Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

3 jūros gėrybių patiekalai ypatingai savaitgalio vakarienei: paragaukite rizoto, sevičės, troškinio

Paulius Liškauskas
2022-02-02
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Jūros gėrybių patiekalai dažniausiai asocijuojasi su įvairiomis progomis, tačiau kodėl gi nepasilepinus ir jų nepasigaminus savaitgalio vakarienei? Jūros gėrybių patiekalus gaminti nėra sudėtinga. Svarbiausia žinoti, kokiu metodu ir kiek laiko ruošti skirtingas gėrybes. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad žuvies ir jūros gėrybių kategorijos pardavimai nuosekliai auga.

„Tradicinės rūšies žuvys išlieka dažniausiu pirkėjų pasirinkimu. Visgi pastebime, kad lietuviai dairosi ne tokių įprastų rūšių gėrybių: midijų, skraidkalmarių čiuptuvų, plekšnės. O norėdami pirkėjams pasiūlyti įvairesnių rūšių šviežios žuvies ant ledo, kiekvieną mėnesį pristatome vis kitą žuvį. Visą rugsėjį žuvies ant ledo vitrinose siūlome juodadėmę menkę“, – teigia V. Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad pasigaminti ypatingo skonio žuvies ar jūros gėrybių patiekalą paprasta, tik svarbu išmanyti skirtingų jų ruošimo būdų ypatumus.

Kiti straipsniai

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25

„Jūros gėrybės bei žuvis – universalūs produktai, kuriuos gaminti galima pačiais įvairiausiais būdais. Jeigu jas valgyti mėgstate žalias, gaminkite sevičę ar ryžių dubenėlius su žalia žuvimi. Tokiu atveju svarbu tinkamai išmarinuoti ingredientus. Jeigu norite labiau tradicinių patiekalų, žuvį ar jūros gėrybes troškinkite, kepkite aliejuje, ant grilio – šiuo atveju reikėtų stebėti jų kepimo laiką. Jeigu ieškote sveikiausio pasirinkimo, gaminkite jas garuose“, – sako V. Juodkazienė ir dalijasi skirtingų jūros gėrybių gaminimo metodų ypatumais.

3 žuvies ir jūros gėrybių ruošimo metodai

Garuose. Žuvies ar jūros gėrybių ruošimas garuose yra vienas iš sveikiausių jų gaminimo metodų. Ruošiant jūros gėrybes garsuose dažniausiai naudojamas paprasčiausias verdantis vanduo. Visgi, jeigu norite, kad patiekalas įgautų dar stipresnio skonio, galima naudoti ir sultinį, vandenį gardinti įvairiausiais prieskoniais. Šiam gaminimo metodui puikiai tinka menkė, tilapija, ešerys. Dažniausiai šios rūšies žuvies gabalėliams išsigarinti prireiks apie 10 minučių, priklausomai nuo jų dydžio. V. Juodkazienė, garinant žuvį pataria garų puodo dangčio dažnai nekilnoti. Ar žuvis paruošta teisingai geriausia yra patikrinti jau pasibaigus rekomenduojamam garinimo laikui, mat dažnai darinėdami dangtį išleisite dalį garų.

Keptuvėje. Kepimui riebaluose – svieste ar aliejuje – labiausiai tinka ne tokios riebios žuvys bei jūros gėrybės, todėl pasirinkus šį metodą lašišos, upėtakio geriau nenaudoti. Kepimui puikiai tinka menkė, juodasis paltusas, kitos baltosios žuvys, krevetės, kalmarai. Dar vienas svarbus dalykas, į kurį reikia atkreipti dėmesį, prieš kepant žuvį niekada jos nedėti į neįkaitintą keptuvę. Įdėję žuvį į keptuvę, naudodami plačią mentelę įsitikinkite, kad ji neprilipo. Paprastai žuvies gabalėliai keptuvėje turėtų iškepti per 3–4 minutes iš kiekvienos pusės. Kad žuvis iškeptų vienodai, prieš kepdami stenkitės ją supjaustyti panašaus dydžio gabalėliais.

Grilyje. Kepimas ant grotelių žuviai ir jūros gėrybėms suteikia dūmų skonį ir traškią tekstūrą. Geriausiai šis metodas tinka mėsingesnėms žuvims, supjaustytoms į kepsnius arba kepamoms su odele. Prieš kepant žuvį ir jūros gėrybes, jų reikėtų nepamiršti patepti alyvuogių aliejumi. Taip jos kepant ant grotelių neprilips. Norėdami gėrybėms suteikti papildomo aromato, kepkite jas ant grotelių naudodami kedro pliauską. Ši suteiks dar ypatingesnio skonio.

„Iki“ dalijasi ir trimis skirtingais žuvies ir jūros gėrybių receptais – nuo rizoto iki sevičės.

Jūros gėrybių rizotas

Jums reikės:

250 g Arborio ryžių

40 ml alyvuogių aliejaus

100 g tarkuotų morkų

50 g susmulkintų svogūnų

2 išspaustų česnako skiltelių

200 g midijų

300 g krevečių

150 g išvalytų kalmarų

100 g smulkintų pomidorų

100 ml pomidorų tyrės

1 a. š. druskos

½ a. š. šviežiai maltų

įvairių spalvų pipirų

800 ml daržovių sultinio

2 a. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Gilioje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, 3 minutes pakepinkite svogūnus, suberkite tarkuotas morkas ir kepkite dar 3–4 minutes. Įspauskite česnakus ir vis pamaišydami kepkite, kol daržovės šiek tiek suminkštės. Į keptuvę sudėkite kalmarus bei ryžius ir maišydami kepkite 2–3 minutes. Įpilkite 200 ml daržovių sultinio ir viską troškinkite vidutinėje kaitroje, kol ryžiai sugers beveik visą skystį.

Vis įpildami po truputį sultinio troškinkite patiekalą 10 minučių. Galiausiai sudėkite midijas, krevetes bei pomidorų tyrę ir 5 minutes patroškinkite ir nukelkite keptuvę nuo kaitros. Suberkite smulkintus pomidorus, pagardinkite rizotą druska, pipirais bei šlakeliu alyvuogių aliejaus. Viską išmaišykite, uždenkite dangčiu ir prieš ragaudami leiskite kelias minutes pastovėti.

Sevičė su krevetėmis

Jums reikės:

500 g išvalytų krevečių

300 ml šviežiai spaustų žaliųjų

citrinų sulčių

150 ml šviežiai spaustų citrinų sulčių

2 v. š. alyvuogių aliejaus

1 v. š. agavų sirupo

100 g raudonųjų svogūnų

200 g pomidorų

200 g žaliųjų paprikų

1 Chalapos aitriosios paprikos

2 v. š. smulkintų petražolių lapelių

1 v. š. smulkintų kalendrų lapelių

½ a. š. druskos

¼ a. š. maltų pipirų

Gaminame:

Krevečių uodegėles pamerkite į verdančio vandens puodą ir pavirkite 40 sekundžių, kol jos lengvai paraus. Nusunkite krevetes ir atvėsinkite jas ledo šaltumo vandenyje, tada nupilkite vandenį ir palikite krevetes išdžiūti. Į kitą didesnį indą supilkite citrinų bei žaliųjų citrinų sultis, įpilkite alyvuogių aliejaus bei agavų sirupo, viską gerai sumaišykite ir tuomet sudėkite krevetes.

Mišinį apvyniokite plastikine plėvele ir padėkite indą 20 minučių į šaldytuvą. Tada supjaustykite svogūnus, pomidorus ir paprikas kubeliais. Chalapos aitriąją papriką perpjaukite perpus, pašalinkite sėklas ir smulkiai supjaustykite. Iš šaldytuvo išimkite indą su krevetėmis, į jį sudėkite smulkintus svogūnus, pomidorus, paprikas bei Chalapos aitriąją papriką, po to – petražolių ir kalendros lapelius. Pagardinkite druska ir pipirais, viską gerai išmaišykite, vėl padėkite indą į šaldytuvą dar 10 minučių ir patiekite.

Tunų troškinys su makaronais

Jums reikės:

300 g makaronų (vamzdelių)

300 ml riebios grietinėlės

200 g maskarponės

100 g tarkuoto Ementalio sūrio

1 a. š. druskos

¼ a. š. pipirų

320 g konservuotų nusunktų tunų

200 g konservuotų nusunktų kukurūzų

100 g mažųjų špinatų

50 g saulėje džiovintų pomidorų

150 g vyšninių pomidorų

½ a. š. šviežių čiobrelių lapelių

2 v. š. alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Išvirkite makaronus pagal instrukcijas, nurodytas ant pakuotės. Keptuvėje pakaitinkite grietinėlę, įmaišykite Ementalio sūrį ir maskarponę, pagardinkite padažą druska bei pipirais ir nukelkite keptuvę nuo viryklės. Į troškinimui skirtą indą supilkite alyvuogių aliejų, sudėkite virtus makaronus, supilkite padažą. Sudėkite visus likusius ingredientus, pamaišykite ir pašaukite indą į įkaitintą orkaitę. Troškinkite 10 minučių.

Skanaus!

Kiti straipsniai

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos
Laisvalaikis

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15
Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13
Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien
Receptai

Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien

2025-08-11
Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių
Receptai

Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių

2025-08-08
Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai
Receptai

Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai

2025-08-06
Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas
Receptai

Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas

2025-07-29
Česnakinis sviestas – išbandykite receptus, kurie renka milijonus patiktukų internete
Receptai

Česnakinis sviestas – išbandykite receptus, kurie renka milijonus patiktukų internete

2025-07-28
Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas
Receptai

Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas

2025-07-26

Rekomenduojame

Xiaomi 15T Pro

„Xiaomi 15T Pro“ pastebėtas FCC duomenų bazėje

2025-07-11
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
iPhone 17

„iPhone 17“ išleidimo data – kada tikėtis naujų Apple iPhone modelių

2025-08-05
Kaip išsirinkti televizorių? Technologijų ekspertas įvardijo 5 pagrindinius žingsnius

Kaip išsirinkti televizorių? Technologijų ekspertas įvardijo 5 pagrindinius žingsnius

2025-08-26
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Kauno „Oktoberfeste“ – išskirtinis dėmesys ne tik bavariškoms tradicijoms

Kauno „Oktoberfeste“ – išskirtinis dėmesys ne tik bavariškoms tradicijoms

2025-09-18
Lietuviai automobiliu jau pasiekia atokiausias Europos vietas – ką pravartu žinoti vairuojant užsienyje?

Lietuviai automobiliu jau pasiekia atokiausias Europos vietas – ką pravartu žinoti vairuojant užsienyje?

2025-09-18
Baltijos šalių mėgėjų teatrų festivalyje atgis M. K. Čiurlionio kūryba

Baltijos šalių mėgėjų teatrų festivalyje atgis M. K. Čiurlionio kūryba

2025-09-16
Panemunės baseino statybvietėje atlikta 70 procentų darbų

Panemunės baseino statybvietėje atlikta 70 procentų darbų

2025-09-16
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Kauno „Oktoberfeste“ – išskirtinis dėmesys ne tik bavariškoms tradicijoms
Kaunas

Kauno „Oktoberfeste“ – išskirtinis dėmesys ne tik bavariškoms tradicijoms

2025-09-18

Lankoma

Xiaomi 15T Pro
Technologijos

„Xiaomi 15T Pro“ pastebėtas FCC duomenų bazėje

2025-07-11

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti