jis tikriausiai bus ir sultingas. Taip yra dėl to, kad šių vaisių svorį daugiausia lemia juose esančių sulčių kiekis.

Kilmės šalis. Pasak vaisių žinovės, saldžiausi ir sultingiausi yra mandarinai, atvežti iš Ispanijos, Maroko. Jie taip pat turi nedaug sėklų. Tuo tarpu iš Turkijos atvežti mandarinai gali būti šiek tiek rūgštoko skonio.

Nevarkite – nulupti galima gerokai greičiau

Prieš skanaujant mandariną J. Sabaitienė ragina nepamiršti jo nuplauti. Tuomet dažnas tiesiog jį lupa pirštais, tačiau vaisių žinovė kviečia pasinaudoti socialiniuose tinkluose išplitusia gudrybe.

„Mandariną tiesiog perpjaukite pusiau skersai, perpus padalydami skilteles. Tuomet nykščiu spausdami vieną galą išstumkite minkštimą – mandariną „išverskite“. Teliks skilteles patogiai nusirinkti nuo žievelės. Tai labai paprastas būdas nulupti šiuos vaisius, net nesusitepant rankų“, – dalijasi J. Sabaitienė.

Šio metodo privalumas ir tas, kad per trumpą laiką galima nulupti daug vaisių. Tai ypač aktualu, jeigu norite suvalgyti ne vieną mandariną, o galbūt iš jų pasigaminti desertų ar pyragų. Nežinote, kaip? Dieviškai skanaus, lengvai pagaminamo ir gardžiai kvepiančio mandarinų pyrago receptu dalijasi „Iki“ konditeris Thierry Lauvray.

„Pyragas kvepės mandarinais, o kad jis išliktų drėgnas, „pasirūpins“ kefyras. Nesibaiminkite, jeigu kepiniai nėra jūsų stiprioji pusė – šis receptas tinkamas net naujokams, nes yra visai paprastas, o laiko daug skirti nereikės. Tačiau apverstas pyragas atrodys išties įspūdingai, tikrai papuoš bet kurį stalą“, – pasakoja konditeris.

Efektingas ir greitai paruošiamas „apverstas“ mandarinų ir kefyro pyragas

Reikės: 500 g mandarinų, 2½ puodelio miltų, 4 kiaušinių, 1 stiklinės cukraus, 1 stiklinės kefyro, 1 stiklinės pieno, 1 stiklinės aliejaus, 2½ šaukštelio kepimo miltelių, 2 šaukštelių vanilės ekstrakto arba 3 šaukštelių vanilinio cukraus.

Nulupkite mandarinus ir perpjaukite skersai per pusę. Pyrago formą išklokite kepimo popieriumi ir dugną plonu sluoksniu pabarstykite cukrumi. Sudėkite mandarinus ant dugno pjauta puse žemyn.

Išplakite kiaušinius su cukrumi ir žiupsneliu druskos iki vientisos masės, supilkite kefyrą, pieną ir aliejų, išmaišykite. Sudėkite vanilės ekstraktą, persijotus miltus su kepimo milteliais, išmaišykite iki vientisos tešlos. Supilkite ją ant skardoje išdėliotų mandarinų.

Kepkite 180 °C temperatūroje apie 45 min. arba kol ištrauktas dantų krapštukas bus švarus. Paruoštą pyragą su mandarinais apverskite aukštyn kojomis, atvėsinkite ir patiekite.

 

Kiti straipsniai

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą
Laisvalaikis

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03
Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei
Gyvenimas

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu
Gyvenimas

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos
Laisvalaikis

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15
Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13
Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien
Receptai

Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien

2025-08-11
Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių
Receptai

Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių

2025-08-08
Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai
Receptai

Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai

2025-08-06

Rekomenduojame

K-POP demonų medžiotojos

Kaip „K-Pop demonų medžiotojos“ tapo žiūrimiausiu filmu „Netflix“ istorijoje

2025-09-25
Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

2024-10-29
Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

2025-01-22
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Per Vėlinės nepamirškime pagerbti ir Lietuvos Laisvės kovotojų

Per Vėlinės nepamirškime pagerbti ir Lietuvos Laisvės kovotojų

2025-10-31
Futbolas

A lygos turo apžvalga: „Sūduva“ ir „Žalgiris“ kovoja dėl bronzos

2025-10-31
Rudens sezonas: ką verta žinoti apie grožio rutiną ir makiažo tendencijas

Rudens sezonas: ką verta žinoti apie grožio rutiną ir makiažo tendencijas

2025-10-31
Būkite kantrūs – Vėlinių savaitgalį kelyje bus ir ypač retai vairuojantys

Būkite kantrūs – Vėlinių savaitgalį kelyje bus ir ypač retai vairuojantys

2025-10-30
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Per Vėlinės nepamirškime pagerbti ir Lietuvos Laisvės kovotojų
Lietuva

Per Vėlinės nepamirškime pagerbti ir Lietuvos Laisvės kovotojų

2025-10-31

Lankoma

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?
Įdomu

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

2024-10-29

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti