Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pyragų dienai – obuolių pyragas be sviesto, be vargo ir be didelių išlaidų

Paulius Liškauskas
2025-03-14
Receptai
Laikas: 2 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Kovo 14 – ypatinga diena ne tik matematikams, bet ir smaližiams. Trečio metų mėnesio 14 diena tapo „pi“ (π) skaičiaus simboliu, nes 3, 1 ir 4 – pirmosios skaičiaus reikšmės. O kadangi „pi“ angliškai tariama kaip „pie“ (liet. pyragas), diena dažnai pažymima suvalgant šį desertą. Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad pirkėjams pasilepinti dažniausiai specialios progos nereikia. Pasak jos, pyragus ar tortus lietuviai mėgsta, todėl paprastai artėjant savaitgaliui išauga tiek produktų jiems, tiek jau paruoštų skanėstų paklausa.

 

Medaus tortas – nukarūnuotas

Kiti straipsniai

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14
Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01

 

Lietuviai – smaližiai, ir prieš savaitgalius ar įvairias šventes matyti, kad ūgteli šaldytos tešlos, miltų, kepinių ruošimui ir puošybai skirtų produktų pardavimai, sako G. Kitovė.

 

Ką lietuviai mėgsta, kai ieško jau paruošto deserto? G. Kitovė atskleidžia, kad jau kurį laiką nuo seno populiarus „Medutis“ savo karūną perleidęs kitam, nemažiau žinomam desertui. „Iki“ pardavimų duomenys rodo, kad labiausiai pirkėjai mėgsta legendinį Kuršėnų vyniotinį. Trečioje vietoje – vėlgi klasika, Napoleono pyragas.

 

„Tačiau lietuviai mėgsta ir eksperimentuoti. Pavyzdžiui, pastaraisiais metais ypač pamėgę įvairių skonių ir dydžių prancūziškas tartaletes, eklerus, karališką kokosinį „Raffaelo“ pyragą. Kad kiekvienas atrastų savo favoritą, ir taip gausų pyragų, tortų, pyragėlių asortimentą kasmet papildome – nustebinome naujienomis“, – sako G. Kitovė.

 

Kai norisi naminio kepinio – lengvas obuolių ir varškės pyragas

 

„Iki“ konditeris Thierry Lauvray pasakoja, kad obuolių pyragas – vienas populiariausių kepinių visame pasaulyje, todėl jo receptų niekada nebus per daug.

 

„Paprastai tešla obuolių pyragui būna sodri, trapi – tam reikia nemažai sviesto. Bet greitam, visiškai lengvai paruošiamam ir drėgnam obuolių kepiniui jo gali net nereikėti – pakaks varškės ir šiek tiek aliejaus. Tuo tarpu dailiai supjaustyti obuoliai suteiks tiek skonį, tiek vaizdą – pyragą norėsis valgyti net akimis“, – sako konditeris.

 

Dažnai obuoliniai kepiniai šaukšte šaukiasi cinamono, tačiau Th. Lauvray siūlo išmėginti šiek tiek kitokį variantą – prasidėjus pavasariui, norisi daugiau gaivumo, o tai suteiks citrinos sultys ir žievelė.

 

„Šis varškės ir obuolių pyragas su gaivinančiu citrinų aromatu – tobulas trio, kai norisi kažko gardaus, bet nesinori virtuvėje leisti daug laiko. Tereikia nepatingėti obuolius supjaustyti ne tik pačiam pyragui, bet dalį jų išdėlioti ant viršaus gražiu raštu – iškepęs jis atrodys labai gražiai“, – sako Th. Lauvray.

 

Porcijos: vienas 23 cm skersmens pyragas

Gaminimo laikas: apie 1 val.

Reikės:

  • 250 g varškės,
  • 4 didelių obuolių,
  • 4 vidutinio dydžio kiaušinių,
  • 1 citrinos,
  • 150 g cukraus,
  • 1 pakelio vanilinio cukraus,
  • 60 ml augalinio aliejaus,
  • 150 g kvietinių miltų,
  • 50 g krakmolo,
  • 3 šaukštelių kepimo miltelių,
  • cukraus pudros pabarstymui.

Gaminame:

  1. Kiaušinius ir varškę iš šaldytuvo išimkite iš anksto ir palikite, kad sušiltų iki kambario temperatūros. Varškę gerai pertrinkite.
  2. Obuolius supjaustykite ketvirčiais, nulupkite, išskobkite šerdį, supjaustykite griežinėliais. Sudėkite į dubenį, sumaišykite su citrinos sultimis ir tarkuota žievele.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. 23 cm skersmens kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, užlenkite kraštą, palikdami popierių kaboti.
  4. Į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų ir plakite, kol masė taps lengvi ir puri, apie 5-7 minutes. Pabaigoje įberkite vanilinio cukraus.
  5. Į išplaktus kiaušinius sudėkite varškę, augalinį aliejų ir maišykite apie pusę minutės nedideliu mikserio greičiu.
  6. Sumaišykite kvietinius miltus su krakmolu ir kepimo milteliais, tada suberkite į išplaktą masę ir maišykite nedideliu mikserio greičiu, kol ingredientai susijungs į vientisą tešlą.
  7. Į masę sudėkite maždaug 2/3 obuolių ir šaukštu išmaišykite. Supilkite į formą, išlyginkite paviršių, ant viršaus išdėliokite likusius obuolius, švelniai įspausdami juos į tešlą.
  8. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 45 minutes (kol iš vidurio ištrauktas dantų krapštukas bus sausas). Iškepusį pyragą apibarstykite cukraus pudra.

Skanaus!

Kiti straipsniai

Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17
Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą
Laisvalaikis

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03
Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei
Gyvenimas

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu
Gyvenimas

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos
Laisvalaikis

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15
Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13
Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien
Receptai

Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien

2025-08-11
Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių
Receptai

Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių

2025-08-08

Rekomenduojame

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

2024-10-29
K-POP demonų medžiotojos

Kaip „K-Pop demonų medžiotojos“ tapo žiūrimiausiu filmu „Netflix“ istorijoje

2025-09-25
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

2025-01-22
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Kim Kardashian naujame amplua: kelia ažiotažą Holivude

Kim Kardashian naujame amplua: kelia ažiotažą Holivude

2025-11-04
Gydytoja įspėja: peršalus griebtis antibiotikų – didelė klaida

Gydytoja įspėja: peršalus griebtis antibiotikų – didelė klaida

2025-11-04
Berniukai vis dar spaudžiami savo vertę įrodyti jėga, o mergaitės – nuolankumu

Berniukai vis dar spaudžiami savo vertę įrodyti jėga, o mergaitės – nuolankumu

2025-11-04
Kaunas išsirinko Kalėdų eglutę: miestą papuoš 65 metų žaliaskarė

Kaunas išsirinko Kalėdų eglutę: miestą papuoš 65 metų žaliaskarė

2025-11-03
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Kim Kardashian naujame amplua: kelia ažiotažą Holivude
Kinas

Kim Kardashian naujame amplua: kelia ažiotažą Holivude

2025-11-04

Lankoma

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?
Įdomu

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

2024-10-29

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti