Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Išskirtinio skonio šamas patiks net nemėgstantiems žuvies: šefas pataria, kaip jį kepti ant grilio (receptas)

Paulius Liškauskas
2020-06-29
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Grilio sezono įkarštyje daugelis tradicinių patiekalų receptų jau išbandyti, tad ieškome naujų patiekalų idėjų, kaip nustebinti savo artimuosius.

Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologas Vidas Nadzeika įsitikinęs, kad įvairios žuvies rūšys, ant grilio keptos su skirtingais garnyrais, taip lengvai tikrai nepabos. Vasariškai vakarienei grilyje šefas rekomenduoja išsikepti šamo filė su šviežiais smidrais, paprikomis, cukinijomis bei kukurūzų burbuolėmis. Šis patiekalas patiks net ir žuvies ne itin mėgstantiems skanautojams, mat šamo tekstūra labai primena mėsą. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad žuvį vakarienei skanauti reikėtų dažniau, o šamas ne tik išskirtinis, bet ir sveikatai palankus produktas.

Liesiausia šamo dalis – filė 

Kiti straipsniai

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

2025-10-31
Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14

Šamas – gėlavandenė žuvis, dažniausiai gyvenanti upėse, ežeruose ir mariose bei galinti sverti net šimtus kilogramų. Šamai mūsų kraštuose populiarūs įdarytu pavidalu ir dažnai tampa šventinio stalo puošmena, bet ne ką mažiau jie mėgstami ir rūkyti bei kepti. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, ši žuvies rūšis priskiriama prie sveikatai palankių produktų kategorijos.

„Šame yra Omega-3 riebalų rūgščių, organizmui naudingų baltymų, riebaluose tirpių vitaminų ir tokių mineralinių medžiagų kaip fosforas, selenas, jodas, magnis, kalcis, kalis bei geležis. Šamas – puikus vitamino D šaltinis. Priklausomai nuo rūšies, 100 g šamo turi 60–120 proc. dienos vitamino D normos. Šamas priskiriamas prie vidutinio riebumo žuvies, tačiau riebalų kiekis priklauso nuo to, kokią jo dalį rinksitės ir kaip žuvis bus paruošta bei su kokiais priedais skanaujama. Be to, reikia žinoti, jog pagal sudėtį šamas turtingesnis mononesočiaisiais ir polinesočiaisiais (sveikatai palankiais riebalais) nei sočiaisiais riebalais. Didžioji dalis riebalų kaupiasi šamo uodegoje, o filė – gerokai liesesnė. Šamo filė puikiai tiks tiek pietų, tiek vakarienės stalui“, – teigia E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė pabrėžia, kad šamo nerekomenduoja kepti dideliame riebalų kiekyje ir primena saikingiau valgyti rūkytą žuvį, mat joje gausu pridėtinės druskos ir sveikatai nepalankių cheminių junginių, susidarančių rūkymo proceso metu: „Šamą sveikatai palankiausiu būdu paruošite virdami garuose arba kepdami be pridėtinių riebalų ir didelio aliejaus kiekio. Taip pat vertėtų nepiktnaudžiauti sūria rūkyta žuvimi, kuri itin populiari atostogaujant pajūryje.“

Kaip išsikepti ant grilio? 

Kulinarai šamus labiausiai vertina dėl tvirtos šios žuvies tekstūros, mažo riebumo bei galimybės plačiai panaudoti įvairiuose patiekaluose. Šamą nesunku paruošti, nes jame mažai atšakų. Be to, jis neturi žvynų, kuriuos reikėtų pašalinti prieš gaminimą. Šamo tekstūra šiek tiek primena mėsą. Anot „Rimi“ kulinarijos technologo Vido Nadzeikos, paruošti šamą galima daugybe skirtingų būdų.

„Dažniausiai šamo pjausniai kepami orkaitėje arba ant kepsninės. Šią žuvį galima troškinti ir puode su daržovėmis, virti garuose, o iš kaulų – pasigaminti kvapnią sriubą arba žuvies sultinį. Šamą dar galima kepti druskos patale, o jo filė gabalėliais pagardinti šviežias salotas. Kepimui ant grilio rekomenduočiau išbandyti skirtinguose marinatuose paruoštą šamo filė, pavyzdžiui, meškinio česnako ir petražolių, imbierų ir bazilikų, česnakų su žolelėmis ar pikantiškų prieskonių derinius, tačiau su prieskoniais nepersistenkite. Šamo filė namuose galima pasiruošti ir kituose, sau labiausiai patinkančiuose, marinatuose. Tiesa, įsigiję jau marinuotą žuvį ją gaminkite tą pačią, o vėliausiai kitą dieną, kad žuvis nesugestų. Jei įsigyti šviežio šamo nėra galimybės, rinkitės šaldytą žuvį“, – pataria V. Nadzeika.

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, kad šamų filė, kitų rūšių žuvies bei jūrų gėrybių ir įvairių grilinimui skirtų produktų galima įsigyti pigiau, naudojantis „Mano Rimi“ lojalumo programa, asmeniniais pasiūlymais, kaupimu nuo išleistos sumos arba papildomomis nuolaidomis: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“

Kviečiame atrasti naujus skonius ir mėgautis namuose ant grilio keptų patiekalų įvairove. Šefas Vidas Nadzeika kviečia išbandyti sultingą šamo filė, su keptų daržovių garnyru.

RECEPTAS 

Šamai, kepti folijoje ant grilio

Patiekalui reikės:

500 g šamų filė mėgstamame marinate;

1 vnt. cukinijos;

2 vnt. virtų kukurūzų burbuolių;

1 saujos smidrų;

1 vnt. raudonosios paprikos;

1 vnt. citrinos;

2 šaukštų sviesto;

1 skiltelės česnako;

1 šaukštelio čiobrelių;

Druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimo eiga:

Šamų filė supjaustykite smulkesniais gabalėliais.
Nuo kukurūzų burbuolių peiliu nupjaukite minkštus kukurūzus. Kitas daržoves supjaustykite norimo dydžio kubeliais, sumaišykite su druska, pipirais, čiobreliais, kapotu česnaku ir sviestu.
Ant aliuminio folijos lapo dėkite kepimo popieriaus lapą. Ant kepimo popieriaus dėliokite daržoves ir žuvį, pašlakstykite vienos skiltelės citrinos sultimis.
Aliuminio folijos kraštus užlankstykite taip, kad liktų tik mažas tarpelis išeiti garams.
Dėkite foliją su daržovėmis ir šamų filė ant įkaitinto grilio. Kepkite apie 15–20 minučių.
Patiekalą patiekite su citrinos skiltelėmis.
Skanaus!

Kiti straipsniai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01
Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17
Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą
Laisvalaikis

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03
Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei
Gyvenimas

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu
Gyvenimas

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos
Laisvalaikis

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15
Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13
Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien
Receptai

Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien

2025-08-11

Rekomenduojame

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

2024-10-29
K-POP demonų medžiotojos

Kaip „K-Pop demonų medžiotojos“ tapo žiūrimiausiu filmu „Netflix“ istorijoje

2025-09-25
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

2025-01-22
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Raganiaus sezonas su Liamu Hemsworthu | Netflix

„Raganiaus“ 4 sezonas prarado daugiau nei 50% žiūrovų po to, kai Henris Cavillas buvo pakeistas Liamu Hemsworthu

2025-11-08
Apleisti nameliai Lietuvoje atgimsta keliautojams

Apleisti nameliai Lietuvoje atgimsta keliautojams

2025-11-08
Ant Vilniaus kolegijos sienos atgimė Algirdo Petrulio šilkografija

Ant Vilniaus kolegijos sienos atgimė Algirdo Petrulio šilkografija

2025-11-07
Verslininkė L. Rimgailė įvardijo triukus, kurie padeda į sūnaus mitybą įtraukti daugiau daržovių

Verslininkė L. Rimgailė įvardijo triukus, kurie padeda į sūnaus mitybą įtraukti daugiau daržovių

2025-11-07
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Raganiaus sezonas su Liamu Hemsworthu | Netflix
Kinas

„Raganiaus“ 4 sezonas prarado daugiau nei 50% žiūrovų po to, kai Henris Cavillas buvo pakeistas Liamu Hemsworthu

2025-11-08

Lankoma

Filmo „Tron: Ares“ nesėkmingas startas – 60 milijonų dolerių debiutas pasaulio kino teatruose
Laisvalaikis

Filmo „Tron: Ares“ nesėkmingas startas – 60 milijonų dolerių debiutas pasaulio kino teatruose

2025-10-20

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti