Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Gaminame grenadierius: 3 paprasti triukai, kad bet kurią žuvį pamėgtų net vaikai

Paulius Liškauskas
2024-03-14
Receptai
Laikas: 2 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Kad žuvį reikėtų kuo dažniau įtraukti į racioną, suaugusiems nėra naujiena, tačiau paprastai vaikai nebūna entuziastingi žuvies gerbėjai. Visgi keli paprasti patarimai padės pasirūpinti, kad žuvies tekstūra, skonis ir kvapas būtų kuo malonesni net ir išrankiems valgytojams.

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako pastebinti, kad žuvį pirkėjai mėgsta vis labiau – o ieškodami naujų skonių mielai bando rečiau pažįstamus produktus ir jų gaminimo būdus.

Grenadieriai – sultinga ir skani žuvis

Kiti straipsniai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18

„Pirkėjai apskritai yra linkę domėtis naujovėmis ar įmantresniais skoniais, tad ne išimtis yra ir žuvies skyrius. Matome pirkėjų norą praturtinti savo racioną leidžiantis į naujas kulinarines keliones, todėl kiekvieną mėnesį pristatome vis naują mėnesio žuvį, kuri jau pirmosiomis pardavimų dienomis sulaukia dėmesio“, – teigia V. Budrienė.

Gegužės mėnesio laimikis – grenadieriai, kurie yra nesunkiai paruošiamos ir organizmui naudingos žuvys, sako prekybos tinklo „Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė:

„Šioje žuvyje – daug baltymų, vitamino D3, nepakeičiamųjų omega-3 riebalų rūgščių, o balta mėsa sultinga. Didelis pliusas yra ir tai, kad grenadierių skonis yra malonus ir pats savaime pakankamai išraiškingas – tad nebūtina naudoti daug ir įvairių prieskonių. Be to, ši žuvis pasižymi ne tokiu stipriu „žuvišku“ kvapu, tad sulaukia nemažai gerbėjų“, – pasakoja maisto žinovė.

Grenadierių mėsoje yra mažai riebalų, todėl ji labiausiai tinka kepti arba skrudinti, tačiau taip pat puikiai tiks kepti ant grotelių arba grilyje.

V. Juodkazienė dalijasi 3 patarimais, kurie padės paruošti tiek grenadierius, tiek kitas žuvis taip, kad patiktų visai šeimai.

Nepasūdykite per anksti

Žuvies mėsa – švelni ir minkšta, todėl ją nesunku perkepti. Jei taip nutiks, filė suirs, žuvis bus sausa ir mažiau patraukli valgyti, o kartu su skoniu ji praras ir dalį maistinių savybių.

„Svarbu ne tik kepimo laikas, bet ir kaip ją kepate. Stenkitės gabalėlių keptuvėje per dažnai nejudinti – pasirinkite tinkamą temperatūrą ir apsiribokite vienu žuvies apvertimu“, – pataria V. Juodkazienė.

Dažna klaida, kuri gali lemti žuvies subyrėjimą, – ir netinkamas sūdymas. Pasak maisto žinovės, kad ir kokį gaminimo būdą pasirinksite, žuvį pagardinkite druska tik prieš pat dėdami ją į keptuvę, orkaitę ar ant grotelių. Druska turi savybę iš žuvies ištraukti vandenį, todėl laiku sūdydami pasirūpinsite mėsos sultingumu.

Šiai taisyklei galioja išimtis: sūdyti galite anksčiau, jeigu tai darote vandenyje. Žuvies gaminimo profesionalams gerai žinomas triukas apsaugoti žuvį nuo subyrėjimo – pusvalandį pamirkyti ją druskos ir vandens mišinyje. Rekomenduojama tą daryti ir su grenadierių filė, mat joje mažai riebalų ir daug vandens, tad mirkymas mėsai suteiks tvirtumo.

Išmėginkite 1 produkto marinatus

Norint, kad žuvis būtų malonesnio skonio ir kvapo, tereikės paprasčiausių ingredientų ir vos keliolikos minučių. Marinatas gali praturtinti žuvį naujais poskoniais, suteikti drėgmės ir sumažinti „žuvišką“ kvapą.

„Jeigu norite pašalinti nepageidaujamus skonius ir kvapus bei suminkštinti žuvies mėsą – pamirkykite ją bent 10–15 minučių piene. Jeigu ruošiatės kepti storą filė ar žuvies kepsnius, galite be baimės padvigubinti mirkymo laiką“, – sako V. Juodkazienė.

Išbandyti galima ir mirkymą pasukose, kurios dar geriau slopina mažiau malonius žuvies skonius ir kvapus. Tuo tarpu jeigu norite suteikti papildomų poskonių – pamirkykite ją juodos arbatos nuovire.

Svarbu atminti, kad ir kurį ingredientą mirkymui pasirinksite, iš jo ištrauktą žuvį reikia gerai nusausinti prieš kepimą.

Kad namuose nebeliktų keptos žuvies kvapo

Paprasčiausias būdas tuo pasirūpinti – įjungti gartraukį ir padaryti nedidelį skersvėjį namuose praveriant langus. Jeigu to padaryti nėra galimybės arba nepakanka, yra kelios išeitys.

„Į puodą įpilkite vandens ir kelis šaukštus acto. Pridėkite kvapnių prieskonių, pavyzdžiui, žvaigždinio anyžiaus, cinamono lazdelę, gvazdikėlių, kardamonų, ir virkite 15 minučių. Kad poveikis būtų dar geresnis, galite įdėti kelias apelsino ar citrinos skilteles. Actas sugers nemalonius kvapus, o prieskoniai ir citrusiniai vaisiai pripildys virtuvę maloniu aromatu“, – patarimu dalijasi „Iki“ atstovė.

Tuo tarpu jeigu žuvį ruošėte be pirštinių, ir paprastas muilas nepadeda pašalinti jos kvapo, rankas galite patrinti kavos tirščiais arba jas plaunant panaudoti šiek tiek dantų pastos.

Grenadieriai su garstyčių marinatu

Reikės: Grenadierių filė, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 1 šaukšto Dižono garstyčių, 1 šaukšto acto, druskos, pipirų, paprikos miltelių

Gaminame: Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros. Dubenyje sumaišykite marinato ingredientus ir mišiniu gausiai aptepkite filė. Palikite 20 min. pastovėti šaldytuve. Kepkite orkaitėje 12–18 min., kol žuvis paruduos ir lengvai irs patikrinus šakute. Patiekite su mėgstamomis salotomis.

Kiti straipsniai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Laisvalaikis

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13

Rekomenduojame

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

2024-09-12
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Kopa: Antroji dalis

„Kopa“ režisierius Denis Villeneuve’as sako, kad trečioji dalis oficialiai „rengiama“

2024-09-10
Samsung Galaxy Z Flip 7

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Automatiškai išsaugotas juodraštis

Automatiškai išsaugotas juodraštis

2025-07-01
„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

2025-06-30
„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“

2025-06-30
slides

Vilniaus Portalas randa naujus namus Rotušės aikštėje: atidarymas miesto širdyje

2025-06-30
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus
Receptai

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

2025-07-01

Lankoma

Pristatytas "Xiaomi Mix Flip 2"
Technologijos

Pristatytas „Xiaomi Mix Flip 2” su „Snapdragon 8 Elite SoC” ir 50 W belaidžiu įkrovimu – kaina ir specifikacijos

2025-06-27

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti