Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Prinokusį melioną išsirinkti bus vieni niekai – tereikia įvertinti 4 dalykus

Paulius Liškauskas
2023-03-29
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Saldus ir sultingas melionas – tikras džiaugsmas skonio receptoriams. Tačiau renkantis, laikant namuose ir ragaujant šiuos vaisius pravers atidumas.

Prekybos tinklo „Iki“ žinovai pasidalijo keletu patarimų, kaip kaskart išsirinkti prinokusį melioną ir su kuo jį valgyti. Nustebsite – šis gaivus ir nebrangus vaisius dera net makaronų patiekale.

Kaip išsirinkti tinkamą vaisių?

Kiti straipsniai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18

„Ryškiai geltoni melionai – tarsi besitęsiančių gerų orų simbolis. Matome, kas šį rugsėjį susidomėjimas arbūzais, melionais yra didesnis nei pernai metais. Jau ne vienerius metus stebime ir lietuvių norą išbandyti skirtingas šių gaivių vaisių rūšis. Pavyzdžiui, dabar noriai perkami arbūzai iš Italijos, taip pat sveriami saldieji melionai ir Uzbekijos, kurie pasižymi saldumu ir gera kaina. O jau kitą savaitę pasirodys ir paprastai tikru rudens hitu tarp pirkėjų tampantys užjūrio melionai ir arbūzai iš Brazilijos“, – naujienomis dalijasi Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

Norint išties pasimėgauti vaisiaus dovanojamu skoniu, geriausia jį įsigyti pačiame savo nokimo pike. Parduotuvėje melioną išsirinkti tokį, kad būtų tikrai prinokęs ir saldus, nėra sunku, sako „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė. Pakanka įvertinti kelis aspektus.

Išvaizda. Atidžiai apžiūrėkite meliono žievę. Ji turi būti tvirta, be pernelyg ryškių dėmių ar įtrūkimų. Bet koks vaisiaus pažeidimas skatina fermentacijos procesą, o jei pažeidžiamas žievės vientisumas, bakterijos gali patekti į vidų. Nesijaudinti galite tik dėl vadinamosios „žemės dėmės“ – vietos, ant kurios vaisius gulėjo nokimo metu.

Elastingumas. Renkantis melioną verta jį lengvai spustelti, nes jo žievė yra daug plonesnė nei arbūzo, todėl iš jos lengva suprasti sunokimo laipsnį. Pasak J. Sabaitienės, vaisius turėtų pasiduoti, bet tuoj pat grįžti į savo vietą. Jei jį paspausti yra sunku, melionas nėra prinokęs. O jei įdubimas išlieka, vaisius jau pernokęs ir gali būti pradėjęs gesti.

Kvapas. Tai lemiamas kriterijus. Geras melionas skleidžia malonų ir saldų kvapą, tačiau ne per stiprų – jeigu aromatas itin stiprus, tai gali signalizuoti, kad vaisius pernokęs. Norėdami išsirinkti optimalų variantą, lengvai patrinkite melioną ir pauostykite jo paviršių. Kvapas gali skirtis priklausomai nuo veislės, tačiau bet kuriuo atveju jis turėtų būti malonus.

Svoris. Jei finišo tiesiąją pasiekė du melionai ir nesate tikri, kurį pasirinkti, palyginkite vaisių svorį. Net jei vizualiai jie vienodi, pasirinkite tą, kuris sveria daugiau. Tikėtina, kad jis yra brandesnis ir kokybiškesnis. Visgi, jeigu vaisius yra stebėtinai sunkus, tai turėtų kelti įtarimą – gali jau būti prasidėję puvimo procesai. Tačiau juos išduotų ir kvapas bei žievės elastingumas.

Tiesa, vienu atveju verta rinktis ir ne labiausiai išnokusį vaisių – tuomet, jeigu neketinate jo valgyti iškart. Neperpjautas melionas kambario temperatūroje dar kiek sunoks.

20 minučių prieš valgymą atlikite vieną veiksmą

Perpjautą melioną reikėtų iškart laikyti šaldytuve. Tačiau net ten reguliariai tikrinkite vaisiaus kvapą, išvaizdą ir tekstūrą. Jei kuris nors iš jų yra suprastėjęs, melionas verčiau nevalgykite.

„Nors rekomenduojama vaisių laikyti šaldytuve, pats skaniausias jis būna nebe šaltas, o kambario temperatūros melionas. Tad iš šaldytuvo jį išimkite likus maždaug dvidešimčiai minučių iki valgymo – tuomet saldus skonis atsiskleis žymiai labiau“, – pataria J. Sabaitienė.

Prieš pjaustant melioną rekomenduojama jį r gerai nuplauti. Taip išvengsite ant žievės galinčių būti bakterijų patekimo į vaisiaus minkštimą pjaunant.

Netikėtas panaudojimo būdas – padaže makaronams

Prinokęs ir saldus melionas yra skanus vienas pats. Tačiau šis vaisius puikiai tinka įvairiuose deriniuose užkandžiams, iš jo galima gaminti desertus, šaltas sriubas ar salotas. Ypač patrauklu tai, kad jį galima derinti su plačia aibe ingredientų, o vieno nebrangaus vaisiaus pakaks visai šeimai, atkreipia dėmesį „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.

„Melionas niekada nebūna nuobodus, nes jo kreminis, švelnus minkštimas puikiai tinka tiek pikantiškiems, tiek saldiems patiekalams, jį skanu naudoti marinatams, šaltoms sriuboms ar džemams. Taip pat dera su mėsa ir įvairiomis daržovėmis, jį galima patiekti kaip užkandį su mėlynaisiais sūriais ar brandintu kumpiu, kombinuoti su salotomis ar sezoniniais vaisiais. Populiaru ir iš meliono gaminti kokteilius, jų skonis dar geriau atsiskleidžia įdėjus ir mėtos“, – apie melioną pasakoja kulinarijos technologė.

Ji kviečia išbandyti ir netradicinį derinį, kuriam reikės nebrangių ir paprastų produktų – vakarienei pasigaminkite sočių makaronų su meliono padažu.

Penne su melionu, šonine ir sūriu

Reikės: penne ar kitokios formos makaronų, 8 griežinėlių šoninės, 2 vidutinio dydžio svogūnų, 2 šaukštų sauso baltojo vyno, 6 skiltelių česnako, 2 vidutinio dydžio pomidorų, 1 meliono, ½ puodelio riebios grietinėlės, 1 puodelis tarkuoto parmezano, smulkintų petražolių, druskos ir pipirų pagal skonį, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus.

Gaminame:

Svogūnus, česnakus, pomidorus susmulkinkite. Melioną nulupkite ir supjaustykite mažais gabalėliais.
Įkaitinkite aliejų dideliame puode arba keptuvėje. Sudėkite šoninę ir kepkite, kol ji taps traški. Tuomet ją išimkite ant popieriniu rankšluosčiu išklotos lėkštės ir palikite atvėsti. Kai šoninė pakankamai atvės, sutrupinkite ją ir atidėkite į šalį.
Palikite šiek tiek riebalų keptuvėje ir į ją sudėkite svogūnus su žiupsneliu druskos bei įpilkite vyno. Kepkite svogūnus retkarčiais pamaišydami, kol jie taps auksiniai ir karamelizuosis, apie 10-15 minučių. Sudėkite česnakus ir toliau maišydami kepkite dar 3 minutes.
Sudėkite pomidorus ir supjaustytą melioną, užvirkite. Retkarčiais pamaišydami virkite, kol melionas ims leistis. Galite jį dar pasmulkinti bulvių trintuvu. Virkite bent 25 minutes.
Sudėkite grietinėlę ir ¾ puodelio tarkuoto sūrio į padažą. Leiskite pavirti minutę ar dvi, kad skoniai susilietų. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais.
Per tą laiką pagal instrukciją išvirkite makaronus. Patiekite papuošę likusiu tarkuotu sūriu, smulkinta šonine ir petražolėmis.

 

Žymos: MėsaOninėssudSvoris

Kiti straipsniai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Laisvalaikis

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13

Rekomenduojame

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

2024-09-12
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Samsung Galaxy Z Flip 7

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27
Kopa: Antroji dalis

„Kopa“ režisierius Denis Villeneuve’as sako, kad trečioji dalis oficialiai „rengiama“

2024-09-10
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

2025-07-02
Kaip greičiau susitaupyti pradiniam būsto įnašui: 5 realūs būdai

NT kaip investicija: kokie ženklai išduoda, kad būsto vertė kils

2025-07-02
Automatiškai išsaugotas juodraštis

Automatiškai išsaugotas juodraštis

2025-07-01
„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

2025-06-30
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos
Lietuva

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

2025-07-02

Lankoma

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“
Kinas

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“

2025-06-30

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti