Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pasimėgaukite pavasarišku maskarponės sūrio pyragu: šeimos nariui kainuos vos 3 eurus (receptas)

Paulius Liškauskas
2022-09-07
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Daugelis esame ragavę burnoje tirpstančio sūrio torto, kilusio iš  Lombardijos regiono šiaurės Italijoje. Kreminis saldaus skonio maskarponės sūris gaminamas iš grietinėlės ir yra plačiai naudojamas desertų bei įvairių patiekalų gamybai.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog kreminiai sūriai gali padėti sumažinti gyvūninės kilmės riebalų naudojimą. Juose taip pat yra kalcio, visaverčių baltymų bei vitaminų. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologai kviečia artimuosius pradžiuginti pavasarišku maskarponės sūrio pyragu.

Padeda sumažinti gyvūninės kilmės riebalų naudojimą

Kiti straipsniai

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

2025-07-01
Skonis – lyg mamma mia! „Running Vita“ pataria, kaip į savo virtuvę lengvai įnešti dalį Italijos

Skonis – lyg mamma mia! „Running Vita“ pataria, kaip į savo virtuvę lengvai įnešti dalį Italijos

2025-06-22

Kaip teigia sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, kreminis sūris gaminamas iš pieno arba grietinėlės, tad jame yra kalcio bei visaverčių baltymų. Lyginant su sviestu, tai mažiau riebalų turintis produktas, tačiau kreminių sūrių sudėtį keičia priedai: „Šios rūšies sūriai gali būti gaminami pridedant kai kurių daržovių, žolelių ar prieskonių, tad kiekvienas pirkėjas gali pasirinkti produktą pagal savo skonines savybes. Tačiau kreminiams sūriams galioja ta pati taisyklė, kaip ir kitiems patiekalams: kuo mažiau sudėtinių dalių, tuo sveikatai palankesnis yra produktas.“

Pasak gydytojos dietologės, maskarponė yra dvigubai riebesnė už kreminį sūrį, nes gaminama iš riebiausios pieno dalies – grietinėlės, tačiau ji yra puikus vitamino A šaltinis. Net nedidelė (apie 30 gramų) maskarponės porcija suteikia 10 proc. vitamino dienos normos. „Šiame sūryje taip pat galime rasti vitamino B2, kalcio bei magnio. Tačiau nereikėtų pamiršti, jog maskarponės sūris turi daug kalorijų, tad jį reikėtų vertinti kaip desertą. Vis dėlto, yra ir gerų žinių. Viena jų, kad maskarponės sūryje yra labai mažai arba visai nėra laktozės. Kita – jog minkštasis sūris dažniausiai naudojamas įvairių patiekalų gamyboje ir taip galima sumažinti gyvūninės kilmės riebalų (grietinėlės bei sviesto) naudojimą“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Gydytoja įspėja, jog skanaujant šios rūšies sūrius nereikėtų viršyti maždaug 30 gramų dienos normos, o širdies bei kraujagyslių ligų varginamiems žmonėms rekomenduojama rinktis liesesnius kreminius sūrius, kurių šiuo metu gausu parduotuvių lentynose. Tuo tarpu alergiški pieno baltymams, sūrių neturėtų vartoti apskritai. Visi kiti gali drąsiai juos skanauti, pasirinkti pagal skonį bei riebumą ir kreminiais sūriais gardinti įvairiausius patiekalus bei desertus.

Didelis pasirinkimas ir netoleruojantiems laktozės

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, šiuo metu parduotuvių asortimente yra apie 50 rūšių tepamų sūrių. „Prie jų galėtume priskirti ir apie 15 rūšių minkštųjų sūrių, skirtų salotų gamybai, sūrio kubeliais aliejuje ar sūrio užkandžių su įvairiais pagardais, asortimentą. Populiariausi jų yra mocarelos, rikotos, maskarponės bei fetos sūriai“,– gausų sūrių asortimentą vardina specialistė.

„Maskarponės sūris gaminamas tik iš grietinėlės, todėl yra itin riebus, jo sudėtyje yra 50% riebalų, 5% angliavandenių ir 3% baltymų. Dėl savo unikalaus saldaus, pieniško ir rūgštaus skonio jį galima naudoti įvairiais būdais. Tai puikus pagrindas gaminant pagrindinius patiekalus, norint atskleisti kitų priedų skonį ar gaminant desertus. Tuo tarpu kreminis sūris turi kiek ryškesnį sūrio skonį ir yra ne toks riebus. Tačiau abu šie sūriai yra panašūs ir vieną galime pakeisti kitu“, – sako O. Suchočeva.

Komercijos operacijų vadovė taip pat pažymi, jog netoleruojantys laktozės pirkėjai šiuo metu gali rinktis iš didelio sūrių be laktozės asortimento: turime ypač platų TOFU sūrių pasirinkimą, augalinės kilmės sūrio pakaitalų iš avižų, žirnių baltymų, taip pat brandintus kietuosius sūrius, kurie dažniausiai turi ženkliai mažesnį laktozės kiekį.

Norintiems sutaupyti pataria planuoti apsipirkimus 

Norintiems užsiimti kulinariniais eksperimentais taupiau O. Suchočeva pataria pasidairyti akcijų bei būtinai patikrinti asmeninius pasiūlymus „Rimi“ lojalumo kortelių terminale ar mobilioje aplikacijoje: „Daugiausia galima sutaupyti planuojant savaitės maisto meniu iš anksto ir pasinaudojant „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos. Verta pasidomėti šiuo metu sūriams galiojančiais ypatingais pasiūlymais ir apgalvoti, kokį kepinį gaminsite – taip planuodami išmesite mažiau nepanaudotų ingredientų. Be to, „Rimi.lt“ programėlėje rasite visą svarbiausią informaciją ir galėsite pasiruošti produktų sąrašą, atsižvelgdami į nuolaidas.“

Komercijos operacijų vadovė siūlo atkreipti dėmesį ir į privačios etiketės sūrius. „Tokių privačių prekių ženklų, kaip „RIMI“ „Selection by Rimi“ ar „Rimi Basic“ produktai paprastai yra pigesni nei žinomų prekės ženklų. Taip yra todėl, kad pirkėjams nereikia mokėti už masines rinkodaros kampanijas, be to, vietiniai gamintojai paprastai patiria mažesnes transportavimo išlaidas“, – teigia ekspertė.

„Rimi“ kulinarijos technologai kviečia namuose išsikepti kvepiantį bei burnoje tirpstantį maskarponės sūrio pyragą.

RECEPTAS

Maskarponės sūrio pyragas 

Pyragui reikės:

100 g  sausainių – sviestiniai sausainiai „Rimi Selection“ 1,39 eur/100 g;

50 g tirpinto sviesto – sviestas „Rimi Basic“ 1,55 eur/180 g;

500 g maskarponės sūrio – maskarponės sūris „Rimi Basic“ 5,49 eur/500 g;

100 ml  plakamosios grietinėlės 35% – 2,35 eur/250 g;

120 g cukraus – cukrus „Rimi Basic“ 0,99 eur/1 kg;

4 vnt. kiaušinių – kiaušiniai A kl. „Rimi Basic“ 1,79 eur/10 vnt.;

4 šaukštų miltų;

1 šaukštelio vanilinio cukraus;

1 šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės.

Gaminimo eiga: 

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Sausainius sumalkite į trupinius, sumaišykite su tirpintu sviestu. Sukrėskite į 20 cm skersmens formą ir pirštais prispauskite prie dugno. Kepkite 8 min., palikite atvėsti.
Maskarponę išsukite plaktuvu, įmaišykite cukrų, vanilinį cukrų, miltus. Po vieną įplakite kiaušinius. Tada – grietinėlę ir žievelę.
Tešlą supilkite į kepimo formą. Orkaitėje kepkite dar 60–70 min., kol viršus pagels, o viduriukas dar nebus visai standus. Palikite atvėsti orkaitėje pravėrę dureles. Vėliau dėkite į šaldytuvą ir patiekite šaltą.
Skanaus!

Kiti straipsniai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus
Receptai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Laisvalaikis

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18
Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23

Rekomenduojame

Samsung Galaxy Z Flip 7

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Katarsis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24
Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

2024-09-12
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Pirmi vaiko žingsniai su dviračiu – nuo ko pradėti? Trenerės patarimai tėvams

Pirmi vaiko žingsniai su dviračiu – nuo ko pradėti? Trenerės patarimai tėvams

2025-07-12
Futbolas

A lygos turo anonsas: šiauliečiai sieks revanšo Vilniuje

2025-07-11
Gražiausias šeimos laikas ir nepamirštamos akimirkos laukia festivalyje „Naisių vasara 2025“

Gražiausias šeimos laikas ir nepamirštamos akimirkos laukia festivalyje „Naisių vasara 2025“

2025-07-11
Metų proveržis lieka „Neptūne”

Metų proveržis lieka „Neptūne”

2025-07-11
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

3 madingi kopūstų receptai, kuriuos visada norėjote išbandyti: „balandėliai“ be puodo, „TikTok“ salotos ir grilinti pjausniai
Receptai

3 madingi kopūstų receptai, kuriuos visada norėjote išbandyti: „balandėliai“ be puodo, „TikTok“ salotos ir grilinti pjausniai

2025-07-12

Lankoma

Samsung Galaxy Z Flip 7
Technologijos

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti