Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Jūros gėrybėms progų nereikia: paprasti receptai su skraidkalmarių čiuptuvais, kuriuos pasigamins kiekvienas

Paulius Liškauskas
2020-08-30
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Skraidkalmarių čiuptuvai iš pažiūros skamba itin egzotinis ir sudėtingos gaminimo technikos reikalaujantis ingredientas, tačiau taip nėra.

Patiekalų su šiuo produktu greitai ir nesudėtingai galite pasigaminti ir namuose. Svarbiausia pasirinkti tinkamus prieskonius, garnyrus bei ruošiant – stebėti jų kepimo ar virimo laiką. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad jūros gėrybių, o tarp jų ir skraidkalmarių čiuptuvų populiarumas auga, nepriklausomai nuo metų laiko.

„Artėjant savaitgaliui ar esant ypatingesnėms progoms pirkėjai neretai pasilepina įmantresniais maisto produktais. Pastebime, kad nuosekliai auga ir žuvies bei jūros gėrybių pardavimai, kurių nebijantys virtuvėje eksperimentuoti lietuviai valgo vis daugiau. Visgi, nors pirkėjų krepšeliuose dažniausiai išvysime tradicines žuvis – silkę, lašišą, matome, kad jie domisi ir ne tiek daug žinomais skraidkalmarių čiuptuvais“, – teigia V. Budrienė.

Kiti straipsniai

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15

Randama netgi vitamino D

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad skraidkalmarių čiuptuvai – ne tik skanūs, bet dar ir naudingi sveikatai. Be to, jie yra ir labai nekaloringi. Viename puodelyje skraidkalmarių čiuptuvų yra vos 60 kalorijų, todėl juos drąsiai ragauti gali ir tie, kurie prižiūri svorį.

„Žuvies ir jūros gėrybių patiekaluose, o tarp jų ir skraidkalmarių čiuptuvuose, esančios naudingosios maistinės medžiagos glaudžiai susijusios ne tik su mūsų sveikata, bet ir gyvenimo trukme, o šių maisto produktų nauda akcentuojama vis dažniau“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Skraidkalmarių čiuptuvuose yra gausu kalcio, baltymų, vitamino A ir netgi D, kurio lietuviams taip trūksta šaltuoju metų laikotarpiu. Būtent dėl šios priežasties rudenį bei žiemą skraidkalmarių čiuptuvus, kaip ir žuvį bei kitas jūros gėrybes, į savo racioną įtraukti tikrai rekomenduojama.

Į virtuvę įsileiskite azijietiškų skonių

Azijoje, o ypač Kinijoje bei Pietų Korėjoje, skraidkalmariai – itin populiarus maistas. Šiose šalyse skraidkalmariai dažniausiai kepami aliejuje ir valgomi su įvairiausiomis salotomis arba gaminami tradiciniuose jų padažuose ir patiekiami su ryžiais. Dar vienas populiarus receptas Kinijoje – sraidkalmarių čiuptuvai kario padaže. Juos paruošti nesudėtinga. Pirmiausia čiuptuvus reikėtų kiek smulkiau supjaustyti. Tuomet užvirti vandenį ir čiuptuvus į jį pamerkti vos 10 sekundžių, netrukus juos perskalauti po šaltu vandeniu ir nusausinti.

Gilioje keptuvėje reikėtų įkaitinti aliejų, sudėti susmulkintus česnakus, sutarkuotą imbierą šiek tiek pakepti. Tuomet į keptuvę sudėti čiuptuvus, šaukštelį sojos ir azijietiško kario padažo, viska sumaišyti ir dar kelias minutes pakepti. Galiausiai į keptuvę reikėtų sumesti, stambiai supjaustytus svogūnų laiškus, kalendrą, dar apie minutę pakepti ir patiekti su mėgstamu garnyru.

Dar vienas populiarus jų paruošimo būdas – naudojant wok keptuvę. Į ją gausiai reikėtų įpilti aliejaus ir stipriai įkaitinti. Tuomet sudėti smulkiai supjaustytus čiuptuvus ir greitai juos apkepti. Tai daryti, pasak V. Juodkazienės, reikėtų ne daugiau nei kelias minutes, nes kitaip jie įgaus guminę tekstūrą. Galiausiai iškepusius čiuptuvus reikėtų nusausinti ant popierinių rankšluosčių ir patiekti su saldžiarūgščiu padažu bei mėgstamais garnyrais.

V. Juodkazienė, dalijasi ir dar keliais ypatingo skonio receptais su skraidkalmarių čiuptuvais.

Spagečiai su skraidkalmarių čiuptuvais

Jums reikės:

190 g spagečių

Šlakelio alyvuogių aliejaus

2 skiltelių susmulkinto česnako

1 puodelio natūralaus pomidorų padažo

Skraidkalmarių čiuptuvų

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų

Saujos smulkintų petražolių

Žiupsnelio raudonųjų pipirų dribsnių

Gaminame:

Užvirkite vandenį puode, jį pasūdykite ir pagal instrukcijas nurodytas ant pakelio išvirkite spagečius. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkintą česnaką ir kelias minutes pakepkite. Supilkite pomidorų padažą, patroškinkite kelias minutes ir sudėkite susmulkintus kalmarų čiuptuvus. Viską maišydami pakepkite apie 2–3 minutes. Paskaninkite prieskoniais. Į gautą padažą sudėlkite išvirtus spagečius, išmaišykite, nukelkite nuo ugnies ir apibarstykite smulkintomis petražolėmis.

Aštrūs skraidkalmarių čiuptuvai su bazilikais

Jums reikės:

70 g šviežių bazilikų

400 g skraidkalmarių čiuptuvų

10 skiltelių česnako

10 čili pipirų

Aliejaus

Šlakelio sultinio

Kelių šaukštų austrių padažo

Šaukšto sojos padažo

Pusės šaukšto žuvies padažo

Pusantro šaukštelio cukraus

Gaminame:

Skraidkalmarių čiuptuvus šiek tiek pasmulkinkite. Česnakus ir čili pipirus sutrinkite iki vientisos masės. Užvirkite vandenį ir dėkite į jį supjaustytus skraidkalmarių čiuptuvus, pavirkite apie 5 minutes. Tuomet gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Dėkite čili pipirų ir česnakų masę ir šiek tiek pakepinkite, dėkite skraidkalmarių čiuptuvus, pilkite sultinio, austrių, žuvies bei sojos padažus, berkite cukrų ir viską pakepinkite. Jeigu matote, kad trūksta – įpilkite dar šiek tiek sultinio. Galiausiai berkite baziliką, dar kelias minutes viską pakepinkite ir patiekite su mėgstamu garnyru.

Traškūs skraidkalmarių čiuptuvai

Jums reikės:

500g skraidkalmarių čiuptuvų

2 vidutinių suplaktų kiaušinių

Žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų

2 šaukštų žuvies padažo

1 1/2 stiklinės miltų

1 puodelio kukurūzų krakmolo

Mėgstamo čili padažo

Aliejaus

Gaminame:

Dubenyje sumaišykite kiaušinius, žuvies padažą ir susmulkintus čiuptuvus. Inde su dangčiu sumaišykite miltus, kukurūzų krakmolą ir pipirus. Kiaušinių plakinyje išmaišytus čiuptuvus gražiai sudėkite į indą su miltais, uždarykite dangtį ir viską papurtykite. Į keptuvę, geriausia gilią, įpilkite šiek tiek aliejaus ir apie kelias minutes paskrudinkite čiuptuvus. Galiausiai nusausinkite riebalus ant popierinio rankšluosčio ir patiekite su čili padažu.

Skanaus!

Kiti straipsniai

Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13
Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien
Receptai

Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien

2025-08-11
Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių
Receptai

Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių

2025-08-08
Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai
Receptai

Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai

2025-08-06
Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas
Receptai

Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas

2025-07-29
Česnakinis sviestas – išbandykite receptus, kurie renka milijonus patiktukų internete
Receptai

Česnakinis sviestas – išbandykite receptus, kurie renka milijonus patiktukų internete

2025-07-28
Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas
Receptai

Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas

2025-07-26
3 skanūs ir nebrangūs būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis
Receptai

3 skanūs ir nebrangūs būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025-07-25

Rekomenduojame

Xiaomi 15T Pro

„Xiaomi 15T Pro“ pastebėtas FCC duomenų bazėje

2025-07-11
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
iPhone 17

„iPhone 17“ išleidimo data – kada tikėtis naujų Apple iPhone modelių

2025-08-05
„Telia“ įjungė galimybę skambinti iš užsienio be mobiliojo ryšio per Wi-Fi

„Telia“ įjungė galimybę skambinti iš užsienio be mobiliojo ryšio per Wi-Fi

2025-08-19
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Baltijos šalių mėgėjų teatrų festivalyje atgis M. K. Čiurlionio kūryba

Baltijos šalių mėgėjų teatrų festivalyje atgis M. K. Čiurlionio kūryba

2025-09-16
Panemunės baseino statybvietėje atlikta 70 procentų darbų

Panemunės baseino statybvietėje atlikta 70 procentų darbų

2025-09-16
Vilnius ruošiasi švęsti maestro Virgilijaus Noreikos 90-ąjį gimtadienį

Vilnius ruošiasi švęsti maestro Virgilijaus Noreikos 90-ąjį gimtadienį

2025-09-16
„iPhone 17“ išankstinių pardavimų statistika: populiarumo viršūnėje – prabangūs modeliai

„iPhone 17“ išankstinių pardavimų statistika: populiarumo viršūnėje – prabangūs modeliai

2025-09-16
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Baltijos šalių mėgėjų teatrų festivalyje atgis M. K. Čiurlionio kūryba
Laisvalaikis

Baltijos šalių mėgėjų teatrų festivalyje atgis M. K. Čiurlionio kūryba

2025-09-16

Lankoma

Xiaomi 15T Pro
Technologijos

„Xiaomi 15T Pro“ pastebėtas FCC duomenų bazėje

2025-07-11

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti