Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Kvapnūs imbieriniai sausainiai – tikras artėjančių žiemos švenčių simbolis: išbandykite receptą su cinamonu

Paulius Liškauskas
2020-11-04
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Kai namai pakvimpa viliojančiu imbiero aromatu, apima pakili kalėdinė nuotaika.

Tad kol neįsibėgėjo Kalėdų karštinė ir dar yra laiko namuose ramiai išsikepti imbierinių sausainių, prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė dalijasi jų receptu su cinamonu. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad aitraus skonio imbieras yra naudingas savo savybėmis: jis praverčia turintiems virškinimo problemų ir tradiciškai tokiu metų laiku vartojamas peršalus, kartu su medumi bei citrina.

Imbieras gelbsti ne tik nuo peršalimo 

Kiti straipsniai

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

2025-04-24
Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

2025-04-24

Imbieras įvairioms tautoms pažįstamas tūkstančius metų ir, nors pradėtas vartoti pietryčių Azijoje, dėl savo teikiamų naudų bei išskirtinio skonio paplito daugelyje šalių. Tai ir maisto prieskonis, suteikiantis pikantiškesnį skonį įvairiems patiekalams, ir pagalbinė priemonė peršalus ar pykinant. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė tikina, kad imbieras ypatingas būtent tuo, jog nuo seno dažniau vartojamas medicininiais nei skonio gerinimo tikslais.

„Imbiere yra kalcio, geležies, kalio, C, B1, B6, kitų B grupės vitaminų. Nuo seno jų šaknys buvo dažniau vartojamas ne kaip maisto pagardas, o kaip savijautos gerinimo priemonė. Dėl šaknyje esančių bioaktyvių medžiagų, įvairių fenolių, antioksidantų ir antiuždegiminių medžiagų, imbieras padeda esant pilvo, menstruacijų skausmams. Taip pat tai puiki priemonė, jei žmogų vargina pykinimas, todėl tinka nėščiosioms, žmonėms, varginamiems jūros ligos ar tiems, kuriems taikoma chemoterapija“, – teigia gydytoja dietologė.

E. Gavelienė pažymi, kad dėl savo antiuždegiminių savybių imbieras tinkamas ir peršalus. „Imbierą galima vartoti tiek profilaktiškai, tiek pajutus peršalimo simptomus. Aitresnis imbiero skonis skatina virškinimo sulčių išskyrimą ir gali padėti žmonėms turintiems virškinimo sutrikimų. Beje, rėmens kamuojami žmonės turėtų atkreipti dėmesį, kad didesnis imbiero kiekis gali šiek tiek paaštrinti negalavimo simptomus. Nepaisant visų imbierų teikiamų naudų, reikėtų nepamiršti, kad tai nėra vaistas, o tik papildoma pagalbinė priemonė“, – pastebi dietologė.

Svarbu imbierus laikyti sausai

Prekybos centrų lentynose imbiero galima rasti ištisus metus – dažniausiai jie importuojami iš Kinijos arba Brazilijos. Prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Mariana Markevičienė, pažymi, kad šaltajam sezonui ruošiamasi jau nuo spalio mėnesio – artėjant žiemai, imbierų nuperkama vis daugiau.

„Pirkėjai visais metų laikais gali rinktis paprastus arba ekologiškus imbierus, o prasidėjus peršalimo ligų sezonui siūlome sukomplektuotą rinkinuką, kurį sudaro imbieras, citrina bei medus. Namuose galima pasiruošti imbierų tyrę, įsidėti jos į arbatą arba mažais šaukšteliais valgyti vieną. Tokia natūrali sveikatinimo priemonė nėra naujiena, tačiau klientų patogumui surenkame ingredientus į vieną krepšelį ir tokius rinkinukus išdėstome keliose parduotuvės vietose, – sako specialistė.

„Rimi“ parduotuvėse imbierai nėra fasuojami, tad kartais žmonės atsilaužia norimą kiekį, o likusią šaknį padeda atgal. Toks elgesys neapdairus kitų pirkėjų atžvilgiu: taip šaknis pažeidžiama, ji reaguoja su oru, greičiau praranda prekinę išvaizdą ir paskui ją sunkiau parduoti. „Namuose atsilaužus gabaliuką imbiero, likusią jo dalį laikykite šaldytuve, geriausia dėžutėje ar vakuuminiame maišelyje. Svarbu, kad imbieras neturėtų sąlyčio su drėgna aplinka, kitaip pradės pūti“, – įspėja M. Markevičienė.

Norintiems sutaupyti „Rimi“ kategorijos vadovė pataria būtinus kepinių ingredientus su nuolaida įsigyti iš anksto. „Planuodami šventines vaišes pirkėjai gali dairytis privataus prekės ženklo produktų, kurie, nors yra tokios pačios aukštos kokybės, dažniausiai yra pigesni už kitus. Didžiausiu privačios etiketės prekių privalumu tampa galimybė įsigyti aukštos kokybės prekių už mažesnę kainą. Patrauklios kainos efektą daugeliu atvejų pavyksta pasiekti masto ekonomikos dėka, vykdant pirkimus tarptautiniu mastu, derantis su tiekėjais ir kartu surandant geriausius sprendimus, kaip suderinti aukštą kokybę ir gerą kainą“, – sako ekspertė.

Pasak M. Markevičienės, pigesnių miltų, cukraus, sviesto tikrai verta paieškoti iš anksto, o net ir gerokai prieš šventes išsikepus sausainių, juos galima užšaldyti: taip sutaupysite laiko ruošdamiesi Kalėdoms.

Kepkite sausainius su vaikais

Anot „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, imbieriniai sausainiai gali būti jauki ir gardi dovana draugams bei artimiesiems. O kepti juos smagu su visa šeima, įtraukiant ir vaikus – tegul tai tampa bendra laisvos popietės pramoga.

„Pasigaminti imbierinius sausainius  tikrai nėra sunku, tačiau pasiruošimas gali šiek tiek užtrukti, nes tešlą reikia per naktį palaikyti šaldytuve: tada ji tampa tvirtesnė, o kepami sausainiai išlaiko formą. Jei skubėdami šaldymo etapą nuspręstumėte praleisti, tikėtina, kad sausainių forma nuviltų – kepdami jie išskystų. Iškepusius juos galima dekoruoti įvairių spalvų glajais, pabarstukais ar kitais dekoracijoms tinkamais priedais – tuo itin mėgsta užsiimti mažieji šeimos nariai. Gražiai supakuoti tokie sausainiai bus puiki dovana Kalėdoms jums svarbiems žmonėms: nuoširdus savo rankomis kurti gardūs siurprizai visada pradžiugina, tad skirkite laiko tokiems maloniems darbams“, – pataria L. Barčaitė.

„Rimi“ kulinarijos technologai kviečia pasigaminti nepaprastai kvapnius ir gardžius imbierinius sausainius, priminsiančius artėjančias šventes.

RECEPTAS

Imbieriniai sausainiai 

Sausainiams reikės:

250 g rudojo cukraus;

75 ml sirupo;

75 ml vandens;

150 g sviesto;

1 šaukšto malto cinamono;

1 šaukšto malto imbiero;

1 šaukšto maltų kvapniųjų gvazdikėlių;

360 g kvietinių miltų (ir dar šiek tiek sausainių formavimui);

1 šaukštelio kepimo miltelių.

Gaminimo eiga:

Sausainiai:

Puode sumaišykite rudąjį cukrų, sirupą ir vandenį, mišinį užvirinkite.
Įdėkite sviestą, jį ištirpinkite. Suberkite prieskonius. Palikite masę atvėst, jos nemaišydami.
Įmaišykite kepimo miltelius ir miltus. Įvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir šaldytuve pernaktį. Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C temperatūros. Išminkykite tešlą ant miltais pabarstyto stalo, kol ji nelips prie pirštų. Iškepkite bandomąjį sausainį, kad įvertintumėte, ar tešla gera: jei sausainis išsipučia, įmaišykite į tešlą dar šiek tiek miltų.
Plonai iškočiokite tešlą ir formelėmis išspauskite sausainius. Sudėkite juos ant riebalais išteptos skardos arba ant kepimo popieriaus. Kepkite sausainius orkaitės viduriniame lygyje 175 °C temperatūroje 6–8 minutes. Palikite sausainius atvėsti skardoje. Laikykite inde kambario temperatūroje arba šaldiklyje.

Glajus:

Baltu glajumi ant meduolio nupieškite ištirpusį sniego senio kūną.
Kol glajus nespėjo iki galo sudžiūti uždėkite zefyrą (jei reikia, perpjaukite per pusę).
Kitos spalvos glajumi nupieškite sniego seniui veidą, rankas ir sagas.

Skanaus!

Kiti straipsniai

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius
Aktualijos

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius

2025-04-21
Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis
Aktualijos

Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis

2025-04-18
Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins
Laisvalaikis

Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins

2025-04-17
Velykos – prabangios, bet nebrangios: 5 nauji šventiški receptai su žuvimi ar jūros gėrybėmis
Receptai

Velykos – prabangios, bet nebrangios: 5 nauji šventiški receptai su žuvimi ar jūros gėrybėmis

2025-04-17
D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis
Laisvalaikis

D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis

2025-04-16
Daugiau

Rekomenduojame

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01
Gražios nuotraukos slepia kančią: kaip nenusipirkti augintinio iš daugintojų?

Gražios nuotraukos slepia kančią: kaip nenusipirkti augintinio iš daugintojų?

2025-04-09

Dizainerė atskleidė, kokį dažną lietuvių interjero sprendimą pakeistų

2025-04-18
Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

2025-05-02
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Nemokamas ėjimo renginys „Stipresnės kartu“ – jau šį savaitgalį: siekiama stiprinti mamų psichologinę sveikatą

Nemokamas ėjimo renginys „Stipresnės kartu“ – jau šį savaitgalį: siekiama stiprinti mamų psichologinę sveikatą

2025-05-09
Popiežiumi išrinktas amerikietis R. F. Prevostas pasirinko Leono XIV vardą

Popiežiumi išrinktas amerikietis R. F. Prevostas pasirinko Leono XIV vardą

2025-05-09
Nuo šiol prieiga prie DI asistento „Samsung Galaxy A“ serijos telefonuose – dar patogesnė

Nuo šiol prieiga prie DI asistento „Samsung Galaxy A“ serijos telefonuose – dar patogesnė

2025-05-09
Planuojantiems keliones į Neringą: šalia perkėlos įrengta greito elektromobilių įkrovimo stotelė

Planuojantiems keliones į Neringą: šalia perkėlos įrengta greito elektromobilių įkrovimo stotelė

2025-05-09
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Nemokamas ėjimo renginys „Stipresnės kartu“ – jau šį savaitgalį: siekiama stiprinti mamų psichologinę sveikatą
Laisvalaikis

Nemokamas ėjimo renginys „Stipresnės kartu“ – jau šį savaitgalį: siekiama stiprinti mamų psichologinę sveikatą

2025-05-09

Lankoma

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą
Laisvalaikis

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti