Atėjus vasarai mėgaujamės šviežių uogų ir daržovių įvairove, tačiau besikartojantis meniu gali pabosti. Paįvairinkite jį klasikinėmis Valdorfo salotomis: karščių metu šis lengvas vasariškas patiekalas suteiks sotumo jausmą, bet neapsunkins. Šių salotų sudedamoji dalis – obuoliai, kuriuos sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria valgyti ištisus metus.
Obuoliai – antioksidantų šaltinis
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad obuolius vertėtų valgyti visus metus – tai puikus energijos ir antioksidantų, kurie lėtina kūno senėjimo procesus, šaltinis.
„Obuoliai – puikus energijos šaltinis, nes 100 gramų obuolio yra 13 gramų angliavandenių, iš kurių fruktozės ir kitų naudingų cukrų yra 7–8 gramai, o skaidulinių medžiagų – apie 2 gramus. Obuoliuose taip pat yra vitamino C bei kitų antioksidantų, kurie lėtina kūno senėjimo procesus“, – obuolių naudingąsias savybes vardija dr. E. Gavelienė.
Obuolius, kaip ir kitus vaisius, ekspertė pataria valgyti priešpiečiams. Taip pat tai gali būti ne tik užkandis, bet ir patiekalo, pavyzdžiui, salotų, dalis.
„Rekomenduojamas vaisių kiekis per dieną sudaro 200–300 gramų, tad tai galėtų būti 2–3 obuoliai. Tokio kiekio per dieną turėtų visiškai pakakti, kad patenkintume žmogaus kūno maistinių medžiagų, gaunamų su vaisiais, poreikius“, – pažymi sveikatai palankios mitybos specialistė.
Gali mažinti Alzheimerio riziką
Valdorfo salotoms taip pat naudojamos vynuogės. Pasak dr. E. Gavelienės, nors dėl saldaus vynuogių skonio dažnai klaidingai manoma, kad jos nevertingos, išties šios uogos – puikus vitaminų ir skirtingų antioksidantų šaltinis.
„Vynuogėse gausu B grupės vitaminų, tiamino, riboflavino, vitaminų C ir K, šiek tiek vitamino E. Taip pat vynuogėse randama ir mineralinių medžiagų: vario, kalio bei mangano. Tačiau vienas iš didžiausių vynuogių privalumų – jose esantys antioksidantai. Priklausomai nuo vynuogių rūšies, gali skirtis tam tikrų antioksidantų kiekis. Pavyzdžiui, raudonų vynuogių odelėse yra labai aktyvaus antioksidanto – resveratrolio, kuris pasižymi priešuždegiminėmis ir širdžiai naudingomis savybėmis“, – sako gydytoja dietologė.
Sveikatai palankios mitybos specialistė taip pat nurodo, jog manoma, kad vynuogėse esantys antioksidantai mažina Alzheimerio ligos riziką, pasižymi antivėžinėmis savybėmis.
Amerikietiškų Valdorfo salotų pavadinimas kilo nuo Niujorko viešbučio „Waldorf-Astoria“, kur 1896 metais jos buvo pirmą kartą pagamintos.
Valdorfo salotos
RECEPTAS
Salotoms reikės:
- 1/4 puodelio graikiško jogurto;
- 1 puodelio raudonųjų vynuogių;
- 1 puodelio žaliųjų vynuogių;
- 2 didelių obuolių;
- 1/2 puodelio smulkintų graikinių riešutų;
- 2 salierų stiebų;
- 1 1/2 šaukšto citrinos sulčių;
- 2 šaukštelių cukraus;
- druskos ir pipirų pagal skonį.
Kaip gaminti:
- Pirmiausia pasigaminkite padažą. Suplakite jogurtą, cukrų ir citrinos sultis.
- Supjaustykite visus vaisius ir daržoves kąsnio dydžio gabalėliais.
- Sudėkite vynuoges, obuolius, salierus ir graikinius riešutus į dubenį ir gerai išmaišykite.
- Galiausiai pagardinkite druska ir pipirais. Atvėsinkite, kol galėsite patiekti.
Skanaus!