Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Su trimis receptais pasiruošite pigių ir gardžių užpilų salotoms: prireiks šio pagrindinio ingrediento

Paulius Liškauskas
2024-05-02
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Saulėgrąžų aliejus pasižymi itin švelniu skoniu, tad jis plačiai mėgstamas tiek profesionalių virėjų, tiek gaminančių pigesnius dienos patiekalus namuose. Be to, šis aliejus įvairiai pritaikomas nuo gardžių kepinių iki pikantiškų salotų užpilų. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad saulėgrąžų aliejus, jei vartojamas pagal sveikatai palankios mitybos principus, yra vienas iš rekomenduojamų į racioną įtraukti aliejų.

Sveikatai palankūs riebalai ir vitamino E šaltinis

Saulėgrąžų aliejus yra populiarus augalinės kilmės aliejus, gaunamas iš saulėgrąžų sėklų. Jis plačiai naudojamas maisto ruošimui dėl švelnaus skonio bei aukštos dūmingumo temperatūros. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad šį aliejų daugiausia sudaro nesotieji riebalai (daugiausia mononesotieji ir polinesotieji), kurie ženkliai palankesni širdies sveikatai nei gyvūniniai riebalai: saikingai vartojant jie nedidina MTL (blogojo) cholesterolio koncentracijos, kaip vyksta valgant sočiaisiais ar transriebalais turtingą maistą.

Kiti straipsniai

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

2025-10-31
Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14

„Be sveikatai palankių riebalų, saulėgrąžų aliejuje yra vitamino E – antioksidanto, padedančio apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos. Šis vitaminas taip pat svarbus imuninei funkcijai, odos sveikatai ir sveikam regėjimui. Saulėgrąžų aliejus yra ypač gausus vitamino E šaltinis – viename jo valgomajame šaukšte yra apie 28 % rekomenduojamos paros normos. Taigi saikingas šio aliejaus įtraukimas į savo mitybą gali prisidėti prie bendros sveikatos ir geros savijautos“, – teigia gydytoja dietologė.

Anot dr. E. Gavelienės, taip pat svarbu pažymėti, kad kaip ir visi aliejai, jis yra kaloringas – viename valgomajame šaukšte yra apie 120 kalorijų, todėl per didelis jo vartojimas gali prisidėti prie svorio augimo, jei jis nėra suderintas su bendru kalorijų suvartojimu ir fiziniu aktyvumu. „Tačiau vienas kitas šio aliejaus šaukštas prisidės prie raciono įvairovės, o tai ir yra sveikatai palankaus maitinimosi pagrindas.“

Saulėgrąžų aliejaus kokybės kriterijai – trys

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad renkantis aukštos kokybės, nors ir pigesnį saulėgrąžų aliejų, reikia atsižvelgti į tokius veiksnius kaip jo apdorojimo būdas, pakuotė ir ženklinimas.

„Pirmiausia rinkitės saulėgrąžų aliejų, pagamintą naudojant šalto spaudimo ar spaudimo iš išspaudų metodą: tokiu būdu naudojama minimali šiluma ir mechaninis spaudimas, todėl aliejus išsaugo natūralų skonį, daugiau savo pirminių savybių, palyginti su aliejumi, pagamintu naudojant cheminius ekstrahavimo procesus, todėl produktas yra kokybiškesnis“, – teigia ekspertė.

Ji taip pat siūlo atkreipti dėmesį į saulėgrąžų aliejaus pakuotę: vertėtų rinktis supakuotą į tamsius, nepermatomus butelius ar indus, kurie apsaugo nuo šviesos poveikio. „Šviesa gali pabloginti aliejaus kokybę skatindama oksidaciją, dėl kurios jis genda bei praranda skonį. Be to, ieškokite sandarių butelių, kad į juos nepatektų oro, nes oro poveikis taip pat gali pagreitinti aliejaus gedimą.“

„Neverta pro akis praleisti ir etiketės: joje turėtų būti nurodyta, jog aliejus yra „100 % grynas“ arba „100 % natūralus“, be jokių priedų ar konservantų. Be to, pigiau įsigyti aukštos kokybės saulėgrąžų aliejaus padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei  papildomas nuolaidas“, – pataria ekspertė ir primena, kad iki gegužės 6 d. „Rimi“ saulėgrąžų aliejaus (1l) taip pat bus galima įsigyti pigiau: perkant su lojalumo kortele jam bus taikoma 52 proc. nuolaida, tad jis tekainuos 1,29 Eur.

Išmėginkite šiuos tris pigius, bet gardžius salotų užpilus ir išsirinkite mėgstamiausią: jiems teprireiks šlakelio švelnaus skonio saulėgrąžų aliejaus.

RECEPTAS

Klasikinis balzaminis salotų užpilas

Užpilui reikės:

60 ml saulėgrąžų aliejaus;

30 ml balzaminio acto;

5 g Dižono garstyčių;

1 mažos česnako skiltelės, susmulkintos;

Druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimo eiga:

  1. Nedideliame dubenėlyje suplakite balzaminį actą, Dižono garstyčias, smulkintą česnaką, druską ir pipirus.
  2. Nuolat plakdami lėtai pilkite saulėgrąžų aliejų, kol užpilas taps vientisas ir kreminis.
  3. Paragaukite ir, jei reikia, pakoreguokite prieskonius.
  4. Patiekite iš karto užpylę ant mėgstamų salotų arba laikykite šaldytuve sandariame inde iki vienos savaitės.

Skanaus!

RECEPTAS

Kreminis medaus garstyčių salotų užpilas

Užpilui reikės:

60 ml saulėgrąžų aliejaus;

30 g medaus;

30 g Dižono garstyčių;

30 g paprasto graikiško jogurto;

15 ml obuolių acto;

Druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimo eiga:

  1. Išmaišykite medų, Dižono garstyčias, graikišką jogurtą, obuolių actą, druską ir pipirus iki vientisos masės.
  2. Nuolat plakdami lėtai pilkite saulėgrąžų aliejų, kol užpilas gerai susimaišys ir taps kreminės konsistencijos.
  3. Paragaukite ir, jei reikia, pakoreguokite prieskonius, įpilkite daugiau druskos, pipirų arba medaus pagal savo skonį.
  4. Prieš patiekdami padažą bent 30 minučių palaikykite šaldytuve sandariame inde, kad ingredientų skoniai susilietų.
  5. Patiekite ant mišrių žalumynų, keptos vištienos arba kaip padažą prie daržovių.

Skanaus!

RECEPTAS

Citrinų ir žolelių užpilas

Užpilui reikės:

60 ml saulėgrąžų aliejaus;

1 citrinos sultys;

5 ml medaus arba klevų sirupo (nebūtina);

5 g Dižono garstyčių;

15 g smulkintų šviežių žolelių (pavyzdžiui, petražolių, bazilikų arba krapų);

Druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimo eiga:

  1. Į nedidelį dubenėlį suplakite citrinos sultis, medų arba klevų sirupą, Dižono garstyčias, susmulkintas šviežias žoleles, druską ir pipirus, kol gerai susimaišys.
  2. Nuolat plakdami lėtai pilkite saulėgrąžų aliejų, kol užpilas taps vientisas ir kreminis.
  3. Paragaukite ir pakoreguokite prieskonius, jei reikia, įberkite daugiau druskos, pipirų arba įpilkite citrinos sulčių.
  4. Patiekite iš karto ant traškių salotų iš žalumynų mišinio, agurkų, vyšninių pomidorų ar kitų pasirinktų daržovių.

Skanaus!

Žymos: Salotos

Kiti straipsniai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01
Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17
Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą
Laisvalaikis

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03
Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei
Gyvenimas

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu
Gyvenimas

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos
Laisvalaikis

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15
Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13
Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien
Receptai

Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien

2025-08-11

Rekomenduojame

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

2024-10-29
K-POP demonų medžiotojos

Kaip „K-Pop demonų medžiotojos“ tapo žiūrimiausiu filmu „Netflix“ istorijoje

2025-09-25
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
Ketvirtojo „Raganiaus“ sezone anonse matome Liamą Hemsworthą, perėmusį Geralto iš Rivijos vaidmenį

Ketvirtojo „Raganiaus“ sezone anonse matome Liamą Hemsworthą, perėmusį Geralto iš Rivijos vaidmenį

2025-10-09
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Apleisti nameliai Lietuvoje atgimsta keliautojams

Apleisti nameliai Lietuvoje atgimsta keliautojams

2025-11-08
Ant Vilniaus kolegijos sienos atgimė Algirdo Petrulio šilkografija

Ant Vilniaus kolegijos sienos atgimė Algirdo Petrulio šilkografija

2025-11-07
Verslininkė L. Rimgailė įvardijo triukus, kurie padeda į sūnaus mitybą įtraukti daugiau daržovių

Verslininkė L. Rimgailė įvardijo triukus, kurie padeda į sūnaus mitybą įtraukti daugiau daržovių

2025-11-07

Lietuva pagal pagal naudotų automobilių duomenų klastojimą Europos sąrašo gale

2025-11-07
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Apleisti nameliai Lietuvoje atgimsta keliautojams
Lietuva

Apleisti nameliai Lietuvoje atgimsta keliautojams

2025-11-08

Lankoma

K-POP demonų medžiotojos
Kinas

Kaip „K-Pop demonų medžiotojos“ tapo žiūrimiausiu filmu „Netflix“ istorijoje

2025-09-25

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti