Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Papildykite savo racioną egzotiškomis kruopomis: jos vertingos visiems, o ypač netoleruojantiems glitimo

Paulius Liškauskas
2020-06-02
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Nors daugumos lietuvių virtuvės spintelėse vyrauja grikiai, ryžiai ir avižiniai dribsniai, vertėtų parduotuvių lentynose paieškoti ir rečiau naudojamų, kitų tautų pamėgtų kruopų, kurios paįvairins racioną.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad naudingiausios mums – kuo mažiau apdorotos kruopos: tiek mūsų kraštuose vartotos šimtmečiais, tiek egzotiškesnės: bolivinė balanda, burnotis. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad kruopos, ypač pasižyminčios didesniu baltymų kiekiu, yra pigesnė mėsos ir kiaušinių alternatyva, todėl verta pasidomėti akcijomis ir nusipirkti jų daugiau.

Vertingiausios – visagrūdės kruopos

Kiti straipsniai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18

Vyresnioji karta gerai pamena vaikystės manų košę, kurią mamos ar močiutės gausiai skanindavo sviestu ir uogiene, tačiau dabartiniams vaikams ji nėra specialistų rekomenduotinas vertingas patiekalas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad visos kruopos yra kompleksinių angliavandenių šaltinis: „Tik vienose jų angliavandenių gali būti daugiau, iki 90 proc.,(jei tai, tarkime, šlifuoti baltieji ryžiai ar manų kruopos), o kitose 55-65 proc. ir jos bus vertingesnės.

Istoriškai susiklostė, kad tam tikros kruopos buvo populiarios viename ar kitame regione – tai priklausė nuo tradicijų ir klimato. Mūsų kraštuose gerai derėjo kviečiai, miežiai, avižos, grikiai, todėl buvo populiarios manų, perlinės, avižinės ir grikių kruopos. Kai atsirado daugiau galimybių rinktis, buvo galima neapsiriboti įprastais maisto produktais, o iš jų įvairovės išskirti naudingiausius organizmui ir įtraukti juos į savo mitybą“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė pažymi, kad kiekvienoje maisto produktų grupėje taip išskiriami vertingiausieji, turintys daugiausia maistingų medžiagų: „Tad grūdinių kultūrų grupėje geriausios yra viso grūdo kruopos, jos yra maistingesnės už gausiai apdorotas: šlifuotus skaldytus baltus ryžius, manus, kuskusą. Tad dabar patartina vaikus nuo pat mažens pratinti prie kuo įvairesnių visagrūdžių košių: jos suteiks didesnės naudos organizmui. Be to, parduotuvėse galima rasti ir vertingomis medžiagomis praturtintų apdorotų kruopų: pavyzdžiui, manų kruopų su sėlenomis.“

Senovinės kruopos tinkamos netoleruojantiems glitimo

Nors iš Azijos kilusios ir į Europą vėliau atkeliavusios soros Lietuvoje augintos jau seniai, ilgai jos buvo tik kambarinių paukščių lesalo svarbiausia sudedamoji dalis. Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, tiek soros, tiek iš Pietų Amerikos atkeliavusios bolivinės balandos, o iš Azijos – burnočiai yra tikras augalinių baltymų šaltinis. „Be to, išsivysčiusiose šalyse vis daugėja žmonių, turinčių įvairių alergijų, virškinimo sutrikimų ar netoleruojančių tam tikrų maisto medžiagų. Todėl atsigręžiama į kruopas, kuriose nėra glitimo. Tiek bolivinės balandos, tiek burnočiai dar vadinami pseudokruopomis (nes iš esmės yra sėklos) arba senovinėmis kruopomis, nes jos žmonijos istorijoje vartotos jau labai seniai, kelis tūkstančius metų, o į šiaurės kraštus buvo atvežtos gerokai vėliau.“

Tačiau dr. E. Gavelienė pastebi, kad įprastų mums kruopų neverta išbraukti iš raciono ir vartoti tik naujesnes, madingesnes – šios tik paįvairina mitybą ne tik žmonėms, kuriems nustatyta celiakija, bet ir visiems kitiems. „Tiek sorose, tiek burnočio ir bolivinės balandos kruopose randama B grupės vitaminų, ypač vitamino B1, antioksidantų, biologiškai aktyvių medžiagų. Jos ypatingos tuo, kad turi daugiau už kitas kruopas (išskyrus grikius) žmogui būtinų nepakeičiamų amino rūgščių. Šios kruopos (kartu su populiariaisiais grikiais) vertinamos kaip augalinių baltymų ir geležies šaltinis“, – retesnių kruopų naudą pažymi gydytoja dietologė.

Atsisukama į primirštas ar kituose kraštuose populiarias kruopas

„Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad nors populiariausių kruopų trejetukas išlieka toks pat: grikiai, ryžiai, avižos, pastaraisiais metais auga susidomėjimas ir retesnėmis: bolivine balanda, soromis, burnočiu, kuskusu. „Kruopos perkamos ir dėl patrauklios kainos, ir dėl jų universalumo: jos plačiai pritaikomos kulinarijoje – ir ne tik košėms. Turime ir sorų, ir bolivinės balandos miltų, kurie tinka įvairiems kepiniams. Iš burnočio sėklų gaminami spragėsiai, soros naudojamos sriuboms sutirštinti, su jomis ruošiami apkepai, o bolivinė balanda ar kuskusas tinka salotoms.

Be to, kruopos, ypač pasižyminčios didesniu baltymų kiekiu, yra pigesnė mėsos ir kiaušinių alternatyva. Tai tvaresnis pasirinkimas, nes lyginant su raudona mėsa, jos turi gerokai mažesnės neigiamos įtakos aplinkai.“

Ekspertė pastebi, kad pirkėjai šiuo metu ieško pigesnių arba vidutinės kainos kruopų, o brangesnes perka akcijų metu. „Tai dažno pasirinkimo produktas, kuris daugeliui patinka tiek dėl prieinamos kainos, tiek dėl skonio ir universalumo. Įprastai kruopų laikymo sąlygas ir galiojimo terminą gamintojai nurodo pakuotės etiketėje, o ją atidarius, kruopas rekomenduojama suvartoti kuo greičiau. Namuose jas reikėtų laikyti kambario temperatūroje ar vėsesnėje, sausoje vietoje. Atidarius pakuotę geriausia perpilti kruopas į sandarius stiklo arba plastiko indelius – taip išvengsite maistinių kandžių“, – pataria komercijos operacijų vadovė.

Norintiems pigiau apsipirkti ir sutaupyti, specialistė siūlo rinktis privačios etiketės „Rimi“, „Rimi Smart“ ar „Rimi Greatlife“ kruopas. Ji primena, kad tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje www.rimi.lt pirkėjai ras net 700 produktų bene žemiausia įprasta kaina rinkoje: „Yra ir mylimiausių prekės ženklų, ir žemos kainos bei aukštos kokybės „Rimi Smart“ produkcijos – visi šie produktai parduotuvėje pažymėti euro ženklu, tad juos lengvai pastebėsite.“

„Rimi“ siūlo pasigaminti bolivinių balandų krekerius – jie bus puikus užkandis visai šeimai.

Bolivinių balandų krekeriai

Patiekalui reikės: 

120 g bolivinės balandos miltų;

60 g ryžių miltų;

2 šaukšteliai rozmarinų;

1 šaukštelio druskos;

0,5 šaukštelio maltų juodųjų pipirų;

1 šaukštelio cukraus;

2 šaukštų alyvuogių aliejaus;

150 ml vandens.

Kaip gaminti: 

Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C. Paskleiskite bolivinių balandų miltus ant kepimo     skardos ir pakaitinkite, retkarčiais pamaišydami, kad miltai nesudegtų. Kai pajusite malonų kvapą, ištraukite miltus iš orkaitės ir leiskite 5 minutes atvėsti.
Visus produktus sudėkite į virtuvinį kombainą ir sumaišykite iki vientisos masės.
Iš tešlos formuokite rutulį ir padėkite kelioms minutėms pailsėti.
Tešlos rutulį padalykite į 4 lygias dalis. Ant darbo stalo užberkite truputį miltų, kad kočiojant tešla neliptų.
Tešlą kočiokite kuo ploniau.
Dėkite tešlos lakštą į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 180 °C orkaitėje apie 5 minutes.
Iškeptą lakštą sulaužykite norimo dydžio gabaliukais.
Skanaus!

Žymos: Edita GavelienėOlga Suchočeva

Kiti straipsniai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Laisvalaikis

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13

Rekomenduojame

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

2024-09-12
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Kopa: Antroji dalis

„Kopa“ režisierius Denis Villeneuve’as sako, kad trečioji dalis oficialiai „rengiama“

2024-09-10
Samsung Galaxy Z Flip 7

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

2025-07-02
Kaip greičiau susitaupyti pradiniam būsto įnašui: 5 realūs būdai

NT kaip investicija: kokie ženklai išduoda, kad būsto vertė kils

2025-07-02
Automatiškai išsaugotas juodraštis

Automatiškai išsaugotas juodraštis

2025-07-01
„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

2025-06-30
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos
Lietuva

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

2025-07-02

Lankoma

Pristatytas "Xiaomi Mix Flip 2"
Technologijos

Pristatytas „Xiaomi Mix Flip 2” su „Snapdragon 8 Elite SoC” ir 50 W belaidžiu įkrovimu – kaina ir specifikacijos

2025-06-27

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti