Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Paprasta, bet sveikatai palanku: bolivinės balandos salotos su tofu sūriu šeimai nekainuos nė 5 eurų

Paulius Liškauskas
2022-10-06
Receptai
Laikas: 2 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Savaitgalio rytais, kai leidžiame sau ilgiau pamiegoti, norisi lengvų, bet sočių vėlyvųjų pusryčių. Dar geriau, kai jie kitokie nei kasdienės rytinės košės, kiaušinienė ar sumuštiniai. Pavyzdžiui, salotos su rečiau naudojamomis bolivinėmis balandomis ir keptu tofu sūriu, kuris neapsunkins bei suteiks energijos visai dienai.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad bolivinės balandos priskiriamos itin vertingų maisto produktų grupei, tad jas verta įtraukti į savo kasdienį mitybos racioną. Geros savijautos mėnesį švenčiančio prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip šias maistingas kruopas kūrybingai panaudoti įvairiems patiekalams.

Bolivinės balandos laikomos super maistu

Kiti straipsniai

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

2025-04-24
Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

2025-04-24

Nors bolivinės balandos priskiriamos kruopų kategorijai, iš tiesų jos yra Andų kalnuose itin paplitusio laukinio augalo sėklos. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad, lyginant su kitomis kruopomis, bolivinėse balandose yra puikios sudėties augalinės kilmės baltymų. Jie suteikia gyvybiškai būtinų maisto medžiagų, be kurių žmogaus organizmas tiesiog nefunkcionuotų. „Mitybos plane pirmenybę reikėtų teikti maisto produktams, turtingiems kuo didesniu kiekiu mūsų organizmui reikalingų maistinių medžiagų. Bolivinės balandos priskiriamos ypač vertingų produktų grupei“, – pažymi E. Gavelienė.

Taip pat gydytoja atkreipia dėmesį, kad bovinėse balandose nėra glitimo. Dėl šios savybės jos tinkamos vartoti žmonėms, sergantiems celiakija ar turintiems neceliakinį jautrumą glitimui. Be to, sergantys anemija, širdies, kraujagyslių ir lėtinėmis ligomis, turėtų dar labiau atkreipti dėmesį į šias kruopas. Dar bolivinės balandos naudingos sergantiems nutukimu bei antro tipo cukriniu diabetu. Nepaisant to, E. Gavelienės nuomone, bolivines balandas į racioną vertėtų įtraukti kiekvienam, nes jos yra puikus baltymų ir geležies šaltinis.

Bolivinių balandų panaudojimas kulinarijoje – beribis

Šios kruopos yra puikus salotų, troškinių, sriubų ir net desertų ingredientas. Bolivinės balandos tinka pusryčių košėms, blyneliams bei garnyrui prie mėsos ar žuvies patiekalų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad anksčiau daugeliui lietuvių bolivinės balandos atrodė egzotiškos ir neįprastos, o dabar vis daugiau pirkėjų jas atranda ir įvairias rūšis naudoja gamindami maistą.

„Prieš verdant bolivines balandas rekomenduojama jas nuplauti po tekančiu, vėsiu vandeniu, kad išvirtos kruopos nebūtų karčios. Bolivines balandas vandenyje virti reikėtų apie 15 minučių, o išvirus dar šiek tiek palikti uždengtas, kad gerai išbrinktų. Tuomet kruopos taps traškios, įgaus spiralę primenančią formą ir jas užteks pagardinti žiupsneliu druskos ar kitais prieskoniais“, – patarimais dalinasi ekspertė.

Taip pat, anot O. Suchačevos, bolivinėmis balandomis galima pagardinti lapines ar daržovių salotas, pusryčių košes ir blynelius, įvarius užkandžius, troškinius bei sriubas. Specialistė pažymi, jog šios kruopos naudojamos net desertų gamyboje: „Spraginta bolivinė balanda yra puikus ingredientas ruošiant energinius batonėlius, be to, jomis galima pakeisti ryžius sušių gamyboje. Šių kruopų panaudojimas kulinarijoje yra tik fantazijos klausimas.“

O. Suchačeva primena, kad daugiausia apsiperkant galima sutaupyti planuojant savaitės maisto meniu iš anksto. „Verta pasidomėti šiuo metu galiojančiais asmeniniais pasiūlymais, nuolaidomis ir apgalvoti, kokių pirkinių jums tikrai reikia. „Rimi.lt“ programėlėje rasite visą svarbiausią informaciją ir galėsite pasiruošti produktų sąrašą, atsižvelgdami į nuolaidas“, – atkreipia dėmesį komercijos operacijų vadovė.

Kulinarijos technologės Linos Barčaitės nuomone, sutaupyti galima ir improvizuojant, kai į receptus dedame tai, ką turime šaldytuve. „Vienus ingredientus galima keisti kitais, paliekant tik pagrindinius. Pavyzdžiui, jei neturite konservuotų ar šviežių paprikų, į salotas galite įpjaustyti saulėje džiovintų konservuotų pomidorų ar kitų konservuotų daržovių. Žalumynus taip pat panaudokite tokius, kokių turite namuose“, – rekomenduoja technologė.

RECEPTAS 

Bolivinių balandų salotos su tofu sūriu

Patiekalui reikės: 

200 g bolivinės balandos – baltos bolivinės balandos „Rimi“ 3,39 € / 400 g;

200 g tofu sūrio – „Tofu ICA“ 2,39 € / 230 g;

Šiek tiek petražolių ar kitų turimų žalumynų;

3 šaukštų alyvuogių aliejaus;

1 vnt. raudonojo svogūno;

1 konservuotos arba šviežios paprikos;

500 ml daržovių sultinio;

1 vnt. citrinos;

Žiupsnelio druskos, cukraus, mėgstamų prieskonių.

Kaip gaminti:

Keptuvėje ar puode įkaitinkite 1 valgomąjį šaukštą aliejaus. Kelias minutes pakepinkite svogūną ir papriką, tada suberkite bolivinės balandos kruopas ir pakepinkite dar 3 min. Supilkite sultinį, uždenkite ir sumažinkite kaitrą. Patroškinkite 15 min., tada įmaišykite petražoles, įtarkuokite citrinos žievelę ir palikite kelias minutes, kad išbrinktų.
Ant likusio aliejaus, prieš tai pašlakstę citrinos sultimis, pabarstę druska, cukrumi ir prieskoniais, pakepinkite riekelėmis supjaustytą tofu sūrį ir patiekite jį su bolivinėmis balandomis.
Skanaus! 

Kiti straipsniai

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius
Aktualijos

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius

2025-04-21
Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis
Aktualijos

Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis

2025-04-18
Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins
Laisvalaikis

Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins

2025-04-17
Velykos – prabangios, bet nebrangios: 5 nauji šventiški receptai su žuvimi ar jūros gėrybėmis
Receptai

Velykos – prabangios, bet nebrangios: 5 nauji šventiški receptai su žuvimi ar jūros gėrybėmis

2025-04-17
D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis
Laisvalaikis

D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis

2025-04-16
Daugiau

Rekomenduojame

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01
Gražios nuotraukos slepia kančią: kaip nenusipirkti augintinio iš daugintojų?

Gražios nuotraukos slepia kančią: kaip nenusipirkti augintinio iš daugintojų?

2025-04-09

Dizainerė atskleidė, kokį dažną lietuvių interjero sprendimą pakeistų

2025-04-18
Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

2025-05-02
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Klaipėdoje šį savaitgalį renkasi lietuviškos mados mylėtojai: už 70 eurų apsirengsite nuo galvos iki kojų

Klaipėdoje šį savaitgalį renkasi lietuviškos mados mylėtojai: už 70 eurų apsirengsite nuo galvos iki kojų

2025-05-09
Nemokamas ėjimo renginys „Stipresnės kartu“ – jau šį savaitgalį: siekiama stiprinti mamų psichologinę sveikatą

Nemokamas ėjimo renginys „Stipresnės kartu“ – jau šį savaitgalį: siekiama stiprinti mamų psichologinę sveikatą

2025-05-09
Popiežiumi išrinktas amerikietis R. F. Prevostas pasirinko Leono XIV vardą

Popiežiumi išrinktas amerikietis R. F. Prevostas pasirinko Leono XIV vardą

2025-05-09
Nuo šiol prieiga prie DI asistento „Samsung Galaxy A“ serijos telefonuose – dar patogesnė

Nuo šiol prieiga prie DI asistento „Samsung Galaxy A“ serijos telefonuose – dar patogesnė

2025-05-09
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Klaipėdoje šį savaitgalį renkasi lietuviškos mados mylėtojai: už 70 eurų apsirengsite nuo galvos iki kojų
Grožis

Klaipėdoje šį savaitgalį renkasi lietuviškos mados mylėtojai: už 70 eurų apsirengsite nuo galvos iki kojų

2025-05-09

Lankoma

Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte
Gyvenimas

Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

2025-05-02

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti