Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Tobulas padažų ingredientas – grietinė: išbandykite 4 naujus receptus

Paulius Liškauskas
2025-02-04
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Grietinė – daugelio lietuvių šaldytuvuose sutinkamas produktas. Dažniausiai ji naudojama kaip kitų patiekalų ingredientas ar padažas. Pastariesiems grietinė suteikia kremiškumo, švelnumo ir malonaus rūgštumo, todėl nenuostabu, kad šeimininkės ir šeimininkai noriai išnaudoja šio produkto suteikiamas galimybes. Žinant keletą gudrybių ir kombinacijų grietinės pagalba išties galima padėti patiekalams atsiskleisti ar sužibėti naujomis spalvomis. Įsitikinkite tuo patys išmėgindami 4 nesudėtingus padažų su grietine receptus.

Skonines savybes lemia pieno rūgštys ir riebalai

Grietinės, kaip padažų karalienės, reputacija nėra atsitiktinumas. Jos pagrindą sudaro fermentuotas pienas, todėl grietinė pasižymi subtiliu rūgštumu, kuris padeda subalansuoti kitų patiekalų skonį. Grietinėje esančių pieno rūgščių sukeliamas rūgštumo pojūtis suteikia maistui gaivumo ir padeda geriau atskleisti kitus patiekalų ingredientus.

Kiti straipsniai

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15

Svarbus vaidmuo grietinėje tenka ir natūraliems riebalams. Jie padeda „surišti“ skirtingus patiekalo komponentus ir praturtina maisto skonį. Riebalai išryškina skonių paletę, nes juose tirpsta ir skaidosi kitus patiekalų ingredientus sudarančios medžiagos. Dėl to grietinėje gerai išryškinami, pavyzdžiui, žolelių ar prieskonių skoniai.

„Norint išnaudoti visus grietinės privalumus virtuvėje, svarbu rinktis kokybišką produktą. Įvairūs pakaitalai, kuriuose šalia pieno riebalų naudojami įvairūs augalinės kilmės riebalai, savo skoninėmis ir maistinėmis savybėmis nė iš tolo neprilygsta tikrai tradicinei lietuviškai grietinei, kokią gaminame pagal ištobulintą receptą ir taikydami griežtai kontroliuojamą technologinį procesą“, – sako bendrovės „Pieno Žvaigždės“ filialo Mažeikių pieninė vyriausioji technologė Vilma Laukytė-Staniuvienė.

Suteikia daug galimybių eksperimentams

Kokybiška grietinė ruošiant įvairius patiekalus ir padažus praverčia ir dėl to, kad padeda sušvelninti aštrius, sūrius bei kitus intensyvius skonius ir suteikia jiems atsvarą. Pavyzdžiui, ji puikiai atlieka balansuojančią funkciją aštriuose troškiniuose ir čili sriubose. Su grietinės pagalba nesudėtinga išgauti subtiliai pikantišką skonį.

Kita grietinės populiarumo virtuvėje priežastis yra galimybė lengvai keisti jos konsistenciją – tirštinti arba skystinti. Pavyzdžiui, grietinę maišant su artima giminaite grietinėle, aliejumi, vandeniu, jogurtu, citrinos sultimis galima gauti skystesnį padažą, o naudojant gryną ar derinant su lydytais sūriais, trintu avokadu ir kitais komponentais pasiekiama tiršta, net tepama konsistencija.

Taip eksperimentuoti tikrai nesudėtinga, nes grietinė gerai dera su labai įvairiais ingredientais. Greitinė yra puiki partnerė prieskoniams, žolelėms, garstyčioms, citrinai, medui ir daugeliui kitų produktų, todėl puikiai tinka tiek švelniems, tiek pikantiškiems, o taip pat ir desertiniams padažams ruošti.

Klasikinis padažas | Freepik

4 grietininiai padažai – nuo švelnios gaivos iki pikantiškų akcentų

Tuo leis įsitikinti keli nesudėtingi padažų su greitine receptai. Šiems padažams paruošti nereikės nei daug laiko, nei ingredientų, tačiau su jais valgomų patiekalų skonį tikrai galima kilstelėti į naują lygį.

Klasikinis grietinės padažas

Šis gaivus padažas puikai tiks įvairiems bulvių patiekalams, o taip pat keptai lašišai ir netgi egzotiškesniems valgiams, tokiems kaip avinžirnių falafeliai, pagardinti.

Padažui paruošti prireiks:

  • 1 stiklinės 30 proc. riebumo grietinės
  • Ketvirčio arbatinio šaukštelio svogūnų miltelių
  • Ketvirtadalio arbatinio šaukštelio česnakų miltelių
  • Ketvirtadalio arbatinio šaukštelio druskos
  • 2-3 šaukštų 3,5 proc. riebumo pieno
  • Šaukšto džiovintų arba smulkintų česnako laiškų

Norint mėgautis gardžiu padažu tereikia į indą sudėti ir gerai išmaišyti visus ingredientus. Pienas padės reguliuoti padažo konsistenciją, kuri turėtų būti pakankamai skysta – tiek, kad padažą būtų lengva pilti, tačiau tuo pačiu ne per skysta. Turėtų pavykti išgauti į geriamo jogurto panašią konsistenciją. Jei padažas gaunasi per tirštas, reikia įpilti daugiau pieno. Dabar tetrūksta tik ką tik išvirtų garuojančių bulvių ar apskrudusio lašišos kepsnio su daržovėmis. Skanaus!

Čili grietinės padažas | Freepik

Naminis saldžiarūgščiai aštrus padažas

Jei mėgstate valgyti aštriau, tačiau ne tiek aštriai, kad akyse kauptųsi ašaros, o gomurys liepsnotų, jums verta išmėginti saldžiarūgščiai aštrų naminį padažą. Jis puikiai tiks meksikietiškam nachos užkandžiui, namuose ruoštiems mėsainiams ar kitiems mėsos patiekalams. Jame puikiai atsiskleis švelninančios ir balansuojančios grietinės savybės.

Padažui paruošti prireiks:

  • 2 šaukštų aštraus čili padažo (pavyzdžiui, siracha)
  • Pusės stiklinės 30 proc. riebumo grietinės
  • Šaukšto agavos sirupo ar medaus

Ir šiuo atveju paruošimas labai paprastas – ingredientus tereikia sumaišyti dubenėlyje ir leisti padažui šiek tiek nusistovėti. Jei norite, kad padaže jaustųsi daugiau aštrumo, naudokite daugiau siracha padažo. Ir priešingai – dėdami daugiau grietinės ar medaus labiau išryškinsite gaivią rūgštelę ar saldumą. Atraskite sau labiausiai tinkantį aukso viduriuką.

Grietinės padažas su laimu | Freepik

Kreminis žaliųjų citrinų padažas (lime crema)

Ieškantiems inspiracijos meksikietiškoje virtuvėje tikrai verta išmėginti iš jos atkeliavusį kreminį žaliųjų citrinų padažą (lime crema), kuris tobulai dera su takais ar enčiladomis, tačiau taip pat atras savo vietą ir prie keptos vištienos, tirštose kreminėse sriubose ar salotose. Dažniausiai tokiam kreminiam padažui gaminti naudojamos pasukos, tačiau tam puikiai tinka ir šio pieno produkto giminaitė grietinė.

Padažui prireiks:

  • 230 g 30 proc. riebumo grietinės
  • 1 žaliosios citrinos (laimo)
  • 1 česnako skiltelės
  • Ketvirtadalio arbatinio šaukštelio druskos

Į dubenį išspauskite žaliosios citrinos sultis ir įtarkuokite jos žievelę. Sutrinkite česnako skiltelę. Česnaką ir visus likusius ingredientus dėkite prie žaliosios citrinos. Gerai išmaišykite. Viskas! Švelnia tekstūra ir gaivia rūgštele išsiskiriančiu padažu gardinkite sriubas, salotas, meksikietiškus ir kitus patiekalus.

Saldus grietinės padažas | Freepik

Saldus grietininis padažas

Grietine dažnas mėgsta pagardinti blynus ar varškės apkepus. Tačiau jei gryna grietinė pabodo, gyvenimą galima šiek tiek pasaldinti lengvai paruošiamu desertiniu grietininiu padažiuku. Ji taip pat galima valgyti su mėgstamų vaisių asorti.

Pasiruoškite:

  • 1 stiklinę 30 proc. riebumo grietinės
  • 2 šaukštus rudojo cukraus
  • Pusę arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto

Gerai sumaišykite ingredientus. Tam, kad skoniai geriau susilietų galite padažą kelioms valandoms įdėti į šaldytuvą. Jei nekantraujate, galite iš karto valgyti su norimu patiekalu – lietiniais su varške ar vaisiais, varškėčiais, apkepu ir pan. Tokio padažo gamyba nepareikalaus jokio vargo, tačiau leis pasimėgauti išties skaniomis akimirkomis.

 

Kiti straipsniai

Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13
Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien
Receptai

Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien

2025-08-11
Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių
Receptai

Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių

2025-08-08
Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai
Receptai

Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai

2025-08-06
Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas
Receptai

Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas

2025-07-29
Česnakinis sviestas – išbandykite receptus, kurie renka milijonus patiktukų internete
Receptai

Česnakinis sviestas – išbandykite receptus, kurie renka milijonus patiktukų internete

2025-07-28
Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas
Receptai

Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas

2025-07-26
3 skanūs ir nebrangūs būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis
Receptai

3 skanūs ir nebrangūs būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025-07-25

Rekomenduojame

Xiaomi 15T Pro

„Xiaomi 15T Pro“ pastebėtas FCC duomenų bazėje

2025-07-11
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
iPhone 17

„iPhone 17“ išleidimo data – kada tikėtis naujų Apple iPhone modelių

2025-08-05
„Telia“ įjungė galimybę skambinti iš užsienio be mobiliojo ryšio per Wi-Fi

„Telia“ įjungė galimybę skambinti iš užsienio be mobiliojo ryšio per Wi-Fi

2025-08-19
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Kad kristų lapai, o ne jūs – kokie pavojai tyko sode rudenį ir kaip nuo jų apsisaugoti?

Kad kristų lapai, o ne jūs – kokie pavojai tyko sode rudenį ir kaip nuo jų apsisaugoti?

2025-09-14
Kaip paskatinti vaiką skaityti knygas?

Kaip paskatinti vaiką skaityti knygas?

2025-09-11
Sofija Turner oficialiai išrinkta Laros Kroft vaidmeniui veiksmo seriale „Kapų plėšikė“

Sofija Turner oficialiai išrinkta Laros Kroft vaidmeniui veiksmo seriale „Kapų plėšikė“

2025-09-10
pinigai

Alytaus rajono savivaldybės tarybos narys A. Vrubliauskas lieka nuteistas dėl korupcinių nusikaltimų

2025-09-10
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Kad kristų lapai, o ne jūs – kokie pavojai tyko sode rudenį ir kaip nuo jų apsisaugoti?
Gyvenimas

Kad kristų lapai, o ne jūs – kokie pavojai tyko sode rudenį ir kaip nuo jų apsisaugoti?

2025-09-14

Lankoma

Xiaomi 15T Pro
Technologijos

„Xiaomi 15T Pro“ pastebėtas FCC duomenų bazėje

2025-07-11

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti