Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pasitinkant valstybės atkūrimo dieną kulinarijos ekspertai kviečia išsikepti kvapnų apelsinų pyragą (receptas)

Paulius Liškauskas
2022-02-05
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Apelsinai – vieni populiariausių citrusinių vaisių. Juos galima valgyti vienus, naudoti kulinarijoje, gaminant skirtingus desertus, salotas ar iš jų tiesiog spausti šviežias sultis.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad apelsinai ne tik papildo kasdien suvalgomų vaisių racioną, bet ir pasižymi nauda žmogaus sveikatai bei imunitetui. Apelsinuose esantys flavanoidai efektyviai kovoja su virusais ir slopina uždegimus. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalinasi patarimais, kaip išsirinkti saldžiausių apelsinų, o pasitinkant Lietuvos valstybės atkūrimo dieną iš jų namuose kviečia pasigaminti gardų pyragą.

Padeda stiprinti imunitetą

Kiti straipsniai

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

2025-04-24
Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

2025-04-24

Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, apelsinai, kaip ir kiti citrusiniai vaisiai, priskiriami didelio maistingumo produktams: „Apelsinuose gausu vitamino C, įvairių mikroelementų ir mineralinių medžiagų. Juose taip pat yra uždegimus silpninančių antioksidantų bei imuninei sistemai reikalingų flavanoidų. Apelsinuose gausu ir įvairių eterinių aliejų, todėl šių vaisių žievelę, gerai nuplovus, galima panaudoti ne tik gaminant konditerinius gaminius, bet ir ruošiant arbatas.“

Kadangi citrusiniai vaisiai yra ne tik naudingi sveikatai, bet ir skanūs, nepastebimai jų galima suvalgyti ir keletą vienu metu. Tačiau gydytoja dietologė primena, kad per dieną vaisių rekomenduojama suvalgyti maždaug 200–300 gramų, tad didinti šio kiekio, tikintis sveikatai geresnių rezultatų, nevertėtų.

„Mitybos racione svarbu palaikyti įvairovę bei tinkamas proporcijas. Valgant per didelį kiekį vaisių alkio jausmas organizme gali tik dar labiau sustiprėti. Be to, apelsinus ir kitus vaisius į mitybos racioną svarbu įtraukti ir skirtingais pavidalais. Pirmenybę reikėtų teikti vaisių valgymui pilnu pavidalu, kadangi naudingos medžiagos gaunamos ne tik iš skystosios, bet ir iš kietosios vaisiaus dalies“, – pataria E. Gavelienė.

Skanaujant apelsinus bei kitus citrusinius vaisius vertėtų nepamiršti ir alergijos tikimybės. Pasak dr. E. Gavelienės, dėl šios priežasties į vaikų mitybos racioną šiuos vaisius rekomenduojama įtraukti ne ankstyvame amžiuje. Tuo tarpu suaugusiems alergija citrusiniams vaisiams pasitaiko retai.

Citrusiniai vaisiai – vieni populiariausių žiemos metu

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad žiemos sezonu iš šiltųjų kraštų į Lietuvą atvežamų apelsinų ir kitų citrusinių vaisių pirkėjai įsigyja daug. Tačiau į pirkinių krepšelius neretai keliauja ne tik švieži citrusiniai vaisiai, bet ir iš jų išspaustos sultys.

„Nors daugelis pirkėjų apelsinus renkasi, kaip gaivų ir sultingą vaisių, tačiau kulinarijoje juos galima panaudoti ir daugybės patiekalų receptams. Apelsinai suteiks malonaus aromato ir gaivaus rūgštumo mėsos patiekalams ir padažams, paskanins skirtingas salotas ir puikiai derės su įvairiais desertais bei kepiniais“, – teigia O. Suchočeva.

Renkantis apelsinus ekspertė pirmiausia pataria atkreipti dėmesį į šių vaisių tekstūrą. „Rinkitės tuos apelsinus, kurie yra sunkūs ir turi tvirtą, smulkios tekstūros odelę. Venkite apelsinų su minkštomis dėmėmis arba tų, kurie atrodo purūs (tuščiaviduriai), nes tai gali būti išsausėjimo požymis. Tačiau apelsino odelės spalva nėra skonio ar vaisiaus brandumo rodiklis. Žalsvi apelsinai gali būti tokie pat saldūs bei sultingi, kaip ir ryškiai oranžiniai“, – primena O. Suchočeva.

Komercijos operacijų vadovė priduria, kad norintys sutaupyti bei įsigyti šviežių apelsinų už mažesnę kainą, šių vaisių pigiau gali įsigyti specialių akcijų metu arba pasinaudodami „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos. „Nusipirkus didesnį vaisių kiekį juos geriausia laikyti šaldytuve, kad jie nesudžiūtų“, – pataria specialistė.

Švenčiant Lietuvos valstybės atkūrimo dieną „Rimi“ kulinarijos ekspertai namuose kviečia išbandyti kvapnų ir paprastą pyrago su apelsinais receptą.

Nekeptas apelsinų pyragas su plakta grietinėle 

Pyragui reikės: 

6 vnt. apelsinų;

1 vnt. nutarkuoto apelsino žievelės;

200 ml apelsinų sulčių;

200 g cukraus;

5 vnt. kiaušinių trynių;

2 vnt. želatinos lapelių;

1 žiupsnelio druskos;

500 ml pasterizuotos grietinėlės;

500 g kiaušinių sausainių („damų pirštelių“).

Pyrago gaminimo eiga: 

24–26 cm skersmens torto formos dugną ir šonus išklokite maistine plėvele.
Prieš nulupdami apelsinus, smulkia tarka sutarkuokite 1–2 apelsinų žievelę.
Apelsinus nulupkite ir supjaustykite kuo vienodesniais griežinėliais.
Torto formos dugną ir šonus padenkite daugmaž tokio pat skersmens apelsino griežinėliais. Atidėkite į šalį.
Torto įdarui želatinos lapelius pirmiausia po vieną kelioms minutėms pamirkykite šaltame vandenyje.
Puode įkaitinkite pusę apelsinų sulčių.
Želatinos lapelius nusausinkite ir ištirpinkite karštose apelsinų sultyse. Atidėkite.
Į puodą sudėkite kiaušinių trynius, likusias apelsinų sultis, cukrų, druską ir nutarkuotą apelsino žievelę. Kaitinkite nuolat maišydami, kol sultys sutirštės. Įmaišykite želatinos-sulčių mišinį ir dar šiek tiek pakaitinkite. Nukelkite nuo ugnies ir šiek tiek atvėsinkite.
Plaktą grietinėlę išplakite iki standžios masės ir sumaišykite su atšaldytu kiaušinių–apelsinų mišiniu.
Pusę gauto mišinio užpilkite ant pyrago formoje esančių apelsinų.
Ant viršaus uždėkite pusę „damų pirštelių“ sausainių.
Likusius putėsius užpilkite ant sausainių ir sudėkite likusius sausainius.
Uždenkite formą plastikine plėvele ir laikykite šaldytuve mažiausiai keturias valandas arba per naktį.
Nuimkite maistinę plėvelę nuo sustingusio pyrago ir apverskite pyragą ant torto padėklo.
Skanaus!

Žymos: Lietuvos valstybės atkūrimo dienaVasario 16-oji

Kiti straipsniai

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius
Aktualijos

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius

2025-04-21
Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis
Aktualijos

Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis

2025-04-18
Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins
Laisvalaikis

Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins

2025-04-17
Velykos – prabangios, bet nebrangios: 5 nauji šventiški receptai su žuvimi ar jūros gėrybėmis
Receptai

Velykos – prabangios, bet nebrangios: 5 nauji šventiški receptai su žuvimi ar jūros gėrybėmis

2025-04-17
D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis
Laisvalaikis

D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis

2025-04-16
Daugiau

Rekomenduojame

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01
Gražios nuotraukos slepia kančią: kaip nenusipirkti augintinio iš daugintojų?

Gražios nuotraukos slepia kančią: kaip nenusipirkti augintinio iš daugintojų?

2025-04-09

Dizainerė atskleidė, kokį dažną lietuvių interjero sprendimą pakeistų

2025-04-18
Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

2025-05-02
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Nemokamas ėjimo renginys „Stipresnės kartu“ – jau šį savaitgalį: siekiama stiprinti mamų psichologinę sveikatą

Nemokamas ėjimo renginys „Stipresnės kartu“ – jau šį savaitgalį: siekiama stiprinti mamų psichologinę sveikatą

2025-05-09
Popiežiumi išrinktas amerikietis R. F. Prevostas pasirinko Leono XIV vardą

Popiežiumi išrinktas amerikietis R. F. Prevostas pasirinko Leono XIV vardą

2025-05-09
Nuo šiol prieiga prie DI asistento „Samsung Galaxy A“ serijos telefonuose – dar patogesnė

Nuo šiol prieiga prie DI asistento „Samsung Galaxy A“ serijos telefonuose – dar patogesnė

2025-05-09

Paaiškėjo, kurie geriausi šefai atstovaus Lietuvai prestižiniame konkurse

2025-05-09
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Nemokamas ėjimo renginys „Stipresnės kartu“ – jau šį savaitgalį: siekiama stiprinti mamų psichologinę sveikatą
Laisvalaikis

Nemokamas ėjimo renginys „Stipresnės kartu“ – jau šį savaitgalį: siekiama stiprinti mamų psichologinę sveikatą

2025-05-09

Lankoma

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą
Laisvalaikis

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti