Kvapnūs ir saldūs bananai puikiai tinkami ne tik greitiems užkandžiams, bet ir gardiems desertams gaminti. Pasak „Rimi Lietuva“ rinkodaros ir viešųjų ryšių skyriaus vadovės Dalios Čenkienės, vieni populiariausių vaisių – nebrangūs ir universalūs, todėl dažnai atsiduria tiek pusryčių lėkštėje, tiek kepinių ar kokteilių ingredientų sąraše.
Tinkami gaminti duoną, gardinti košes, šaldyti
Žalsvi bananai tiks užkandžiavimui, o štai gerai prinokę labiausiai pravers gaminant įvairius desertus bei kepinius, pavyzdžiui, bananų duoną. Yra daug jos variacijų, bet pati paprasčiausia – vos iš kelių ingredientų. Tereikia kelis pernokusius bananus sutrinti šakute, sumaišyti su miltais, šaukštu cinamono ir kupinu šaukšteliu kepimo miltelių. Dar šiltą bananų duoną skanu valgyti su ledais.
Avižinė košė – daugeliui įprastas pusryčių patiekalas, bet kad ji nenusibostų, visai šeimai tikrai patiks, jei košę apibarstysite kakavos milteliais, užlašinsite medaus ir užbersite griežinėliais pjaustytų bananų bei smulkintų riešutų.
Jei matote, kad namuose liks nesuvalgytų bananų, supjaustykite juos gabalėliais ir užšaldykite. Vėliau galėsite juos panaudoti įvairiems vaisių kokteiliams ar desertams gaminti. Tereikės į trintuvą suberti šaldytus bananus, užpilti norimo pieno ir truputį jogurto, paskaninti medumi ar kakavos milteliais ir sutrinti.
Iš bananų gaminami ne tik tradiciniai desertai, pavyzdžiui, bananų duona ar kremas su karamele, bet ir kūrybiški užkandžiai, tokie kaip bananų sušiai. Socialiniuose tinkluose nuolat dalijamasi idėjomis, kaip patraukliai patiekti bananus – nuo meninių vaisių kompozicijų iki maistingų kokteilių receptų, todėl šis vaisius išlieka interneto žvaigžde.
Kaip ilgiau išlaikyti šviežius ir kaip greičiau sunokinti
Bananų geriau nedėti į šaldytuvą: jų laikymo temperatūra neturėtų būti žemesnė nei 13 laipsnių. „Labiausiai tiktų kambario temperatūra, tačiau norint joje kuo ilgiau išlaikyti bananus, rekomenduojama jų galus apvynioti maistine plėvele – taip pristabdysite nokimo procesą. Geriausia būtų bananus pakabinti, nes liesdamiesi su kitais vaisiais krepšyje ar lėkštėje, jie greičiau pradeda nokti“, – atkreipia dėmesį specialistė.
O jei su nuolaida nusipirkote žalių bananų ir norite greičiau juos sunokinti, palaikykite popieriniame maišelyje šalia obuolių ar pomidorų: jie skleidžia etileno dujas, tad nokimas vyks greičiau.
Siūlome pasigaminti juostelių su bananais savaitgalio pusryčiams ir desertą, kuris tiks ir išvykose į gamtą – bananų „sušių“.
Bananų „sušiai“
RECEPTAS
Patiekalui reikės:
- Kelių nedidelių tortilijų
- Trijų bananų
- Šiek tiek riešutų kremo, medaus (arba tirpinto šokolado) ir cinamono
Kaip gaminti:
- Tortilijas patepkite riešutų kremu, pabarstykite cinamonu.
- Ant kiekvienos per vidurį padėkite prinokusį, bet nepernokusį bananą;
- Tampriai suvyniokite tortilijas į volelius, tada supjaustykite maždaug sušių dydžio gabaliukais ir sudėkite į didelę lėkštę.
- Pašlakstykite kiekvieno gabalėlio viršų medumi arba tirpintu šokoladu.
Juostelės su bananais savaitgalio pusryčiams
RECEPTAS
Patiekalui reikės:
- 2 gerai prinokusių arba pernokusių bananų
- ¼ puodelio kokosų aliejaus
- 50g rudojo cukraus
- 1 didelio kiaušinio
- ½ šaukštelio druskos
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- ½ puodelio norimų miltų
- 1 puodelio stambių avižinių dribsnių
- ¼ puodelio šokolado drožlių
- 1 šaukšto riešutų kremo
Kaip gaminti:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Nedidelę kepimo formą patepkite aliejumi.
- Į didelį dubenį sudėkite bananus. Sutrinkite juos šakute, kol liks tik maži gabaliukai. Įmaišykite kokosų aliejų ir rudąjį cukrų. Įmuškite kiaušinį, supilkite miltus, avižinius dribsnius, druską ir kepimo miltelius. Išmaišykite ir supilkite į kepimo formą.
- Kepkite, kol kraštai parusvės. Atvėsinkite ir supjaustykite juostelėmis.
- Ištirpinkite šokoladą, dar karštą sumaišykite su riešutų kremu ir apšlakstykite juosteles.
Skanaus!