Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Ko niekada nereikėtų daryti ruošiant avižinę košę – taip ji praranda vertingiausias savo savybes

Paulius Liškauskas
2020-10-07
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Avižinė košė – ryto klasika, ypač siejama su vėsiuoju metų laiku.

Rudenėjant žmonės ruošia sotesnius patiekalus, tad išauga visų kruopų, tarp jų ir avižinių paklausa, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Gardi, soti ir nebrangi, ji yra dar ir sveika dienos pradžia. Tačiau lengvai jos naudą organizmui galite netyčia nubraukti, jeigu darote vieną iš šių klaidų.

„Kruopos – maistingos, nebrangios ir tvirtai įaugusios į lietuvių maisto kultūrą, todėl atsiduria dažno pirkėjo krepšelyje. Populiariausios yra klasikinės – tai ryžiai, grikiai, avižinių kruopų gaminiai, perlinės kruopos. Tačiau pastaraisiais metais vis daugiau naujų skonių ieškančių pirkėjų dėmesio sulaukia bolivinės balandos, kuskusas, lęšiai ir kt.“, – pasakoja V. Budrienė.

Kiti straipsniai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18

Tinkamai paruošta avižinė košė – skani įžanga į energingą dieną. Klysta tie, kurie laiko ją nuobodžia, įsitikinusi „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.

„Ji yra puikus pasirinkimas ypač tuomet, kai ryte turime mažai laiko. O priedų, skonių galimybės – beveik neribotos. Avižinę košę galima paruošti įvairiais būdais – ji labai skani su saldžiais priedais, pavyzdžiui, šviežiais vaisiais, riešutais ar medumi. Pikantiškų skonių mėgėjai taip pat neliks nusivylę, nes ją galima derinti su keptu ar virtu kiaušiniu, avokadu, aštriais padažais“, – idėjomis dalijasi maisto gamybos žinovė.

Avižinė košė pusryčiams yra greitas, skanus ir, svarbiausia, vertingas valgis. Joje gausu tirpiųjų skaidulų, kurios padeda sumažinti cholesterolio kiekį ir stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje, todėl mažėja širdies ligų ir diabeto rizika. Nemažai ir baltymų bei mineralinių medžiagų, tokių kaip magnis, fosforas, geležis, cinkas, taip pat įvairių vitaminų. Todėl jie yra maistingi ir sotūs pusryčiai.

Deja, yra kelios paprastos klaidos, dėl kurių šis maistas gali prarasti savo vertingą maistinę vertę. G. Urbonavičiūtė apžvelgia, ko reikėtų vengti ruošiant avižinę košę.

Klaida nr. 1: per ilgai verdate

Kad avižinė košė tikrai turėtų teigiamą poveikį sveikatai, nustokite juos ilgai virti. Kodėl? Tada kruopos tampa lipnios, padidėja jų glikeminis indeksas. Tai labai svarbu žmonėms, turintiems atsparumą insulinui ir sergantiems diabetu. Be to, ilgai verdant gali būti sunaikinti vertingi vitaminai (daugiausia – B grupės vitaminai).

Vietoj to: Geresnis variantas – avižines kruopas užpilti karštu vandeniu ir palikti išbrinkti. Taip jos tampa minkštos ir kreminės, o kartu ir lengviau virškinamos. Avižiniuose dribsniuose yra fitino rūgšties, kuri gali turėti įtakos kai kurių vitaminų ir mineralų, pavyzdžiui, geležies, magnio, cinko ir kalio, įsisavinimui. Jei avižines kruopas pamirkysite per naktį, fitino rūgšties kiekį galima sumažinti iki trečdaliu. Įdėjus į jas jogurto, galima dar labiau paspartinti fermentacijos procesą ir sumažinti fitino rūgšties kiekį. Šis metodas ypač rekomenduojamas žmonėms, kurie rytais dažnai neturi laiko ruošti pusryčius.

Klaida nr. 2: naudojate per daug saldžių priedų

Nors avižinę košę sudaro tik kruopos ir vanduo arba pienas, daugelis žmonių į ją prideda cukraus ar paruoštų sirupų, mėgsta pagardinti šokolado gabalėliais ar džiovintais, cukruotais vaisiais. Tai gali būti dar viena klaida. Šie priedai pagerina skonį, tačiau prideda kalorijų ir sumažina avižinių dribsnių maistinę vertę.

Vietoj to: Geriau saldumui naudokite, pavyzdžiui, medų – tai bus sveikesnis pasirinkimas. Tačiau nepamirškite jo dėti tik tada, kai avižinė košė šiek tiek atvėsusi, taip pat juo irgi nederėtų piktnaudžiauti. Galite išbandyti ir kitas alternatyvas, pavyzdžiui, steviją, klevų sirupą ar natūraliai saldžius šviežius vaisius.

Klaida nr. 3: įsidedate per didelę porciją

Tai, kad avižinė košė yra sveika, dar nereiškia, kad jos galima valgyti be saiko. Dėl sudėtinių angliavandenių avižinė košė gerai ir ilgam pasotina. Tačiau nesunku neįvertinti kiekio, kurio reikia, kad jaustumėtės sotūs. Be to, paprastai sotumas ateina tik vėliau.

Vietoj to: ribokite porcijos dydį. Žalių avižinių kruopų porcija dažnai atrodo mažesnė nei joms išbrinkus. Esant normaliam alkiui, daugumai žmonių pakanka 40-50 g avižinių kruopų porcijos. Geriausia valgyti lėtai, kad organizmas turėtų laiko pastebėti, jog esate sotūs.

G. Urbonavičiūtė taip pat dalijasi ir keliomis idėjomis, kuo pagardinti rytinę avižinę košę. Bus sveika, skanu ir nebrangu.

Ruduo lėkštėje – obuoliai ir cinamonas. Įdėkite kubeliais pjaustytų obuolių, smulkintų mėgstamų riešutų, pabarstykite cinamonu ir pašlakstykite skystu medumi.

Energingai dienai – kava, riešutai ir datulės. Kruopų ruošimo metu dalį skysčio pakeiskite trupučiu užplikytos kavos. Tada ant paruoštos košės užberkite smulkintų datulių, riešutų ir bananų griežinėlių.

Saldumo gerbėjams – figos ir razinos. Pagardinkite košę razinomis, graikiniais riešutais ir šviežiomis figomis. Kad būtų dar gardžiau, pabarstykite cinamonu ir galite įdėti šiek tiek medaus.

Sočiai ir sveikai – kiaušinis su špinatais ir avokadu. Keptuvėje pakepkite česnaką ir špinatus, o kiaušinį išvirkite (paprastai ar „su marškinėliais“). Dėkite ant košės, taip pat papjaustykite avokado ir svogūnų laiškų.

Turint miško gėrybių – pikantiški grybai. Košė iš tiesų dera ir su keptais, troškintais grybais. Kartu įdėkite ir virtą arba keptą kiaušinį, truputį sojos padažo ir svogūnų laiškų.

 

Kiti straipsniai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Laisvalaikis

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13

Rekomenduojame

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

2024-09-12
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Samsung Galaxy Z Flip 7

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27
Kopa: Antroji dalis

„Kopa“ režisierius Denis Villeneuve’as sako, kad trečioji dalis oficialiai „rengiama“

2024-09-10
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

2025-07-02
Kaip greičiau susitaupyti pradiniam būsto įnašui: 5 realūs būdai

NT kaip investicija: kokie ženklai išduoda, kad būsto vertė kils

2025-07-02
Automatiškai išsaugotas juodraštis

Automatiškai išsaugotas juodraštis

2025-07-01
„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

2025-06-30
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos
Lietuva

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

2025-07-02

Lankoma

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“
Kinas

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“

2025-06-30

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti