Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Akių sveikatai bei vėžio prevencijai: dietologė per dieną rekomenduoja suvalgyti puodelį šių uogų (receptas)

Paulius Liškauskas
2021-06-08
Receptai
Laikas: 2 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Sultingos, aksominio švelnumo ir kvapnios avietės yra vienos mėgstamiausių lietuvių uogų, kurios pradeda nokti nuo liepos vidurio, tad dabar pats tinkamiausias metas jas skanauti. 

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė dėl naudingųjų aviečių savybių rekomenduoja įtraukti šias uogas į mitybos racioną. Tuo tarpu „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip laikyti avietes namuose, kad galėtume jomis pasimėgauti kuo ilgiau.

Pasižymi priešvėžinėmis savybėmis

Kiti straipsniai

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

2025-11-04
Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

2025-10-31

Avietės – savo savybėmis ir skoniu ypatingos uogos, išsiskiriančios sodria spalva. Jas galima valgyti natūralias, džiovintas arba šaldytas. Be to, iš šių uogų lapų galima pasigaminti įvairių gydomųjų savybių turinčios arbatos. Šimtmečius laukinės avietės buvo renkamos ne maistui, o medicininiais tikslais, o nuo XV a. pradėtos sistemingai auginti, kad išaugtų didesnės bei sultingesnės.

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, avietėse gausu naudingųjų medžiagų, kurios gali praturtinti žmogaus organizmą. Todėl jas sveika valgyti tiek vaikams, tiek suaugusiems. Rekomenduojama natūralių aviečių porcija per dieną yra 1 puodelis, kurį galima valgyti kaip užkandį arba desertą pietums ar vakarienei. Tuo tarpu džiovintų uogų atveju, maistingosios medžiagos yra daug labiau koncentruotos, todėl jų porcija turėtų būti mažesnė, dienos norma – vienas ketvirtadalis puodelio.

„Avietėse yra daug skaidulų, taip pat gausu organizmui naudingų mineralų: geležies, kalio, vario, vitamino C, B grupės vitaminų ir liuteino, tad labai svarbu vasarą jas įtraukti į kasdienį mitybos racioną. Be to, šios uogos itin naudingos akių sveikatai bei rekomenduojamos vėžio prevencijai“, – sako gydytoja dietologė.

Itin lepios uogos

Nors avietes atpažįstame pagal sodriai rausvą ir geltoną spalvas, galima rasti net oranžinių ir baltų aviečių. Vasarą jos auga daržuose bei laukiniuose miškuose, o visus metus jų galima nusipirkti prekybos centruose. Tačiau, kad ir kokios gardžios būtų avietės, tai lepios ir greitai gendančios uogos, todėl „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva rekomenduoja jas laikyti šaldytuve: „Šaltas oras padės uogas ilgiau išlaikyti šviežias.“

Avietes galima skanauti natūralias, šaldytas, džiovintas arba arbatos pavidalu. Kadangi šių uogų galiojimo laikas yra labai trumpas, geras būdas jas užsišaldyti arba pirkti jau užšaldytas prekybos centruose. „Tiesiog atskirkite avietes vieną nuo kitos ir įdėkite į šaldiklį. Atsitirpinę galėsite naudoti įvairiems patiekalams ar desertams gardinti“, – pataria specialistė.

Tinka tiek sūriems, tiek saldiems patiekalams 

Pasak O. Suchočevos, avietės yra labai universalios uogos, kuriomis galima gardinti tiek sūresnius, tiek saldesnius patiekalus. Pavyzdžiui, jos itin  skanios tartaletėse su grietinėle, taip pat puikiai dera su šokoladu ar gaminant naminius ledus, tačiau dažnai naudojamos ir prie mėsos patiekalų, pavyzdžiui, žvėrienos arba antienos.

„Jei avietės nėra purvinos, patariama jų neplauti, nes šios uogos linkusios sugerti daug vandens, greitai suminkštėja ir lengvai praranda skonį. Tačiau jei ant uogų yra nešvarumų, jas reikėtų plauti nedideliu kiekiu vandens, labai švelniai, prieš pat vartojimą ir nepanardinant po tiesiogine vandens srove“, – pataria specialistė.

Komercijos operacijų vadovė siūlo dažniau skanauti avietes, o šiltomis dienomis atsigaivinti galima iš jų pasigamintu naminiu šerbetu. O. Suchočeva primena, jog sutaupyti perkant šias uogas ir kitus produktus naminių ledų gamybai padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“

Kviečiame atsigaivinti ir namuose pasigaminti gardų aviečių šerbetą, kuris nepaliks abejingų.

RECEPTAS 

Aviečių šerbetas 

Šerbetui reikės:

500 g  šaldytų aviečių;

100 ml medaus;

150 ml vandens;

100 g cukraus;

50 ml citrinų sulčių

1 vnt. kiaušinio baltymo

Papuošimui reikės:

Šviežių aviečių.

Gaminimo eiga:

Užvirinkite avietes, medų (arba klevų sirupą, jei gaminate veganišką variantą), vandenį ir cukrų. Išmaišykite iki lygios masės (nukoškite, jei norite vientiso šerbeto). Palikite atvėsti.
Aviečių tyrę sumaišykite su išspaustomis citrinos sultimis.
Kiaušinio baltymą išplakite iki baltų putų ir įmaišykite į aviečių masę. Jei gaminate veganišką variantą, naudokite avinžirnių skystį iš vienos pakuotės virtų, konservuotų avinžirnių (380 g).
Sumaišykite ledų gaminimo aparate ir padėkite į šaldiklį.
Papuošimui: patiekite šerbetą su šviežiomis avietėmis.

Skanaus!

Kiti straipsniai

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas
Laisvalaikis

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14
Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01
Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17
Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą
Laisvalaikis

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03
Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei
Gyvenimas

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu
Gyvenimas

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos
Laisvalaikis

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15
Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13

Rekomenduojame

Raganiaus sezonas su Liamu Hemsworthu | Netflix

„Raganiaus“ 4 sezonas prarado daugiau nei 50% žiūrovų po to, kai Henris Cavillas buvo pakeistas Liamu Hemsworthu

2025-11-08
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
Kaip elektroniniu būdu nutraukti narystę partijoje?

Kaip elektroniniu būdu nutraukti narystę partijoje?

2021-09-30
Honor Magic 7 Pro

„Honor Magic 8 Pro“ pasirodys su „Snapdragon 8 Elite 2 SoC“ ir triguba galine kamera

2025-04-30
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Išsiskyrė keliai su K. Hadji

Vilniaus „Žalgiris“ pristatė naujokus, išvyko K. Hadji

2025-12-04
Vilniaus eglutė 2025

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: suspindėjo laikui nepavaldžia elegancija

2025-11-30
Sniegas ant medžių

Intensyvaus snygio dienos – svarbi informacija gyventojams

2025-11-26
Nuotraukos Sauliaus Žiūros.

„Kaimynų Kalėdos“ grįžta į Vilniaus seniūnijas – nuoširdūs pokalbiai su kaimynais, nemokami saldėsiai ir kitos pramogos

2025-11-26
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Išsiskyrė keliai su K. Hadji
Sportas

Vilniaus „Žalgiris“ pristatė naujokus, išvyko K. Hadji

2025-12-04

Lankoma

Kaip elektroniniu būdu nutraukti narystę partijoje?
Aktualijos

Kaip elektroniniu būdu nutraukti narystę partijoje?

2021-09-30

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti