Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Artėjančiam savaitgaliui – egzotiškosios anonos: ruoškite salsą, veganiškus kepsnelius, krembriulė

Paulius Liškauskas
2023-03-16
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Šviežių anonų derlius jau pasiekė parduotuvių lentynas. Anonos išsiskiria savo saldumu ir tropiniams vaisiams būdingu saldžiai gaiviu skoniu. Šį vaisių skanauti galima ne tik vieną.

Jis puikiai dera ruošiant įvairius patiekalus – nuo salsų iki jūros gėrybių, veganiškų patiekalų ar desertų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nors anonos lietuviams vis dar egzotika, pasirodžius šviežiam jų derliui, jos vis dažniau sulaukia pirkėjų dėmesio.

„Mangai, ananasai, kiviai ar kiti egzotiniai vaisiai – lietuvių jau nebestebina, todėl pastebime, kad pirkėjai vis dažniau dairosi į lentynas ieškodami kažko įmantresnio. Ir nors rudenį itin populiarūs sezoniniai vaisiai: slyvos, obuoliai, kriaušės ar vynuogės – didelio dėmesio sulaukia ir egzotiškesni. Pavyzdžiui, papajos, pasiflorai ar egzotiškosios anonos, kurių šviežias derlius jau spėjo pasiekti ir parduotuvių lentynas. Parduotuvėse šių vaisių stengiamės pasiūlyti už patrauklią kainą – viena anona kainuoja 1,59 Eur “, – teigia V. Budrienė.

Kiti straipsniai

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

2025-10-31
Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14

169 rūšys

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja pasakoja, kad anonų augalų rūšių šiuo metu yra skaičiuojama apie 169. O, labiausiai anonos paplitusios Kinijoje, Šri Lankoje, Australijoje ir Indijoje. Anot J. Sabaitienės, šimtmečius Pietų Amerikoje ir Pietryčių Azijoje vertinamas ne tik anonų minkštimas, bet ir žievė, lapai, šaknys, sėklos, kurios pasižymi didele vitaminų gausa. Anonų įtraukimas į kasdienį racioną – naudingas sveikatai. Mat jos gerina širdies darbą, netgi padeda kovoti su miego sutrikimais.

„Anonos pasižymi saldumu, todėl jų derlius yra nuimamas vaisiui dar iki galo nesubrendus. Visgi, iki galo jas sunokinti paprasta ir namuose. Tereikia jas laikyti kambario temperatūroje, ant palangės, o jeigu anonomis mėgautis iš karto neplanuojate – dėkite jas į apatinę šaldytuvo lentyną. Perpjautus arba nuluptus vaisius suvartoti patariama tą pačią dieną, kitaip jos pradės gesti. Jeigu matote, kad vaisiaus minkštimas patamsėjo arba pradėjo skleisti nemalonų kvapą, jo valgyti neverta – tai rodo, kad prasidėjo fermentacijos procesas“, – pataria J. Sabaitienė.

Ką pasigaminti?

J. Sabaitienė pasakoja, kad anonos – universalus produktas, kurį panaudosite ruošiant įvairiausius patiekalus: pyragus, salsas, salotas, veganiškus kepsnelius. Jos taip pat yra puikus sveikuoliškų glotnučių bei vaisių kokteilių ingredientas, jomis gardinamos košės, granolos.

„Nors pasižymi saldumu – anonos puikus priedas ruošiant ir pikantiškus patiekalus. Pavyzdžiui, iš jų galite pasigaminti prie kiaulienos ar vištienos tiksiančią salsą. Tereikės mangų, anonų, Chalapos paprikos, raudonųjų svogūnų, kalendros ir alyvuogių aliejaus. Viską smulkiai supjaustę ir išmaišę gausite aštriai saldžią salsą, kuri nustebins ne vieno gomurį. Šie vaisiai puikiai tinka ir glotnučių gamyboje. Jeigu ryte norite organizmą praturtinti vitaminais, sumaišykite anonų minkštimą, smulkintus braškių, ananasų kubelius ir užpilkite šlakelį migdolų pieno, viską gerai išplakite ir mėgaukitės“, – patarimais dalijasi „Iki“ atstovė.

J. Sabaitienė pabrėžia, kad anonų sėklos nėra valgomos. Todėl, prieš ruošiant įvairius patiekalus ar valgant šiuos vaisius vienus – pirmiausia reikėtų jas pašalinti. J. Sabaitienė dalijasi dar trimis receptais su anonomis, kuriuos artėjantį savaitgalį galėsite išbandyti namuose.

Anonų salotos su krevetėmis ir aštriu žaliųjų citrinų padažu

Jums reikės:

¼ puodelio šviežių žaliųjų citrinų sulčių

¼ puodelio šviežių apelsinų sulčių

1 v. š. rudojo cukraus

¼ a. š. raudonųjų čili dribsnių

2 a. š. rapsų aliejaus

¼ a. š. druskos

10-15 vnt. virtų vidutinio dydžio krevečių

¼ prinokusių papajų

Anonos

Saujos šviežių kalendrų

Gaminimas:

Nedideliame puode sumaišykite žaliųjų citrinų ir apelsinų sultis, rudąjį cukrų, raudonuosius čili dribsnius ir druską. Virkite ant didelės ugnies, kol padažas įgaus auksinę spalvą ir šiek tiek sutirštės. Iš anonų pašalinkite sėklas bei nulupkite žievelę, o minkštimą supjaustykite smulkiais kubeliais. Nulupkite papajų žievę ir smulkiai supjaustykite kubeliais. Nuo krevečių nulupkite lukštus, kalendrą supjaustykite. Viską sudėkite į dubenį. Apšlakstykite padažu, gerai išmaišykite. Mėgaukitės!

Veganiški anonų kepsneliai

Jums reikės:

Kelių anonų

2 puodelių speltų miltų

½ puodelio vandens

½ pankolių sėklų

½ puodelio aliejaus

2 a. š. druskos

2 a. š. česnakų miltelių

1 v. š. džiovintų jūros kopūstų miltelių

1/4 šaukšto kajeno pipirų

Gaminame:

Anonas perpjaukite per pusę. Nulupkite žievę ir pašalinkite sėklas. Trintuvu sutrinkite minkštimą ir atidėkite į šalį. Tuo tarpu paruoškite miltų mišinį – į dubenį suberkite speltų miltus, pankolio sėklas, druską, česnakų miltelius, džiovintų jūros kopūstų miltelius ir kajeno pipirus. Užpilkite vandeniu. Viską gerai išmaišykite. Į gautą mišinį sudėkite anonas. Iš gautos tešlos suformuokite kepsnelius. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite suformuotus kepsnelius ir kepkite iš abiejų pusių po 5 minutes, kol gražiai apskrus. Mėgaukitės dar šiltais!

Anonų krembriulė

Jums reikės:

2 vnt. anonų

3 v. š. vanilės pupelių pastos

400 ml grietinėlės

100 g cukraus

4 vnt. kiaušinių

2 a. š. rudojo cukraus

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių temperatūros. Į puodą supilkite grietinėlę ir vanilės pupelių pastą, viską pakaitinkite. Neužvirkite. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Nedideliame inde kiaušinių trynius ir cukrų išplakite plaktuvu. Į trynius įpilkite karštą grietinėlės mišinį ir dar kartą viską stipriai išplakite. Svarbu, kad nesusidarytų oro burbuliukai. Iš anonų išskobkite sėklas ir per smulkų sietelį perspauskite minkštimą. Minkštimą sudėkite į grietinėlės masę ir gerai išmaišykite. Gautą masę paskirstykite į keramikinius indelius. Juos sudėkite į gilesnę kepimo formą ar skardą. Į skardą pripilkite verdančio vandens, kad apsemtų formeles iki pusės. Kepkite apie 35 minutes. Ištraukę desertą iš orkaitės, leiskite jam atvėsti. Tada uždenkite maisto plėvele ir įdėkite į šaldytuvą dar 3-4 valandoms. Prieš patiekiant, atšaldytą kremo paviršių padenkite plonu sluoksniu rudojo cukraus. Specialiu degikliu pakaitinkite, kol šis karamelizuosis.

Žymos: Anonos

Kiti straipsniai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01
Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17
Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą
Laisvalaikis

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03
Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei
Gyvenimas

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu
Gyvenimas

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos
Laisvalaikis

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15
Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13
Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien
Receptai

Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien

2025-08-11

Rekomenduojame

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

2024-10-29
K-POP demonų medžiotojos

Kaip „K-Pop demonų medžiotojos“ tapo žiūrimiausiu filmu „Netflix“ istorijoje

2025-09-25
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
Ketvirtojo „Raganiaus“ sezone anonse matome Liamą Hemsworthą, perėmusį Geralto iš Rivijos vaidmenį

Ketvirtojo „Raganiaus“ sezone anonse matome Liamą Hemsworthą, perėmusį Geralto iš Rivijos vaidmenį

2025-10-09
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Nuo Ganos būgnų iki indiškų rangoli: pajuskite pasaulį Vilniuje du lapkričio savaitgalius

Nuo Ganos būgnų iki indiškų rangoli: pajuskite pasaulį Vilniuje du lapkričio savaitgalius

2025-11-06
VU mokslininkų DI sprendimas padės „pamatyti“ žemę iš kosmoso pro debesis

VU mokslininkų DI sprendimas padės „pamatyti“ žemę iš kosmoso pro debesis

2025-11-06
„Pigus“ dopaminas mūsų kasdienybėje: kaip socialiniai tinklai „apdovanoja“ smegenis?

Telefoniniams sukčiams – galas? Operatoriai blokuos dar daugiau suklastotų skambučių

2025-11-06
Pasiruoškite, netrukus „Facebook“ užtvindys DI generuotas turinys

Pasiruoškite, netrukus „Facebook“ užtvindys DI generuotas turinys

2025-11-05
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Receptai

Pusryčiams, pietums ir vakarienei: 3 išradingi receptai iš bulvių

2025-11-06

Lankoma

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?
Įdomu

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

2024-10-29

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti