Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Ruošiant kugelį tiks ir koktelių plaktuvas – neužtruksite pasigaminti

Paulius Liškauskas
2020-07-31
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Sotus ir šildantis kugelis yra ne tik lietuviško kulinarinio paveldo patiekalas – jam drąsiai galime priskirti madingą „comfort food“ sąvoką, apibūdinančią nuo streso atpalaiduojantį ir tarsi globojantį maistą.

Be to, bulvių kugelio ruošimas – greitas ir nesudėtingas procesas, tad šis patiekalas neabejotinai vertas šiuolaikinio žmogaus dėmesio.

Pagrindinis kugelio ingredientas – bulvės, kurį laiką pravardžiuotos nesveiku maistu dėl didelio krakmolo kiekio, pastaruoju metu mitybos specialistų reabilituotos kaip maistinga daržovė, gausi vitamino C ir kalio, taip pat geležies, magnio ir gerosioms žarnyno bakterijoms naudingų medžiagų.

Kiti straipsniai

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

2025-11-04
Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

2025-10-31

„Lietuvių tradicinė virtuvė neįsivaizduojama be bulvių. Tai viena laukiamiausių daržovių parduotuvių lentynose pasirodant šviežiam derliui ir pati perkamiausia visus metus – bulvių nuperkama 3 – 4 kartus daugiau nei kitų kasdien kulinarijoje naudojamų daržovių kaip morkos, kopūstai, svogūnai. Nieko nuostabaus – juk bulvės yra viena iš pagrindinių maistinių kultūrų pasaulyje greta kviečių, kukurūzų bei ryžių“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ Rinkodaros departamento direktorė Renata Kežionienė.

Mitybos specialistai sutaria, kad bulvės yra mitybai palankus produktas, kai jos tinkamai pagamintos – jeigu maistingosios medžiagos nėra nužudomos gruzdinant bulves karštoje riebalų vonioje.

„Virtos, grūstos, keptos bulvės dažniausiai tampa garnyru prie mėsos ar žuvies patiekalų. Na, o kugelis yra puikus savarankiškas patiekalas, kuris tikrai atitinka „comfort food“ sąvoką – šildantis, lengvai pagaminamas, gausus angliavandenių, gal net keliantis nostalgiją. Beje, kugelio kaloringumą galima reguliuoti, pavyzdžiui, bulvių tarkius „praskiedžiant“ kitomis daržovėmis kaip cukinijos, morkos, moliūgai, taip pat nepridedant riebios mėsos“, – kalba Brigita Baratinskaitė, „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė.

Tiks ir kokteilių plaktuvas

B. Baratinskaitė pažymi, kad norint pasigaminti kugelį, visai nebūtina turėti specialią bulvių tarkavimo mašinėlę ar virtuvinį kombainą – gaminant nedidelį kiekį, vienam ar porai žmonių, tarkius galima pasigaminti ir naudojant elektrinį kokteilių plaktuvą, kuriame plakate glotnučius.

„Jeigu plaktuvas pakankamai galingas, kad sutrintų morką, susidoros ir su bulvėmis. Tiesiog tarkiai bus viename inde su sultimis, juos reikės gerai nusunkti. Bulves pasmulkinkite ir per kelis kartus sutrinkite plaktuve – nedėkite visų iškart. Sunkimui naudokite drobinį audeklą, keletą kartų perlenktą marlę arba ploną virtuvinį medvilnės rankšluostėlį. Į jį sudėkite tarkius ir gerai išgręžkite, kad pašalintumėte kuo daugiau skysčio“, – patarimais dalijasi „Maximos“ maisto ekspertė.

Be to, kugeliui galima naudoti ir stambius tarkius, bulves sutarkuojant vadinama burokine tarka – kugelis bus kitokios tekstūros, bet dalis žmonių mėgsta būtent tokią šio patiekalo versiją.

Bulvių ir cukinijų plokštainis

Reikės: 0,5 kg bulvių, 0,5 kg cukinijų, poros nedidelių svogūnų, 2 kiaušinių, 2 šaukštų lydyto ghi sviesto, pusės šaukštelio druskos (arba pagal skonį), pusės šaukštelio pipirų.

Gaminame: bulves ir cukinijas nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka (rankomis arba virtuviniu kombainu), tarkius gerai nusunkite per drobinį ar ploną medvilnės audeklą, kad liktų kuo mažiau skysčio, tuomet pasūdykite. Nuluptus ir susmulkintus svogūnus pakepkite šaukšte ghi sviesto, kol suminkštės ir taps auksinės spalvos, tuomet supilkite į tarkius. Kiaušinius lengvai išplakite su pipirais, supilkite į tarkius ir viską išmaišykite. Masę sudėkite į likusiu sviestu išteptą kepimo indą ir kepkite maždaug valandą iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

„Cukinijas galima pakeisti smulkiai tarkuotomis morkomis arba sumaišyti su morkomis. Galima pridėti česnako, kuris labai dera su bulvių patiekalais. Svarbu žinoti, jog stambūs bulvių tarkiai išskiria mažiau krakmolo, o dar sumaišius juos su nekrakmolingomis daržovėmis, būtina naudoti kiaušinius, kad kugelis laikytų formą“, – paaiškina B. Baratinskaitė.

Klasikinis plikytas kugelis

Reikės: 1 kg bulvių, stiklinės pieno, 50 g sviesto, didelio svogūno, pusės šaukštelio (arba pagal skonį) druskos, 1 kiaušinio.

Gaminame: nuluptas bulves smulkiai sutarkuokite ir nusunkite. Pakaitinkite pieną iki pradės virti ir plona srovele, maišant pilkite į paruoštus tarkius. Svieste pakepkite susmulkintą svogūną iki suminkštės ir viską supilkite į pienu užplikytus tarkius. Čia pat supilkite lengvai su druska suplaktą kiaušinį, gerai išmaišykite. Masę sudėkite į sviestu arba aliejumi pateptą indą ir apie valandą kepkite 180 laipsnių karščio orkaitėje.

„Kugelis labai nesudėtingas patiekalas, bet jį būtina gaminti vienu ypu – kad nuo bulvių sutarkavimo iki pašovimo į orkaitę praeitų kuo mažiau laiko. Klasikiniame recepte bulvių tarkiai užplikomi pienu arba grietinėle, siekiant išgauti auksinę spalvą, minkštumą ir purumą, bet receptą galima modifikuoti naudojant riebų augalinį pieną kaip kokosų arba migdolų. Jeigu bulvės krakmolingos, kiaušinių galima nenaudoti – krakmolas suriš visus ingredientus į vientisą apkepą. Bet, jeigu nesate dėl to tikri, dėkite kiaušinių“, – pataria „Maximos“ maisto gamybos ekspertė.

B. Baratinskaitė teigia, kad žinant pagrindinius kugelio gaminimo principus, galima eksperimentuoti su skoniais į tarkius įmaišant pakepintos šoninės, paukštienos, grybų, prieskoninių. O norint didesnės porcijos, tereikia proporcingai padidinti visų naudojamų ingredientų kiekį.

Kiti straipsniai

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas
Laisvalaikis

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14
Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01
Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17
Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą
Laisvalaikis

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03
Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei
Gyvenimas

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu
Gyvenimas

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos
Laisvalaikis

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15
Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13

Rekomenduojame

Raganiaus sezonas su Liamu Hemsworthu | Netflix

„Raganiaus“ 4 sezonas prarado daugiau nei 50% žiūrovų po to, kai Henris Cavillas buvo pakeistas Liamu Hemsworthu

2025-11-08
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
Kaip elektroniniu būdu nutraukti narystę partijoje?

Kaip elektroniniu būdu nutraukti narystę partijoje?

2021-09-30
Honor Magic 7 Pro

„Honor Magic 8 Pro“ pasirodys su „Snapdragon 8 Elite 2 SoC“ ir triguba galine kamera

2025-04-30
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Išsiskyrė keliai su K. Hadji

Vilniaus „Žalgiris“ pristatė naujokus, išvyko K. Hadji

2025-12-04
Vilniaus eglutė 2025

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: suspindėjo laikui nepavaldžia elegancija

2025-11-30
Sniegas ant medžių

Intensyvaus snygio dienos – svarbi informacija gyventojams

2025-11-26
Nuotraukos Sauliaus Žiūros.

„Kaimynų Kalėdos“ grįžta į Vilniaus seniūnijas – nuoširdūs pokalbiai su kaimynais, nemokami saldėsiai ir kitos pramogos

2025-11-26
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Išsiskyrė keliai su K. Hadji
Sportas

Vilniaus „Žalgiris“ pristatė naujokus, išvyko K. Hadji

2025-12-04

Lankoma

Kaip elektroniniu būdu nutraukti narystę partijoje?
Aktualijos

Kaip elektroniniu būdu nutraukti narystę partijoje?

2021-09-30

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti