Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Minima pasaulinė maisto diena: ką daryti, kad produktai neatsidurtų šiukšlinėje?

Paulius Liškauskas
2023-12-10
Receptai
Laikas: 2 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) iniciatyva, spalio 16 d. kasmet švenčiama pasaulinė maisto diena. Šia proga siūloma atkreipti dėmesį į globalius maisto sektoriuje egzistuojančius iššūkius, bado ir maisto švaistymo problemas.

Pasak „Rimi Baltic“ socialinės atsakomybės strategijos ir vystymo vadovo Liudviko Aleliūno, naujausia prekybos tinklo atlikta pirkėjų apklausa šokiruoja: dažnas lietuvis per mėnesį išmeta produktų, kurių vertė siekia iki 50 eurų. Ekspertas dalijasi patarimais, kaip prisidėti prie maisto švaistymo mažinimo, kulinarijos technologai kviečia dažniau panaudoti maisto likučius įvairiems patiekalams gaminti. Juk net ir pavytusios prieskoninės žolelės ar suglebę špinatai gali tapti nuostabaus troškinio dalimi.

Į šiukšlių dėžę dažniausiai keliauja daržovės

Kiti straipsniai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17

Daugybė žmonių pasaulyje kenčia nuo maisto stygiaus ir neturi pakankamai galimybių įsigyti kokybiškų ir maistingų produktų. Tačiau naujausios prekybos tinklo „Rimi“ atliktos pirkėjų apklausos rezultatai rodo, kad maisto švaistymo problemos mastas mūsų šalyje išlieka didelis.

„Sunku patikėti, kad per mėnesį didžioji dalis apklaustųjų išmeta iki 50 eurų vertės maisto produktų į šiukšliadėžę. O per metus šis skaičius siekia net apie 600 eurų. Dažniausiai namų ūkiuose išmetamos daržovės – tą patvirtino 16 proc. apklaustųjų. Taip pat sąraše rikiuojasi duona ir grūdų produktai, vaisiai ir uogos, pieno produktai ir mėsa. Šių ir kitų kategorijų maisto produktų išmetimo priežastys dažniausiai šios: pirmoji – nespėjama suvartoti maisto iki jo galiojimo datos pabaigos (40 proc.), o antroji – produktas praranda prekinę išvaizdą: suvysta, sudžiūva (29 proc.)“, – apklausos rezultatus atskleidžia „Rimi Baltic“ socialinės atsakomybės strategijos ir vystymo vadovas Liudvikas Aleliūnas.

Pasiūlo receptus ir leidžia panaudoti maisto likučius 

Nemaža dalis vartotojų – linkę įsigyti daugiau maisto produktų nei iš tikrųjų reikia. Dėl šios priežastis maistas taip pat gali būti išmetamas. Tačiau L. Aleliūnas primena, kad šią problemą padėtų išspręsti maisto planavimas ir ėjimas apsipirkti su iš anksto pasiruoštu produktų sąrašu.

„Kai planuojate maisto produktus ir sudarote reikiamų produktų sąrašą, remdamiesi savo valgymo planu ir jau turimu maistu, galite išvengti per didelio produktų kiekio įsigijimo, kuris galiausiai nepanaudojamas ir išmetamas. Planavimas skatina ir iš anksto apgalvoti, kaip efektyviai panaudoti jau turimus ingredientus, pavyzdžiui, atlikusius produktus galima įtraukti į būsimus patiekalus arba planuoti tokius, kuriuose naudojami panašūs ingredientai, taip sumažinant tikimybę, kad greitai gendantys produktai bus išmesti“, – pataria L. Aleliūnas.

Pritrūkusiems idėjų, ką pasigaminti iš turimų maisto produktų bei jų likučių, ekspertas siūlo keletą išeičių. „Prieš porą metų kartu su danų startuoliu „Plant Jammer“ savo pirkėjams pasiūlėme dirbtinio intelekto šefą „Gaminu, neišmetu“. Įrankis veikia labai paprastai –  pažymėjus namuose turimus ingredientus, iš jų jis sugeneruoja galimas receptų idėjas“, – sako L. Aleliūnas ir priduria, kad šis įrankis padeda ne tik sumažinti maisto švaistymą, bet ir sutaupyti.

Be to, maisto išmetimo prevencijai gali pasitarnauti ir dalies produktų užšaldymas. Šaldyti galima kone viską: nuo vaisių ir daržovių, iki duonos gaminių ar pieno produktų. Vis dėlto, svarbu nepamiršti, kad kiekvieno maisto produkto šaldymo sąlygos gali šiek tiek skirtis. Taip pat svarbu juos suvartoti per optimalų laikotarpį.

Spalį maisto nešvaistymo mėnesiu paskelbusio prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologai kviečia dažniau panaudoti maisto likučius naujų patiekalų gamybai. Juk net ir pavytusios prieskoninės žolelės ar suglebę špinatai gali tapti nuostabaus troškinio dalimi.

RECEPTAS

Pupelių ir pomidorų troškinys su špinatais

Ingredientai: 

3 šaukštai rafinuoto vynuogių sėklų aliejaus;

2 šaukštai pomidorų pastos;

230 g raudonųjų pupelių;

230 g baltųjų pupelių;

240 g pjaustytų pomidorų;

1 šaukštelio čiobrelių;

1 šaukštelio rozmarinų;

2 skiltelių česnako;

3 vnt. džiovintų abrikosų;

60 g špinatų;

30 g „Grana Padano“ ar kito kietojo sūrio;

Druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

Keptuvėje įkaitinkite aliejų.
Įdėkite pomidorų pastą, maišydami minutę.
Suberkite nusausintas pupeles, pomidorus, pjaustytas žoleles, džiovintus abrikosus (smulkiai pjaustytus), česnaką (išspaustą per česnakų spaustuvę), druską ir pipirus.
Troškinkite ant vidutinės ugnies apie 15 minučių.
Įmaišykite špinatus ir patroškinkite dar 5 minutes.
Patikrinkite ar užtenka druskos ir pipirų.
Troškinį patiekite dubenėliuose, pabarstę tarkuotu sūriu ir pipirais.

Žymos: Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijaPasaulinė maisto diena

Kiti straipsniai

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą
Laisvalaikis

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03
Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei
Gyvenimas

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu
Gyvenimas

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos
Laisvalaikis

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15
Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13
Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien
Receptai

Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien

2025-08-11
Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių
Receptai

Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių

2025-08-08
Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai
Receptai

Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai

2025-08-06

Rekomenduojame

K-POP demonų medžiotojos

Kaip „K-Pop demonų medžiotojos“ tapo žiūrimiausiu filmu „Netflix“ istorijoje

2025-09-25
Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

2024-10-29
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

2025-01-22
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Kaunas išsirinko Kalėdų eglutę: miestą papuoš 65 metų žaliaskarė

Kaunas išsirinko Kalėdų eglutę: miestą papuoš 65 metų žaliaskarė

2025-11-03
Automobilis

Vėl metas keisti padangas: kokias klaidas dažniausiai daro vairuotojai

2025-11-03
Policijos reidai keliuose lapkričio mėnesį

Policijos reidai keliuose lapkričio mėnesį

2025-11-03
Pirmajame sezono derbyje „Žalgiris“ įveikė „Rytą“

Pirmajame sezono derbyje „Žalgiris“ įveikė „Rytą“

2025-11-02
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Kaunas išsirinko Kalėdų eglutę: miestą papuoš 65 metų žaliaskarė
Kaunas

Kaunas išsirinko Kalėdų eglutę: miestą papuoš 65 metų žaliaskarė

2025-11-03

Lankoma

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?
Įdomu

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

2024-10-29

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti