Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Artėjančių Velykų stalo žvaigždė – poras: kuo naudingas šis svogūno giminaitis ir kokiems patiekalams jį panaudoti? (receptas)

Paulius Liškauskas Paulius Liškauskas
2022-10-12
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Manoma, jog porai Lietuvoje pradėti auginti dar XVI amžiuje. Praėjo bene penki šimtai metų, tačiau jų populiarumas neslopsta iki šiol – be jų neįsivaizduojame jokio šventinio stalo.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė porus apibūdina kaip nekaloringą, vitaminais ir mineralais turtingą daržovę. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos ir operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, jog porai – nereiklus, ilgai šaldytuve išsilaikantis produktas, kuris ne sezonu metu mūsų šalį pasiekia iš pietų Europos augintojų. Porai puikiai papuoš Velykų stalą ir pagardins daugelį patiekalų, tarp kurių – ir kiaušiniai. Šventei artėjant prekybos tinklo kulinarijos ekspertai namuose kviečia išbandyti nebrangų, bet labai gardų pašteto receptą su porais.

Svogūnams ir česnakams gimininga daržovė 

Kiti straipsniai

Du patikimi receptai Kūčių stalui: svogūnų blynai bei karamelizuoti svogūnai su grybais

Du patikimi receptai Kūčių stalui: svogūnų blynai bei karamelizuoti svogūnai su grybais

2025-12-20
Kūčių stalas lengvai pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“: įtiks visai šeimai

Kūčių stalas lengvai pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“: įtiks visai šeimai

2025-12-15

Anot sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, traškus ir savo skoniu šiek tiek svogūną primenantis poras – žmogaus sveikatai išties naudinga daržovė. „Poruose gausu tokių mineralų kaip manganas, varis, geležis. Juose taip pat yra eilė vitaminų: A, C ir K1, svarbus kraujo krešumo reguliavimui. Porai yra ir B grupės vitaminų šaltinis, pavyzdžiui, juose gausu folatų“, – porų maistines savybes vardija mitybos ekspertė.

Gydytoja dietologė pabrėžia, kad labiausiai porų teigiamos savybės žmogaus organizmui atsiskleidžia dėl juose esančių antioksidantų: „Poruose yra itin daug polifenolių ir skirtingų sieros junginių. Jie mūsų organizme funkcionuoja kaip gynybinis barjeras bei apsaugo nuo įvairių uždegimų. Tiesa, antioksidantai skyla, kai produktai yra termiškai apdorojami, todėl norit kuo daugiau jų gauti, porus naudingiausia vartoti žalius. Termiškai apdoroti porai išlieka turtingi mineralinėmis medžiagomis, skaidulomis. Be to, valgyti galima tiek žaliąją, tiek baltąją šios daržovės dalį. Karotinoidų daugiau gausime iš žaliosios poro dalies, o vitamino C – iš baltosios.“

Akivaizdu, kad porai yra labai maistingi, tačiau apie juos ne visi žino pakankamai. Šis lelijinių šeimai priklausantis augalas turi panašių savybių kaip svogūnai ar česnakai: „Lyginant su svogūnais, poruose yra šiek tiek mažiau skaidulų, o su česnakais porus sieja veiklioji, antibakterinį poveikį turinti medžiaga, alicinas. Tarp šių daržovių yra ir šiek tiek skirtumų, bet visos jos priklauso tai pačiai produktų grupei ir dėl naudos žmogaus sveikatai yra rekomenduojamos įtraukti į kasdienės mitybos racioną“, – pabrėžia gydytoja dietologė, o skonių įvairovei namuose siūlo ragauti tiek porais, tiek su svogūnais ar česnakais gardintų patiekalų.

Porai pagardins daugelį patiekalų

Į prekybos centrus švieži porai pavasarį ir vasaros metu atkeliauja iš Olandijos, Ispanijos, Prancūzijos, o rudens bei žiemos sezonu prekių lentynose galima rasti ir Lietuvoje užauginto jų derliaus. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pabrėžia, kad kulinarijoje porai yra universaliai panaudojama daržovė: „Daugelis porus naudoja šviežioms salotoms paskaninti, nes jie turi kiek švelnesnį skonį nei svogūnai. Be to, labai populiaru apkepinti porus ir naudoti juos įvairiems užpilams, padažams. Porai puikiai papildys ir daržovių troškinius, sriubas, pyragus ar kiaušinienes.“

Nepaisant savo universalumo virtuvėje, porai kai kuriems pirkėjams vis dar mažiau pažįstama daržovė. Gaminant patiekalus su porais kartais kyla dvejonių: kurią jų dalį vartoti – baltąją ar žaliąją, kaip šią daržovę teisingai paruošti? O. Suchočeva pataria, kaip gaminti šią daržovę: „Supjausčius žiedeliais, porus galima apkepinti ar patroškinti. Dažniausiai vartojama jų baltoji dalis, o kaip ir visus svogūninius šakniavaisius, ją galima dėti į salotas. Tuo tarpu žalioji porų dalis yra kiek kietesnė, todėl labiau tinka patiekalų papuošimui.“

Komercijos operacijų vadovė pabrėžia, kad porai puikiai tiks Velykų stalui – papuoš ir paskanins salotas ar patiekalus su kiaušiniais. Todėl norintiems šventei pasiruošti iš anksto ir produktų įsigyti pigiau, ji pataria pasidairyti akcijų, atkreipti dėmesį į privačios etiketės produktus bei patikrinti asmeninius pasiūlymus „Rimi“ lojalumo kortelių terminale arba mobilioje aplikacijoje: „Daugiausia sutaupyti galima planuojant šventinį meniu iš anksto ir pasinaudojant „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos. Be to, „Rimi.lt“ programėlėje rasite visą svarbiausią informaciją ir galėsite pasiruošti produktų sąrašą, atsižvelgdami į nuolaidas.“

Nekaprizinga daržovė

Nusipirkus ir iškart nesugalvojus, ką gaminti iš porų, nereikėtų jaudintis. Ši daržovė – visai nereikli ir ypatingų laikymo sąlygų nereikalaujanti. Žinoma, laikant ilgiau, vytimo požymiai po kurio laiko pradės matytis, tačiau tai nesutrukdys porų panaudoti skirtingų patiekalų receptuose.

Pasak O. Suchočevos, porai išvaizdą pradeda keisti nuo viršaus: „Laikant namuose, jų žalioji dalis gali truputį apvysti. Nepaisant to, poras vis tiek bus tinkamas maisto gaminimui, jo tikrai nereikia išmesti. Šią daržovę geriausia laikyti šaldytuve, specialiai joms skirtame stalčiuje. Taip pat galima atpjauti norimą poro dalį, tarkime, vidurinę, o likusią sunaudoti vėliau, kai prireiks. Daugelis, nusipirkę porus, iškart juos supjausto ir apdoroja arba laiko dalimis šaldytuve bei šaldiklyje, tačiau tai priklauso nuo maisto gamybos įpročių.“

Velykų stalui „Rimi“ kulinarijos technologai kviečia pasigaminti kiaušinių bei porų paštetą, nustebinsiantį savo paprastumu ir netikėtu skoniu.

Kiaušinių ir porų paštetas 

Patiekalui reikės: 

10 vnt. virtų kiaušinių;

2 vnt. kiaušinių;

2 vnt. porų;

80 g fermentinio sūrio;

50 g petražolių;

3 šaukštų sviesto;

3 šaukštų maltų džiūvėsėlių;

1 žiupsnelio rozmarinų;

1 žiupsnelio smulkintų muskato riešutų;

Druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimo eiga: 

Porus nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite griežinėliais ir troškinkite svieste ant silpnos kaitros 3–4 min., kol suminkštės. Porai neturi paruduoti.
Virtus kiaušinius nulupkite ir 5 vienetus supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Kiaušinius sumaišykite su troškintais porais, kapotomis petražolėmis ir tarkuotu sūriu.
Įmuškite 2 kiaušinius, pagardinkite prieskoniais ir išmaišykite masę.
Nedidelę pyrago kepimo formą ištepkite sviestu, pabarstykite džiūvėsėliais, sukrėskite pusę paruoštos masės, išdėliokite 5 virtų kiaušinių puseles ir ant viršaus sukrėskite likusią masę. Dėkite paštetą į įkaitintą iki 185 °C temperatūros orkaitę. Kepkite apie 35–40 minučių.
Patiekdami paštetą galite jį papuošti daigais ir putpelių kiaušiniais.

Paulius Liškauskas

Paulius Liškauskas

Kaip PAMATYTI.LT portalo redaktorius, siekiu operatyviai dalytis aktualiomis ir įdomiomis naujienomis su skaitytojais, pasitelkdamas naujausių žiniasklaidos technologijų galimybes.

Kiti straipsniai

Kūčių stalo karalienė žuvis: du lengvi receptai orkaitėje
Receptai

Kūčių stalo karalienė žuvis: du lengvi receptai orkaitėje

2025-12-14 - Atnaujinta 2025-12-15
Sotu, skanu ir pigu: pupelių troškiniai, kurie pranoks lūkesčius
Receptai

Sotu, skanu ir pigu: pupelių troškiniai, kurie pranoks lūkesčius

2025-11-30
Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje
Receptai

Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje

2025-11-11
Receptai

Pusryčiams, pietums ir vakarienei: 3 išradingi receptai iš bulvių

2025-11-06
Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu
Receptai

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

2025-11-04
Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais
Laisvalaikis

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

2025-10-31
Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas
Laisvalaikis

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14
Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01
Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17

Rekomenduojame

Raganiaus sezonas su Liamu Hemsworthu | Netflix

„Raganiaus“ 4 sezonas prarado daugiau nei 50% žiūrovų po to, kai Henris Cavillas buvo pakeistas Liamu Hemsworthu

2025-11-08
Kaip elektroniniu būdu nutraukti narystę partijoje?

Kaip elektroniniu būdu nutraukti narystę partijoje?

2021-09-30 - Atnaujinta 2024-04-06
RAM

RAM ir SSD kainos vis dar kyla – į ką verta atkreipti dėmesį

2025-12-19 - Atnaujinta 2025-12-21
Honor Magic 7 Pro

„Honor Magic 8 Pro“ pasirodys su „Snapdragon 8 Elite 2 SoC“ ir triguba galine kamera

2025-04-30
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Xiaomi 17 Ultra

„Xiaomi 17 Ultra“ išleidimas jau ne už kalnų – ko tikėtis iš naujojo flagmano

2025-12-22
„Telia Play“ pristato kalėdinį koncertą su Donatu Montvydu

„Telia Play“ pristato kalėdinį koncertą su Donatu Montvydu

2025-12-22
5 svarbiausios geros savijautos taisyklės didžiosioms metų šventėms

5 svarbiausios geros savijautos taisyklės didžiosioms metų šventėms

2025-12-22
Kūčiukai ir panetonė: lietuvių kalėdų stalo hitai

Kūčiukai ir panetonė: lietuvių kalėdų stalo hitai

2025-12-21
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Nerealus tinginys jūsų Kalėdoms
Receptai

Nerealus tinginys jūsų Kalėdoms

2025-12-23

Lankoma

RAM
Aktualijos

RAM ir SSD kainos vis dar kyla – į ką verta atkreipti dėmesį

2025-12-19 - Atnaujinta 2025-12-21

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti