Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Bajoriški rugsėjo receptai su rudeninėmis gėrybėmis

Paulius Liškauskas
2022-01-02
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Kiti straipsniai

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

2025-04-24
Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

2025-04-24

„Žiūrėk lauką vasarą, o sodą – rudenį“, – byloja lietuvių liaudies išimtis. Na, tai tikriausia tiesa. O kulinarų džiaugsmui, ruduo – tai metas kuomet sezoninėmis gėrybėmis lepintis gali kiekvienas. Ir jų, ypač gausu. Tad kodėl gi tuo nepasinaudojus? Kaip teigia mėsos tiekėjai „Baltic Foods“: „Jei patiekaluose panaudosite kokybišką, šviežią mėsą – rugsėjis taps tikru kulinarių atradimų laikotarpiu“.

„Puikiai žinome, kodėl mėsa tokia svarbi. Todėl visuomet siūlome tik aukščiausios rūšies kiaulieną, vištieną, veršieną, jautieną. Šviežia ir kokybiška mėsa patiekalams suteikia ypatingą skonį. Be to, kai pasirinkimas toks platus – galima drąsiai eksperimentuoti ir išbandyti vis naujus receptus. Šiam rudeniui tą daryti ir patariame. Specialiai rugsėjui „Baltic Foods“ siūlo išmėginti vištą su voveraitėmis, veršienos sriubą ir jautieną su šviežiomis bulvytėmis. Pasimėgaukite!“, – linkėjo įmonės atstovai.

Veršienos sriuba su pievagrybiais

Jums prireiks:

  • Bulvės
  • Juodieji pipirai
  • Lauras
  • Morkos
  • Petražolės, šaknis
  • Svogūnai
  • Veršiena, kaulas
  • Kvietiniai miltai
  • Pievagrybiai
  • Druska
  • Sviestas
  • Kvapieji pipirai

Kaip pasigaminti?

Tai angliška veršienos sriuba, kuri puikiai tinka ir lietuviškai virtuvei. Sultiniui: veršienos kaulas su mėsa, petražolės šaknis, morka, mažas svogūnas, kvapieji ir juodieji pipirai, lauro lapeliai, druska.

Sultinį virti, kol keliais centimetrais nugaruos vanduo. Perkošti išvirusias morkas, petražolės šaknį. Mėsą ir svogūnus pertrinti ir dėti į sultinį. Bulves supjaustyti smulkiais kubeliais. Ant įkaitinto sviesto apkepinti susmulkintus svogūnus, dėti pievagrybių gabaliukus, patroškinti. Vėliau įberti miltų ir apkepus, pilti į sriubą. Virti, kol bulvės suminkštės. Puikiai tinka su grietinėle.

Jautiena su šviežiomis bulvytėmis ir lengvomis salotomis

Jums prireiks:

  • Brandintos jautienos didkepsnis
  • Druska ir pipirai
  • Bulvės
  • Sviestas
  • Krapai

Padažui:

  • Česnakas
  • Laiškiniai svogūnai
  • Džiovintas raudonėlis
  • Šviežia raudonoji aitrioji paprika
  • Lauro lapeliai
  • Šviežia kalendra
  • Raudonojo vyno actas
  • Alyvuogių aliejus

Salotoms:

  • Romaninės salotos
  • Įvairių spalvų pomidorai
  • Šviežios mėtos
  • Švieži žirneliai
  • Alyvuogių aliejus
  • Balzaminis actas
  • Parmezanas

Kaip pasigaminti?

Šviežias bulves išvirkite sūdytame vandenyje. Kai bulvės išvirs, įdėkite sviesto ir krapų, atsargiai pamaišykite. Česnaką nulupkite ir kartu su laiškiniais svogūnais, perpjautais per pusę, raudonėliais, aitriąja paprika, lauro lapu ir kalendromis sudėkite į maišytuvą. Įpilkite šlakelį acto ir verdančio vandens. Plakite tol, kol bus vienalytė masė. Pagardinkite ir iškrėskite į dubenėlį.

Jautieną įtrinkite druskos ir pipiru mišiniu, į įkaitintą ketaus keptuvę įpilkite 1 šaukštą aliejaus, sudėkite mėsą, kepkite 3-4 min. ant stiprios ugnies iš kiekvienos pusės. Išjunkite, palaikykite uždengtą 10 min.

Salotas, pomidorus ir mėtos lapelius supjaustykite ir sudėkite į lėkštę, apibarstykite žirniais. Salotas paskanininkite 1 šauktu ypač tyru alyvuogių aliejaus, balzaminio actu ir tarkuotu parmezanu.

Prie bulvių sudėliokite kepsnius, įstatykite padažą. Užbarstykite likusius kalendrų lapelius. Mėsą pjaustykite jau ruošdamiesi valgyti.

Višta su voveraitėmis

Jums prireiks:

  • Vištos
  • Pusės litro voveraičių (apvirtos su druska)
  • Šoninės
  • Trys svogūnai
  • Stiklinė balto vyno
  • Vištienos sultinio (iš kubelio)
  • Druskos, pipirų, čiobrelio
  • Sviesto
  • Grietinėlės (arba riebios grietinės)

Kaip pasigaminti?

Vištą supjaustome gabalais. (šlaunis, blauzda, nugara į dvi dalis, sparneliai, krūtinėlė stambiais gabalais). Vištą apkepame karštoje keptuvėje gerai įkaitintame aliejuje. Taip, kad būtų gražiai apskrudus.

Apkeptą vištieną dedame į puodą. Kai visa višta apkepta ir sudėta į puodą, puodą dedame ant ugnies, įpilame stiklinę vyno, užviriname ir leidžiam vynui gerai paburbuliuuoti, kad išgaruotų alkoholis. Tada įpilame stiklinę stipraus vištienos sultinio, pipirų, pora šakelių čiobrelio. Uždedamw dangtį, sumažiname ugnį ir paliekame troškintis. Tai truks apie dvidešimt minučių, kol paruošime svogūnus, grybus ir šoninę.

Šoninę smulkiai supjaustome (apie porą gerų saujų), dedame į keptuvę. Palaukiame, kol išsiskirs riebalai, dedame smulkintus svogūnus, juos mentele maišome ir kepame ant vidutinės ugnies, kol suminkštės. Svogūnams iškepus, dedame voveraites (sūrymą nupilti). Voveraitėms leiskite truputį apšilti su šonine ir svogūnais. Tada visą keptuvės turinį dedame į jau gerokai apsitroškinusią vištą. Jei labai daug skysčio, tai leidžiame puodui pasitroškinti atidengtam, kad skystis truputį nugaruotų. Po maždaug penkiolikos minučių, kai višta troškinasi su grybais, įpilame grietinėlės (arba grietinės) (apie 150ml) ir dar leidžiame truputį pasitroškinti atidengtu dangčiu. Kol viskas sutirštės.

Tai bajorų patiekalai. Nepaprastai skanu.

Gardaus rudens!

Kiti straipsniai

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius
Aktualijos

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius

2025-04-21
Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis
Aktualijos

Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis

2025-04-18
Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins
Laisvalaikis

Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins

2025-04-17
Velykos – prabangios, bet nebrangios: 5 nauji šventiški receptai su žuvimi ar jūros gėrybėmis
Receptai

Velykos – prabangios, bet nebrangios: 5 nauji šventiški receptai su žuvimi ar jūros gėrybėmis

2025-04-17
D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis
Laisvalaikis

D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis

2025-04-16
Daugiau

Rekomenduojame

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01
Gražios nuotraukos slepia kančią: kaip nenusipirkti augintinio iš daugintojų?

Gražios nuotraukos slepia kančią: kaip nenusipirkti augintinio iš daugintojų?

2025-04-09

Dizainerė atskleidė, kokį dažną lietuvių interjero sprendimą pakeistų

2025-04-18
Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

2025-05-02
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Klaipėdoje šį savaitgalį renkasi lietuviškos mados mylėtojai: už 70 eurų apsirengsite nuo galvos iki kojų

Klaipėdoje šį savaitgalį renkasi lietuviškos mados mylėtojai: už 70 eurų apsirengsite nuo galvos iki kojų

2025-05-09
Nemokamas ėjimo renginys „Stipresnės kartu“ – jau šį savaitgalį: siekiama stiprinti mamų psichologinę sveikatą

Nemokamas ėjimo renginys „Stipresnės kartu“ – jau šį savaitgalį: siekiama stiprinti mamų psichologinę sveikatą

2025-05-09
Popiežiumi išrinktas amerikietis R. F. Prevostas pasirinko Leono XIV vardą

Popiežiumi išrinktas amerikietis R. F. Prevostas pasirinko Leono XIV vardą

2025-05-09
Nuo šiol prieiga prie DI asistento „Samsung Galaxy A“ serijos telefonuose – dar patogesnė

Nuo šiol prieiga prie DI asistento „Samsung Galaxy A“ serijos telefonuose – dar patogesnė

2025-05-09
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Klaipėdoje šį savaitgalį renkasi lietuviškos mados mylėtojai: už 70 eurų apsirengsite nuo galvos iki kojų
Grožis

Klaipėdoje šį savaitgalį renkasi lietuviškos mados mylėtojai: už 70 eurų apsirengsite nuo galvos iki kojų

2025-05-09

Lankoma

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą
Laisvalaikis

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti