Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Gerųjų bakterijų rudenį organizmui reikia vis daugiau: dietistė pataria, kokius produktus rinktis

Paulius Liškauskas
2022-04-18
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Apie gerąsias bakterijas neretai daugelis susimąsto tik tuomet, kai gydytojai jas vartoti paskiria po sunkesnių ligų ar antibiotikų kurso.

Vis tik mūsų organizmui šios bakterijos būtinos ištisus metus, o atvėsus orams ir atėjus peršalimo ligų sezonui, jos tampa ypatingai svarbios, mat padeda užtikrinti sveiką organizmo pusiausvyrą. Dietistė Indrė Trusovė, prekybos tinklo „Maxima“ subalansuotos mitybos partnerė, dalijasi patarimais, kaip pastiprinti organizmą natūraliais būdais – reguliariai vartojant tam tikrus maisto produktus.

„Gerosios bakterijos, dar vadinamos probiotikais – tai mūsų žarnyne gyvenantys ir mums labai naudingi mikroorganizmai. Nuo tinkamos gerųjų bakterijų pusiausvyros mūsų kūne priklauso gera žarnyno ir viso organizmo veikla – netgi nuotaika“, ­– teigia dietistė I. Trusovė.

Kiti straipsniai

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13
Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

2025-05-12

Kad organizmo šaltuoju metų laiku nereiktų stiprinti vaistiniais preparatais ar saujomis maisto papildų, mitybos specialistė pataria gerųjų bakterijų kupiną maistą įtraukti į kasdienį mitybos racioną.

Visokeriopa nauda organizmui

Gerųjų ir blogųjų bakterijų pusiausvyra organizme padeda išlaikyti stiprią imuninę sistemą, kuri geba kovoti su įvairiomis organizmą puolančiomis ligomis, taip pat skatina greitą medžiagų apykaitą.

„Pagrindinis gerųjų bakterijų darbas – išlaikyti mūsų organizmą sveiką, apsaugoti jį nuo išorinių veiksnių. Probiotikai taip pat turi ir antibakterinių, uždegimą slopinančių savybių bei teigiamai veikia žarnyną. Svarbiausi probiotikai: laktobacilos ir bifidobakterijos“, – teigia I. Trusovė.

Laktobacilos neleidžia didėti blogųjų bakterijų kiekiui žarnyne, subalansuoja virškinimo funkciją, padeda atkurti pažeistą žarnų gleivinę, stiprina imunitetą. Bifidobakterijos skaido maisto angliavandenius, veikia medžiagų apykaitą. Pasak I. Trusovės, laktobacilų ir bifidobakterijų gausu raugintose daržovėse, natūralaus raugo duonoje, raugintuose pieno produktuose.

Gerosiomis bakterijomis praturtinti šeimos mitybą – nesudėtinga

„Maxima“ subalansuotos mitybos partnerė I. Trusovė atkreipia dėmesį, kad probiotikai organizme ilgai neužsibūna, tad reikia užtikrinti, kad jų nuolat būtų gaunama su maistu. Vis tik dietistė ramina, jog probiotikų turinčius maisto produktus įtraukti į kasdienį šeimos maisto racioną – visai nesudėtinga. Prie pagrindinių pietų patiekalų, anot I. Trusovės, puikiai tiks rauginti ar fermentuoti kopūstai, rauginti agurkai ar burokėliai, pusryčiams ar vakarienei galima rinktis kefyrą, natūralius ir nesaldintus jogurtus, fermentinius  sūrius, natūralaus raugo duoną.

„Kefyras ir natūralus, nesaldintas jogurtas, yra bene perkamiausi probiotikų gausūs produktai – tai prekės, kurias pirkėjai į krepšelius dedasi kasdien. Pavyzdžiui, per metus vien mūsų prekybos tinkle nuperkama arti 10 milijonų litrų kefyro. Beje, šią savaitę fermentuotų pieno produktų – jogurtų, sūrių pirkėjai gali įsigyti palankesnėmis kainomis. Kalbant apie raugintas ar fermentuotas daržoves, visus metus asortimente turime vietinių gamintojų raugintų agurkų bei kopūstų – pirkėjai jais ima labiau domėtis prasidėjus šaltajam sezonui“, – sako Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė.

Svarbiausia – įvairovė

„Nebūtina maitintis vien probiotikų gausiais produktais – lėkštėje jie gali paprasčiausiai papildyti jums jau įprastą maistą. Tik svarbu pasirūpinti, kad mūsų mityboje šių produktų būtų kiekvieną dieną. Taip pat patariu stebėti savo savijautą po valgio. Jeigu suvalgius kažkokių produktų jaučiate diskomfortą žarnyne, reikėtų paeksperimentuoti ir išbandyti kitus produktus, jų derinius – juk kiekvienas žmogus yra skirtingas. Rekomenduočiau įtraukti kuo daugiau įvairesnių produktų į savo meniu ir nevalgyti kasdien to paties – maisto įvairovė yra viena svarbiausių sveikos mitybos taisyklių“, – kalba subalansuotos mitybos specialistė.

Pati I. Trusovė sako besistengianti, kad jos šeimos mityba būtų kuo įvairesnė ir spalvingesnė, produktus ji dažniausiai renkasi pagal sezoniškumą.

„Vienas mėgstamiausių mūsų šeimos produktų yra rauginti agurkai. Iš jų verdu sriubą, darau padažus ar troškinius arba tiesiog supjaustau prie įvairių patiekalų kaip garnyrą. Taip pat labai mėgstame sūrius, juos valgome kaip užkandį, dedame į salotas, gaminame tortilijas“, – sako dietistė.

Atranda lietuviams netradicinius produktus

Probiotikų galima rasti ne tik minėtuose dažniau vartojamuose produktuose, tačiau ir lietuvių stalui dar ne tokiuose įprastuose gaminiuose. Vienas tokių – kombučia arbata.

„Pastebime, jog klientai vis dažniau ryžtasi išmėginti naujus skonius ir domisi ne tik maisto, bet ir gėrimų naujienomis. Kombučia arbata – ne išimtis. Nuo šių metų sausio iki rugsėjo mėnesio, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, šio gėrimo pardavimai išaugo beveik 30 proc. Pirkėjai drąsiai renkasi ir ragauja ne tik tradicinio skonio kombučia, bet ir ananaso, imbiero ar avietės skonius“, – pasakoja I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

„Kombučia arbata gali atstoti ne tik įvairius saldžiuosius gėrimus, bet ir prisidėti prie organizmo sveikos pusiausvyros palaikymo, nes savo sudėtyje turi didelį kiekį probiotikų. Tai neapdorotas natūralios fermentacijos arbatos gėrimas, kuriame gausu organinių rūgščių, antioksidantų. Jei esate įpratę su maistu gerti įvairias apdorotas sultis ar kitus gėrimus, būtinai turėtumėte išbandyti šį labai seniai sukurtą, tačiau kiek primirštą gėrimą. Organizmui labai naudingi ir įvairūs fermentuoti avižų, grikių, ryžių gėrimai“, – pataria specialistė I. Trusovė.

Dar vienas staiga išpopuliarėjęs produktas ir tikras probiotikų užtaisas – kimčiai. Tai pikantiški, fermentuoti korėjietiški kopūstai. Juos, beje, visai nesudėtinga pasigaminti namuose. Pietų Korėjoje jie tokie populiarūs, kad valgomi tiek pusryčiams, tiek pietums, tiek ir vakarienei.

Gerųjų bakterijų kupinas tzatziki padažas

Vienas mėgstamiausių I. Trusovės šeimos receptų yra tzatziki padažas. Jį labai nesudėtinga pagaminti, o naudoti tinka įvairiausiuose patiekaluose: galima tiesiog tepti ant duonos, paplotėlių, valgyti su įvairiomis daržovių lazdelėmis, patiekti šalia mėsos ar žuvies, naudoti vietoje riebaus padažo gaminant burgerius ar tortilijas ir t.t.

Reikės: 200 ml graikiško natūralaus jogurto, rauginto agurko, šviežio agurko, skiltelės česnako, krapų, druskos, pipirų, šlakelio alyvuogių aliejaus.

Gaminimo eiga: per smulkią tarką sutarkuokite agurkus, sukapokite česnaką, krapus. Susmulkintus ingredientus sumaišykite tarpusavyje ir skanaukite!

Žymos: ArbataBurokėliaiDarbasGėrimaiMAXIMAsudViena

Kiti straipsniai

Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų
Receptai

Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų

2025-05-06
Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių
Receptai

Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių

2025-04-25
Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius
Laisvalaikis

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

2025-04-24
Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga
Aktualijos

Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

2025-04-24
Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius
Aktualijos

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius

2025-04-21
Daugiau

Rekomenduojame

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Katarsis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24
Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

2025-05-02
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

„Yaga Gathering“ festivalyje Dzūkijoje – atlikėjai iš viso pasaulio ir vaizduotę žadinantys kūriniai

„Yaga Gathering“ festivalyje Dzūkijoje – atlikėjai iš viso pasaulio ir vaizduotę žadinantys kūriniai

2025-05-23
Nauja „Samsung Vision AI“ televizorių linija – pažangi vaizdo kokybė ir išmanesnės dirbtinio intelekto funkcijos

Nauja „Samsung Vision AI“ televizorių linija – pažangi vaizdo kokybė ir išmanesnės dirbtinio intelekto funkcijos

2025-05-21
Drąsus ir elektrinis: naujasis „Nissan Micra“ suderina stilių ir tvarumą

Drąsus ir elektrinis: naujasis „Nissan Micra“ suderina stilių ir tvarumą

2025-05-21
Sveikos gyvensenos specialistė G. Smičiūtė: „Dabar jaučiuosi ir atrodau geriau nei prieš 10 metų“

Sveikos gyvensenos specialistė G. Smičiūtė: „Dabar jaučiuosi ir atrodau geriau nei prieš 10 metų“

2025-05-21
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

„Yaga Gathering“ festivalyje Dzūkijoje – atlikėjai iš viso pasaulio ir vaizduotę žadinantys kūriniai
Kultūra

„Yaga Gathering“ festivalyje Dzūkijoje – atlikėjai iš viso pasaulio ir vaizduotę žadinantys kūriniai

2025-05-23

Lankoma

Katarsis
Laisvalaikis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti