Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Grilinkime ne tik mėsą ar žuvį – ant grotelių keptos daržovės kvepės vasara ir stebins puikiu skoniu (receptas)

Paulius Liškauskas Paulius Liškauskas
2020-08-24
Receptai
Laikas: 2 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Šiltais vakarais gamtoje nosį kutena ne tik žiedų aromatai, bet ir svaigūs kepamų gėrybių kvapai: mėsos, žuvies, daržovių ir net vaisių. „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika sako, kad grilinti galima kokias tik norime daržoves – tiek šviežias, tiek šiek tiek pamarinuotas. Įprasta ant grotelių išsikepti bulvių, cukinijų, pomidorų ar baklažanų, bet pabandykime daug kam netikėtą variantą – kopūstą.  Sveikatai palankios mitybos konsultatė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad tai daržovė, kurią galima valgyti kasdien. Ir jei rekomenduojama kasdien suvartoti 500 gramų daržovių, tai kopūstai gali sudaryti nemažą tos dienos normos dalį. 

Naudingasis kopūstas – pigus, bet vertas dėmesio 

Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, kopūstai turi ypač daug fitonutrientų – tai cheminiai elementai, suteikiantys augalams sodrią spalvą, unikalų skonį bei aromatą. Jie mūsų organizmui svarbūs lėtinių uždegimų, širdies kraujagyslių ligų, vėžinių susirgimų, cukrinio diabeto prevencijai.

Kiti straipsniai

Du patikimi receptai Kūčių stalui: svogūnų blynai bei karamelizuoti svogūnai su grybais

Du patikimi receptai Kūčių stalui: svogūnų blynai bei karamelizuoti svogūnai su grybais

2025-12-20
Kūčių stalas lengvai pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“: įtiks visai šeimai

Kūčių stalas lengvai pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“: įtiks visai šeimai

2025-12-15

„Kopūstai – folio rūgšties šaltinis, juose gausu magnio, kalcio, vitaminų C, K ir B.  Jie turi ir gydomųjų savybių:  kopūstų sultys liaudies medicinoje buvo naudojamos žaizdoms, ypač opaligei, gydyti. Tai maistinga daržovė, todėl prasminga ją kuo dažniau įtraukti į mitybos racioną, o vengti nebent turintiems specifinių virškinimo problemų“, – pataria gydytoja dietologė.

Sklando nuomonė, kad raudonieji gūžiniai kopūstai vertingesni už žaliuosius. Ar tikrai? „Vertinant jų maistingumą, paprastasis ir raudonasis kopūstas turi nežymių skirtumų, bet nėra taip, kad kažkuris būtų vertesnis. Jie tiesiog pasižymi skirtingomis savybėmis, nes žalios spalvos fitonutrientai suteikia vienokių naudų sveikatai,  o raudonos – kitokių. Geriausias pasirinkimas būtų valgyti įvairias kopūstines daržoves“, – pataria E.Gavelienė.

Kaitinkime taip, kad nekenktume sveikatai

Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, vertingiausios daržovės – termiškai neapdorotos, bet jei jau kaitiname jas ant žarijų, pasistenkime, kad neapanglėtų. Jeigu matote, kad daržovės prisvilo – nulupkite odelę. „Termiškai apdoroti pomidorai atskleidžia kitas naudingas savybes – kaitinant juose padidėja antioksidanto likopeno koncentracija, tačiau sumažėja vitaminų. Taigi, lazda turi du galus“, – primena gydytoja dietologė.

Kepant daržoves ant grilio, „Rimi“ mėsos technologas V. Nadzeika siūlo neužgožti natūralaus jų  skonio – lengvai aptepti daržoves alyvuogių aliejumi ar norimais padažais, pagal skonį pagardinti prieskoniais. „Kepant maistą svarbu, kad būtų užtektinai kaitros, bet nebūtų atviros ugnies“, – pataria specialistas. 

Patarimai nepatyrusiems grilintojams

Keptos daržovės yra ne tik puikus garnyras, bet ir atskiras patiekalas, tinkantis tiek vegetarams, tiek valgantiems mėsą. „Daržovės gali būti kepamos tiesiog ant grotelių arba suvyniotos į foliją (pavyzdžiui, įdarytos bulvės). Kopūstų lapus galima pateikti išradingai – juos pakepinus, naudoti kaip lėkštutę arba suvynioti mėsos gabaliuką vietoje lavašo. Ant žarijų kepant baklažanus, cukinijas, paprikas, pievagrybius, svogūnus ar kukurūzų burbuoles rekomenduoju supjaustyti jas stambiais gabalais. Iš anksto marinuoti daržovių nebūtina, galite tai padaryti tiesiog kepimo metu sukdami daržoves ir šlakstydami jas pasirinktu marinatu, o rezultatas jus tikrai nustebins – daržovės bus puikaus skonio ir aromato“, – patarimais dalijasi V. Nadzeika.

„Jeigu kepame ant grotelių, svarbu, kad jos būtų švarios, pateptos aliejumi ir gerai įkaitintos, tada daržovės neprilimpa. Jei norite nustebinti draugus ir turite uždaromą grilį, rekomenduočiau pabandyti kepti žiedinio kopūsto galvą. Prieš tai ją reikėtų 4-5 minutes apvirti pasūdytame vandenyje ir kepti ant grotelių, patiesus foliją, patepant norimu padažu, apie 15-20 minučių. O pradedantiems grilio entuziastams patariu kuo daugiau eksperimentuoti. Kepkite ant grilio kuo dažniau, nes kartu su praktika ateis ir patirtis, lavės skonis“, – drąsina V. Nadzeika.

„Rimi“ rekomenduoja pasiruošti originalias salotas – ant grotelių keptą smailiagūžį kopūstą su obuoliu ir krapais. Tiks prie veršienos ant iešmo su šviežiomis bulvėmis arba prie kiaulienos nugarinės.  

RECEPTAS

Patekalui reikės: 

1 raudonojo svogūno

1 šaukšto stambiagrūdžių saldžiųjų garstyčių

2 šaukštų baltojo vyno acto

4 šaukštų rapsų aliejaus

1 obuolio

3 šaukštų sviesto

1 didelio smailiagūžio kopūsto

pipirų, druskos, krapų – pagal skonį

Gaminimo eiga: 

  1. Nulupkite svogūną, supjaustykite jį ir krapus.
  2. Sumaišykite garstyčias su actu ir išmaišykite aliejuje. Sudėkite svogūną ir krapus. Pagardinkite druska ir pipirais.
  3. Nulupkite obuolį sūrio peiliu, supjaustykite skiltelėmis, apšlakstykite jas padažu.
  4. Ištirpinkite sviestą.Supjaustykite kopūstą skiltelėmis ir aptepkite pjūvio paviršius sviestu. Kepkite kopūsto puseles ant grotelių, iškeptas patiekite su padažu.

Skanaus!

Paulius Liškauskas

Paulius Liškauskas

Kaip PAMATYTI.LT portalo redaktorius, siekiu operatyviai dalytis aktualiomis ir įdomiomis naujienomis su skaitytojais, pasitelkdamas naujausių žiniasklaidos technologijų galimybes.

Kiti straipsniai

Kūčių stalo karalienė žuvis: du lengvi receptai orkaitėje
Receptai

Kūčių stalo karalienė žuvis: du lengvi receptai orkaitėje

2025-12-14 - Atnaujinta 2025-12-15
Sotu, skanu ir pigu: pupelių troškiniai, kurie pranoks lūkesčius
Receptai

Sotu, skanu ir pigu: pupelių troškiniai, kurie pranoks lūkesčius

2025-11-30
Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje
Receptai

Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje

2025-11-11
Receptai

Pusryčiams, pietums ir vakarienei: 3 išradingi receptai iš bulvių

2025-11-06
Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu
Receptai

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

2025-11-04
Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais
Laisvalaikis

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

2025-10-31
Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas
Laisvalaikis

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14
Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01
Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17

Rekomenduojame

Raganiaus sezonas su Liamu Hemsworthu | Netflix

„Raganiaus“ 4 sezonas prarado daugiau nei 50% žiūrovų po to, kai Henris Cavillas buvo pakeistas Liamu Hemsworthu

2025-11-08
Kaip elektroniniu būdu nutraukti narystę partijoje?

Kaip elektroniniu būdu nutraukti narystę partijoje?

2021-09-30 - Atnaujinta 2024-04-06
RAM

RAM ir SSD kainos vis dar kyla – į ką verta atkreipti dėmesį

2025-12-19 - Atnaujinta 2025-12-21
Honor Magic 7 Pro

„Honor Magic 8 Pro“ pasirodys su „Snapdragon 8 Elite 2 SoC“ ir triguba galine kamera

2025-04-30
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Ar dovanojame per daug? Kaip sustabdyti Kalėdinį perteklių

Ar dovanojame per daug? Kaip sustabdyti Kalėdinį perteklių

2025-12-25
Pasitikrinkite, ką žinote apie lietuviškas Kalėdų tradicijas

Pasitikrinkite, ką žinote apie lietuviškas Kalėdų tradicijas

2025-12-25
Kaip paruošti automobilį, kad žiema neužkluptų netikėtai

Kaip paruošti automobilį, kad žiema neužkluptų netikėtai

2025-12-25
Xiaomi 17 Ultra

„Xiaomi 17 Ultra“ išleidimas jau ne už kalnų – ko tikėtis iš naujojo flagmano

2025-12-22
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Ar dovanojame per daug? Kaip sustabdyti Kalėdinį perteklių
Aktualijos

Ar dovanojame per daug? Kaip sustabdyti Kalėdinį perteklių

2025-12-25

Lankoma

„Avataras: Ugnis ir pelenai“ – pirmosios reakcijos į Jameso Camerono epinę trečiąją dalį jau paskelbtos internete
Kinas

„Avataras: Ugnis ir pelenai“ – pirmosios reakcijos į Jameso Camerono epinę trečiąją dalį jau paskelbtos internete

2025-12-08 - Atnaujinta 2025-12-09

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti