Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien

Paulius Liškauskas
2025-08-11
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Jau kone galima užuosti artėjantį rudenišką šviežių daržovių, vaisių derlių, ir slyvos – vienas jo pranašų. Jau galima skanauti geros kainos mėlynas, rausvąsias ar geltonas slyvas bei gaminti gardžiausius patiekalus. Būtent rugpjūtis, pasak Gintarės Kitovės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, būna slyvų populiarumo pikas – šiems daugelio mėgstamiems sultingiems kaulavaisiams sunku atsispirti.

 

Sveikas vasaros delikatesas

Kiti straipsniai

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13
Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių

Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių

2025-08-08

 

„Skanios, sultingos, kupinos naudingų medžiagų ir atveriančios plačias kulinarines galimybes – slyvas nuo seno lietuviai be galo mėgsta. Tai viena iš tų sezoninių gėrybių, kurios pirkėjai labai laukia. Prasidėjus jų sezonui ir akcijoms, gyventojai skuba mėgautis ir prisiminti skaniausius patiekalus bei išbandyti naujus receptus su šiais kaulavaisiais – juk slyvos ne tik skanios, sveikos, bet ir džiugina jų įvairovė. Kol namų soduose jos dar tik noksta, parduotuvių lentynose jau gausu šviežio pasirinkimo – nuo tradicinių mėlynųjų, rausvųjų iki geltonųjų ir saldžiųjų „Angelino“, – sako G. Kitovė.

 

Anot „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotojos Jolantos Sabaitienės, slyvos – vienas seniausių pasaulio vaisių. Jos skonį ir naudingas savybes vertino ir tebevertina įvairios tautos – nuo Senovės Romos iki šiandieninės Japonijos.

 

„Didžiausias jų privalumas – slyvos paprasčiausiai skanios. Sultingos, saldžios, su lengva rūgštele jos gardžios tiek vienos, tiek įvairiuose deriniuose. Gera naujiena ta, kad jomis nudžiuginsite ne tik skonio receptorius, bet ir organizmą. Jos pasižymi didele antioksidantų gausa, jos vertinamos kaip puikus vitaminų A, C ir K šaltinis, taip pat yra gausios skaidulų. Žinoma, jų valgyti reikėtų su saiku. Saikas ir įvairovė apskritai yra sveikos mitybos pagrindas, todėl į savo racioną verta įtraukti ne tik slyvų, bet ir kitų šviežių sezoninių vaisių, uogų, daržovių“, – pataria J. Sabaitienė.

 

Kaip išsirinkti slyvas, kad jos būtų pačios skaniausios? „Vaisiai turi būti putlūs ir geros spalvos, be pažeidimų. Norėdami rasti išties prinokusią slyvą, palaikykite ją delne. Nespauskite, nes galite ją pažeisti – vaisius tiesiog turi būti sunkus pagal savo dydį. Tuomet reikš, kad slyva kupina sulčių. Venkite slyvų, kurių odelė sutrūkinėjusi, su patinusiomis vietomis arba su įtrūkimais“, – pagrindiniais vertinimo kriterijais dalijasi J. Sabaitienė.

 

Ką daryti, kad slyvos ilgiau išliktų sultingos?

 

Jeigu į namus parsineštos slyvos gana greitai pradeda vysti, praranda tą savo daugelio mėgstamą saldžiarūgštį sultingumą, atkreipia dėmesį: galbūt darote klaidą – tiesiog netinkamai jas laikote. Tai lengva ištaisyti.

 

Neplaukite, jei iškart nevalgysite. Nuplaudami pašalinate ir natūralų apsauginį sluoksnį, kuris neleidžia vaisiams išdžiūti.

 

Nepamirškite – kambario temperatūroje jos ir toliau noks. Jeigu slyvoms dar šiek tiek trūksta iki tobulo prisirpimo – nesijaudinkite, jos ir nuskintos toliau bręsta. Palikite kambario temperatūroje, o jeigu norite sunokinti greičiau – įdėkite į popierinį maišelį ar sandarų indą (tai padės apsaugoti ir nuo šviežią derlių mėgstančių musyčių).

 

Į šaldytuvą dėkite tik vienu atveju. Tai yra – jeigu slyvos jau tobulai sunokusios, o jūs norite pristabdyti šį procesą. Šaldytuvo aplinka sulėtins gedimą, tačiau dėl to gali šiek tiek nukentėti jų skonis, aromatas, sultingumas, todėl ilgai šaldytuve laikyti slyvų (net ir sunokusių) nepatariama. Kai jau būsite pasirengę jas naudoti virtuvėje, išimkite iš šaldytuvo ir leiskite atšilti iki kambario temperatūros – tada jos bus kvapnesnės, skanesnės, sultingesnės.

 

Šalia ko namuose slyvų nelaikyti? Slyvos išskiria etileno dujas, kurios nokina ir šalia esančias gėrybes. Pavyzdžiui, tuo pasižymi ir obuoliai, bananai. Tad jeigu slyvas norite sunokinti greičiau, į popierinį maišelį įmeskite ir kurį nors jų. Tačiau nedėkite slyvų šalia pomidorų, agurkų, brokolių ir kitų daržovių – šių kaulavaisių kompanija gali paspartinti jų gedimą.

 

Prasidedantis slyvų derlius – geriausias priminimas, kokios skanios slyvos yra pačios savaime. Tačiau jų populiarumo priežastis ne tik tai – pasak „Iki“ kulinarijos šefės Jolitos Tamoševičienės, slyvų pyragas yra amžina klasika, kuri nepalieka abejingų. Jos puikiai tinka tiek desertams, tiek mėsos patiekalams bei salotoms. Iš slyvų galima gaminti džemus, kompotus, pyragus ar netgi pikantiškus slyvų padažus, puikiai derančius su antiena ar kiauliena.

 

„Noras maitintis sveikiau lietuviams padėjo atrasti ir tai, kaip skanu grilinti vaisius. Ant grotelių keliauja ne tik bananai, bet ir sezoninės gėrybės – arbūzai, nektarinai, persikai. Tačiau ir slyvos puikiai tam tiks – pakeptos ant grotelių (arba keptuvėje) jos taps dar saldesnės, sultingesnės, puikiai tiks ir kaip desertas, ir kaip garnyras ar į salotas“, – pataria J. Tomaševičienė ir dalijasi 3 skaniais receptais.

 

Vėlyvos vasaros hitas: grilintos slyvos

Grilintos slyvos / freepik

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 15 min.

Reikės: 10 prinokusių slyvų, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 šaukštelio medaus, 1/4 šaukštelio cinamono. Patiekimui: ledų, šviežių mėtų, riešutų.

Gaminame:

  1. Slyvas perpjaukite perpus, išimkite kauliukus ir patepkite alyvuogių aliejaus ir medaus mišiniu bei apibarstykite cinamonu.
  2. Įkaitinkite grilį arba grilio keptuvę iki vidutinės temperatūros. Padėkite slyvas perpjauta puse žemyn ir kepkite apie 2–3 minutes, kol pradės karamelizuotis ir atsiras grilio žymės, o vidus bus šiltas ir sultingas. Jei slyvos didesnės (pvz., raudonosios) – gali prireikti ir 5 minučių.
  3. Patiekite su kaušeliu ledų, maskarponės kremu, panakota ar kitu desertu arba jogurtu, papuoškite šviežiais mėtų lapeliais, pabarstykite riešutais.

 

Maistingos ir skanios slyvų salotos su sūriu

Slyvų salotos / freepik

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 10 min.

Reikės: 6 slyvų, 1 mocarelos, buratos rutuliuko arba ožkos sūrio ritinėlio, 2 nektarinų arba persikų,  saujos mėgstamų salotų, graikinių riešutų, moliūgų sėklų, 2 šaukštelių alyvuogių aliejaus, ½ šaukštelio garstyčių, 1/2 šaukštelio medaus, ¾ šaukštelio citrinos sulčių, druskos, pipirų.

Gaminame:

  1. Sumaišykite alyvuogių aliejų su medumi, garstyčiomis, citrinos sultimis, druska ir pipirais.
  2. Lėkštėje išdėliokite salotas, ant jų – supjaustytus nektarinus, perpjautas slyvas (jeigu norite – vaisius prieš tai patepkite alyvuogių aliejumi ir pagrilinkite), taip pat sūrį. Viską pabarstykite moliūgų sėklomis ir graikiniais riešutais, apliekite paruoštu padažu.

 

Drėgnas, kvapnus slyvų pyragas su varške

Slyvų pyragas / freepik

Porcijos: 6

Gaminimo laikas: 20 min. (+40 min. kepti)

Reikės: 10-12 prinokusių slyvų, 2 rūgštesnių obuolių, 250 g pusriebės varškės, 100 g kambario temperatūros sviesto, 3 kiaušinių, 6 šaukštų cukraus, 230 g miltų, 2 nubrauktų šaukštelių kepimo miltelių, žiupsnelio druskos,  šaukštelių vanilinio cukraus (arba vanilės ekstrakto), cukraus pudros.

Gaminame:

  1. Išplakite kiaušinius su cukrumi, druska ir vanile. Plakite didžiausiu plakiklio greičiu, kol gausite baltą purią masę.
  2. Sudėkite gabalėliais supjaustytą sviestą ir šakute sutrintą varškę. Išmaišykite iki vienalytės masės.
  3. Sumažinkite plakiklio greitį ir sudėkite miltus kartu su kepimo milteliais. Maišykite, kol gausite minkštą, lipnią tešlą.
  4. Pyrago formą patepkite riebalais ir supilkite tešlą. Išlyginkite tešlos paviršių. Obuolius nulupkite ir supjaustykite stambiais kubeliais. Iš slyvų išimkite kauliukus ir supjaustykite ketvirčiais. Supjaustytus vaisius išdėliokite ant tešlos paviršiaus, šiek tiek prispauskite.
  5. Formą su tešla dėkite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 40 minučių. Kai pyragas iškeps, išjunkite orkaitę ir palikite pyragą uždarytoje orkaitėje 10 minučių. Prieš patiekiant pabarstykite cukraus pudra.

Kiti straipsniai

Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai
Receptai

Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai

2025-08-06
Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas
Receptai

Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas

2025-07-29
Česnakinis sviestas – išbandykite receptus, kurie renka milijonus patiktukų internete
Receptai

Česnakinis sviestas – išbandykite receptus, kurie renka milijonus patiktukų internete

2025-07-28
Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas
Receptai

Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas

2025-07-26
3 skanūs ir nebrangūs būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis
Receptai

3 skanūs ir nebrangūs būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025-07-25
Jūros šventė namuose – lengva ir kūnui, ir piniginei: 3 jūra kvepiantys receptai
Receptai

Jūros šventė namuose – lengva ir kūnui, ir piniginei: 3 jūra kvepiantys receptai

2025-07-24
Vasariška vakarienė už eurą: šie dešrainiai sužavės visus
Receptai

Vasariška vakarienė už eurą: šie dešrainiai sužavės visus

2025-07-23
Desertas lyg iš filmo: 5 gudrybės, kaip namuose pasigaminti skaniausią ledų kokteilį
Receptai

Desertas lyg iš filmo: 5 gudrybės, kaip namuose pasigaminti skaniausią ledų kokteilį

2025-07-21
Ledai dera ne tik su šiltu pyragu: šis receptas sužavės ir jus, ir mažuosius
Receptai

Ledai dera ne tik su šiltu pyragu: šis receptas sužavės ir jus, ir mažuosius

2025-07-20

Rekomenduojame

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
Festivalis „Mažinam Atstumą“ kvies pasiklausyti „Free Finga“, „Gamka“, „Kyla Vėjas“ ir kitų lietuvių atlikėjų

Festivalis „Mažinam Atstumą“ kvies pasiklausyti „Free Finga“, „Gamka“, „Kyla Vėjas“ ir kitų lietuvių atlikėjų

2025-07-14
Xiaomi 15T Pro

„Xiaomi 15T Pro“ pastebėtas FCC duomenų bazėje

2025-07-11
Pristatytas "Xiaomi Mix Flip 2"

Pristatytas „Xiaomi Mix Flip 2” su „Snapdragon 8 Elite SoC” ir 50 W belaidžiu įkrovimu – kaina ir specifikacijos

2025-06-27
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Kineziterapeutė paaiškino: kaip mokyklinė kuprinė veikia vaiko laikyseną

Kineziterapeutė paaiškino: kaip mokyklinė kuprinė veikia vaiko laikyseną

2025-08-15
Kodėl kartais vyrai bijo moterų, o moterys – vyrų

Kodėl kartais vyrai bijo moterų, o moterys – vyrų

2025-08-15
Rudens kelionių vilionės: dvi pasakiško grožio vietos atostogoms

Rudens kelionių vilionės: dvi pasakiško grožio vietos atostogoms

2025-08-14
Dėl jūsų pykinimo lėktuve, laive ar mašinoje gali būti kalti genai

Dėl jūsų pykinimo lėktuve, laive ar mašinoje gali būti kalti genai

2025-08-14
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos
Laisvalaikis

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15

Lankoma

Xiaomi 15T Pro
Technologijos

„Xiaomi 15T Pro“ pastebėtas FCC duomenų bazėje

2025-07-11

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti