Kiaušiniai yra lengvai prieinamas ir nebrangus produktas, kurį galima naudoti ne tik pusryčiams, bet ir pietums ar net vakarienei. Kaip galime šį supermaistą panaudoti šventiniu laikotarpiu? Siūlome jums 4 lengvai pagaminamus receptus skaniai ir sveikai metų pabaigai.
Siekdama populiarinti vištų kiaušinius kaip nebrangų ir kartu tvarų baltymų šaltinį, taip pat supažindinti su tuo, kaip įvairiai juos galime paruošti, Lietuvos bei Latvijos paukštininkystės asociacijos pradėjo Europos Komisijos iš dalies finansuojamą šviečiamąją kampaniją „Kiaušinis – tai jėga!“. Kampanijos pagrindinis tikslas – šviesti Latvijos ir Lietuvos vartotojus apie ES pagamintų kiaušinių kokybę, skirtumus tarp kiaušinių iš trečiųjų šalių bei auginamų vištų gerovę. Kampanija taip pat sieks informuoti gyventojus apie kiaušinius kaip sveiką maistą ir apie įvairiapusį kiaušinių naudojimą kasdieniame gyvenime.
Kodėl patiekalai iš kiaušinių? Nes kiaušiniai yra vienas iš tų produktų, kuriuose gausu baltymų, svarbių tiek žmogaus organizmo gyvybiniams procesams, tiek apskritai sotumo jausmui.
Pateikiame kartu su Latvijos ir Lietuvos paukštininkystės asociacijomis paruoštus kiaušinių receptus – paprastus ir greitus patiekalus, kuriais galima mėgautis beveik bet kada ir kuriuos galima papildyti sezoninėmis daržovėmis!
Lapinių kopūstų salotos su keptomis daržovėmis ir kiaušiniu
Vos 25 minutės ir ant jūsų stalo – sočios salotos su ant grotelių keptomis daržovėmis, prie kurių puikiai tinka keptas kiaušinis.
Salotoms:
– Susmulkinti kopūstai
– Du kepti kiaušiniai
Ant grotelių keptoms daržovėms:
– 2 morkos, nuluptos ir supjaustytos griežinėliais
– 1 smulkinta raudonoji paprika
– 1/2 saldžiosios bulvės, supjaustytos kubeliais
– citrinos sulčių
– 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus
– 2 arbatiniai šaukšteliai čili miltelių
– ½ arbatinio šaukštelio druskos
– ½ arbatinio šaukštelio maltų pipirų
Padažui:
– 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus
– 1 arbatinis šaukštelis vyno acto
– 2 arbatiniai šaukšteliai klevų sirupo
– ¼ arbatinio šaukštelio druskos
– ¼ arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų
Paruošimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių pagal Celsijų ir kepkite daržoves 10-15 min.
Atskirame dubenyje sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus.
Salotinėje sumaišykite kopūstus su padažu.
Į kitą dubenį sudėkite visas susmulkintas daržoves. Pabarstykite čili milteliais, pipirais, druska, alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis.
Kiaušinių salotos su daržovėmis
Sveikuoliams, kurie nori sveiko, lengvai paruošiamo bei skanaus patiekalo.
Sudedamosios dalys:
– 120 g špinatų
– 50 g agurkų
– 75 g vyšninių pomidorų
– 85 g avinžirnių
– 2 kietai virti kiaušiniai
Padažui:
– Įdėkite 60 ml alyvuogių aliejaus.
– 2 šaukštai (30 ml) acto
– 1 valgomasis šaukštas (15 ml) svogūnų laiškų
– 1 arbatinis šaukštelis (5 ml) garstyčių
– ½ arbatinio šaukštelio (2,5 ml) medaus
– druskos ir pipirų pagal skonį
Paruošimas:
Į plastikinį indą sudėkite špinatus, agurkus, pomidorus, avinžirnius ir virtus kiaušinius.
Padažui sumaišykite aliejų, actą, svogūnus, garstyčias, medų, druską ir pipirus. Supilkite į indą su daržovėmis ir kiaušiniais
Norėdami papildomų baltymų, į salotas galite įdėti griežinėliais pjaustytos virtos vištienos krūtinėlės arba kitų mėsos gabalėlių.
Sezoninė baltymų mišrainė
Patiekalas, kuriam paruošti nereikia daug laiko, tačiau jame gausu maistingųjų medžiagų ir baltymų. „Sezoninė baltymų mišrainė“ yra universalus patiekalas: jį galima valgyti ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei. Dar geriau – mišrainės turinį galima puikiai pritaikyti prie sezono, t. y. naudoti tas daržoves, kurios tuo metu yra šviežios!
Sudedamosios dalys:
– 4 minkštai virti kiaušiniai
– 125 g orkaitėje (arba grilyje) keptų saldžiųjų bulvių gabalėlių
– 250 g garuose virtų rudųjų ryžių
– 50 g orkaitėje (arba grilyje) keptų žiedinių kopūstų
– 100 g kepto tofu sūrio
– ½ prinokusio avokado
– 50 gramų avinžirnių
– 3 valgomieji šaukštai pasirinkto padažo
– 2 valgomieji šaukštai pasirinktų riešutų ir sėklų
Paruošimas:
Sudėkite visus ingredientus į dubenėlį, užpilkite pasirinktu padažu, ant viršaus paskleiskite minkštai virtus kiaušinius, pabarstykite pasirinktais riešutais ir sėklomis.
Kiaušinių salotos
Kiaušinių salotos skaniausios antrą dieną po gaminimo. Taigi, jei jas pagaminsite iš anksto ir įdėsite į šaldytuvą, pusryčiai bus paruošti greičiau nei per penkias minutes!
Sudedamosios dalys:
– 6 kietai virti kiaušiniai – nulupti ir smulkiai supjaustyti kubeliais
– 2-3 šaukštai graikiško jogurto
– 1 valgomasis šaukštas majonezo
– 1 valgomasis šaukštas Dižono garstyčių
– pusantro arbatinio šaukštelio prieskonių mišinio
– ½ arbatinio šaukštelio druskos
– ¼ juodųjų pipirų
– ¼ kajeno pipirų
Paruošimas:
Kiaušiniams virti naudokite vidutinio dydžio puodą, įpilkite vandens taip, kad jis apsemtų kiaušinius 2 cm.
Virkite kiaušinius ant vidutinės ugnies 8 minutes, tada puodą uždenkite dangčiu ir nukelkite nuo viryklės.
Palikite kiaušinius vandenyje 10 minučių, tada išpilkite karštą vandenį ir atvėsinkite kiaušinius apipildami juos šaltu vandeniu.
Kai kiaušiniai bus pakankamai atvėsę, nulupkite juos ir supjaustykite mažais kubeliais.
Dideliame dubenyje sumaišykite jogurtą, majonezą, garstyčias, kario miltelius, druską, pipirus ir kajeno pipirus. Pamažu įmaišykite kiaušinius.