Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

„Michelin“ restorano šefė dalijasi pyrago receptu, kurį kiekvienas galime pasigaminti namuose

Paulius Liškauskas
2024-11-16
Receptai
Laikas: 2 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Kakava turi virš 600 aromato junginių, todėl jos skonis toks kompleksiškas. Ši įvairovė leidžia šokolado gamintojams kurti įvairių skonių produktus, atsižvelgiant į kakavos kilmės vietą ir perdirbimo būdą. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė sako, jog ragaujant šokoladą svarbu pasitelkti visas jusles – taip geriausiai atsiskleidžia saldumyno skonis. 

Kaip ragauti šokoladą?

Eglė Krasauskienė sako, kad ragaujant šokoladą svarbu pasitelkti visas jusles. Kokybiškas šokoladas turi blizgėti, o laužiant jį turi pasigirsti aiškus pokštelėjimas, bet svarbiausia – jis turi tirpti burnoje.

Kiti straipsniai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18

„Jį ragaujant reikėtų pasitelkti visas jusles: regą, uoslę, lytėjimą ir skonį. Pirmiausia, atsilaužus gabalėlį šokolado, verta atkreipti dėmesį į jo blizgesį ir vientisą paviršių, o paskui jį pauostyti. Aromate galima pajusti kakavos, riešutų, uogų ar prieskonių natas, kurios suteikia šokoladui jo unikalų charakterį. Tuomet šokolado gabalėlį galima dėti į burną, lėtai leisti jam ištirpti ant liežuvio, pajusti jo tekstūrą ir atskiras skonio natas, kurios atsiskleidžia, kai šokoladas pradeda šilti ir tirpti. Pirmaisiais kąsniais gali būti juntamas kartumas ar rūgštumas, o vėliau atsiskleidžia saldumo ir kreminio poskonio sluoksniai“, – pasakoja E. Krasauskienė.

Goda Juknaitė

Geriausiai išsilaiko sausoje vietoje

Ekspertė pataria šokoladą laikyti sausoje, tiesioginių saulės spindulių nepasiekiančioje vietoje, kad jis išlaikytų savo skonį ir tekstūrą. Taip pat atidarius pakuotę, šokoladą geriausia laikyti sandariame inde – tai apsaugo nuo šviesos, pašalinių kvapų ir kenkėjų, kurie gali atsirasti buityje.

„Taip pat svarbu vengti šokoladą laikyti šaldytuve, nes drėgnose sąlygose cukrus ima kristalizuotis, o ant paviršiaus gali atsirasti matomos baltos dėmelės. Tokios dėmelės gali atsirasti ir dėl staigių temperatūros pokyčių, kai dėl šilumos išsiskiria kakavos sviestas. Nors tokie paviršiaus pokyčiai gali atrodyti nepatraukliai, jie neturi įtakos nei šokolado skoniui, nei kokybei, ir produktas lieka tinkamas vartoti“, – pažymi E. Krasauskienė.

Ji priduria, jog šokolado tinkamumo vartoti terminas visada nurodomas ant produkto pakuotės: pavyzdžiui, juodasis šokoladas gali galioti nuo 12 iki 24 mėnesių, todėl jis puikiai tinka kaupti atsargai.

„Vis dėlto, kitų šokolado rūšių, ypač tų, kurių sudėtyje yra augalinių priedų ar kitų papildomų ingredientų, galiojimo terminas paprastai yra trumpesnis. Dėl šios priežasties rekomenduojama prieš vartojant patikrinti tinkamumo datą“, – atkreipia dėmesį ekspertė.

Kokį šokoladą mėgsta lietuviai?

Krasauskienė pastebi, jog nors pirkėjai dažniausiai renkasi juodąjį šokoladą, ne ką mažiau populiarus išlieka ir pieniškas. Tuo tarpu rausvojo („Ruby“) ar baltojo šokolado įsigyjama rečiau.

„Pastebime, kad mūsų pirkėjai parduotuvių lentynose ieško ne tik aukštos kokybės juodojo šokolado, bet ir saldainių su įvairiais įdarais, pavyzdžiui, pistacijomis ar šampano skonio natomis. Taip pat jie ypač vertina šokoladą su įvairiais riešutais, vaisiais ir uogomis – tokie skonio deriniai laikomi turtingais ir praturtinančiais saldumynų skanavimo patirtį.

Be to, vis daugiau žmonių atranda gurmaniškus, net egzotiškus skonius, tokius kaip šokoladas su pipirais, žaliąja arbata, levandomis, kanapių sėklomis ar rožių žiedlapiais. Sparčiai auga ir susidomėjimas veganišku bei ekologiškų žaliavų šokoladu, populiarėja ir gaminiai su mažesniu cukraus kiekiu – vis daugiau pirkėjų renkasi sveikesnius saldumynų variantus“, – vardija tendencijas.

Išmėginkite į „Michelin“ gidą šiemet įtraukto restorano „Pacai“ šefės Godos Juknaitės receptą – pavyks nuostabios tekstūros, šlapias, su traškia plutele ir tirpstantis burnoje šokolado pyragas.

RECEPTAS

Bemiltis šokoladinis pyragas

Pyragui reikės:

  • 250 g juodojo šokolado;
  • 115 g sviesto;
  • 5 vnt. didelių kiaušinių;
  • 100 g cukraus;
  • 2 v. š. kakavos;
  • druskos.

Gaminimo eiga:

  1. Užsikaičiame orkaitę 160 °C.
  2. Garų vonelės pagalba, dubenyje išsitirpiname sviestą kartu su laužytu šokoladu.
  3. Šokolado masei leistant atvėsti, atskirame dubenyje išplakame atskirtus kiaušinio baltymus kartu su cukrumi. Plakame iki morengo tekstūros, kad apvertus dubenį šie nė nesujudėtų.
  4. Į šokolado bazę įmaišome visus kiaušinio trynius. Įmaišome kakavą su žiupsniu druskos.
  5. Išplaktus baltymus atsargiai ir švelniai įmaišome į šokolado bazę.
  6. Supilame į skardą išdegtą sviestiniu popieriumi.
  7. Kepame 45 minutes. Atvėsus barstome kakavos pudra. Galima skaninti braškėmis, ledais ar plakta grietinėle.

Skanaus!

 

Kiti straipsniai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Laisvalaikis

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13

Rekomenduojame

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

2024-09-12
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Samsung Galaxy Z Flip 7

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

2025-07-02
Kaip greičiau susitaupyti pradiniam būsto įnašui: 5 realūs būdai

NT kaip investicija: kokie ženklai išduoda, kad būsto vertė kils

2025-07-02
Automatiškai išsaugotas juodraštis

Automatiškai išsaugotas juodraštis

2025-07-01
„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

2025-06-30
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos
Lietuva

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

2025-07-02

Lankoma

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“
Kinas

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“

2025-06-30

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti