Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Įdaryti upėtakį – paprasčiau nei galvojote: ekspertė patarė, kaip paruošti žuvį, kad ši nesutrupėtų

Paulius Liškauskas
2024-01-08
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Didžiosios žiemos šventės pasižymi ne tik dovanų apsikeitimu ar įvairiais susitikimais, bet ir išraiškinga skonių palete, patiekiama ant kalėdinio stalo. Įvairūs šventiniai patiekalai priverčia namų virtuvės šefus slapčia varžytis tarpusavyje ir laukti pagyrimo iš artimųjų. Viena iš dažniausiai ant šventinio stalo atsirandančių žuvų – vaivorykštinis upėtakis, savyje turintis gausybę naudingų maistinių medžiagų.

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, ši žuvis yra omega-3 riebalų rūgščių šaltinis, turtinga mineralinių medžiagų ir baltymų, padedančių sustiprinti organizmą žiemą. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad prieš valgant upėtakį svarbu jį tinkamai išdarinėti, kad neliktų jokių kaulų ir nesukeltų pavojaus svečiams. Ekspertė taip pat primena, kad iki gruodžio 18 d. „Rimi“ parduotuvėse atšaldytiems skrostiems vaivorykštiniams upėtakiams su galvomis taikoma -40 proc. nuolaida, tad tai puiki proga iš anksto pasirūpinti vaišėmis ir sutaupyti.

Omega-3 rūgščių šaltinis

Kiti straipsniai

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

2025-10-31
Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14

Lietuviai šventiniam stalui renkasi įvairias žuvis, pagaunamas tiek jūroje, tiek gėlame vandenyje. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad šių žuvų maistingumas skiriasi. Nors reikšmingų skirtumų dėl mineralinių medžiagų ar baltymų kiekio nėra, tačiau omega-3 riebalų rūgščių jūrinės žuvys turi daugiau.

„Nuo pakankamo Omega-3 polinesočiųjų rūgščių kiekio organizme priklauso, kaip funkcionuoja širdis, kraujagyslės ir imuninė sistema, jos saugo ir nuo uždegiminių procesų. Dėl to geriausia valgyti įvairias žuvis – ir jūrines, ir gėlavandenes. Jei kartą per savaitę valgote jūrinę žuvį, antrą kartą pasigaminkite patiekalą iš sugautos upėse, ežeruose ar tvenkiniuose. Taip gausite skirtingų medžiagų, kurios naudingos organizmui: vitaminų A, D ir E, mineralų. Per abu valgymus reikėtų suvartoti apie 300 gramų žuvies – taip gausite maksimalią naudą organizmui, o ir racionas bus įvairus“, – pataria gydytoja dietologė.

Žuvį svarbu tinkamai išdarinėti 

Norint gardžiai paruošti vaivorykštinį upėtakį, pirmiausia jį privalu tinkamai išdarinėti. Prieš kepant nepakanka išimti tik vidaus organus, svarbu pašalinti ir jo kaulus. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria pirmiausia pašalinti keterą, o tik vėliau pereiti prie kitų žingsnių.

„Nors upėtakiai priskiriami prie žuvų, kurios turi mažai ašakų, visgi reikėtų nepamiršti, kad jas išimti yra privalu. Pirmiausia reikėtų nupjauti žuvies galvą ir uodegą, tada įpjauti ties ketera, kuri eina per visą žuvies ilgį, ir visą ją pašalinti. Vėliau būtina atsargiai išimti kitus kaulus, stengiantis nepažeisti žuvies mėsos. Taip pat atkreipkite dėmesį į žuvies žiaunų sritį, kurioje gali būti užsilikusių mažų kauliukų. Juos derėtų išimti su aštriu peiliu, įpjaunant iki odos. Galiausiai žuvį nuplaukite po šaltu vandeniu, taip pašalinsite likusius mažus kaulus ir kitus nešvarumus“, – pataria ekspertė.

Norint šventėms nustebinti svečius ir paruošti įdarytą upėtakį, kaulus gali tekti pašalinti jau jį iškepus. Pasak specialistės, kitu atveju žuvis kepant gali subliukšti ir prarasti savo pirminę išvaizdą. „Prieš patiekiant įdarytą upėtakį, keptą kartu su kaulais, labai svarbu juos pašalinti iš porcijos. Pirmiausia tokią žuvį derėtų supjaustyti gabaliukais, stengiantis pjauti kuo arčiau kaulo. Vėliau paimkite kiekvieną supjaustytą segmentą ir stumkite mėsą nuo kaulo. Stenkitės, kad ašakos liktų prikibusios prie žuvies odos. Atlikus šiuos veiksmus galite upėtakį supjaustyti išilgai prieš tai buvusioms pjovimo linijoms ir taip suformuoti gabalėlius, kuriuos galima valgyti be likusių žuvies kaulų“, – siūlo ekspertė.

Ruošiant svarbu neperkepti 

Specialistė pažymi, kad ruošiant upėtakį svarbu jo neperkepti, nes kitu atveju žuvies mėsa gali išsausėti: „Upėtakį reikėtų kepti orkaitėje, 180 laipsnių temperatūroje apie 20–30 minučių. Kepantiems upėtakį pirmą kartą rekomenduočiau reguliariai žuvį orkaitėje patikrinti, kad ji nesukietėtų. Puikiai iškepusi upėtakio mėsa turi būti balta ir sultinga. Jei bijote, kad kepama žuvis išsausės, rekomenduočiau žuvį apvynioti folija arba naudoti kepimo indą su dangčiu, kuris išlaikys mėsą sultingą viso paruošimo metu.“

Ekspertė primena, kad dabar galima daugiau sau leisti Kalėdoms, nes „Rimi“ – pigu: „Iki gruodžio 18 d. atšaldytų vaivorykštinių upėtakių su galvomis įsigysite net 40 proc. pigiau – už 5,99 Eur/kg. Parduotuvėje laukia ir daugybė kitų akcijų tiek maistui, tiek šventinėms dekoracijoms bei dovanų rinkiniams. Daug sutaupysite ieškodami prekių, pažymėtų specialiu euro ženklu, bei pasinaudodami „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos. Visus pasiūlymus rasite prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“

RECEPTAS

Kalėdinis įdarytas upėtakis

Patiekalui reikės: 

2 kg. vaivorykštinio upėtakio;

1 stiklinės duonos džiūvėsėlių;

Pusės stiklinės graikinių riešutų arba migdolų;

Pusės stiklinės džiovintų slyvų;

1/4 stiklinės džiovintų abrikosų;

1/4 stiklinės džiovintų vyšnių;

2 susmulkintų svogūnų;

3 šaukštų sviesto;

Druskos ir pipirų pagal skonį;

1 kiaušinio trynio;

Šaukšto vandens.

Gaminimo eiga: 

Nuvalykite upėtakį, pašalinkite vidaus organus ir atsargiai nuplėškite odelę. Užtikrinkite, kad būtų pašalintos visi likę žvynai;
Inde sumaišykite duonos džiūvėsėlius, riešutus, džiovintas slyvas, abrikosus, vyšnias, svogūnus ir sviestą. Įdėkite druskos ir pipirų;
Įdarykite paruoštą upėtakį, įsitikinkite, kad įdaras yra vienodai paskirstytas visoje žuvyje, užverkite atidarytas vietas siūlais arba pagaliukais.
Sumaišykite kiaušinio trynį su vandeniu, patepkite upėtakį mišiniu.
Įdėkite upėtakį į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 30-40 minučių, kol upėtakis bus auksinio atspalvio.
Išimkite iš orkaitės, palikite keletui minučių atvėsti ir patiekite su vaisiais.
Skanaus!

Kiti straipsniai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01
Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17
Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą
Laisvalaikis

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03
Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei
Gyvenimas

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu
Gyvenimas

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos
Laisvalaikis

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15
Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13
Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien
Receptai

Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien

2025-08-11

Rekomenduojame

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

2024-10-29
K-POP demonų medžiotojos

Kaip „K-Pop demonų medžiotojos“ tapo žiūrimiausiu filmu „Netflix“ istorijoje

2025-09-25
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

2025-01-22
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Apleisti nameliai Lietuvoje atgimsta keliautojams

Apleisti nameliai Lietuvoje atgimsta keliautojams

2025-11-08
Ant Vilniaus kolegijos sienos atgimė Algirdo Petrulio šilkografija

Ant Vilniaus kolegijos sienos atgimė Algirdo Petrulio šilkografija

2025-11-07
Verslininkė L. Rimgailė įvardijo triukus, kurie padeda į sūnaus mitybą įtraukti daugiau daržovių

Verslininkė L. Rimgailė įvardijo triukus, kurie padeda į sūnaus mitybą įtraukti daugiau daržovių

2025-11-07

Lietuva pagal pagal naudotų automobilių duomenų klastojimą Europos sąrašo gale

2025-11-07
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Apleisti nameliai Lietuvoje atgimsta keliautojams
Lietuva

Apleisti nameliai Lietuvoje atgimsta keliautojams

2025-11-08

Lankoma

K-POP demonų medžiotojos
Kinas

Kaip „K-Pop demonų medžiotojos“ tapo žiūrimiausiu filmu „Netflix“ istorijoje

2025-09-25

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti