Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Obuolių fiesta virtuvėje: trys skanėstų idėjos, kaip pasidžiaugti obuolių derliumi šį rudenį

Paulius Liškauskas
2023-05-13
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Nėra nieko nostalgiškiau nei kepamo obuolių pyrago kvapas – saldžiarūgščiai obuoliai, šildantys prieskoniai ir burnoje tirpstanti sviestinė tešla. Net jei ir turite savo šeimos ištobulintą obuolių pyrago receptą, tikėtina, kad dar neišbandėte galybės šio kepinio variacijų. Tradicinis obuolių pyragas pažįstamas kiekvienam, tačiau skirtingose šalyse vyrauja skirtingi gaminimo būdai. Maisto ekspertai papasakojo, kaip nepasiklysti obuolių derliaus įvairovėje ir pasidalijo nekasdieniniais receptais.

Lietuvoje obuolių derliaus sezonas tik įsibėgėja ir juo bus galima mėgautis maždaug iki lapkričio galo. Pasak Ernestos Dapkienės, „Maximos” Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės, rudens laikotarpiu, kai namuose vis dažniau gaminamas obuolių pyragas, ženkliai išauga ir obuolių paklausa parduotuvėse.

„Obuoliai yra vieni populiariausių rudens derliaus vaisių, tad mūsų pirkėjai jau išsirinko savo mėgstamiausią rūšį: kelis metus iš eilės pirkėjų krepšeliuose dažniausiai atsiduria „Jonagold” veislės obuoliai. Prasidėjus obuolių sezonui mūsų šalyje, asortimente siūlome ir Lietuvos ūkininkų šviežio derliaus – jis sudaro maždaug trečdalį obuolių asortimento”,– sako E. Dapkienė.

Kiti straipsniai

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13
Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

2025-05-12

Aibė paruošimo būdų

Kad ir kur būtume, galime paragauti pačių įvairiausių obuolių pyragų. Prancūzai šį desertą kepa „aukštyn kojomis” – obuoliai išdėstomi kepimo formos apačioje, o iškepęs ir dar karštas pyragas apverčiamas. Pasakojama, kad šį receptą prancūzė sugalvojo netyčia, nes skubėdama iškepė obuolius be tešlos. Austrai gamina obuolių štrudelį, o italai obuolių pyragą kepa iš trapios tešlos.

„Maximos” Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė teigia, kad tarp daugybės obuolių pyrago variacijų reikėtų išsirinkti tai, kas Jums gardžiausia ir  lengviausia įveikiama misija virtuvėje. Tešla lemia bene esminį pyrago akcentą – ar jis bus traškus, trupininis, pūrus, sviestinis.

Pagrindinis skirtumas tarp skirtingų obuolių pyrago tešlų – ingredientų santykis. Trapios tešlos pyraguose kiaušiniai naudojami retai arba naudojami tik jų tryniai,  tai ir suteikia trapumo. Tuo tarpu kepant biskvitinį pyragą kiaušiniai suteikia reikiamą purumą.

„Yra daugybė būdų, kaip paruošti obuolių pyrago tešlą. Jei ruošiate trapią tešlą, svarbu, kad visi ingredientai būtų šalti, o geriausi įrankiai šiam darbui yra jūsų rankos. Pirštais maišydami šaltą sviestą su miltais, lengvai pajausite, kada ingredientai yra gerai susimaišę.

Kepant biskvitinį pyragą, ingredientai turėtų būti kambario temperatūros – tada geriau išsiplaks kiaušiniai ir pyragas bus purus bei lengvas. Nepamirškite kepimo skardą ištepti aliejumi ar sviestu, kad pyragas nepriliptų ir išimant iš kepimo formos neprarastų formos. Gaminant sviestinę tešlą, svarbus gamybos greitis – tešla turi būti padaryta, kol sviestas ir kiti ingredientai nesušilo, kitu atveju kepama tešla gali sukristi. O jei tešlos gaminti neturite laiko bei noro, visada galite pasitelkti originalumą ir kepti obuolių keksiukus, pyragą be tešlos ar tortilijas su obuoliais”,– pataria ekspertė.

Obuolių įvairovė ir kaip joje nepasiklysti

Pyrago skonį lemia ne tik gaminimo būdas, tešla, bet ir obuolių veislė. Jos skiriasi skoniu ir tekstūra, o tai turi įtakos kepiniams. Obuolių įvairovė itin plati, parduotuvėse visus metus galima rasti daugybę rūšių.

Pyragui geriausia naudoti obuolius, kurie nėra per daug rūgštūs, turi saldumo. Vis dėlto, nebūtina rinktis tik vienos veislės obuolius – juos galima maišyti ir derinti, kad gautumėte tobulą skonio balansą.

Reikėtų nepamiršti ir prieskonių. Cinamonas bei muskatas dažnai yra pagrindiniai obuolių pyrago prieskoniai, tačiau ekspertė taip pat rekomenduoja į mišinį dėti kardamono, kvapiųjų pipirų, imbiero ir gvazdikėlių. Taip pat pataria nepersistengti su cinamonu – tai stiprus prieskonis, kuris gali nuslopinti obuolių skonį. Maisto ekspertė kviečia išmėginti keletą idėjų, kaip pasidžiaugti obuolių derliumi kepant ne tik tradicinį obuolių pyragą.

 

Obuolių tortilijų suktinukai arba „Enchilados”

 

Suktinukams reikės: 6 tortilijų, 1 arbatinio šaukštelio cinamono, pusės puodelio sviesto, pusės puodelio balto cukraus, pusės puodelio rudo cukraus ir pusės puodelio vandens.

Obuolių įdarui reikės: 3 puodeliai griežinėliais pjaustytų obuolių, 5 šaukštų cukraus, 2 šaukštų sviesto, 3 šaukštų vandens, 1 arbatinio šaukštelio cinamono

Gaminame: pirmiausia paruoškite obuolių įdarą. Ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą ir cinamoną, tada įmaišykite obuolius, cukrų ir vandenį. Uždenkite ir virkite retkarčiais pamaišydami apie 4–6 minutes arba kol obuoliai suminkštės.

Tortilijas pakaitinkite kelias sekundes mikrobangų krosnelėje, kad jos taptų lankstesnės. Ant tortilijos vidurio uždėkite maždaug 2 šaukštus obuolių įdaro ir pabarstykite cinamonu ir cukrumi pagal skonį. Tada viršutinį ir apatinį tortilijos kraštą sulenkite link centro, perlenkite tortiliją kairėje pusėje ir sukiokite, kol tortilija sužsidarys. Tokiu pat būdu paruoškite visas trotlijas ir sudėkite į kepimo skardą.

Į vidutinį puodą supilkite sviestą, baltąjį cukrų, rudąjį cukrų ir vandenį ir pašildykte maždaug 3 minutes, nuolat maišydami. Padažą užpilkyte ant tortilijų ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių kol gražiai apskurs. Suktinukus ragaukite dar šiltus kartu su vaniliniais ledais!

 

Greiti obuolių pyrago keksiukai

 

Reikės: 3 obuolių, 240 g miltų, 140 g cukraus, 120 ml tirpinto sviesto, 2 kiaušinių, 2 šaukštelių kepimo miltelių, šiek tiek cinamono, šaukštelio vanilinio cukraus ir žiupsnio druskos.

Gaminame: obuolius nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Kiaušinius, cukrų, vanilinį cukrų ir žiupsnelį druskos išplakite iki vientisos, purios masės. Į ją supilkite aliejų, išsijokite miltus su kepimo milteliais, cinamonu ir viską gerai išmaišykite. Jeigu tešla per skysta, įpilkite dar šiek tiek aliejaus. Dabar sudėkite obuolius ir dar kartą išmaišykite.

Tešlą paskirstykite į keksiukų formeles ir kepkite iki 250 laipsnių įkaitintoje orkaitėje ne ilgiau nei 30 minučių arba kol keksiukai gražiai paruduos. Iškeptus keksiukus galima apibarstyti cukraus pudra. Skanaukite kiek atvėsusius.

 

Prancūziška obuolių galetė

 

Pagrindui reikės: 190 g kvietinių miltų, 115 g šalto sviesto, 60 ml vandens, 50 g rudojo cukraus ir žiupsnelio druskos bei 1 kiaušinio ir šaukšto pieno tešlos kraštams patepti. Pagrindui galima naudoti ir šaldytą sluoksniuotą tešlą.

Įdarui reikės: 4 vidutinio dydžio obuolių, 50 g rudojo cukraus, 2 šauktų miltų, 2 šauktų citrinos sulčių, žiupsnelio malto cinamono ir 2 šauktų sviesto.

Gaminame: dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Sudėkite šaltą gabalėliais supjaustytą sviestą ir išmaišykite. Trinkite tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai. Palaipsniui į trupinius supilkite labai šaltą vandenį. Suformuokite iš tešlos rutulį, susukite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve bent pusvalandį. Atvėsintą tešlą perkelkite ant miltais pabarstyto kepimo popieriaus lakšto ir iškočiokite į apskritimą.

Obuolius supjaustykite nestoromis riekelėmis, sumaišykite su ruduoju cukrumi, miltais, citrinų sultimis ir maltu cinamonu. Tada obuolių riekeles išdėliokite ant tešlos pagrindo, palinkdami vietos alink. Viršų apibarstykite mažais gabalėliais supjaustytu sviestu. Tešlos kraštus užlenkite į vidinę galetės pusę ant obuolių. Kiaušinį išplakite su šaukštu pieno, plakiniu aptepkite tešlos kraštelius. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol tešla bus gražiai auksinės spalvos. Pagardinkite vaniliniais ledais. Skanaus!

Žymos: ObuoliaiPyragas

Kiti straipsniai

Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų
Receptai

Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų

2025-05-06
Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių
Receptai

Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių

2025-04-25
Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius
Laisvalaikis

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

2025-04-24
Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga
Aktualijos

Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

2025-04-24
Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius
Aktualijos

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius

2025-04-21
Daugiau

Rekomenduojame

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Katarsis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24
Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

2025-05-02
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

„Yaga Gathering“ festivalyje Dzūkijoje – atlikėjai iš viso pasaulio ir vaizduotę žadinantys kūriniai

„Yaga Gathering“ festivalyje Dzūkijoje – atlikėjai iš viso pasaulio ir vaizduotę žadinantys kūriniai

2025-05-23
Nauja „Samsung Vision AI“ televizorių linija – pažangi vaizdo kokybė ir išmanesnės dirbtinio intelekto funkcijos

Nauja „Samsung Vision AI“ televizorių linija – pažangi vaizdo kokybė ir išmanesnės dirbtinio intelekto funkcijos

2025-05-21
Drąsus ir elektrinis: naujasis „Nissan Micra“ suderina stilių ir tvarumą

Drąsus ir elektrinis: naujasis „Nissan Micra“ suderina stilių ir tvarumą

2025-05-21
Sveikos gyvensenos specialistė G. Smičiūtė: „Dabar jaučiuosi ir atrodau geriau nei prieš 10 metų“

Sveikos gyvensenos specialistė G. Smičiūtė: „Dabar jaučiuosi ir atrodau geriau nei prieš 10 metų“

2025-05-21
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

„Yaga Gathering“ festivalyje Dzūkijoje – atlikėjai iš viso pasaulio ir vaizduotę žadinantys kūriniai
Kultūra

„Yaga Gathering“ festivalyje Dzūkijoje – atlikėjai iš viso pasaulio ir vaizduotę žadinantys kūriniai

2025-05-23

Lankoma

Katarsis
Laisvalaikis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti