Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Prinokusį melioną išsirinkti bus vieni niekai – tereikia įvertinti 4 dalykus

Paulius Liškauskas
2023-03-29
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Saldus ir sultingas melionas – tikras džiaugsmas skonio receptoriams. Tačiau renkantis, laikant namuose ir ragaujant šiuos vaisius pravers atidumas.

Prekybos tinklo „Iki“ žinovai pasidalijo keletu patarimų, kaip kaskart išsirinkti prinokusį melioną ir su kuo jį valgyti. Nustebsite – šis gaivus ir nebrangus vaisius dera net makaronų patiekale.

Kaip išsirinkti tinkamą vaisių?

Kiti straipsniai

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14
Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01

„Ryškiai geltoni melionai – tarsi besitęsiančių gerų orų simbolis. Matome, kas šį rugsėjį susidomėjimas arbūzais, melionais yra didesnis nei pernai metais. Jau ne vienerius metus stebime ir lietuvių norą išbandyti skirtingas šių gaivių vaisių rūšis. Pavyzdžiui, dabar noriai perkami arbūzai iš Italijos, taip pat sveriami saldieji melionai ir Uzbekijos, kurie pasižymi saldumu ir gera kaina. O jau kitą savaitę pasirodys ir paprastai tikru rudens hitu tarp pirkėjų tampantys užjūrio melionai ir arbūzai iš Brazilijos“, – naujienomis dalijasi Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

Norint išties pasimėgauti vaisiaus dovanojamu skoniu, geriausia jį įsigyti pačiame savo nokimo pike. Parduotuvėje melioną išsirinkti tokį, kad būtų tikrai prinokęs ir saldus, nėra sunku, sako „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė. Pakanka įvertinti kelis aspektus.

Išvaizda. Atidžiai apžiūrėkite meliono žievę. Ji turi būti tvirta, be pernelyg ryškių dėmių ar įtrūkimų. Bet koks vaisiaus pažeidimas skatina fermentacijos procesą, o jei pažeidžiamas žievės vientisumas, bakterijos gali patekti į vidų. Nesijaudinti galite tik dėl vadinamosios „žemės dėmės“ – vietos, ant kurios vaisius gulėjo nokimo metu.

Elastingumas. Renkantis melioną verta jį lengvai spustelti, nes jo žievė yra daug plonesnė nei arbūzo, todėl iš jos lengva suprasti sunokimo laipsnį. Pasak J. Sabaitienės, vaisius turėtų pasiduoti, bet tuoj pat grįžti į savo vietą. Jei jį paspausti yra sunku, melionas nėra prinokęs. O jei įdubimas išlieka, vaisius jau pernokęs ir gali būti pradėjęs gesti.

Kvapas. Tai lemiamas kriterijus. Geras melionas skleidžia malonų ir saldų kvapą, tačiau ne per stiprų – jeigu aromatas itin stiprus, tai gali signalizuoti, kad vaisius pernokęs. Norėdami išsirinkti optimalų variantą, lengvai patrinkite melioną ir pauostykite jo paviršių. Kvapas gali skirtis priklausomai nuo veislės, tačiau bet kuriuo atveju jis turėtų būti malonus.

Svoris. Jei finišo tiesiąją pasiekė du melionai ir nesate tikri, kurį pasirinkti, palyginkite vaisių svorį. Net jei vizualiai jie vienodi, pasirinkite tą, kuris sveria daugiau. Tikėtina, kad jis yra brandesnis ir kokybiškesnis. Visgi, jeigu vaisius yra stebėtinai sunkus, tai turėtų kelti įtarimą – gali jau būti prasidėję puvimo procesai. Tačiau juos išduotų ir kvapas bei žievės elastingumas.

Tiesa, vienu atveju verta rinktis ir ne labiausiai išnokusį vaisių – tuomet, jeigu neketinate jo valgyti iškart. Neperpjautas melionas kambario temperatūroje dar kiek sunoks.

20 minučių prieš valgymą atlikite vieną veiksmą

Perpjautą melioną reikėtų iškart laikyti šaldytuve. Tačiau net ten reguliariai tikrinkite vaisiaus kvapą, išvaizdą ir tekstūrą. Jei kuris nors iš jų yra suprastėjęs, melionas verčiau nevalgykite.

„Nors rekomenduojama vaisių laikyti šaldytuve, pats skaniausias jis būna nebe šaltas, o kambario temperatūros melionas. Tad iš šaldytuvo jį išimkite likus maždaug dvidešimčiai minučių iki valgymo – tuomet saldus skonis atsiskleis žymiai labiau“, – pataria J. Sabaitienė.

Prieš pjaustant melioną rekomenduojama jį r gerai nuplauti. Taip išvengsite ant žievės galinčių būti bakterijų patekimo į vaisiaus minkštimą pjaunant.

Netikėtas panaudojimo būdas – padaže makaronams

Prinokęs ir saldus melionas yra skanus vienas pats. Tačiau šis vaisius puikiai tinka įvairiuose deriniuose užkandžiams, iš jo galima gaminti desertus, šaltas sriubas ar salotas. Ypač patrauklu tai, kad jį galima derinti su plačia aibe ingredientų, o vieno nebrangaus vaisiaus pakaks visai šeimai, atkreipia dėmesį „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.

„Melionas niekada nebūna nuobodus, nes jo kreminis, švelnus minkštimas puikiai tinka tiek pikantiškiems, tiek saldiems patiekalams, jį skanu naudoti marinatams, šaltoms sriuboms ar džemams. Taip pat dera su mėsa ir įvairiomis daržovėmis, jį galima patiekti kaip užkandį su mėlynaisiais sūriais ar brandintu kumpiu, kombinuoti su salotomis ar sezoniniais vaisiais. Populiaru ir iš meliono gaminti kokteilius, jų skonis dar geriau atsiskleidžia įdėjus ir mėtos“, – apie melioną pasakoja kulinarijos technologė.

Ji kviečia išbandyti ir netradicinį derinį, kuriam reikės nebrangių ir paprastų produktų – vakarienei pasigaminkite sočių makaronų su meliono padažu.

Penne su melionu, šonine ir sūriu

Reikės: penne ar kitokios formos makaronų, 8 griežinėlių šoninės, 2 vidutinio dydžio svogūnų, 2 šaukštų sauso baltojo vyno, 6 skiltelių česnako, 2 vidutinio dydžio pomidorų, 1 meliono, ½ puodelio riebios grietinėlės, 1 puodelis tarkuoto parmezano, smulkintų petražolių, druskos ir pipirų pagal skonį, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus.

Gaminame:

Svogūnus, česnakus, pomidorus susmulkinkite. Melioną nulupkite ir supjaustykite mažais gabalėliais.
Įkaitinkite aliejų dideliame puode arba keptuvėje. Sudėkite šoninę ir kepkite, kol ji taps traški. Tuomet ją išimkite ant popieriniu rankšluosčiu išklotos lėkštės ir palikite atvėsti. Kai šoninė pakankamai atvės, sutrupinkite ją ir atidėkite į šalį.
Palikite šiek tiek riebalų keptuvėje ir į ją sudėkite svogūnus su žiupsneliu druskos bei įpilkite vyno. Kepkite svogūnus retkarčiais pamaišydami, kol jie taps auksiniai ir karamelizuosis, apie 10-15 minučių. Sudėkite česnakus ir toliau maišydami kepkite dar 3 minutes.
Sudėkite pomidorus ir supjaustytą melioną, užvirkite. Retkarčiais pamaišydami virkite, kol melionas ims leistis. Galite jį dar pasmulkinti bulvių trintuvu. Virkite bent 25 minutes.
Sudėkite grietinėlę ir ¾ puodelio tarkuoto sūrio į padažą. Leiskite pavirti minutę ar dvi, kad skoniai susilietų. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais.
Per tą laiką pagal instrukciją išvirkite makaronus. Patiekite papuošę likusiu tarkuotu sūriu, smulkinta šonine ir petražolėmis.

 

Žymos: MėsaOninėssudSvoris

Kiti straipsniai

Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17
Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą
Laisvalaikis

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03
Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei
Gyvenimas

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu
Gyvenimas

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos
Laisvalaikis

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15
Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13
Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien
Receptai

Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien

2025-08-11
Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių
Receptai

Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių

2025-08-08

Rekomenduojame

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

2024-10-29
K-POP demonų medžiotojos

Kaip „K-Pop demonų medžiotojos“ tapo žiūrimiausiu filmu „Netflix“ istorijoje

2025-09-25
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
Ketvirtojo „Raganiaus“ sezone anonse matome Liamą Hemsworthą, perėmusį Geralto iš Rivijos vaidmenį

Ketvirtojo „Raganiaus“ sezone anonse matome Liamą Hemsworthą, perėmusį Geralto iš Rivijos vaidmenį

2025-10-09
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Nuo Ganos būgnų iki indiškų rangoli: pajuskite pasaulį Vilniuje du lapkričio savaitgalius

Nuo Ganos būgnų iki indiškų rangoli: pajuskite pasaulį Vilniuje du lapkričio savaitgalius

2025-11-06
VU mokslininkų DI sprendimas padės „pamatyti“ žemę iš kosmoso pro debesis

VU mokslininkų DI sprendimas padės „pamatyti“ žemę iš kosmoso pro debesis

2025-11-06
„Pigus“ dopaminas mūsų kasdienybėje: kaip socialiniai tinklai „apdovanoja“ smegenis?

Telefoniniams sukčiams – galas? Operatoriai blokuos dar daugiau suklastotų skambučių

2025-11-06
Pasiruoškite, netrukus „Facebook“ užtvindys DI generuotas turinys

Pasiruoškite, netrukus „Facebook“ užtvindys DI generuotas turinys

2025-11-05
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Nuo Ganos būgnų iki indiškų rangoli: pajuskite pasaulį Vilniuje du lapkričio savaitgalius
Kultūra

Nuo Ganos būgnų iki indiškų rangoli: pajuskite pasaulį Vilniuje du lapkričio savaitgalius

2025-11-06

Lankoma

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?
Įdomu

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

2024-10-29

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti