Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Kvapnūs imbieriniai sausainiai – tikras artėjančių žiemos švenčių simbolis: išbandykite receptą su cinamonu

Paulius Liškauskas
2020-11-04
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Kai namai pakvimpa viliojančiu imbiero aromatu, apima pakili kalėdinė nuotaika.

Tad kol neįsibėgėjo Kalėdų karštinė ir dar yra laiko namuose ramiai išsikepti imbierinių sausainių, prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė dalijasi jų receptu su cinamonu. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad aitraus skonio imbieras yra naudingas savo savybėmis: jis praverčia turintiems virškinimo problemų ir tradiciškai tokiu metų laiku vartojamas peršalus, kartu su medumi bei citrina.

Imbieras gelbsti ne tik nuo peršalimo 

Kiti straipsniai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18

Imbieras įvairioms tautoms pažįstamas tūkstančius metų ir, nors pradėtas vartoti pietryčių Azijoje, dėl savo teikiamų naudų bei išskirtinio skonio paplito daugelyje šalių. Tai ir maisto prieskonis, suteikiantis pikantiškesnį skonį įvairiems patiekalams, ir pagalbinė priemonė peršalus ar pykinant. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė tikina, kad imbieras ypatingas būtent tuo, jog nuo seno dažniau vartojamas medicininiais nei skonio gerinimo tikslais.

„Imbiere yra kalcio, geležies, kalio, C, B1, B6, kitų B grupės vitaminų. Nuo seno jų šaknys buvo dažniau vartojamas ne kaip maisto pagardas, o kaip savijautos gerinimo priemonė. Dėl šaknyje esančių bioaktyvių medžiagų, įvairių fenolių, antioksidantų ir antiuždegiminių medžiagų, imbieras padeda esant pilvo, menstruacijų skausmams. Taip pat tai puiki priemonė, jei žmogų vargina pykinimas, todėl tinka nėščiosioms, žmonėms, varginamiems jūros ligos ar tiems, kuriems taikoma chemoterapija“, – teigia gydytoja dietologė.

E. Gavelienė pažymi, kad dėl savo antiuždegiminių savybių imbieras tinkamas ir peršalus. „Imbierą galima vartoti tiek profilaktiškai, tiek pajutus peršalimo simptomus. Aitresnis imbiero skonis skatina virškinimo sulčių išskyrimą ir gali padėti žmonėms turintiems virškinimo sutrikimų. Beje, rėmens kamuojami žmonės turėtų atkreipti dėmesį, kad didesnis imbiero kiekis gali šiek tiek paaštrinti negalavimo simptomus. Nepaisant visų imbierų teikiamų naudų, reikėtų nepamiršti, kad tai nėra vaistas, o tik papildoma pagalbinė priemonė“, – pastebi dietologė.

Svarbu imbierus laikyti sausai

Prekybos centrų lentynose imbiero galima rasti ištisus metus – dažniausiai jie importuojami iš Kinijos arba Brazilijos. Prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Mariana Markevičienė, pažymi, kad šaltajam sezonui ruošiamasi jau nuo spalio mėnesio – artėjant žiemai, imbierų nuperkama vis daugiau.

„Pirkėjai visais metų laikais gali rinktis paprastus arba ekologiškus imbierus, o prasidėjus peršalimo ligų sezonui siūlome sukomplektuotą rinkinuką, kurį sudaro imbieras, citrina bei medus. Namuose galima pasiruošti imbierų tyrę, įsidėti jos į arbatą arba mažais šaukšteliais valgyti vieną. Tokia natūrali sveikatinimo priemonė nėra naujiena, tačiau klientų patogumui surenkame ingredientus į vieną krepšelį ir tokius rinkinukus išdėstome keliose parduotuvės vietose, – sako specialistė.

„Rimi“ parduotuvėse imbierai nėra fasuojami, tad kartais žmonės atsilaužia norimą kiekį, o likusią šaknį padeda atgal. Toks elgesys neapdairus kitų pirkėjų atžvilgiu: taip šaknis pažeidžiama, ji reaguoja su oru, greičiau praranda prekinę išvaizdą ir paskui ją sunkiau parduoti. „Namuose atsilaužus gabaliuką imbiero, likusią jo dalį laikykite šaldytuve, geriausia dėžutėje ar vakuuminiame maišelyje. Svarbu, kad imbieras neturėtų sąlyčio su drėgna aplinka, kitaip pradės pūti“, – įspėja M. Markevičienė.

Norintiems sutaupyti „Rimi“ kategorijos vadovė pataria būtinus kepinių ingredientus su nuolaida įsigyti iš anksto. „Planuodami šventines vaišes pirkėjai gali dairytis privataus prekės ženklo produktų, kurie, nors yra tokios pačios aukštos kokybės, dažniausiai yra pigesni už kitus. Didžiausiu privačios etiketės prekių privalumu tampa galimybė įsigyti aukštos kokybės prekių už mažesnę kainą. Patrauklios kainos efektą daugeliu atvejų pavyksta pasiekti masto ekonomikos dėka, vykdant pirkimus tarptautiniu mastu, derantis su tiekėjais ir kartu surandant geriausius sprendimus, kaip suderinti aukštą kokybę ir gerą kainą“, – sako ekspertė.

Pasak M. Markevičienės, pigesnių miltų, cukraus, sviesto tikrai verta paieškoti iš anksto, o net ir gerokai prieš šventes išsikepus sausainių, juos galima užšaldyti: taip sutaupysite laiko ruošdamiesi Kalėdoms.

Kepkite sausainius su vaikais

Anot „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, imbieriniai sausainiai gali būti jauki ir gardi dovana draugams bei artimiesiems. O kepti juos smagu su visa šeima, įtraukiant ir vaikus – tegul tai tampa bendra laisvos popietės pramoga.

„Pasigaminti imbierinius sausainius  tikrai nėra sunku, tačiau pasiruošimas gali šiek tiek užtrukti, nes tešlą reikia per naktį palaikyti šaldytuve: tada ji tampa tvirtesnė, o kepami sausainiai išlaiko formą. Jei skubėdami šaldymo etapą nuspręstumėte praleisti, tikėtina, kad sausainių forma nuviltų – kepdami jie išskystų. Iškepusius juos galima dekoruoti įvairių spalvų glajais, pabarstukais ar kitais dekoracijoms tinkamais priedais – tuo itin mėgsta užsiimti mažieji šeimos nariai. Gražiai supakuoti tokie sausainiai bus puiki dovana Kalėdoms jums svarbiems žmonėms: nuoširdus savo rankomis kurti gardūs siurprizai visada pradžiugina, tad skirkite laiko tokiems maloniems darbams“, – pataria L. Barčaitė.

„Rimi“ kulinarijos technologai kviečia pasigaminti nepaprastai kvapnius ir gardžius imbierinius sausainius, priminsiančius artėjančias šventes.

RECEPTAS

Imbieriniai sausainiai 

Sausainiams reikės:

250 g rudojo cukraus;

75 ml sirupo;

75 ml vandens;

150 g sviesto;

1 šaukšto malto cinamono;

1 šaukšto malto imbiero;

1 šaukšto maltų kvapniųjų gvazdikėlių;

360 g kvietinių miltų (ir dar šiek tiek sausainių formavimui);

1 šaukštelio kepimo miltelių.

Gaminimo eiga:

Sausainiai:

Puode sumaišykite rudąjį cukrų, sirupą ir vandenį, mišinį užvirinkite.
Įdėkite sviestą, jį ištirpinkite. Suberkite prieskonius. Palikite masę atvėst, jos nemaišydami.
Įmaišykite kepimo miltelius ir miltus. Įvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir šaldytuve pernaktį. Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C temperatūros. Išminkykite tešlą ant miltais pabarstyto stalo, kol ji nelips prie pirštų. Iškepkite bandomąjį sausainį, kad įvertintumėte, ar tešla gera: jei sausainis išsipučia, įmaišykite į tešlą dar šiek tiek miltų.
Plonai iškočiokite tešlą ir formelėmis išspauskite sausainius. Sudėkite juos ant riebalais išteptos skardos arba ant kepimo popieriaus. Kepkite sausainius orkaitės viduriniame lygyje 175 °C temperatūroje 6–8 minutes. Palikite sausainius atvėsti skardoje. Laikykite inde kambario temperatūroje arba šaldiklyje.

Glajus:

Baltu glajumi ant meduolio nupieškite ištirpusį sniego senio kūną.
Kol glajus nespėjo iki galo sudžiūti uždėkite zefyrą (jei reikia, perpjaukite per pusę).
Kitos spalvos glajumi nupieškite sniego seniui veidą, rankas ir sagas.

Skanaus!

Kiti straipsniai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Laisvalaikis

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13

Rekomenduojame

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

2024-09-12
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Kopa: Antroji dalis

„Kopa“ režisierius Denis Villeneuve’as sako, kad trečioji dalis oficialiai „rengiama“

2024-09-10
Katarsis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Automatiškai išsaugotas juodraštis

Automatiškai išsaugotas juodraštis

2025-07-01
„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

2025-06-30
„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“

2025-06-30
slides

Vilniaus Portalas randa naujus namus Rotušės aikštėje: atidarymas miesto širdyje

2025-06-30
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus
Receptai

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

2025-07-01

Lankoma

Pristatytas "Xiaomi Mix Flip 2"
Technologijos

Pristatytas „Xiaomi Mix Flip 2” su „Snapdragon 8 Elite SoC” ir 50 W belaidžiu įkrovimu – kaina ir specifikacijos

2025-06-27

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti