Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Tobulai pavyks kiekvienam: upėtakio kepsneliai ant Naujųjų metų stalo priblokš jūsų svečius (receptas)

Paulius Liškauskas
2024-12-30
Receptai
Laikas: 2 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Jei nemažai laiko ir pastangų plušėdami virtuvėje skyrėte Kalėdų stalui, pasitinkant Naujuosius metus, norisi greitai ir lengvai pagaminamų, bet efektingų patiekalų. Vienas tokių galėtų būti vaivorykštinio upėtakio kepsneliai, kurie lengvai pavyks ir virtuvės naujokams. 

 

Žuvies riebalai – itin naudingi

Kiti straipsniai

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13

 

Jei šiltuoju metų laiku ne tik mėsą, bet ir žuvį paprasta išsikepti ant grotelių, tai žiemą lygiai taip pat greitai upėtakio filė galime tiesiog išsikepti keptuvėje, pasirinkti įdomesnį padažą ir patiekti su ryžiais, salotomis ar keptomis daržovėmis. Verta įsiklausyti į gydytojų dietologų patarimus žuvį valgyti kelis kartus per savaitę, taip pat per šventes vertėtų nepamiršti ne tik silkės, bet ir kitokios riebios žuvies.

 

Upėtakiuose gausu aukštos kokybės baltymų, kurie būtini organizmo veiklai: standartinė šios žuvies porcija paprastai būna nuo 100 iki 150 g, kuri suteikia 18–22 g baltymų, o tai patenkina apie ketvirtadalį paros baltymų poreikio. Be to, upėtakiai dar ir Omega-3 rūgščių, įvairių vitaminų ir mineralų šaltinis.

 

Nereikėtų upėtakio ar lašišos vengti ir reguliuojantiems kūno svorį: jose vyrauja sveikatai palankūs riebalai, žuvų maistingumas gali padėti reguliuoti svorį ir skatinti sotumo jausmą, tik, žinoma, vertėtų paisyti saiko.

 

Ir kasdienai, ir šventėms

 

Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė sako, kad išsikepti upėtakį tikrai nesudėtinga, nes druska, pipirais ir žolelėmis pagardinta upėtakio filė dažniausiai dedama tiesiai ant įkaitinto keptuvės ar grilio ant vidutinio stiprumo ugnies ir kepama maždaug 4–6 min. iš kiekvienos pusės.

 

„Pirmiausia įsitikinkite, kad upėtakis tinkamai išvalytas ir išdarinėtas, tad jį iš pradžių reikėtų nuplauti po šaltu vandeniu ir nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Jei kepate visą žuvį ar didesnį jos gabalą, aštriu peiliu iš abiejų jos pusių įpjaukite odą, kad karštis tolygiai skverbtųsi ir žuvis kepdama nesusisuktų. Upėtakius galite pagardinti druska, pipirais ar pasirinktomis žolelėmis. Dažniausiai pasirenkami krapai, čiobreliai, rozmarinai arba citrina su česnako prieskoniais“, – pasakoja E. Krasauskienė.

 

Ji priduria, kad tam, jog upėtakis būtų puikiai iškeptas, labai svarbu tinkamai įkaitinti kepsninę ar keptuvę: reikalingas vidutinis karštis bei visuomet verta įsitikinti, kad kepsninės grotelės švarios ir lengvai pateptos aliejumi, tuomet kepama žuvis neprilips.

 

„Žuvies per dažnai nevartykite, kad ji nesuplyštų. Įpusėjus kepimo laikui atsargiai apverskite upėtakį mentele ar žnyplėmis. Ar upėtakis tinkamai iškepęs, nustatyti padės jo mėsos išvaizda: jei ši nepermatoma, o užkabinus šakute, lengvai plėšiasi, reiškia, kad jau metas gardžią žuvį patiekti ant stalo“, – pataria E. Krasauskienė ir primena, kad gruodžio 27 – sausio 1 dienomis vaivorykštinio upėtakio filė parduodama su 37 proc. nuolaida: perkant su lojalumo kortele 1 kg kainuos 10,99 Eur.

 

„Rimi“ siūlo išsikepti upėtakių kepsnelių su vaisių padažu – jie tikrai papuoš jūsų Naujųjų metų stalą.

 

Upėtakių kepsneliai su vaisių padažu

 

RECEPTAS (4 porcijoms)

 

Patiekalui reikės:

 

4 gabalėlių upėtakių filė;

2 vnt. bananų;

1 stiklinės apelsinų sulčių;

1 vnt. citrinos;

3 šaukštų smulkintų pistacijų arba lazdynų riešutų;

3 šaukštų alyvuogių aliejaus;

Prieskonių (gvazdikėlių, kvapiųjų pipirų, druskos,maltų juodųjų pipirų).

 

Kaip gaminti:

 

  1. Nuplaukite citriną ir nutarkavę žievelę išspauskite sultis. Nulupkite bananus ir supjaustykite griežinėliais, apšlakstę citrinų sultimis.
  2. Žuvies kepsnelius apkepinkite aliejuje, pabarstykite druska, pipirais. Sumažinę ugnį įpilkite pusę stiklinės apelsinų sulčių, įdėkite kelis gvazdikėlius, kvapiųjų pipirų ir apie 10 min. troškinkite.
  3. Žuvį išimkite, o padažą perkoškite. Supilkite likusias apelsinų ir citrinų sultis, įdėkite tarkuotą citrinos žievelę, bananų griežinėlius. Atsargiai pamaišydami pakaitinkite kelias minutes.
  4. Keptą žuvį apliekite padažu ir pabarstykite smulkintais riešutais. Patiekite su virtais ryžiais.

 

Skanaus!

Žymos: MaistasPranešimas spaudai

Kiti straipsniai

Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?
Laisvalaikis

Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

2025-05-12
Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų
Receptai

Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų

2025-05-06
Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių
Receptai

Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių

2025-04-25
Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius
Laisvalaikis

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

2025-04-24
Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga
Aktualijos

Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

2025-04-24
Daugiau

Rekomenduojame

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Katarsis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24
Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

2025-05-02
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Nauja „Samsung Vision AI“ televizorių linija – pažangi vaizdo kokybė ir išmanesnės dirbtinio intelekto funkcijos

Nauja „Samsung Vision AI“ televizorių linija – pažangi vaizdo kokybė ir išmanesnės dirbtinio intelekto funkcijos

2025-05-21
Drąsus ir elektrinis: naujasis „Nissan Micra“ suderina stilių ir tvarumą

Drąsus ir elektrinis: naujasis „Nissan Micra“ suderina stilių ir tvarumą

2025-05-21
Sveikos gyvensenos specialistė G. Smičiūtė: „Dabar jaučiuosi ir atrodau geriau nei prieš 10 metų“

Sveikos gyvensenos specialistė G. Smičiūtė: „Dabar jaučiuosi ir atrodau geriau nei prieš 10 metų“

2025-05-21
Sutaupyti vizitams pas odontologą padės tinkama burnos higiena: ar viską atliekate teisingai?

Sutaupyti vizitams pas odontologą padės tinkama burnos higiena: ar viską atliekate teisingai?

2025-05-21
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Nauja „Samsung Vision AI“ televizorių linija – pažangi vaizdo kokybė ir išmanesnės dirbtinio intelekto funkcijos
Technologijos

Nauja „Samsung Vision AI“ televizorių linija – pažangi vaizdo kokybė ir išmanesnės dirbtinio intelekto funkcijos

2025-05-21

Lankoma

Katarsis
Laisvalaikis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti