Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Aguonpienio ledai arba „panna cotta“ – pagarba tradicijoms ir duoklė kūrybiškumui

Paulius Liškauskas
2022-05-27
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Dabar jau sunku pasakyti, kodėl aguonpienis tapo neatsiejamu Kūčių vakarienės patiekalu, tačiau iki šių dienų tradicijoms atiduodame pagarbą ir kartą per metus malame trapias sėklytes, kad patiektume ant stalo aguonpienį. Vis dėlto, tradicijų galima laikytis ir kūrybiškai – paverskite aguonpienį ledais ar „panna cotta“. 

Nuo Azijos iki Amerikos, nuo šumerų, egiptiečių iki graikų ir romėnų – aguonų sėklos tūkstantmečiais yra naudojamos kaip vaistas ir maistas. Šiandien tai dažnas įvairių kepinių pagardas, tačiau per didžiąsias metų šventes mūsų krašte aguonoms tenka ypatingas dėmesys.

„Aguonų asortimente turime nuolat, jos paklausios visus metus – juk tai populiarus ingredientas kulinarijoje. Tačiau gruodžio mėnesį šių sėklyčių pardavimai šauna į viršų apie 35 kartus palyginti su pardavimų vidurkiu kitais mėnesiais. Akivaizdu, jog šiuo laikotarpiu aguonos įsigyjamos ne tik kepiniams, bet ir vienam svarbiausių Kūčių vakarienės patiekalų“, – sako Marius Tilmantas, prekybos tinklo „Maxima“ Pirkimų departamento direktorius.

Kiti straipsniai

Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų

Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų

2025-05-06
Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių

Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių

2025-04-25

 

Išgauti naudą sveikatai tapo paprasta

 

Iki didžiųjų švenčių aguonpienis yra itin retas svečias ant stalo, nors mitybos specialistai jį pataria prisiminti dažniau nei kartą per metus – aguonos yra mineralų, mikroelementų bei kitų sveikatai naudingų maistinių medžiagų lobynas. Jose yra geležies, fosforo, vario, kalcio, omega-6 riebalų rūgščių, netirpių skaidulų. Jos nuo seno naudotos gydyti virškinamojo trakto sutrikimus, stiprinti kraują, kaulus ir jungiamuosius audinius, malšinti nerimą ir gydyti miego sutrikimus. Tiesa, kad organizmas įsisavintų kuo daugiau naudingų medžiagų iš aguonų, jas reikia sumalti – kad būtų pažeistas sėklos apvalkas, saugantis joje esančias maistingąsias medžiagas būsimam augalui.

Brigita Baratinskaitė, „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė, pastebi, kad senovėje aguonpienio gaminimas buvo sudėtingas procesas, reikalaujantis nemažai fizinių pastangų, mat šias smulkias ir kietas sėklas tekdavo rankomis trinti grūstuvėse, vėliau į pagalbą pasitelktos mechaninės mėsmalės – aguonos būdavo daug kartų permalamos.

„Aguonų sėklų apvalkalas labai kietas, siekiant jį suminkštinti, aguonos mirkomos skystyje bent keletą valandų, o kad išskirtų aliejų ir pieną, senesniais laikais reikėdavo labai pasistengti. Dabar šį darbą lengvai atlieka elektriniai trintuvai, asortimente turime ir jau sumaltų aguonų, todėl nėra kliūčių aguonpienį gaminti dažniau ar lengva ranka su juo eksperimentuoti“, – teigia maisto gamybos ekspertė.

 

Susidorotų net vaikai

 

Net jeigu aguonpienį mėgsta ne visi, bene kiekviena šeima yra bent pamėginusi jį pagaminti pagal tėvų ar senelių pamokymus – vieni mėgstą tirštesnį, kitiems labiau patinka skystesnis, vieni saldina medumi, kiti visai nesaldina.

„Iš tiesų aguonpienis yra labai nesudėtingas, net primityvus patiekalas. Aguonas reikia išmirkyti – geriausiai, palikti išbrinkti per naktį, o tada labai gerai sumalti su vandeniu. Tirštumas reguliuojamas vandens kiekiu, na, o paskaninti aguonpienį galima medumi, cukrumi ar bet kokiu mėgstamu saldikliu, prieskoniais“, – sako specialistė. Kai su aguonpienio gamyba gali susidoroti net vaikai, anot ekspertės, kūrybiškesni ar naujovių išalkę žmonės gali pamėginti apžaisti šį tradicinį patiekalą ir patiekti aguonpienį įdomiau.

 

Aguonpienio ledai

 

Reikės: 2 puodelių riebios grietinėlės, 2 trečdalių puodelio riebesnio pieno, puodelio iki pastos konsistencijos sumaltų aguonų, 5 kiaušinio trynių, 5 šaukštų cukraus.

Gaminame: grietinėlę, pieną ir aguonas sudėkite į prikaistuvį storu dugnu ir užkaitinkite – kai tik pradės virti nuimkite nuo kaitros ir palikite atvėsti. Kiaušinio trynius gerai išplakite su cukrumi iki purios masės ir pamažu pilkite atvėsusį grietinėlės, pieno bei aguonų mišinį nuolat maišydami. Jeigu turite ledų gaminimo prietaisą, indą su gauta mase dėkite porai valandų į šaldymo kamerą, o vėliau perpilkite į ledų gaminimo prietaisą. Jeigu specialaus prietaiso neturite, supilstykite masę į silikonines formas ir palikite jose užšalti. Patiekite su šiltu spanguolių padažu ir kūčiukais.

 

Aguonpienio „Panna Cotta“

 

Reikės: puodelio riebios grietinėlės, pusės puodelio tiršto aguonpienio, vanilės ankšties, 50 g. cukraus arba mėgstamo saldiklio pagal skonį, žiupsnelio druskos, 5 g. želatinos.

Gaminame: vanilės ankštį perpjaukite išilgai, iš vienos ankšties pusės išimkite sėklas ir sumaišykite su cukrumi (arba pasirinktu saldikliu) bei druska. Grietinėlę ir aguonpienį supilkite į prikaistuvį storu dugnu, dėkite kitą pusę vanilės ankšties ir užkaitinkite ant vidutinės kaitros – kai tik užvirs, nuimkite nuo kaitros. Suberkite anksčiau pasiruoštą vanilinį cukrų ir viską suplakite elektriniu plaktuvu bei palikite vėsti. Jei naudojate želatiną grūdeliais, išbrinkinkite ją ir ištirpinkite ant garų vonelės. Supilkite į grietinėlės ir aguonpienio mišinį, gerai išmaišykite ir supilstę į indelius dėkite į šaldytuvą 2-3 valandoms. Patiekite su mėgstamų uogų tyre, mėtų lapeliais ir kūčiukais.

Žymos: AguonpienisKalėdosKūčiosKūčiukai

Kiti straipsniai

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius
Laisvalaikis

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

2025-04-24
Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga
Aktualijos

Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

2025-04-24
Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius
Aktualijos

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius

2025-04-21
Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis
Aktualijos

Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis

2025-04-18
Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins
Laisvalaikis

Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins

2025-04-17
Daugiau

Rekomenduojame

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01
D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis

D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis

2025-04-16

Dizainerė atskleidė, kokį dažną lietuvių interjero sprendimą pakeistų

2025-04-18
Gražios nuotraukos slepia kančią: kaip nenusipirkti augintinio iš daugintojų?

Gražios nuotraukos slepia kančią: kaip nenusipirkti augintinio iš daugintojų?

2025-04-09
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Kazlų Rūdoje – 8 mln. investicija į dronų dalių gamyklą

Kazlų Rūdoje – 8 mln. investicija į dronų dalių gamyklą

2025-05-13
Ateities miestas

Filmo „Bėgantis skustuvo ašmenimis 2049“ prodiuseris padavė į teismą „Tesla“, „Warner Bros“ dėl dirbtinio intelekto vaizdų

2025-05-13
Kanų kino festivalis: žvilgsnis į pagrindinę programą ir stiprus lietuvių prisistatymas

Kanų kino festivalis: žvilgsnis į pagrindinę programą ir stiprus lietuvių prisistatymas

2025-05-13
Samurajų lobiai Palangoje – unikali Japonijos dekoratyvinės dailės paroda

Samurajų lobiai Palangoje – unikali Japonijos dekoratyvinės dailės paroda

2025-05-13
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Laisvalaikis

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13

Lankoma

Galaxy S25 Edge
Pasaulis

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti