Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Nepasimeskite tarp makaronų formų – paprastos taisyklės padės išsirinkti tinkamiausią jūsų patiekalui

Paulius Liškauskas
2024-04-11
Receptai
Laikas: 2 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Tikrai nesuklysime sakydami, kad makaronų rasime kiekvienos virtuvės spintelėje – jie gelbėja ir dienas iki stipendijos skaičiuojantį studentą, ir po darbų su šviežiai ruošta vakariene prie stalo susėsti skubančią šeimą. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad makaronai nepagrįstai yra įgiję menkaverčio patiekalo reputaciją, nes jie aprūpina žmogaus organizmą būtinais kompleksiniais angliavandeniais, o pasirinkus viso grūdo makaronus tai bus ir vertingas skaidulų šaltinis. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva padės nepasiklysti makaronų formų gausybėje ir pasirinkti tinkamiausią ruošiamam patiekalui. O jų net keletą rūšių šią savaitę bus galima išbandyti pigiau, mat balandžio 9–15 d. makaronams „La Molisana“ taikoma 50 proc. nuolaida, perkant su lojalumo kortele.

Makaronai – energijos šaltinis

Sveikatai palankios mitybos specialistė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad angliavandeniai yra pagrindinis žmogaus energijos šaltinis, o esant jų trūkumui organizmas ima deginti baltymus, todėl visiškai atsisakyti angliavandenių nereikėtų. Tiesa, svarbiausia – saikas ir sveikatai palankesnio produkto pasirinkimas.

„Nereikėtų laikytis nuostatos, kad makaronai negali egzistuoti sveikatai palankioje mityboje. Juos tikrai galima įtraukti į savo racioną, tačiau visuomet reikėtų atsižvelgti į tai, iš ko jie pagaminti. Pavyzdžiui, jei makaronai yra viso grūdo, iš kietagrūdžių kviečių, grikių ar praturtinti špinatais bei burokėliais, tai jie išties maistingesni“, – sako dr. E. Gavelienė.

Kiti straipsniai

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13
Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

2025-05-12

Gydytoja dietologė pažymi, kad nors tai nebrangus produktas, svarbiausia, jog makaronai netaptų kasdieniu patiekalu: juos rekomenduojama valgyti ne dažniau nei 1–2 kartus per savaitę.

Pasak ekspertės, makaronai nepasižymi didele mineralinių medžiagų gausa, tačiau juose yra šiek tiek kalcio, magnio ir geležies, o kai kuriose makaronų rūšyse – cinko. Priklausomai nuo miltų, iš kurių yra pagaminti, makaronuose gali būti ir B grupės vitaminų.

Nepervirus glikeminis indeksas bus mažesnis

Dr. E. Gavelienė taip pat atkreipia dėmesį, kad makaronų maistinė vertė priklauso netgi nuo jų paruošimo būdo, tad rinktis sveikatai palankesnį variantą nekainuos nė cento bei nereikalaus papildomų pastangų. Nenukentės ir skonis, o svarbiausia taisyklė – makaronų nepervirti.

„Makaronų nepervirus, t. y. paruošus juos itališku „al dente“ būdu, jie neturės itin aukšto glikeminio indekso, o tai reiškia, kad cukraus lygis kraujyje kils lėčiau. Be to, valgant tokiu būdu paruoštus makaronus ilgiau išsilaikys ir sotumo jausmas, nekils noras užkandžiauti“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.

Pasak gydytojos dietologės, makaronų vengti reikėtų tam tikrų ligų kamuojamiems žmonėms, bet galima rasti ir glitimo netoleruojantiems žmonėms tinkamų variantų.

„Sergantys celiakija arba neceliakinį jautrumą glitimui turintys žmonės turėtų nevalgyti kvietinių, ruginių ar kitų glitimo turinčių makaronų, tačiau esama ir alternatyvių variantų – avinžirnių, grikių miltų makaronų, tad šis produktas tikrai gali tapti puikiu subalansuotos mitybos produktu, jei yra tinkamai ruošiami ir vartojami saikingai“, – pabrėžia ji.

Vamzdeliai ar sraigteliai? Rinkitės pagal patiekalą

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė O. Suchočeva kviečia nepasiklysti makaronų formų gausybėje ir juos išsirinkti pagal ruošiamą patiekalą.

„Makaronų rūšių yra daugybė, kiekvienas Italijos regionas didžiuojasi unikalia savo „pastos“ forma ir gaminimo technologija, neretai perleidžiama iš kartos į kartą. Spagečiai, vamzdeliai, sraigteliai, lakštiniai, fetučiniai, lingviniai – tai toli gražu ne baigtinis makaronų rūšių sąrašas“, – vardija O. Suchočeva.

Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės,  svarbiausia kiekvienai makaronų rūšiai pasirinkti tinkamą padažą, kad patiekalo konsistencija džiugintų ir akį, ir gomurį, be to, rekomenduojama jo nepadauginti.

„Stambesniems makaronams siūlyčiau rinktis sodresnį, tirštesnį padažą, kad jis geriau priliptų prie makaronų paviršiaus. O spagečiams geriau tiks lengvesni, slidžios tekstūros padažai, paruošti su alyvuogių aliejaus arba grietinėlės padažu“, – pabrėžia O. Suchočeva ir taip pat rekomenduoja sraigtelius tiekti su pesto ar kreminiais sūrio padažais, o briaunuotas vamzdelių paviršius geriausiai išlaikys tirštus mėsos ir daržovių padažus.

Kreminiai makaronai su burata ir citrina

Porcijos dydis: 4
Ruošimo laikas: 20 min
Lygis: Lengvas
Spausdinti receptą

Ingridientai

  • 2 skiltelių česnako;
  • 400 g pomidorų;
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 1 šaukšto pomidorų pastos;
  • 50 ml pasterizuotos grietinėlės „Rimi“;
  • 1 citrinos;
  • 1 šaukšto cukraus;
  • Čili dribsnių „I Love Eco“ pagal skonį;
  • Druskos ir pipirų pagal skonį;
  • 300 g makaronų „La Molisana Spaghetti“;
  • 1 vnt. sūrio „Burrata Deliziosa“.

Instrukcijos

  1. Nulupkite ir susmulkinkite česnaką. Pomidorus perpjaukite per pusę. Česnaką pakepinkite aliejuje ant vidutinės ugnies, kol įgaus šiek tiek spalvos. Sudėkite pomidorus bei pomidorų pastą ir leiskite virti apie 15 min. Pomidorus sutrinkite šaukštu.
  2. Supilkite grietinėlę, įtarkuokite citrinos žievelę, sudėkite cukrų, čili dribsnius ir druską. Leiskite virti apie 5 min.
  3. Makaronus išvirkite pagal instrukcijas ant pakuotės. Pasilikite apie 100 ml makaronų vandens (4 porcijoms).
  4. Į pomidorų padažą sudėkite makaronus ir supilkite makaronų vandenį, pakaitinkite iki kreminės masės.
  5. Patiekite su plėšyta burrata, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir citrinos žievele.
Žymos: ItalijaMaistas

Kiti straipsniai

Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų
Receptai

Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų

2025-05-06
Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių
Receptai

Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių

2025-04-25
Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius
Laisvalaikis

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

2025-04-24
Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga
Aktualijos

Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

2025-04-24
Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius
Aktualijos

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius

2025-04-21
Daugiau

Rekomenduojame

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Katarsis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24
Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

2025-05-02
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

„Yaga Gathering“ festivalyje Dzūkijoje – atlikėjai iš viso pasaulio ir vaizduotę žadinantys kūriniai

„Yaga Gathering“ festivalyje Dzūkijoje – atlikėjai iš viso pasaulio ir vaizduotę žadinantys kūriniai

2025-05-23
Nauja „Samsung Vision AI“ televizorių linija – pažangi vaizdo kokybė ir išmanesnės dirbtinio intelekto funkcijos

Nauja „Samsung Vision AI“ televizorių linija – pažangi vaizdo kokybė ir išmanesnės dirbtinio intelekto funkcijos

2025-05-21
Drąsus ir elektrinis: naujasis „Nissan Micra“ suderina stilių ir tvarumą

Drąsus ir elektrinis: naujasis „Nissan Micra“ suderina stilių ir tvarumą

2025-05-21
Sveikos gyvensenos specialistė G. Smičiūtė: „Dabar jaučiuosi ir atrodau geriau nei prieš 10 metų“

Sveikos gyvensenos specialistė G. Smičiūtė: „Dabar jaučiuosi ir atrodau geriau nei prieš 10 metų“

2025-05-21
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

„Yaga Gathering“ festivalyje Dzūkijoje – atlikėjai iš viso pasaulio ir vaizduotę žadinantys kūriniai
Kultūra

„Yaga Gathering“ festivalyje Dzūkijoje – atlikėjai iš viso pasaulio ir vaizduotę žadinantys kūriniai

2025-05-23

Lankoma

Katarsis
Laisvalaikis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti